Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, AudRob napisał(a):

Witam właśnie wymieniłem PTM na GPU ile czasu go wygrzewać czy od razu można np. grać?

Przed wymianą w C.B na ultra było bez UV na GPU 67-70 stopni na HS 87-89. Po GPU 58-60 na HS 68-71 .

24 minuty temu, Send1N napisał(a):

No a czemu nie? graj śmiało ;) 

Dobrze wcześniej pisałeś że PTM jest duży 4x4 dociąłem go mniej więcej i jeszcze na jeden gpu starczy z naddatkiem.

Tak wyglądała pasta po rozebraniu karty 

20250316_122919.jpg

20250316_122800.jpg

20250316_123837.jpg

20250316_125433.jpg

20250316_123932.jpg

A termopady w takim stanie.

58 minut temu, Send1N napisał(a):

No a czemu nie? graj śmiało ;) 

A jak myślisz robić UV czy na razie tak zostawić?

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, skunRace napisał(a):

Tak jak pisałem termopady będą jak nowe, uv robię zawsze, bo dlaczego mam nie mieć jeszcze chłodniej i ciągnąć mniej W.

No właśnie widzę po zrobieniu uv temp HS ledwo 60 st. dochodzi a gpu 50 niecałe. Tylko plombę uj szczelił  .

I w końcu wentylatory miło słyszeć. hehe

Dzięki za pomoc w temacie.

• Like 1
Opublikowano

Dzięki Send1N . Zdejmowałem różne plomby ale ta była jakaś bardzo krucha tylko podważyłem i pękała jak porcelana.

Tylko dziwne że u mnie pasta była miękka tylko nie jestem pewny czy dokładnie przylegała na całości co widać na zdjęciu.

Opublikowano

To normalne dlatego najlepiej podgrzać plombę suszarką z gorącym nadmuchem i podważać żyletką, konsystencja pasty po demontażunie ma znaczenia zdegradowała się pod wpływem temperatury i to wszystko, przy "PTMie" takie coś się nie powtórzy.

Opublikowano

No dobra to dzięki ważne że operacja dała oczekiwany rezultat a z plombą zobaczymy może się uda kupić na razie i tak nie planuje sprzedawać karty bo temp. są git.

Opublikowano

No chyba i czas na mojego RTX'a aby się przytulił z PTM, nie chce mi się kolejny raz wymieniać pasty aby za parę miesięcy było znowu to samo, nie wiem czy te chłodzenie jest krzywe czy one się tak szybko degradują przez temperatury.

Rozumiem @sideband ze to twoja aukcja i można brać spokojnie ?

https://allegro.pl/oferta/termopad-honeywell-ptm7950-40x40-0-25mm-narzedzia-100-oryginal-14624865421?reco_id=6ef65f6e-03d6-11f0-8c80-8a9158db28df&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Opublikowano

No i tak jak pisałem operacja przebiegła sprawnie, pacjent przeżył a nawet żyje mu się lepiej :D @AudRob zmiana o kilka C to bardzo wyraźna zmiana, HS nie odbiega od core więc jest bardzo dobrze. 

UV zrób i tak, bo to tylko z pożytkiem dla karty i jej otoczenia jest. Mniej prądu równa się mniej wydzielanego ciepła. Generalnie dobra robota.

Przyklej tą plombę z allegro lub tego nie ruszaj wcale, bo ja np. jak widzę że nie ma plomby i ktoś mi da cynk że zmieniał pastę na inną albo na PTMa to tylko lepiej - mniej pracy dla mnie :> 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

nie wiem czy te chłodzenie jest krzywe czy one się tak szybko degradują przez temperatury.

Na gołych rdzeniach zwykła pasta szybko klęka to nie to samo co na ihs, dlatego warto to zaaplikować i spokój dożywotnio, po aplikacja ptm'a przedmuchujesz tylko radiator z kurzu i nic więcej cie nie interesuje.

