Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, hej,

Czy są na forum jakieś osoby ogrzewające swoje miejsce zamieszkania podłogówką z gazem? Borykam się z pewną kwestią. Mianowicie mam wrażenie, że zostawienie ogrzewania na 20C na termostacie na stałe przynosi mniejsze zużycie aniżel wyłączanie ogrzewania na noc i włączanie go ponownie rano przed wyjściem do pracy. Podkreślam, to tylko wrażenie, dlatego chciałbym zasięgnąć doświadczeń innych z forum.

Opublikowano

Gordon ma gaz i (jak sądzę, bo nowe budownictwo) podłogówkę. Ale wiem, że raczej za sobą nie przepadacie :E

Moźe tak być jak piszesz bo piece gazowe (pewnie masz kondensacyjny?) działają tak, że im niższa temperatura tym wyższa sprawność. Stąd lepiej ustawić aby piec sobie powoli pyrkał na niskiej modulacji i wysokiej sprawności niż mieć długie cykle bezczynności.

Opublikowano
8 minut temu, trepek napisał(a):

Gordon ma gaz i (jak sądzę, bo nowe budownictwo) podłogówkę. Ale wiem, że raczej za sobą nie przepadacie :E

Moźe tak być jak piszesz bo piece gazowe (pewnie masz kondensacyjny?) działają tak, że im niższa temperatura tym wyższa sprawność. Stąd lepiej ustawić aby piec sobie powoli pyrkał na niskiej modulacji i wysokiej sprawności niż mieć długie cykle bezczynności.

Wiesz co, mój znajomy też ma taką samą konfigurację. U niego 22C ustawione 24/7, bo on Carrington, ja wyłączam ogrzewanie na noc, a rachunki mam wyższe niż one. Dlatego pytam, bo podłogówkę, mam pierwszy raz.

Opublikowano
1 minutę temu, trepek napisał(a):

A to mieszkanie nowe? Czy już wygrzane? 

Moje nowe, jego też nowe. Odstęp może kilku miesięcy.

Opublikowano (edytowane)

Na logikę, jak już się nagrzeje, to wtedy delikatnie pobiera gaz aby utrzymać ciepło, a jak wyłączasz to nim się nagrzeje musi zużyć znacznie więcej energii/gaxu aby to z powrotem nagrzać. Także taniej wyjdzie podtrzymywanie, niż nagrzewanie co chwilę.

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
6 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Na logikę, jak już się nagrzeje, to wtedy delikatnie pobiera gaz aby utrzymać ciepło, a jak wyłączasz to nim się nagrzeje musi zużyć znacznie więcej energii/gaxu aby to z powrotem nagrzać. Także taniej wyjdzie podtrzymywanie, niż nagrzewanie co chwilę.

Teoretycznie tak, ale wolałem zapytać, bo jestem laikiem. W Polsce mam piec gazowy i węglowy, ale bez podłogówki i tam ogrzać cały dom to naprawdę spory wydatek.

Opublikowano

Dokładnie jak pisze Andrzej. Jak piec zaczyna mocno grzać to podbija modulację i traci na sprawności. Zrób dla testów pomiar z ciągłym utrzymywaniem temperatury.

Ja tak robię u siebie w domu jak nie grzeję pompą ciepła tylko gazem - ustawiam jedną temperaturę na całą dobę i piec sobie powoli pyrka na najniższej modulacji. Patrząc po zużyciu gazu to mam je niskie jak na kubaturę mojego domu.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Winter napisał(a):

Teoretycznie tak, ale wolałem zapytać, bo jestem laikiem. W Polsce mam piec gazowy i węglowy, ale bez podłogówki i tam ogrzać cały dom to naprawdę spory wydatek.

Dużo ludzi ma właśnie błędne myślenie i jak robi się trochę cieplej to wyłączają ogrzewanie bo zaoszczędzą... największa głupota. 

• Upvote 1
Opublikowano

Witam , masz jakiś sterownik , sterowanie bedzie w/g temp pomieszczenie czy może pogodowe. ja obecnie jestem na etapie testów wszelakich, ustawienie mam w/g pomieszczenia .

piec jakis tani buderus  ,teraz jednak bym dołozżył do lepszego z minmalnym zejsciem do poniżej 2 kw.  dom musisz najpierw troche wygrzać , piec bedzie Ci na początku inaczej pracował niż po jakimś tygodniu. Moje nastawy to temp na piecu 30stopni , temp na podłogówkę 26stopni.  Piec ograniczony do 4.5kw chodzi na 28%-30%  i spada do 23% (tu by sieprzydał droższy schodzą na 13%).

temp w domu 20stopni .   spalanie od 05m3-1m3 (ostatnie dni bylo -17) dziennie ale nie mam jeszcze CWU. Starty palnika 4 dziennie.Ogolnie lepszej jakosci piec to może zejsc nizej z kw nawet do 1.2kw  , starty pieca nie 60% mocy jak u mnie tylko niżej nawet start z  24%.  Wyłaczanie pieca jest błedem by nadgonić musi sporo gazu zjeść .  najlepiej ustawić obniżenie tem w nocy o 2stopnie . jeszcze nie mieszkam ale jak tam bedzie wiecej osób sprzetów to spalanie pewnie jeszcze zejdzie , Dom 115m dobrze ocieplony okna ciepłe ramki .Pozdrawiam

Opublikowano

lepsza izolacja u niego lub mostek termiczny w jakimś miejscu u ciebie.

Nie powinieneś wyłączać podłogówki jeśli codziennie przebywasz w domu. 

Na 75m2 płacę 300zł razem z ciepłą wodą oraz gazówką (na piecu 30 stopni). W domu 24 stopnie. Pietro taki sam układ 75m2 pod wynajem płacą 360zł razem z ciepłą wodą (na piecu 35 stopni). To są rachunki za styczeń