Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczerze, śmieszku? :balon:

Żadnej. 

Jest spora dziura w kontekście najtańszych gpu pokroju b580 czy radeonów z serii 7600 za +/- 1100-1200 zł a następnymi opłacalnymi modelami typu 7800xt czy 4070s. 

Jeżeli miałbym tutaj cokolwiek kupować to albo polowałbym na używki kart pokroju 7700xt z gwarancją, albo dołożył do kolejnego progu.

Albo kupował coś wyraźnie tańszego, ale nie żałosnego pod kątem wydajności - jest spory rynek kart pokroju rtxa 3070 (ti), który w 99% zastosowań będzie i tak szybszy niż 4060/ti a jedyne czego mu zabraknie - i to tylko w wersji 8 vs 16gb , to vram. Za to można bez większego trudu kupić taką kartę za 9 stów. Czasem nawet jeszcze z gwarancją. Na tzw. niedzielne granie, jak znalazł. Tak jak omijałem szerokim łukiem całą serię 4060 przez ostatnie 3 lata, tak doradzałbym każdemu dalej omijać  - bo to jest padło wydajnościowe, ratowane tylko przez technologię nV i nic więcej, w dodatku wycenione jak za zboże.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Qrdello napisał(a):

Szczerze, śmieszku? :balon:

Żadnej. 

Jest spora dziura w kontekście najtańszych gpu pokroju b580 czy radeonów z serii 7600 za +/- 1100-1200 zł a następnymi opłacalnymi modelami typu 7800xt czy 4070s. 

Jeżeli miałbym tutaj cokolwiek kupować to albo polowałbym na używki kart pokroju 7700xt z gwarancją, albo dołożył do kolejnego progu.

Albo kupował coś wyraźnie tańszego, ale nie żałosnego pod kątem wydajności - jest spory rynek kart pokroju rtxa 3070 (ti), który w 99% zastosowań będzie i tak szybszy niż 4060/ti a jedyne czego mu zabraknie - i to tylko w wersji 8 vs 16gb , to vram. Za to można bez większego trudu kupić taką kartę za 9 stów. Czasem nawet jeszcze z gwarancją. Na tzw. niedzielne granie, jak znalazł. Tak jak omijałem szerokim łukiem całą serię 4060 przez ostatnie 3 lata, tak doradzałbym każdemu dalej omijać  - bo to jest padło wydajnościowe, ratowane tylko przez technologię nV i nic więcej, w dodatku wycenione jak za zboże.

Czyli wyzywasz ludzi dlatego, że kupili RTX 4060/Ti w nieważne jak niskiej cenie, a jak kupią 7600/B580 to są ok. :smiech:

1 minutę temu, JacekRTX napisał(a):

Na pure taki 4060 Ti bez problemu rozprawia się z 7700xt  :hihot:

W GTA V z RT.

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Czyli wyzywasz ludzi dlatego, że kupili RTX 4060/Ti w nieważne jak niskiej cenie, a jak kupią 7600/B580 to są ok. :smiech:

W GTA V z RT.

Abstrahując od sterowników - 7600 czy b580 są dużo lepiej wycenionymi kartami niż 4060 jako seria kiedykolwiek była. Jak ktoś tego nie widzi to zwyczajnie się oszukuje.

Natomiast jeżeli tylko tyle potrafisz przeczytać z moich postów - to niech Ci będzie :> Twój cyrk, Twoje kredki. :rotfl2:

Opublikowano
Teraz, JacekRTX napisał(a):

@Lameismyname czy ja wiem, taka Forza Horizon zajmuje mi ~9 GB VRAMU więc karty z 8GB wogóle odpadają. Teraz to można iść w 5070, ale ma chorą cenę, zobaczymy - może coś się zmieni w ciągu kilku miesięcy.

Na odczyty z MSIa to się nie oglądaj, bo czasami durnoty pokazują. No chyba że grasz w 4K, to może i 10gb vramu FH zajmuje.

U mnie na 3080 10gb w 2k nigdy więcej niż 8 gb vramu nie wessało, na maks ustawione - ale to też z odczytu z MSIa lub GPU-Z. W każdym razie gra nie szarpała, więc pula sie nie przelała.

Opublikowano

@Qrdello wystarczy włączyć FG i masz 1 GB więcej zajętej pamięci. Czy ja wiem - msi pokazuje durnoty? Miałem gtx 970 i dzięki afterburner zorientowałem się że ta karta jest kaleką jeśli zajmuje już ok. 3,5 GB vramu. To ta cała afera z wolnym 0,5 GB vramu.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, JacekRTX napisał(a):

@Qrdello wystarczy włączyć FG i masz 1 GB więcej zajętej pamięci. Czy ja wiem - msi pokazuje durnoty? Miałem gtx 970 i dzięki afterburner zorientowałem się że ta karta jest kaleką jeśli zajmuje już ok. 3,5 GB vramu. To ta cała afera z wolnym 0,5 GB vramu.