PS możesz mieć ten sam materiał prawie 3x taniej ale nie będę ci zdradzał nazwy i psuł interesu staremu znajomemu :E ;D

1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Przyklej tą plombę z allegro lub tego nie ruszaj wcale, bo ja np. jak widzę że nie ma plomby i ktoś mi da cynk że zmieniał pastę na inną albo na PTMa to tylko lepiej - mniej pracy dla mnie :> 

Większość ludzi przy pózniejszej odsprzedaży jak zobaczy że nie ma plomby na karcie to odrzuca takie oferty i szuka dalej także lepiej nic nie pisać w opisie że coś było grzebane i niech ta nalepka będzie na tej śrubce :E  Druga sprawa że jak karta się (odpukać) uszkodzi to zamiast słać jak najszybciej na rma będzie czekał aż mu plomba przyjdzie żeby ją nakleić, wiec lepiej od razu kupić ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
10 minut temu, Send1N napisał(a):

PS możesz mieć ten sam materiał prawie 3x taniej ale nie będę ci zdradzał nazwy i psuł interesu staremu znajomemu :E ;D

No jak to jest takie trwale to dajmy koledze zarobić. Nie mam nic przeciwko, byle to faktycznie było oryginalne :D

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Send1N napisał(a):

Większość ludzi przy pózniejszej odsprzedaży jak zobaczy że nie ma plomby na karcie to odrzuca takie oferty i szuka dalej także lepiej nic nie pisać w opisie że coś było grzebane i niech ta nalepka będzie na tej śrubce :E  Druga sprawa że jak karta się (odpukać) uszkodzi to zamiast słać jak najszybciej na rma będzie czekał aż mu plomba przyjdzie żeby ją nakleić, wiec lepiej od razu kupić ;) 

Jak z autem... jak kupujesz 3-4 letnie auto i ma jeszcze ori klocki i tarcze, to ten co bardziej myślący raczej połączy kropki, odwróci się i odejdzie :> Jak poprzedni właściciel nie serwisował, to ja dopiero teraz będę ... :D 

Z kartami podobnie - jak w miarę nowa, to grzebanie faktycznie deko bez sensu lub wymagane było bo coś się zepsuło niegwarancyjnego - a jak stara to plomba to zwiastun problemów :D 

Poza tym jak ktoś otwierał to wolę o tym wiedzieć niż się z ręką w gaciach obudzić.

A co do plomby, pewnie, zamówi założy zapomni - chociaż z rozmowy z kolegą autorem raczej wynika że ta karta z nim zostanie na dłużej.

Opublikowano

A po co masz wiedzieć czy ktoś otwierał? kupisz używkę będą lipne temperatury to sam zmienisz gluta na rdzeniu ;) Ty może wolisz wiedzieć ale 90% ludzi woli przeczytać/usłyszeć że karta nie była rozbierana. A co do grzebania przy nowej to ja zmieniłem 4 razy pastę na nowej rtx 2070S testując różne bo chciałem zobaczyć czy coś urwę względem fabrycznej :E i dopiero na ostatniej paście zbiłem magiczne 2 stopnie ale to był model bez plomby, na 6950xt zaaplikowałem ptm'a po 4 miesiącach od zakupu i od razu nakleiłem podróbkę bo nigdy nie wiadomo co sie z kartą stanie czy będzie człowiek chciał sprzedać czy wysłać na rma w okresie gwarancji itp.

Opublikowano

Ja swojego RTXa zostawiam. Będzie jako backup i akcelerator physx 😇

Jeśli jeszcze kiedykolwiek złoże nowego PC bo od tych cyrków mnie się odechciało 😁

Mi się nawet już nie chce kolejny raz rozkładać GPU 🤭

Opublikowano
7 godzin temu, Kadajo napisał(a):

No chyba i czas na mojego RTX'a aby się przytulił z PTM, nie chce mi się kolejny raz wymieniać pasty aby za parę miesięcy było znowu to samo, nie wiem czy te chłodzenie jest krzywe czy one się tak szybko degradują przez temperatury.

Na mojego już też, po ponad 2 latach.

h2.gif.ddba3929c15c1c4ada53c002e32539a5.gif

• Sad 1