Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, jankooo napisał(a):

minutowy test to zbyt mało aby ocenić chłodzenie, nawet ventus się zbytnio nie spoci :P

Bzdura totalna. 3 karty mialem w ciagu 2tyg i po minucie wszystko jest czarno biale w przelocie w benchmarku.

Taki 5070 FE po 5s wbija max obroty, zreszta inne karty tez ;)

4 godziny temu, jankooo napisał(a):

nawet ventus się zbytnio nie spoci :P 

Nie wypowiadaj sie lepiej jak nie masz nic madrego do powiedzenia tylko takie glupoty ;)

39c81044310_co_to_za_debil.jpg.80f9b43381b50b3622b628dfa33c2a1e.jpg

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie wypowiadaj sie lepiej jak nie masz nic madrego do powiedzenia tylko takie glupoty ;)

tak jest kapitanie farmazon i dziękuje za twój cenny wkład w temat wątku aczkolwiek ze swoimi doświadczeniami to na prawdę wiesz nie wiele i

adb979218_wacpan_pierdolisz.jpg.5c2586b2476797da107cc9b15bf79434.jpg:D

Edytowane przez jankooo
Opublikowano

Podstawowa zaleta tego modelu to 2 sloty - nie 2.5 , nie 2 i 3/4 tylko 2 :) Krytyczne czasami w niektórych obudowach typu NZXT H1 i A4-SFX.

Fajnie że Ci się trafił model co nie piszczał ...

Opublikowano (edytowane)

To że tam testujemy jakość chłodzenia a nie ilość wyświetlanych klatek, ale ja już zdążyłem zauważyć że ciągle szukasz dziury w całym. Twój 4070ti ma pewnie więcej tych klatek w furmarku dlatego wygrałeś dzisiaj talon :clap:

Edytowane przez Tornado3
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Tak zdroworozsądkowo uważam, że:
1. Furmark i dociskacze typu Quake 2 RTX czy Half Life 2 RTX nijak się mają do większości gier AAA
2. Piszczące cewki to gorsza udręka od wentylatorów pracujących na wyższych obrotach. Dźwięk cewek jest bardziej penetrujący i nie ma na niego lekarstwa. Z wentylatorami można próbować paru metod - zmiana pasty na PTM i wygrzanie, UV bez straty wydajności, ręczne dostrojenie krzywej wentylatorów aby kosztem wyższych temperatur uzyskać większą ciszę. Oczywiście piszczące cewki i głośność wentylatorów się skaluje
3. Większość kart typu 5070ti da się ujarzmić aby kultura pracy była znośna (patrz punkt 2) jedynie cewek się nie przeskoczy. Można próbować podkleić ale bye bye gwarancja.
4. W przestrzeni czasu dopłata premium do lepszych modeli jest jak studnia bez dna. Najmniej na odsprzedaży się straci na modelach MSRP.
5. Analizując punkty 1-4 najlepiej trafić ASUSa Prime bez piszczących cewek za cenę MSRP lub poniżej MSRP. Ventusa czy tam Shadowa bym unikał (chyba, że ktoś chce pod blok wodny).
Gigabyte czy Inno3d można casualowo brać. Giguś z tego co sprawdzałem może być lepszy temperaturowo jednak użytkownicy skarżą się na dźwięk kiedy następuje uruchamianie i stopowanie wentylatorów przełączając z trybu 0 RPM - nie wiem na ile to jest uciążliwe. Warto jednak mieć w tyle głowy aby zwrócić na to uwagę.

Opublikowano

Nie zgodzę się Quake 2 RTX dociska karty tak samo jak Alan Wake 2, Silent Hill 2 z RTX itd. Różnica czasem wynosi  10W dosłownie. Wklejałem filmiki i dalej uważam, że Quake 2 RTX to najlepszy tester chłodzeń, bo robi to samo co najbardziej wymagające gry z RT. Furmark to w ogóle głupi pomysł do testowania chłodzeń. Patrząc na wasze testy kart z UV i opowiadanie jak to nie fajnie wypada dana karta w waszych testach, wygląda tak jakby każdy chciał przedstawić swoją w jak najlepszym świetle. Nijak to się ma do testów, których tych tanich kart w necie nie ma (oprócz Ventusa), żeby obciążyć ją w pełni i pokazać jak to wygląda.

Wychodzi na to, że Inno3D puszczone w takich warunkach jak Ventus praktycznie niczym się nie różni, podobnie Shadow. Jak ktoś trafi na Primie to wyróżnia się znacznie w cenie MSRP. Tutaj widać, każdy ma problem, żeby zrobić test karty na stock w jednych warunkach, żeby porównać te najtańsze względem siebie, ale i tak wnioski można wyciągnąć i zdecydowanie wygrywa Asus Prime. W jednych warunkach, pomijam kwestię obudowy itd. Zostawiam to na marginesie skoro nikt nie potrafi puścić karty na stocku, bez profilu UV już nie mówiąc o zmianie pasty na ptm w głupim Quake 2 RTX, który niczym się nie różni od Alan Wake 2 RTX, czy Silent Hill.

