Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

UPDATE 18.03.2025:

W dniu dzisiejszym wleciał termopad Gelid HeatPhase Ultra na rdzeń.
Na profilu UV+OC jest jak poniżej.
5070tiX3_OCUV_PAD_STRESS.thumb.gif.81085237e0ac5c4fb477f7de9cd3a12c.gif

Zmiana niewielka
jak widać. Poużywam, będę monitował zmiany.
Na 1400RPM będę szukał lekarstwa. Od supportu Inno3d nie dostałem jeszcze odpowiedzi.

Na 1400RPM temperatury powinny być ok. Szkoda, że Asusa nie udało się wyrwać, ciekawe jakie on miałby temperatury, rpm po UV.

Jeżeli chodzi o chłodzenie i cenę, to najlepiej wypada Zotac Solid.

Unigine Heaven Benchmark 4.0 z twoim UV. %-)

0885VUHbench.thumb.jpg.4f342c3dd2144290478bbf6780301275.jpg

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
22 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Na chwilę obecną jedyna irytująca rzecz odnośnie tego GPU. Startuje w 0 RPM ale jak się rozbudzi, to schodzi na minimum czyli 30% 1400RPM i nie wraca do 0 RPM.

sprawdziłem dzisiaj moją kartę i bez problemu wiatraki się wyłączają gdy temperatura spadnie do 35 stopni (na pulpicie wtedy pokazuje mi 21.5W)

Opublikowano
29 minut temu, Tornado3 napisał(a):

sprawdziłem dzisiaj moją kartę i bez problemu wiatraki się wyłączają gdy temperatura spadnie do 35 stopni (na pulpicie wtedy pokazuje mi 21.5W)

To już jest jakiś clue. Ja mam Board Power Draw nie mniejszy jak 30+W i nie pomaga zmiana odświeżania na 60Hz.
Po zmianie pada puściłem 30 min Quake 2 RTX

Start:

Inno3dRTX5070tiX3START.thumb.png.f3586fac806c4be458f7ba551d191b2c.png

STOP (po 30 min)
Inno3dRTX5070tiX3STOP(30min).thumb.png.b22392989331dc561564e3631c81acbb.png

No i nie jest dobrze... fakt, że to demo w porównaniu do przeciętnych gier bardzo "żyłuje" ale mimo wszystko.

Zobaczę jak jest przy casualowym gameplayu np. CP2077PL czy tam Stalker 2 bo akurat mam obie zainstalowane.

1 minutę temu, Miszek napisał(a):

Wiatraki... widzisz i nie grzmisz...

Co to dzisiaj następny się trafił w myśl zasady "Nie masz po co żyć, żyj na złość innym..." :boink:
Kolega wiadomo - miał na myśli wentylatory. Już nie czepiajmy się słówek.
Jeszcze brakuje do całokształtu gramatycznych nazioli co będą nas rozliczać za znaki interpunkcyjne.
Problemy pierwszego świata.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Q2RTX rzeczywiście mocno dociska, ale fakt, że to "tylko" 250W

Co do 0rpm jaki zegar masz w idlu ?

~2452MHz i nie wiem dlaczego nie zbija niżej.
A stery instalowane najnowsze, wcześniej wszystko wyczyściłem DDU.

Jakbym odzyskał 0 RPM byłbym zadowolony, bo to nie 1400 RPM.
A co do kultury pracy pod obciążeniem zarzucę jakieś gierki i zobaczę jak to realnie wygląda.
Jak zmieniłem na termopad w 4070S różnica była drastyczna... tutaj wręcz kosmetyczna :(

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Nie podoba mi się ton Twoich wypowiedzi, z wejścia arogancja i słoma wystająca z butów. 

Ale przepraszam bardzo, w którym miejscu? Napisałem prawdę a prawda wiem, że boli. Na przyszłość zapamiętasz i podejdziesz na starcie do tematu ze spokojną głową - tyle i aż tyle.

Opublikowano
12 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LameismynameA w ustawieniach NV jaki masz power plan? Jesli wysoka wydajnosc to stad moga byc wyzsze zegary i pobor.

O to to, cholera przegapiłem. Na 4070S pomimo tego trybu 0 RPM się normalnie załączało. Na 5070ti jakimś dziwnym trafem nie. Zmieniłem na "Normalny" i pomogło.

