Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

7F041845-240C-4D8C-853A-BB3B92763F3D.png.3ad9b6e33cda4986990b2e6f8b8e3017.png

Przeszukałem, nie znalazłem tematu w dziale PC - to zakładam.

Kończę pobierać na rogalika, bo na PC wczoraj nie dotrwałem - ale generalnie czyta się spory shitstorm w kwestii wydajności.

Na PS5 działało średnio, na PRO podobnie, generalnie gra bardzo przyjemna ale technicznie przynajmniej o 5 lat spóźniona, jak nie 10.

Dyskutujemy?

Opublikowano

Ja odpadłem w momencie jak pojawiła się jakby druga mapa do odkrycia , nużące aktywności poboczne i "obozy" wrogów , fabuła w ogóle mnie zainteresowała i to chyba mój największy zarzut + niemy protagonista, oddałem kumplowi za stówkę.

Ale też jak ktoś woli odrobinę bardziej wymagająca walkę (trochę Ala sekiro ale łatwiejsza) niż GoT albo assassiny to może bedzie zadowolony 

Opublikowano (edytowane)

Procka ostro ciśnie ta gra, łapie mi temperatury momentami takie jakby kompilację shaderów robił a to wszystko przy użyciu ~30% :P 

Poza tym wszystko na max w 1440p plus włączone odbicia RT i DLSS Q wymuszone te nowe w NV Profile Inspector i mam lekki zapas, GPU usage waha się pomiędzy 60-80% ale jestem dopiero na początku, zobaczymy jak będzie dalej z wydajnością, zawsze mam opcję zejścia z jakością skalowania na Balans lub Wydajność ;) 

Najlepsze jest to, że DLSS Performance wygląda nawet lepiej niż starsze defaultowe Quality co jest natywnie w grze, to jest jakaś zielona magia, jak to 1 raz zobaczyłem to się wyleczyłem całkiem z nowych Radeonów bo mnie trochę korciło jednak :E  

Edytowane przez lamparcicho
  • Thanks 1
Opublikowano

Na rogaliku musowo trzeba ustawić vram gpu na stałe na co najmniej 6gb - inaczej gra dostaje bootloopa i nie odpala pierwszej misji :E 

Najniższe ustawienia, 720p, lock na 40 klatek i gra generalnie w pierwszej lokacji trzyma się targetu - tj. nie szarpie przy tych 40 klatkach. Ciekawe jak będzie w mieście później.

@lamparcicho to jest dobrej myśli co do mojego 3080ti i x3D, powinno być podobnie.

Opublikowano (edytowane)

Parę dni temu jak to widziałem to byłem lekko zaniepokojony:

https://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/rise-of-the-ronin-benchmarks-pc-performance-analysis/

Powyższy test jest z 6 marca także istnieje możliwość, że jakiś day1 patch poprawiający wydajność był na premierę ;)

Zawsze też można zrobić prostą "optymalizację" i zejść o oczko niżej na preset High (z takim domyślnie mi się włączyła gra) no i jeśli w związku z tym cięciem ego nie ucierpi pozostaje grać oraz cieszyć miskę wyższym fps'em :D 

• Upvote 1
Opublikowano

Chciałem spróbować, bo brakuje mi czegoś mocnego od Team Ninja po wybitnym Nioh 2. System walki z Wo Long mi niestety nie siadł. A jak obejrzałem gameplay Rise of the Ronin, to klimat jest fajny, ale niestety ta gra zbyt mocno przypomina mi Ubisoftowe twory... jakby nie było tego za dużo na rynku. Szkoda że na Nioh 3 raczej nie ma co liczyć w najbliższym czasie.

Opublikowano (edytowane)

Ryż 7 2700 ustawiony na 3.8 ghz

2x8gb ddr4 @ 3000

RX 5700xt stock

w 1080p z fsr i standardzie gra leci spokojnie w granicach 60 klatek (ustawiony lock na 60 fps). Przy nagrywaniu poszarpało, bo adrenalinka nadmiernie wyciska GPU podczas nagrywania wideo.

Generalnie presety poniżej ultra są zupełnie grywalne. Na ultra jakieś kwiatki developer ma, bo nawet 4090/5090 dropi przy tych ustawieniach a w high działa już bardzo płynnie.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano
23 godziny temu, Roman_PCMR napisał(a):

Ghost of Tsushima o niebo lepsza gra....

Teraz chyba jest w promo na steamie

Też szału nie robi. :) Obie gry mocno zainspirowały się Ubisoftową formułą gier, czego kompletnie nie rozumiem. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie GoT ma ten magiczny pierwiastek dzięki któremu grę skończyłem i nawet mi się chciało za liskami biegać :E 

Natomiast Ubi to jest najczęściej u mnie ziew po jakimś czasie i brak powrotu, nie ciągnie mnie do ich gier, po prostu mnie nużą by nie napisać nudzą jak skur... xD 

Istnieje jednak całkiem niemała szansa, że najnowszego Asasyna skończę bo wystarczy mi sam setting czyli samurajowie i "japońszczyzna", które to uwielbiam :) 

Ronin na daną chwilę po paru h grania podszedł mi na tyle, że na 99% pęknie ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 13.03.2025 o 18:12, lamparcicho napisał(a):

Jak dla mnie GoT ma ten magiczny pierwiastek dzięki któremu grę skończyłem i nawet mi się chciało za liskami biegać :E 

Ja to samo ;) Wszystko wyczyściłem na 100% :)  W Ronina jeszcze nie grałem, ale czytając co tutaj piszecie, prawdopodobnie nie zagram