Rozumiem, że każdy sobie swoją kartę dostosuje do siebie i tak będzie jej używał na co dzień. Ale myślałem, że zrobimy tutaj takie zestawienie jak dana karta wypada pod max obciążeniem i jakie są różnice w tych tanich chłodzeniach. Tymczasem większość wkleja screeny, że wszystko jest zajebiście, bo u mnie jest tak, a koniec końców hejcony Ventus na stocku nie różni się od Inno3D, czy Shadow przed UV czy zmiana pasty, o to mi chodziło. Sam się zastanawiałem nad wymianą po taniości na 5070Ti i jakbym miał kupować to w cenie mrsp właśnie, bo głuoio mi wymieniać 4070Ti na 4080(5070Ti) w innej cenie.

Czyli tak na koniec ameryki nie odkryliśmy, bo jak zwykle większość kart da się ujarzmić. Ale dowiedzieć się jak wypadają dokładnie konkretne modele, żeby polować na konkretną kartę to już problem, bo wszyscy wesoło wrzucają testy po UV chwaląc chłodzenie danej karty :boink: Sorry, że narzekam, ale tak to wygląda z punku widzenia osoby zainteresowanej kupnem i mając fajny dostęp na forum do właścicieli danych kart ;)

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, skunRace napisał(a):

trafi na Primie to wyróżnia się znacznie w cenie MSRP

Z tym znacznie to nie do końca- z opinii użytkowników wynika, że kultura pracy trochę lepsza od odpowiedników cenowych ale przy max power limicie to już cicha nie jest.

Podoba mi się w niej, że ma ten patent z PTM na rdzeniu co teoretycznie wydłuży jej bez serwisową żywotność.

Jak się trafi w cenie 3,7k to wezmę żeby samemu sprawdzić a jak nie to trochę dołożę i będę szukał coś z lepszym chłodzeniem.

3 godziny temu, skunRace napisał(a):

Czyli tak na koniec ameryki nie odkryliśmy, bo jak zwykle większość kart da się ujarzmić

Dokładnie tak. Nawet ventus przy 200-250W poboru (pobór w grach po tuningu uv/OC) i dobrze wentylowanej obudowie daje radę cicho działać.

Z jednej strony spoko, że żaden producent wyjątkowo nie popsuł sprzętu, że powinno się go odradzać a z drugiej poziom tematycznego forum, który z natury powinien być wyższy równamy do komentarzy klientów sklepu gdzie karta z najbardziej okrojonym chłodzeniem ma opinię bardzo cichej:boink:

https://www.x-kom.pl/p/1318497-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-5070-ti-shadow-3x-oc-16gb-gddr7-dlss4.html

• Upvote 1
Opublikowano

Problem w porównaniu Inno3d X3 do MSI Ventusa jest taki, że nikt tych kart nie ma jednocześnie.

Kolega @Yedi od którego kupiłem X3 miał też Ventusa i Prime i jego zdaniem X3 jest pomiędzy.

Ja nigdzie nie piszę, że X3 jest w jakiś sposób rewelacyjny. Jedynie w wątku rzuciłem światło na jej zalety, bolączki i stwierdziłem, iż na moje potrzeby jest OK, a na podstawie materiałów które wrzuciłem do wątku każdy jest w stanie dokonać świadomego wyboru. Wrzucałem też parokrotnie screeny na stockowych ustawieniach. Przed zakupem zbierałem różne informacje i finalnie też mi wyszło o X3 jako o lepszej opcji ale minęło za dużo czasu abym się dokopał do tych danych.

Opublikowano

Porównanie chłodnic w furmarku- wszystkie miały jednakowe warunki w zamkniętej obudowie. Jedyna zmienna to temperatura otoczenia ale tego już nie kontrolowałem. Wyniki widforca mam niestety w innej obudowie a to robi różnicę więc nie wrzucam.

porwnanie3kartyfurmark_napisy.thumb.PNG.f05246c9d912bc4db077960b4117a403.PNG

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Mialem wersje od Inno3d i potwierdzam, ze cichszej karty do tej pory nie mialem - 0 slyszalnych cewek i generalnie temperatury akceptowalne przy niskim biegu wentylatorow.

Wzialem tez na testy windforce od Gbyte (ale oddalem nie otwierana) i dorwalem tez 5080 w MSRP, przy ktorej ostatecznie zostaje (jeszcze do jutra moge oddac ;)).

5090 raczej nie bede bral, bo jak pisalem wczesniej, musialbym zmienic cala platforme, wiec ta 5080 jest optymalna w cenie 4850.

Moze uda sie cos odpalic w 4k z upscalingiem jak zmienie tez monitor.

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname będziesz tak miły i opiszesz poprawny proces UV dla serii Rtx 5000 ( ja mam 5070 TUF'a ). 

Trochę wczoraj oglądałem YT i coś tam sobie pokombinowałem ... Ustawiłem chyba 0,925mV dla GPU 2880 MHz... I tak zostawiłem. Temperatury mi spadły do około 66 st. na GPU i 68 na Mem. Zaznaczę , że obroty wentylatora mam max przy tym 880rpm. (QBios).

Czuję, że ten mój UV jest zrobiony bardzo mało precyzyjnie... Uważam tak, gdyż nie mam uchwyconych dokładnych danych co do bustu GPU. Czy karta na stoku bustuje do 2880 MHz czy może wyżej ... 

Czekam na sugestię... Tylko w formie "dla laika" poproszę🫣

Pozdrawiam.

Edytowane przez cruzier
Opublikowano
Godzinę temu, Karro napisał(a):

est max masz ponizej 60 stopni

Nie mam pojęcie póki co o czym do mnie piszesz Kolego, to raz... Dwa - nie wiem czy to pytanie, czy może stwierdzenie z Twojej strony ?