7 minut temu, caleb59 napisał(a):

Ale przepraszam bardzo, w którym miejscu? Napisałem prawdę a prawda wiem, że boli. Na przyszłość zapamiętasz i podejdziesz na starcie do tematu ze spokojną głową - tyle i aż tyle.

Wchodzisz do tematu i pierwszy Twój post wygląda jak zaczepka. Chyba masz za wysokie ego.
No i nie zapamiętam bo koło ch*ja mi to lata, z całym szacunkiem.

• Upvote 1
Opublikowano

Piszesz o tonie wypowiedzi - przeanalizuj z łaski swojej moje wypowiedzi vs. Twoje. :E No ale whatever, ja mam wysokie ego? Przecież to Ty się rzucasz za słuszne zwrócenie uwagi abyś pomyślał co robisz zanim napiszesz opinię o sprzęcie.

Opublikowano

@caleb59 Wybacz ale Twoje posty nie wnoszą niczego wartościowego do tematu co jest faktem. Też nie widzę przy Twoim avatarze rangi "Administrator" lub "Moderator" abyś mógł kogokolwiek ustawiać do pionu wedle swojego "widzimisie".
Dzielę się swoimi subiektywnymi odczuciami i wszystko opisuje aby każdy zainteresowany mógł zadecydować czy ta karta wpisuje się w jego standardy. Tylko tyle i aż tyle.
A czy komuś taka forma się podoba czy nie... to już jego sprawa. Jak masz ochotę, bierz to GPU na testy, masz 14 dni na zwrot - pokażesz swój punkt widzenia i swoje subiektywne odczucia które mogą być zupełnie inne do moich.

Opublikowano

@Karro Właśnie nic... chociaż problem rozwiązałem - mam już 0 RPM dzięki przestawieniu w Panelu Sterowania NVIDIA. Zarządzanie ustawieniami 3D -> Tryb zarządzania energią -> "Preferuj maksymalną wydajność" zmiana na "Normalny"
W idle teraz ładnie zbija taktowania i karta wpada na 0 RPM. Co ciekawe bez tej zmiany na Inno3d 4070S Twin X2 OC tryb 0 RPM normalnie łapało, stąd nie przyszło mi do głowy aby to zmieniać.

A co do wydajności i kultury pracy, mam teraz zarzucony profil OC+UV czyli pamięci +2000MHz (max na Afterburnerze), oraz 2797MHz @ 0,885V (czyli zegar domyślny ale na niższym napięciu).
Pograłem teraz w Cyberpunka z godzinę na 1440p profil RT Overdrive + FG x4 itd. Uzyskałem 1750RPM przy 65*C (rdzeń). Pobawię się jutro krzywą wentylatorów i zobaczę co da się zrobić.
W sumie to jestem zadowolony. Jak na kartę MSRP nie oczekiwałem wiele, a jak na moje potrzeby jest OK.

Opublikowano
18 godzin temu, Tornado3 napisał(a):

Q2RTX rzeczywiście mocno dociska, ale fakt, że to "tylko" 250W

Szczerze to nie dociska bardziej niż najbardziej wymagające gry. Pamiętam jak kupowałem kartę to testowałem ją właśnie w Quake 2 RTX, A Plague Tale Requiem i Alan Wake 2 i chłodzenie wypadało tak samo. Plus, że Quake mało zajmuje i można go traktować jako benchmark do chłodzeń, zamiast pobierać całe gry ;)

Dlatego właśnie prosiłem stronę wcześniej, żeby zrobić taki test bez żadnego uv i przed położeniem ptma, żeby porównać Inno3D 3X do odradzanego Ventusa. Tutaj karta przy mocnym uv 0.88V i 250W wypada jak wypada, więc śmiało można powiedzieć, że jakby @Lameismyname zrobił taki test na karcie po wyciągnięciu z pudełka, wypadała by praktycznie tak samo jak Ventus. Przypomnę, że Ventus przy 300W ma 70 stopni i 2400rpm. Tutaj przy uv mamy 69 stopni i 1940rpm.  Niestety to chłodzenie nie jest  dużo lepsze niż przy 200 watowym RTX 4070, Ventusowi dali jeden ciepłowód więcej a dzieli je 100W, więc wygląda to tak jak wygląda.

