Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Amica: w Polsce robią kuchenki, piekarniki do zabudowy i część płyt - reszta z Chin i Turcji. Należy do niej Gram - też część z PL. 

MPM i Sam Cook - tutaj niby firmy polski, ale zaopatrują się w Chinach.

Solgaz - polska firma, ale duża część ofert to import Chiny.

Kernau - sami nie produkują, import Chiny oraz przebrandowana Amica.

Teraz zależy  jak traktować, bo koreański Samsung produkuje we Wronkach. Podobnie LG bo większość pralek i lodówek to produkty z Mławy i Wrocławia. Również podobnie Electrolux/AEG/Zanussi część produkcji w PL.

Dlatego biorąc pod uwagę jakość i gdzie produkowane to przy dużym agd u mnie wszystko od LG.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, bergercs napisał(a):

Amica: w Polsce robią kuchenki,

Wiem, sam mam, "obawiam się", że mnie przeżyje biorąc pod uwagę brak jakiejkolwiek usterki przez 30 lat :E

Teraz zależy  jak traktować, bo koreański Samsung produkuje we Wronkach.

Zgadza się, odkupili fabrykę od firmy Amica. W sumie sam mam jeszcze lodówkę Amica polskiej produkcji, przez jakieś 25 lat wymieniłem w niej jedynie termostat :E

Podobnie LG bo większość pralek

Co do pralek LG to mają jeszcze jeden plus, bębny nie są klejone.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

Tak Rzeszów, ostatnio miałem gdzieś "na tapecie" Łucznika* i ten Radom mi utkwił.

*Kolejna firma, która produkowała genialny sprzęt, ale brak inwestycji w rozwój, nowe technologie, marketing itd powoduje potem płacz, że "złe zachodnie koncerny wykańczają polskie firmy". No cóż - nie da się "wygrać rynku" produkując przez 50 lat Poloneza Caro, pralkę Franię czy prodiże.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, bergercs napisał(a):

No cóż - nie da się "wygrać rynku" produkując przez 50 lat Poloneza Caro, pralkę Franię czy prodiże.

Jest jeszcze jeden problem, często jak spojrzysz na polskie produkty produkowane w Polsce i ich cenę to trudno nie mieć wrażenia, że mówiąc wprost "ktoś próbuje cię wydymać". Wystarczy spojrzeć właśnie chociażby na Smapp i ich czajniki elektryczne. Nikt mi nie powie, że prosty czajnik produkowany w Polsce musi kosztować 180 zł. Mówimy tu przecież o grzałce, termostacie i kawałku obudowy, to nie jest jakaś kosmiczna technologia...

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

No raczej może - sam płaciłem podobnie za CHIŃSKIE Xiaomi - nie dla "smart" tylko za stal 304 oraz termostat Strix.  Smapp to następcy Zelmerów, które bezawaryjnie działały kilkanaście lat - jeśli zastosuje się dobre podzespoły (wspomniane Strixy), materiały (żeby nie truć się jakiś gó..nym mikroplastikiem a woda nie jeb.a plastikiem) itd to niestety trzeba zapłacić - do kompletu płacimy za wyższe koszta robocizny.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, bergercs napisał(a):

No raczej może - sam płaciłem podobnie za CHIŃSKIE Xiaomi - nie dla "smart" tylko za stal 304 oraz termostat Strix.  Smapp to następcy Zelmerów, które bezawaryjnie działały kilkanaście lat - jeśli zastosuje się dobre podzespoły (wspomniane Strixy), materiały (żeby nie truć się jakiś gó..nym mikroplastikiem a woda nie jeb.a plastikiem) itd to niestety trzeba zapłacić - do kompletu płacimy za wyższe koszta robocizny.

https://eldomagd.eu/produkt/czajnik-bezprzewodowy-z-regulacja-temperatury-eldom-c520-lux

Z regulacją temperatury, na częściach Otter - 120 zł. Czy produkowany w Polsce to dobre pytanie, wszędzie są jedynie naklejki Eldom z adresem ale nigdzie nie jest napisane wprost, że wyprodukowany w PL.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

Eldom - importer z Chin i to na dodatek takich z dolnej półki cenowej. Więc uważasz, że 120 za coś wartego 20 - przesadziłem: 60zł, jest ok, a 180* za coś z najwyższej półki to za dużo. 

Ups.

Teraz spojrzałem na Ceneo: ten legendarny (najwyższa półka jeśli chodzi o jakość) SMAPP 442 to 160zł

Edytowane przez bergercs
Opublikowano
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Nikt mi nie powie, że prosty czajnik produkowany w Polsce musi kosztować 180 zł. Mówimy tu przecież o grzałce, termostacie i kawałku obudowy, to nie jest jakaś kosmiczna technologia...

Jak w całości jest produkowany w Polsce, to tak, może, bo takie są u nas koszty produkcji. 180 zł w takim wypadku to i tak jeszcze niewygórowana cena.

Opublikowano

Jak ktoś nie wierzy co do Eldom - startowo C520lux:

ForMe FKG-418

Brock WK 2106 LL

Esperanza EKK026 - 5901299949849

Więcej tego guana nie chce mi się szukać (tam jest coś koło 50 stron tego chińskiego gówna).

Tutaj esperanza z aledrogo.

A tu macie źródło pochodzenia.

Tutaj to Eldom wali w uja pisząc, że ELDOM Polska a nie SMAPP cenami.

Idę obejrzeć Reachera.

