Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Warto, to pojecie wzgledne, jeden zmieni dla 10% wydajnosci, a inny bedzie sie kierowal czyms innym. Krotko mowiac jak brakuje fps to zmieniaj ;) Karte zmienia sie dla wydajnosci, oplacalnosc to jest raczej sprawa drugorzedna i zalezna od konkretnej osoby

Opublikowano

@tomcug @Phoenix. Liczyłem na jakieś "oczko" w moją stronę, a tu książkowe wymijające odpowiedzi :hihot:
Jak czytam pełną listę wtop/niedoróbek/problemów blackwelli to mam ochotę ominąć całkiem tą generację ale nowemu radkowi mógłbym dać szansę z czystej ciekawości.
Jeżeli dobrze liczę i potwierdzą się pewne spekulacje, to upgrade na jakiś podstawowy model MSRP 9070XT powinien mnie wynieść ledwo parę stówek i teraz myślę czy iść w to czy olać temat.

• Confused 1
Opublikowano

Ale teraz i tak nie ma co debatować. Kart nie ma jeszcze w sklepach, nie znamy realnych cen poszczególnych modeli. Tak samo będzie sporo modeli tych GPU, warto się różnym przyjrzeć, cena, kultura pracy testy itd.

Wydajność to kolejna sprawa, różna w różnych grach z RT i z PT oddzielnie. Trzeba zobaczyć porównania nowego FSR, FG od AMD itd.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Cześć,

Taki wątek jak w tytule.
Czy warto sprzedać 4070 SUPER i kupić 9070XT?

Uważaj na doradztwo ze strony takich co sprzedali 4090 dla 5080 8:E

hqdefault.jpg

Poczekaj do 5 na testy obecnie takie wróżenie z wykresów :wariat:

Edytowane przez Brolly
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pewnie ktoś chce zmienić zanim cenę polecą w dół, ale pewnie nic takiego się nie stanie :E 
Poziom będzie zbliżony do RTX4070TI Super / 5070ti, a względem wersji 12GB pewnie główna różnica to Vram i + ~20-25% do wydajności.

Takie emocjonujące te karty, że bardziej jarałaby mnie produkcja nowych CRT, przynajmniej na nich jest więcej sensownych gier :E

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@lukadd Tak tak. Sklepy ponoć siedzą na kartach. Jak ktoś ma dojścia to już różne rzeczy wie.
No nic poczekajmy :) Jeżeli się sprawdzi plotka o dobrym zaopatrzeniu bez pośpiechu da się kupić rozsądny model w dobrej cenie.
Wahałem się czy nie puścić swojego GPU już teraz ale nie mam integry więc szkoda mi robić jakieś nieznane przetasowania.

Swoją drogą skoro skalperzy na kartach zielonych których dostępność była nędzna już zeszli nawet do skalpu na poziomie 100zł, to ogólnie może być tylko lepiej :yuppie:

2 minuty temu, Brolly napisał(a):

Uważaj na doradztwo ze strony takich co sprzedali 4090 dla 5080 8:E

W masz rację ;)

5 minut temu, Brolly napisał(a):

Poczekaj do 5 na testy obecnie takie wróżenie z wykresów :wariat:

Pełna zgoda, myślałem o ruchu wyprzedzającym.
Zawsze człowiek robi ostrożne i wyważone decyzje.
Wątpię, żeby w krótkim czasie ceny 4070S poszły w dół.

W sklepach z realną dostępnością 3200zł+, na allegro multum ofert, gdzie nowe z realną dostępnością w PL zaczynają się od 4099zł więc pewnie ze sklepów schodzą już końcówki.

10 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Pewnie ktoś chce zmienić zanim cenę polecą w dół, ale pewnie nic takiego się nie stanie :E 
Poziom będzie zbliżony do RTX4070TI Super / 5070ti, a względem wersji 12GB pewnie główna różnica to Vram i + ~20-25% do wydajności.

Takie emocjonujące te karty, że bardziej jarałaby mnie produkcja nowych CRT, przynajmniej na nich jest więcej sensownych gier :E

Tak jak piszesz - 20-25% do wydajności bo czy to 5070ti czy 9070XT to zbliżona wydajność.

Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Jeżeli brakuje ci wydajności nawet z DLSS 4, to wymieniaj. 

Raczej to zmiana dla zmiany z czystej ciekawości ;)
O dziwo dotarłem do takiego momentu do jakiego nigdy nie dotarłem, że jestem zadowolony z każdego pojedynczego komponentu mojego PCta (łącznie z akcesoriami) i tak szukam na siłę zderzając się ze ścianą.
Któregoś razu miałem AiO brać, podchodziłem do tematu 2 razy ale nie znalazłem sensu, jeszcze kolega z pracy opowiadał jak mu w Endorfy pompka padła i kupił Ferę 5 bo się wkurzył :)

Opublikowano
22 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

tak szukam na siłę zderzając się ze ścianą.

