Skocz do zawartości

Audiofilskie słuchawki. Upgrade z Superlux HD681 jednak na HiFiMAN EDITION XS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Głośno myślę nad upgradem słuchawek i zastanawiam się nad jego sensem.
Muzyki słucham codziennie krócej czy dłużej więc to byłaby rzecz praktyczna.
Za kartę dźwiękową robi mi interface m-audio z sygnatury.

Mam te słuchawki: https://www.rtings.com/headphones/reviews/superlux/hd-681
A myślę o tych: https://www.rtings.com/headphones/reviews/sennheiser/hd-490-pro

Generalnie miałem okazję posłuchać paru fajnych modeli słuchawek u kolegi, który trochę ich nagromadził ale żadne nie rzuciły mnie na kolana.
O dziwo Hd681 mam od lat i bardzo mi leżą, a ich znienawidzone podbicie wysokich tonów akurat mi odpowiada.

Co sądzicie?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Słuchałem ich tylko chwilę, ale na mnie lepsze wrażenie robią HD 660S2, które obecnie mocno potaniały (ponad 1000 zł) i masz je w tej samej cenie co 490 Pro. Z plusów 490 Pro wydawały się trochę wygodniejsze i solidniejsze.

Nie masz sklepu mp3store gdzieś w pobliżu? Pewnie da się u nich porównać te dwa modele na miejscu.

Opublikowano
2 godziny temu, Dirian napisał(a):

Nie masz sklepu mp3store gdzieś w pobliżu? Pewnie da się u nich porównać te dwa modele na miejscu.

Niestety nie mam takich sklepów w okolicy.
W sumie w ciemno kupować to kiepski pomysł.
Może któregoś dnia się wybiorę do jakiegoś dużego miasta na testy :)

Opublikowano

W Lublinie widzę jest top-hifi, ale oni chyba się wycofali ze sprzedaży Sennheisera. Kiedyś mieli, bo odsłuchiwałem w Sopocie u nich jakieś Sennki z 3-4 lata temu, ale teraz nie widzę nic w ofercie.

Jak chcesz to mogę ci dać kontakt bezpośrednio do pracownika mp3store z Wrocławia, nie robi problemu z wysyłką sprzętu na odsłuch. Pewnie będziesz musiał jakąś kaucję zapłacić, no ale oczywiście zwrotną. Jest też szansa na rabat, mi dał sporo fajnych zniżek na różne sprzęty ;) Jak coś to PW.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ok, wracam do tematu.
Właśnie zamówiłem słuchawki Hifiman Edition XS czyli dokładnie te: https://www.rtings.com/headphones/reviews/hifiman/edition-xs
Wahałem się właśnie między Hifiman Edition XS (~1400zł), a Sennheiser HD 490 PRO (~1700zł).
Na papierze są naprawdę blisko siebie.
Wygrała cebula, bo znalazłem je na ali z oficjalnego sklepu europejskiego za 1030zł (po wykorzystaniu kuponu): https://pl.aliexpress.com/item/1005007580840167.html
Wysyłka z polski, już wszystkie VATy wliczone. Hifiman to chińska marka jak każdy wie.
To chyba rozsądny wybór. Sami oceńcie.

Opublikowano

@lukadd Tak wiem... najlepiej byłoby wziąć 10 różnych par i sobie porównać ale ja nie mam czasu jeździć. Raczej godnie zastąpią Superluxy HD681 które mam już ~8 lat.
Po prostu nie widzę lepszej alternatywy za ~1000zł. Cieszę się, że poczytałem o tej marce, bo z racji jej chińskiego pochodzenia nie miałem oporu kupić ich z ali 400zł taniej.
Gdyby nie to, pewnie bym dopłacił do HD 490.

Opublikowano

Ja z moich Ananda jestem mega zadowolony, można godzinami mieć je na głowie i uwielbiam jak grają.

Tych Edition XS nie słuchałem, ale stawiam, że też będą spoko grały.

Ogólnie Hifiman z tego co piszą po netach miewa trochę problemy z kontrolą jakości. Ale u mnie i w przypadku Sundara i Ananda wszystko git.

Sundary już mają 3 lata, cały czas używane, bo jak kupiłem Anady to Sundary, od razy żona złapała :E A Ananda ma już ponad 1.5 roku.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie Hifiman z tego co piszą po netach miewa trochę problemy z kontrolą jakości.

No jest użytkownik tu na forum, który mocno zjechał tę firmę. 

Ja miałem na testach Deva Pro. Świetna przestrzeń i bas, ale mnie osobiście męczyło to granie. 

10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Na papierze są naprawdę blisko siebie.

Papier wszytko przyjmie. Nie posłuchasz, się nie dowiesz. Życzę zadowolenia z zakupu. 

Edytowane przez J4Z66
Opublikowano

@J4Z66

"Nie wywołuj wilka z lasu" :Up_to_s: oprócz mnie na forum Pan Jakub ma podobne zdanie na temat ich żywotności i jakości.

Popieram w 100%, odsłuchy są najważniejsze.

@Lameismyname

Tylko nie wyrzucać Superlux-ów, jak padnie Hifiman to HD681 będą jak znalazł.

Fizyki i ciecia kosztów się nie oszuka, słuchając 1h dziennie przy max. 55-60dB to lepsza sztuka powinna przeżyć te 5-7 lat (słuchając 7-10+ h dziennie membrany potrafią pękać już po pół roku).