• Thanks 1
Opublikowano

Szacun za to, że Ci się chciało poszukać. Sądziłem, że Eldom je chociaż projektuje a widzę, że nawet tego nie robią. Jestem ciekaw jaki jest faktyczny koszt produkcji takiego czajnika w Chinach skoro producent jest w stanie zejść do 8,50 $.

Opublikowano

Ten smapp i jego poprzednik zawsze były drogie, 6 lat temu za Zelmera płaciłem ponad 120zl, ale wart jest swojej ceny, pancerny czajnik, w pracy na przerwie upalany co minutę, kto wejdzie to dolewa i dogrzewa dalej. 8 lat takiego upalania kilka przerw dziennie. 

Teraz taka informacja, ten obecny czajnik Zelmer to już szajs, nowsze wydanie, gorsze pod każdym względem. 

To jest szajs:

czajnik-elektryczny-zelmer-zck7630i.thumb.jpg.06f06f29f1663e1b39468aef6247995e.jpg

Ten jest ok:

1b86f2c2-68a9-40f8-afde-b6ac469dd24e_p-czajnik-elektryczny-smapp-442-1b.jpg.5b82fb72639f97b7ecf4e4e11b619743.jpg

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, bergercs napisał(a):

Teraz zależy  jak traktować, bo koreański Samsung produkuje we Wronkach.

Szkoda, że nie wpływa to pozytywnie na jakość, bo pralki Samsunga to straszna tandeta. Miałem na wynajmowanym mieszkaniu i w ciągu 3 lat zepsuła się cztery razy (jakiś model za ~ 2200 zł z 2021 roku, już nie pamiętam). Dwa razy wytarła się guma łącząca podajnik na proszek z bębnem (błąd w projekcie wg mnie - guma przy wirowaniu za każdym razem trze o boczny panel bo tak mało tam miejsca - nie da sie jej inaczej ułożyć), do tego padł zamek automatyczny, a trzecia awaria to panel elektroniczny który w trakcie prania po prostu siadł i już nie wstał :E

Guma wycierała się jeszcze w trakcie gwarancji (zrobiłem sam, nie chciało mi się czekać cholera wie ile na realizację), panel i zamek padły kilka miesięcy po gwarancji. Też sobie sam naprawiłem ku uciesze właściciela mieszkania, bo zamiast 2k na nową pralkę to wydał 300 zł na naprawę (części) starej i kupił flaszkę za robociznę ;) Ale niesmak pozostaje, tandeta jakich mało.

Co ciekawe, byłem ostatnio na swoje mieszkanie oglądać pralki i trafiłem na jakiegoś doradcę-fanatyka pralek i ogólne AGD. Pogadaliśmy sobie trochę, sporo ciekawych rzeczy podpowiedział i dał znać wprost, żebym unikał Samsunga jak ognia - demonstrując na przykładzie pralki za 4500 zł z Samsunga, w której po półtorej miesiąca stania na ekspozycji rozsypała się szuflada na proszek. Także tego...

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Samsunga to nic nie kupuję (sporo gratów mi  padło w przeszłości, plus ich praktyki wpływania na sprzedaż - kiedyś może opiszę), natomiast siostra "wszystko" ma z Samsunga (siostrzeniec jest dość wysoko w hierarchii tegoż koncernu) - pralki (dwie) jej działają bezproblemowo.

Sam jeśli chodzi o pralki i lodówki to tak jak wielokrotnie wspominałem LG. 

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

Samsung to ściek. Mam od nich piekarnik i to jest jedno wielkie nieporozumienie. Leci piąty rok już i same problemy. Na szczęście dwa miesiące temu podjechał serwisant wymienić pokrętła regulacji temperatury i to z dobrej woli Samsunga (no bo już po gwarancji). Cóż, chociaż tyle. Oczywiście będzie to działać ponownie około 2-3 lat i ponownie piekarnik zacznie świrować i sam się włączać. 

Ponadto notorycznie jeden wentylator o grzałkę, bo ta jest tak beznadziejnie zamontowana i zsuwa się z takich blaszek mocujących. 

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, zdunzdun napisał(a):

Samsung to ściek

Brat twierdzi to samo, w 5 lat padła pralka (płyta główna) , indukcja (jakaś elektronika) i tv (podświetlenie), sprzęt za kupę kasy, a w momencie ukończenia się gwarancji pozostaje się modlić żeby nie padł. 

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Tylko, że pralek nie produkują we Wronkach albo nie tylko we Wronkach ;)

https://news.samsung.com/global/samsung-plant-in-kaluga-to-begin-deliveries-of-washing-machines-to-europe

Możliwe, zresztą części składowe i tak są made in China, bardziej chodzi mi o jakość samego sprzętu która jest kiepska. 

Ja raczej będę uderzać w Haier, opinie mają w większości dobra a firma wciąż podbija rynek i oferuje z tego co widzę bardziej funkcjonalne produkty w cenie konkurencji. Muszę tylko popatrzeć jak z dostępnością części zamiennych. Do Samsunga akurat dość łatwo wszystko dostać więc tyle z plusów.

Opublikowano

Pralka? Jak ktoś ma kasę to Miele. Jak nie ma to już trzeba pogrzebać.

Ogólnie najczęściej siada elektronika i łożyska. Elektronikę da się jeszcze wymienić, łożyska niby też, ale najłatwiej i najtaniej w pralkach, które nie mają "zalanego" zbiornika razem z łożyskiem.

Poniżej ciekawy link na ten temat, w którym przy okazji jest sporo informacji o markach pralek.

https://www.agdmaniak.pl/79801/pralki-z-wymiennymi-lozyskami/

• Like 1