Ten temat też tak trochę na siłę założony bo po prostu jesteś rasowym gawędziarzem i lubisz sobie tak pogawędzić :E wszystko to co ktoś ci tutaj napisze masz w głównym wątku a sensowną odpowiedz poznasz po testach, chyba że wolisz aby ktoś cię na siłę przekonywał z tutejszych inżynierów abyś zmieniał lub nie zmieniał %-)

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Send1N napisał(a):

Ten temat też tak trochę na siłę założony bo po prostu jesteś rasowym gawędziarzem i lubisz sobie tak pogawędzić :E wszystko to co ktoś ci tutaj napisze masz w głównym wątku a sensowną odpowiedz poznasz po testach, chyba że wolisz aby ktoś cię na siłę przekonywał z tutejszych inżynierów abyś zmieniał lub nie zmieniał %-)

Ale też jestem człowiekiem czynu. Pytam o konkret jak wyżej, konkretny scenariusz i strategia bo wybacz - zbiorcze tematy to głównie zbiór wszystkiego po trochu.
W wielu przypadkach takie gawędzenie kończyło się konkretnym zakupem, a nie zakładaniem kolejnego tematu o tym samym bez finału.
W ciągu ~roku zmieniłem CPU, MOBO, RAM, GPU, SSD M.2, MONITOR, KLAWIATURĘ, PODKŁADKĘ POD MYSZ i pewnie coś tam jeszcze ;)
Gdy jestem do czegoś przekonany potrafię zadziałać impulsywnie, gorzej jak sam siebie nie mogę do czegoś przekonać stąd takie gdybanie ;)
Część osób ma dojście do nieoficjalnych informacji, nikt nie każe im konkretów pisać ale drobne niewinne sugestie.
Trochę jak podpowiedź przy stawianiu na numery totolotka.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Zależy ile masz FPS na tym 4070Super. Jeżeli twoj FPS to okolice tego co ja mam to raczej nie warto, bo RT/PT jednak bedzie mocno szczegolnie ze mozesz wlaczyc ray reconstruction. Sprawdz ile masz w timespy extreme, w tescie GT1 (graphic test 1) na defaultowych ustawieniach wylacz tylko GT2 i CPU test
Screenshot2025-03-02142050.thumb.png.9f7d60ee26b295b91b5748eaa2dfb663.png

Jeżeli masz około 70FPS, bo widze ze masz OC to raczej nie odczujesz zauważalnej różnicy, szczegolnie ze 4070S to karta która ma najlepsza efektywnosc W per FPS. 5070Ti to 84FPS w tym tescie.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Zależy ile masz FPS na tym 4070Super. Jeżeli twoj FPS to okolice tego co ja mam to raczej nie warto, bo RT/PT jednak bedzie mocno szczegolnie ze mozesz wlaczyc ray reconstruction. Sprawdz ile masz w timespy extreme, w tescie GT1 (graphic test 1) na defaultowych ustawieniach wylacz tylko GT2 i CPU test
Screenshot2025-03-02142050.thumb.png.9f7d60ee26b295b91b5748eaa2dfb663.png

Jeżeli masz około 70FPS, bo widze ze masz OC to raczej nie odczujesz zauważalnej różnicy, szczegolnie ze 4070S to karta która ma najlepsza efektywnosc W per FPS. 5070Ti to 84FPS w tym tescie.

Ja mam monit 1440p więc pewnie będę miał inny FPS co Ty na swojej rozdzialce. Sprawdzę jutro (tzn. dzisiaj)

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja mam monit 1440p więc pewnie będę miał inny FPS co Ty na swojej rozdzialce. Sprawdzę jutro (tzn. dzisiaj)

nie ma duzego znaczenia, rozdzielczosc renderowana to jest 4k u mnie tez masz display1 3440x1440, a w resolution 3840x2160

Opublikowano

Pewnie bym się wstrzymał jeszcze, bo jeżeli chcesz zmienić dla zmiany to może chociaż na jakiś niszowy wariant danej karty - z kozackim RGB albo jakimś wyświetlaczem :E wtedy nawet znikomy przyrost cieszy michę, bo jest coś nowego i ciekawego.

Zmienić żeby zmienić i jeszcze dopłacać to raczej średnia opcja.