Pokazuje. Np. w departamencie taktowania karty czy energii, czy właśnie alokowanej ilości vram. Często są tam przekłamania niestety. 

@Karro no właśnie. Nawet w 4k maks 7,7gb. 

Z drugiej strony to działa też tak jak ram - im więcej go jest tym więcej gry potrafią sobie zabezpieczać, ale też silniki gier potrafią przerzucać dane z i do vram w locie bezstratnie, więc nawet w mniejszych ilościach vram się potrafią mieścić. 

image.thumb.png.1b4ab8663e95af6c0316ce33dccc81ac.png

TLOU  - odczyt w MSI AF i z gry. Różnica jest dość duża...

Zignorujcie pozostałe parametry - co zmiana sterownika to TLOU buduje shadery stąd 100% cpu i takie dziwne odczyty... :E no i dlssq.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, JacekRTX napisał(a):

I tak mam więcej FPS bez FG ;)

3070 vs 4060ti

z tego filmu wynika że tak niejednoznacznie :] w FH, ok, ale FH generalnie lubi nowsze architektury.

W qhd prócz FH i RE4 w ogóle jest lańsko na tymi 4060ti :E o 10 fps niektóre gry są szybsze na starszej karcie.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Też miałem kartę z 8gb vram tj RTX 3060ti 8gb i to miejscami była masakra, co z tego, że mam wystarczająco jak dla mnie fpsów w 1440p z dlss balans, jak vram ją limitował, tekstur nie wrzucisz bo za mało vram, tego nie dasz bo to samo, nie odpalisz lossless scaling bo to zje z 600MB+ i już vram pod korek i karta się dławi nawet z DLSS balans. W Cyberpunku nie raz miałem spadki do 10fps po otwarciu mapy i jedyny ratunek to restart gry, zapchany vram.

Mając więcej vramu wtedy karta się nie zapcha przez vram, a zabraknie jej wydajności zależnie od potrzeb czy gry.

Oczywiście czy się opłaca bulić za 4060ti 16gb w takiej a nie innej cenie to już inny temat na kolejne nasze dyrdymały, tak samo jak przyszła rtx 5060ti 16gb.

Opublikowano
45 minut temu, Qrdello napisał(a):

Abstrahując od sterowników - 7600 czy b580 są dużo lepiej wycenionymi kartami niż 4060 jako seria kiedykolwiek była. Jak ktoś tego nie widzi to zwyczajnie się oszukuje.

Natomiast jeżeli tylko tyle potrafisz przeczytać z moich postów - to niech Ci będzie :> Twój cyrk, Twoje kredki. :rotfl2:

RTX 4060 za 1000zł to zła karta?

Opublikowano
3 minuty temu, Doamdor napisał(a):

RTX 4060 za 1000zł to zła karta?

Podkleję Ci tylko 5 od najtańszych, tak żebyś te swoje 1000zł potrafił odczytać.

image.thumb.png.e71de183adee273e2089ea45fb1e345f.png

A na szczycie, Zotac SOLO :E 

Za 1k kupuję 3070ti, który zwykle 4060 rozprasowuje :/ 

Opublikowano (edytowane)

Ale ja się nie sugeruję tylko nowymi kartami. To Twoje dopowiedzenie :>

Ja uważam (od początku), że nowych kart w przedziale 1200-2000zł OPŁACALNYCH NIE MA. Jedyne, które się łapią to strzały w 7800XT lub 7700XT od czasu do czasu, bo tam się wszystko włącznie z rasterem, wersją karty i vramem zgadza. Tylko na AMD parcia nie ma :/ 

Generalnie przedział pomiędzy 4060 zwykłym a 4070 zwykłym, nie mówiąc o super, to jakaś tragedia jest. Może się to teraz jakoś wypełni ale jak czytam o 5060ti 8gb za 2k, to coś czuję że średnio :E dostaniesz 5050 6gb/8gb za 1500zł o wydajności 4060 i będziesz wychwalał pod niebiosa :] 

No więc odpowiedz mi na pytanie, gdzie te 4060 za 1k? :] 

Zresztą, ja generalnie nie kupuję nowych kart. Od czasów 2070s nie kupiłem żadnej nowej grafiki - a jakimś cudem wszystkie, które mi się przewinęły - a było ich kilkanaście - były 100% sprawne.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
2 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Za 1k kupuję 3070ti, który zwykle 4060 rozprasowuje :/ 

I prawdopodobnie kopał bitcoiny w piwnicy u chińczyka, bo nie mówimy o nowych.
Z tego co patrzę na używki 4060 na olx mamy tak:
900zł -> MSI VENTUS
1000zł -> Gainward Ghost, Msi Ventus, Asus Dual, Gigabyte Eagle, następny Asus Dual, za niewiele więcej inne modele.