Opublikowano

Bez UV Alan Wake 2 byle pierwsza leśna miejscówka, czyli większość gry 270W+, Silent Hil 2 w lesie to samo. A Plague Tale Requiem praktycznie cały czas leci pod 280W i to wszystko bez RT. Nie mam już tych gier zainstalowanych, żeby porobić screeny. Niech będzie, że ciśnie bardziej ;)

Tu nie chodzi o to te 10W, bardziej mi chodzi o to, że można sobie łatwo i szybko sprawdzić jak chłodzenie będzie się zachowywało w najbardziej wymagających grach, czy miejscach. Zamiast pobierać 100GB gry, mamy malutkie Quake 2 RTX Demo jako  świetny benchmark. A czy to będzie 275W, czy 285 wielkiej różnicy nie zrobi.

Opublikowano

Szczury 2 chyba lepiej cisną niż Alan Wake 2 :E 

Quake 2 RTX jest bardzo spoko do testowania na szybko jak ktoś nie ma nic wymagającego, bo demko ze steam to chwila ściągnąć. Ale Quake 2 najlepiej docisnąć 4k, lub skalowaniem do 4k jak mamy mniejszą natywną rozdziałkę i będzie szło na maxa GPU. 

Tylko, że przy Quake trzeba pamiętać, że tam procek się nudzi, więc testujemy głównie GPU. W całokształcie takie Szczury 2 są lepsze bo i cpu idzie, więc ogólnie więcej ciepła i można wtedy sprawdzić jak nasza buda sobie daję radę z odprowadzaniem ciepła.

Opublikowano
4 godziny temu, Karro napisał(a):

Jeśli chodzi i chip power draw to ci w grach przekracza 135w?

Przy 4000 to sa grosze,w przeciweństwie do board

Siie tak zastanawiam jak to sie ma do rpm i czemu booard tak wysoko jest

Tak szczerze nie zwracałem na to specjalnej uwagi, bardziej mnie całościowy Power Draw interesował - może wyczytasz z tego co wrzucałem.
Ew. zwrócę uwagę jakbym w coś grał.

2 godziny temu, skunRace napisał(a):

Dlatego właśnie prosiłem stronę wcześniej, żeby zrobić taki test bez żadnego uv i przed położeniem ptma, żeby porównać Inno3D 3X do odradzanego Ventusa. Tutaj karta przy mocnym uv 0.88V i 250W wypada jak wypada, więc śmiało można powiedzieć, że jakby @Lameismyname zrobił taki test na karcie po wyciągnięciu z pudełka, wypadała by praktycznie tak samo jak Ventus. Przypomnę, że Ventus przy 300W ma 70 stopni i 2400rpm. Tutaj przy uv mamy 69 stopni i 1940rpm.  Niestety to chłodzenie nie jest  dużo lepsze niż przy 200 watowym RTX 4070, Ventusowi dali jeden ciepłowód więcej a dzieli je 100W, więc wygląda to tak jak wygląda.

Tak jak wrzucałem w poprzednich postach - PTM praktycznie nie dał żadnej poprawy (poprawa może na granicy błędu statystycznego). Zawiodło mnie to trochę, bo jednak w przypadku 4070S różnica była spora.
Bezpiecznie jest założyć, że byłoby to samo z PTM a pasta fabryczna.
Bierz też poprawkę, że to nie jest czyste UV bo VRAM jest wykręcony w opór i to on ma największą temperaturę. Aż sprawdzę z ciekawości co się stanie jak w profilu OC+UV zrezygnuję dodatkowo z OC VRAM.
No i kartę kupiłem od kolegi z forum, który miał zarówno Ventusa, Asusa Prime i wedle jego odniesienia Inno3d jest lepsza od ventusa ale za to gorsza od prime.

Tak czy siak spodziewałem się lepszych efektów po użyciu termopada.
Chwilowo kartę zostawiam. I tak dołożyłem ponad 1k do upgrade... aby zrobić jakiś przeskok to minimum Zotac Solid, a więc +600zł lub więcej jak pojawią się stany magazynowe.
Myśląc perspektywicznie - karty MSRP łatwiej sprzedać bo mają niższy pułap cenowy, no i najmniejsza strata.

• Thanks 1
  • Upvote 1