Opublikowano

Ja to jeszcze gorzej bo myślę nad sprzedażą 4080s i kupieniem Radka. Byłby komp all AMD, wziąłbym jakąś kozak wersję karty (nitro mega mi się podoba) i bym wsparł czerwonych po tym co zieloni odpierdalają. 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@tomcug @Phoenix. Liczyłem na jakieś "oczko" w moją stronę, a tu książkowe wymijające odpowiedzi :hihot:
Jak czytam pełną listę wtop/niedoróbek/problemów blackwelli to mam ochotę ominąć całkiem tą generację ale nowemu radkowi mógłbym dać szansę z czystej ciekawości.
Jeżeli dobrze liczę i potwierdzą się pewne spekulacje, to upgrade na jakiś podstawowy model MSRP 9070XT powinien mnie wynieść ledwo parę stówek i teraz myślę czy iść w to czy olać temat.

Jeśli by to miało wynieść parę stówek to nie wiem, czy bym sam nie zmienił, tylko niestety bardzo brakowałoby mi DLSS. Pytanie, czy faktycznie będzie tak pięknie i karty będą w takich cenach i w tak dużej dostępności jak mówią plotki. Patrząc na chore ceny RTX 5000 i te spekulacje by się potwierdziły, 9700XT byłby w naszych sklepach 1500-2000zł tańszy niż 5070Ti. Wierzyć się nie chce, że będzie tak pięknie. 

Edytowane przez skunRace
Opublikowano

@maxmaster027 Wypluło mi coś takiego:

SMARK.thumb.png.5da2e18d2e1dfe02687711c0188b52e8.png

11 godzin temu, Qrdello napisał(a):

Pewnie bym się wstrzymał jeszcze, bo jeżeli chcesz zmienić dla zmiany to może chociaż na jakiś niszowy wariant danej karty - z kozackim RGB albo jakimś wyświetlaczem :E wtedy nawet znikomy przyrost cieszy michę, bo jest coś nowego i ciekawego.

Zmienić żeby zmienić i jeszcze dopłacać to raczej średnia opcja.

Patrz na sygnę. Z RGB to może jest anemiczne podświetlenie włącznika obudowy i POSTowe diody przy rozruchu :hihot:
Z 4070S wyciągnąłbym kasę tak ok. 1 do 1 bo tanio kupiłem stąd rozważania.

Na pewno RTX 5070 jest poza moim kręgiem zainteresowań, więc zostaje 5070ti ale tu dopłacić musiałbym ok. 1500zł za jakąś bieda MSRP wersję, znowu RX 9070XT wydaje mi się najciekawszą opcją chociaż zobaczę jutrzejsze testy.
HU pokazali w teście 5070 ile niby im 9070XT zassało i to jakieś ~150W więcej od 4070S, chociaż oni lubią się mylić nieraz.

11 godzin temu, creatinfreak napisał(a):

Ja to jeszcze gorzej bo myślę nad sprzedażą 4080s i kupieniem Radka. Byłby komp all AMD, wziąłbym jakąś kozak wersję karty (nitro mega mi się podoba) i bym wsparł czerwonych po tym co zieloni odpierdalają. 

No ja też gdybym mógł to bym poszedł w AMD dla zasady, tym bardziej, że jest to jakiś upgrade (VRAM, wydajność).
Jeżeli za parę stówek będę mógł zrobić przeskok na 9070XT (jakiś model MSRP) to chyba się skuszę. Nie muszę z wyprzedzeniem pozbywać się 4070S bo te znacznie podrożały i nowa seria nie stanowi dla niej sensownej konkurencji (5070 to to samo a będzie pewnie droższa niż zechcę za używanego 4070S). Poczekam na rozwój sytuacji.

7 godzin temu, skunRace napisał(a):

Jeśli by to miało wynieść parę stówek to nie wiem, czy bym sam nie zmienił, tylko niestety bardzo brakowałoby mi DLSS. Pytanie, czy faktycznie będzie tak pięknie i karty będą w takich cenach i w tak dużej dostępności jak mówią plotki. Patrząc na chore ceny RTX 5000 i te spekulacje by się potwierdziły, 9700XT byłby w naszych sklepach 1500-2000zł tańszy niż 5070Ti. Wierzyć się nie chce, że będzie tak pięknie. 

No DLSS 4.0 robi wrażenie, niestety tutaj nie ma realnej konkurencji, chociaż z drugiej strony myślałem np. nad 7900XTX (czego już nie rozważam) co jest dużym przeskokiem w rastrze i z DLSS Q mógłbym zrezygnować (ew. XeSS Q odpalić) a do tego generator klatek AMD który jest jednak niezły. Coś mi się jednak nie chce wierzyć, że nowe radki będą tanie... będą tańsze od kart zielonych ale nie chce mi się wierzyć, że wjadą na białym koniu.

• Upvote 1