Na allegrolokalnie widzę tylko jakiegoś gigusia. Tu bardziej chodzą 1100zł (pewnie ludzie znają allegrowe "bandyckie myto" to kompensują ceną ;))

Akurat 4060 jest dużo bardziej udaną kartą od 4060ti, tylko ten cholerny VRAM i szyna 128bit.
Niektóre przecieki mówią o 12GB VRAM dla 5060... no nie chce mi się wierzyć

Teraz, JacekRTX napisał(a):

Nie każdy chce walczyć ze sterownikami. Montuje i ma działać

Tu trochę jedziesz starym mitem wymyślonym chyba przez marketingowców zielonych przez marketing szeptany bo nie widzę tutaj żadnego bardziej logicznego wytłumaczenia.
W pewnych przedziałach cenowych robi się większe kompromisy, w pewnych mniejsze.
AMD ma parę silnych pozycji w przedziale 0-2000zł i to jest niezaprzeczalny fakt.
Powinieneś na własnej skórze przetestować.

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname

kupić używkę trzeba umieć, nie znaczy że się nie da. Ja z tym od lat nie mam absolutnie żadnego problemu, a i kilka kart po koparkach miałem i działają do tej pory :] 

Zresztą, patrząc po tym jak wspaniale zrobione są 4060 w tych najtańszych wersjach to wolę mieć pokoparkowego 3070ti w jakimś tufie albo msi gaming niż aero albo ventusa 4060 :D 

W cenie 4060ti:

uuups 

I to jest karta którą bym ostatecznie kupował NOWĄ za +/- 2k, a nie odcinane kupony pana kurteczki, a za 1500zł to 7700XT da się spokojnie kupić.

I tak, ze sterownikami od AMD to z grubsza mit jest obecnie. 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tu trochę jedziesz starym mitem wymyślonym chyba przez marketingowców zielonych przez marketing szeptany bo nie widzę tutaj żadnego bardziej logicznego wytłumaczenia.
W pewnych przedziałach cenowych robi się większe kompromisy, w pewnych mniejsze.
AMD ma parę silnych pozycji w przedziale 0-2000zł i to jest niezaprzeczalny fakt.
Powinieneś na własnej skórze przetestować.

Ile się na labie naczytałem jak ludzie walczyli ze sterownikami AMD. Może jak pojawi się coś ciekawego to kupie i w razie czego poleci na zwrot :E

Opublikowano

Walczyli, ale to często też loteria krzemowa jest niestety - podobnie jak w nVidii. Są modele lepsze i gorsze. Uogólniając nie ma już obecnie takich problemów na sterownikach AMD jak były za czasów przed RXami.

W pracy mam 5700XT, czyli kartę 5 letnią, na której mam najnowsze Adrenalinki i działa jak złoto. Zero problemów z odpalaniem gier, artefaktów, dziwnych zachowań etc.

Opublikowano
23 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Ale ja się nie sugeruję tylko nowymi kartami. To Twoje dopowiedzenie :>

Ja uważam (od początku), że nowych kart w przedziale 1200-2000zł OPŁACALNYCH NIE MA. Jedyne, które się łapią to strzały w 7800XT lub 7700XT od czasu do czasu, bo tam się wszystko włącznie z rasterem, wersją karty i vramem zgadza. Tylko na AMD parcia nie ma :/ 

Generalnie przedział pomiędzy 4060 zwykłym a 4070 zwykłym, nie mówiąc o super, to jakaś tragedia jest. Może się to teraz jakoś wypełni ale jak czytam o 5060ti 8gb za 2k, to coś czuję że średnio :E dostaniesz 5050 6gb/8gb za 1500zł o wydajności 4060 i będziesz wychwalał pod niebiosa :] 

No więc odpowiedz mi na pytanie, gdzie te 4060 za 1k? :] 

Zresztą, ja generalnie nie kupuję nowych kart. Od czasów 2070s nie kupiłem żadnej nowej grafiki - a jakimś cudem wszystkie, które mi się przewinęły - a było ich kilkanaście - były 100% sprawne.

Po co wrzucasz mi screen z ceneo, kiedy ja cały czas odnoszę się do używanych RTX 4060/Ti? 

Nie ma złych kart, są źle wycenione. Obydwa RTX można trafić w fajnych cenach z drugiej ręki.

Opublikowano

Z drugiej ręki 4060 tracą zupełnie rację bytu :] Za te 1400 z Twojego pierwsza postu można poszukać i znaleźć 3080 w jakiejś słabszej wersji typu inno3d, używane 7800XT potrafią po 1600zł chodzić, 7700XT po 1300-1400 i tym samym jakiekolwiek argumenty przemawiające za tym 128bitowym padłem lecą w kosmos lotem koszącym :E Sam sobie wybiłeś argumenty.

A seria 4060 nie jest źle wyceniona, tylko źle nazwana. 4060 to 4050, 4060ti to ledwie 4060, a 4060 16gb to wariant 1:1 jak u staruśkiego 1060 3 vs 6gb. Z tym że wtedy różnice były <50USD między nimi, a nie drugie tyle  :E No i to są relatywnie tragiczne wydajnościowo karty.