Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzien Dobry, zwracam sie z pytaniem, co do tego zestawu zamiast RTX 4060, pod 1440p ? Do 2/2,5k 

Gry w które grywam, Total War, BF, CS2, POE2, prawdopodobbie WOW. 

Druga sprawa, RTX 4060, sprawny, wszystko działa, kupiony w zeszłym roku, aczkolwiek był rozbierany, w celu założenia termopada, 600-700 zł za niego dostane czy odleciałem z ceną ? 

Zrzut ekranu 2025-03-16 211712.png

Edytowane przez Mosiu92
  • Mosiu92 zmienił(a) tytuł na Wymiana RTX 4060 pod 1440p. 2/2,5K.
Opublikowano

W co grasz ? Idealnie by wyczekać obniżkę cen na 9070 .. Skopoknie tyle za tą kartę dostaniesz. 

Opcja nr 2 to nowy 7800xt Gigabyte z cashbackiem i grą. Albo używana 4070 

Opublikowano (edytowane)

Hmm Radeona w ogóle nie brałem pod uwagę, ale to co wrzuciliscie, to ciekawa propozycja. Z tego co widzę to temperatury nie są tragiczne: 60 w stresie, 85 na hot - spocie. Mam małą budę, obecna karta ma dwa wenty i rozmiarowo jest ok, po robocie muszę sprawdzić jak ta by weszła.

Edytowane przez Mosiu92
Opublikowano (edytowane)

Ten Radek od Gigabyte lubi dobić do okolic ~95' na HS ale to nie jest wielka tragedia dla RX 7000, one często mają takie skoki na gorącym punkcie i do limitu 110' jeszcze daleko, źle się robi jak będziesz miał ~30-50 stopni różnicy między główną temperaturą GPU a właśnie HS.

W każdym razie omawiany RX 7800 XT Gaming OC to niezły wybór ale nieco głośny prosto z pudełka (Silent bios ~1700-1800RPM przy dobrze wentylowanej budzie 5x140mm, Be Quiet PureBase 500DX), jest to między innymi zasługa wysoko ustawionego Power Limitu zarówno dla biosu OC jak i Silent oraz dość agresywnej krzywej dla wentylatorów, przede wszystkim między biosami nie ma różnicy w Power Limicie i na obu jest aż ~290 watów, przykładowo Hellhound od PowerColor albo Nitro+ od Sapphire posiada kaganiec w okolicy ~260 watów dla biosu Silent, Gigabyte chyba chciał za wszelką cenę królować w wykresach wydajności i w czterech literach miał kulturę pracy..

https://www.kitguru.net/components/graphic-cards/dominic-moass/gigabyte-rx-7800-xt-gaming-oc-review/9/

https://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2023/09/Power-1.png

Rozwiązaniem jest ustawienie PL na 90% w sterowniku co powinno dać okolice ~265W dla całej karty, zauważalnie poprawi się temperatura HS jak i kultura pracy wentów, a najlepiej wykonać UV co przyniesie jeszcze lepsze efekty.

Kumpel ma ten model i właśnie taki manewr zastosował (PL 90%), nie wiem jak w teście KitGuru wyszło im ~1200RPM pod pełnym obciążeniem dla biosu SILENT, chyba że znajomy trafił kiepski egzemplarz.. Ale w sieci widziałem więcej opinii o dość wątpliwej kulturze pracy tego modelu bez ingerencji w ustawienia (out of the box).

W skrócie, niby Gaming, ale kulturę pracy ma bliżej Windforce, dużym plusem Gaming'ów/AERO czy Aorus'ów jest czwarty rok gwarancji po zarejestrowaniu karty na stronie producenta.

Spoiler

PS: "ciche chłodzenie" to pojęcie względne i mocno subiektywne, dużo jest opinii w sklepach dla tej karty właśnie z takim atutem, ale przebywając na Pepper już kilka lat (serwis z przecenami) zauważyłem że spore gro użytkowników twierdzi iż ~2000RPM dla wentylatorów karty graficznej to "chicha praca" :E.. Nie mam pytań.

Edytowane przez Reverse17
Opublikowano

Gdybyś chciał zostać przy nVidii to zasadniczo zostaje Ci 4070s i polowanie na okazje wśród ostatków magazynowych lub akceptacja, że używka z gwarą też może być :E Wtedy powinieneś do 2,5k się nawet z niezłą wersją zmieścić. Przy czym w rasterze ta karta będzie raczej wolniejsza od 7800xt, no ale ma sprawniejsze technologie w postaci dlss i frame gen niż ma AMD.

Opublikowano

Najtańsze modele tak, i to na promkach, a nie jako cena regularna. Niestety, 4070S twardo trzyma cene do dzisiaj, nie ma co liczyć na ceny poniżej 2kzł. Za tyle to dostaniesz zwykłe 4070, które też dobrze trzyma cenę. Niestety - bez wyrażnego zejścia cen 5070 poniżej 3kzł za najlepsze modele - nie ma co liczyć na dobre ceny 4070/S.

Opublikowano

@CryptTM Można śmiało powiedzieć, że Nvidia zrobiła prezent ludziom już posiadającym ich GPU z ostatniej serii, szczególnie jak zestawimy 4070S z 5070, to wygląda to wręcz komicznie.
Dzięki ich prezentowi sprzedałem rocznego 4070S o 200zł drożej jak kupiłem i zrobiłem przesiadkę na 5070ti w MSRP. Teraz znowu spokój na jakiś czas.

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.03.2025 o 16:10, Lameismyname napisał(a):

@CryptTM Można śmiało powiedzieć, że Nvidia zrobiła prezent ludziom już posiadającym ich GPU z ostatniej serii, szczególnie jak zestawimy 4070S z 5070, to wygląda to wręcz komicznie.
Dzięki ich prezentowi sprzedałem rocznego 4070S o 200zł drożej jak kupiłem i zrobiłem przesiadkę na 5070ti w MSRP. Teraz znowu spokój na jakiś czas.

Zwykły 5070 to żart tych lotów, że nie tyle nie ma co zmieniać serii 4070S na 5070, co nie warto jak ktoś ma 3080/ti/90 - a to już zakrawa na idiotyzm :E 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.03.2025 o 21:19, Mosiu92 napisał(a):

Druga sprawa, RTX 4060, sprawny, wszystko działa, kupiony w zeszłym roku, aczkolwiek był rozbierany, w celu założenia termopada, 600-700 zł za niego dostane czy odleciałem z ceną ? 

Widzę że masz kartę inno3d, z tego co @Lameismynamekorespondował z producentem nie straciłeś gwarancji  rozbierając go ;) Co do ceny...w piątek sprzedałem rocznego RX6600 za 800 :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 2