@lukadd

Pytanie ile h dziennie używasz Sundar oraz jakim poziomie głośności, możliwe że połowa życia już za nimi, gdyby nie były na sell w przyszłości to prosiłbym za 2-3 lata o wzmiankę czy jeszcze działają.

Nie ma różnicy miedzy ceną 1k a 15k, budowa tandetnych membran jest identyczna. 

Opublikowano

@Yahoo86

Dużo słucham i używam słuchawek. Zwykle dziennie dla Sundar jak ja je używałem to zakresy 5-8h dziennie przez pierwsze ~1.5 roku. Następnie jak je żona przejęła to ~5h dziennie przez kolejne ~1.5 roku.

Ananda od ~1.5 roku 5-8h dziennie. W dni wolne trafia się czasami i ponad 8h.

Co do głośności to średnio niższe zakresy ~50-65dB przez zdecydowanie ponad 90% czasu. Jak nawet mam ochotę okazjonalnie głośniej posłuchać to raczej max w peak ~80.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja swoich HiFiMANów używam po 5-8h dziennie. Z trzech sztuk tylko jedna przetrwała dłużej niż trzy lata. Za każdym razem dostawałem nówkę sztukę bez żadnego problemu. Tak więc przynajmniej jest potencjał na regularne i darmowe odświeżanie słuchawek. Xd System wymiany padów też tragiczny. Póki komuś absolutnie nie zależy na ich brzmieniu i komforcie, szukałbym czegoś innego. Pisze z perspektywy modelu Arya v1 i Organic. 

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak mi padną Ananda lub Sundary które żona używa obecnie to być może się będę zastanawiał nad czymś innym i coś innego odsłucham.

Ale Ananda teraz sprawdziłem zakupione dokładnie 19 miesięcy temu, za ~1500zeta wtedy nówki w promo. Cena petarda do tego jak grają i ich granie mi się podoba, używam i do gier i do muzy.

A ogólnie nie mam dalej weny do pakowania w słuchawki za miliony monet. 

Nie wiem czy w ogóle coś mogło by konkurować w takich pieniądzach z tymi słuchawkami, ich wygodą, graniem itd. :E

Opublikowano

@J4Z66 Szczerze? To przesiadka z Superluxów obojętnie na HifiMany czy Sennheisery będzie dużym skokiem z efektem "wow", a nie mam możliwości porównać jednych do drugich. Udało mi się w dobrej cenie kupić Hifimany na ali, jak coś będzie nie tak to zwrot czy coś.
Zawsze sugerowałem się odnośnie takiego sprzętu reckami na rtings, a tu trochę czuję się wpakowany na minę. Generalnie mam dystans do produktów chińskich bo jednak przywarła do nich łatka mało trwałych jednak superluxy służą mi godnie już 8 lat stąd tutaj jakoś się nie bałem.
Na dobrą sprawę ja głośno muzy nie słucham to może jakoś będzie ;)

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o audio, moim zdaniem nie ma absolutnie sensu sugerować się recenzjami... Może opiniami użytkowników, choć też tak średnio, ale dla mnie liczy się przede wszystkim to, jak mi gra. Weź sobie allegro pay i potestuj różne słuchawki za free. Ja ostatnio miałem chyba 7 czy 8 par w tym samym momencie, kilka z allegro, kilka za gotówkę, coś pożyczone od kolegi, coś mojego starego, i powiem Ci, że gdybym nie porównał łeb w łeb, prawdopodobnie wybrałbym inne, droższe i nie tak przyjemnie grające... Bez sensu. 

Jakichś skoków o klasy, zamiatania itd. po czytankach z internetu radzę, też nie być takim pewnym.

Ten efekt wow, rozdzielczość, nowe dźwięki, może zmęczyć... Ale to każdy ma inną tolerancję. 

Edytowane przez J4Z66
Opublikowano

@J4Z66 Gdybym miał gdzieś "pod ręką" sklep z dużym wyborem to pewnie bym tam zawitał i przetestował. Tak to mi się nie chce kombinować.
Kiedyś byłem u kolegi, który ma naprawdę dużo par słuchawek z wyższej półki i paradoksalnie na ucho najlepiej mi leżały Superluxy, bo lubię tą lekko przesyconą górkę.
Znowu kolega kupił niedawno Bowers & Wilkins Px7 S2 (o ile nie przekręciłem modelu) i moje Superluxy przy nich wypadły blado (chociaż wiem, że porównywanie półotwartych do zamkniętych słuchawek, to jak porównywanie jabłek do gruszek).

Opublikowano

Dotarły dzisiaj do mnie te Hifimany Edition XS - ogólnie wrażenia bardzo dobre. Wygodne jak cholera (bałem się, że mi nie podejdą).
Basik lepszy jak na HD681 i nie przesadzona górka, dźwięk jakby bardziej naturalny i wyważony.
Za tego tysiaka myślę, że warto. Może nie będzie takiej padaki z trwałością :)

• Like 1
Opublikowano

@LameismynameA jak z muzyką z youtube? Mam wrażenie, że nikt o tym nie mówi ale mając lepsze słuchawki przy dobrej jakości nagraniu można się zachwycić ale większość nagrań jakie słucham na kompie to youtube i brzmią po prostu źle. Dlatego nie celuje w ogóle w audiofilskie słuchawki szukam coś co nie ma tak transparentnej góry i jednocześnie nie przytłacza podbitym basem. W tej chwili używma logitech g pro x i sa pod tym względem ok ale chciałbym coś z większymi padami i wygodnego