Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@QuBBa22 Generalnie wszystko OK. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Nie widziałem najmniejszego sensu aby dać coś ponad te 550zł. Mocno rozważałem Corsaira RM850x jednak 100zł dopłaty to chyba gra nie warta świeczki.
Tier A od CWT:
TIERA.thumb.png.1cda7728778c10359640bce479eee32e.png

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Teraz pewnie też bym rozważał tego corsaira z ATX3.1, który często jest stawiany jako najlepszy z najlepszych ale ogólnie nie ma co przesadzać, to dalej jest CWT a tych różnych niuansów nikt z nas nie wychwyci. Takie rzeczy to jedynie w testach na hardware busters.

Jak ja brałem to w ogóle był dobry deal bo kosztował 499, do tego dostałem kod na skull and bones, który poszedł jakoś za 100 i jeszcze do tego kod steam na 20USD więc wybór był prosty.

Opublikowano

@QuBBa22 Nie oszukujmy się, te zasilacze czy ogólnie te, które rozważałem w temacie to topka, A Tier i różnice bardziej na zasadzie niuansów.
Większa większość to OEMy od CWT. Taki MSI czy Corsair mogą obok siebie na taśmach jechać.
Stówka została w kieszeni, a to co na obudowie jest napisane... równie dobrze mogłoby być logo ZUSu.
(chociaż teraz to już chyba przesadziłem :P )

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Z Electro przez allegro.

Trochę ostatnio wydatków nieplanowanych było, to sobie puściłem z paya na pół żeby nie płacić odsetek, a trochę odciążyć portfel w tym miesiącu :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 1
Opublikowano

Witajcie,

zielonka tutaj.

Także kupiłem ten zasilacz i w porównaniu do mojego poprzedniego BQ Pure Power CM11 jest o wiele cichszy i w pełni modularny. Także trafiłem w ME na wersję z żółtą końcówką 12V-2x6.
Teraz do pytania: jak lepiej / bezpieczniej podłączyć mojego rx9070, czy 2x 8pin osobnymi kablami czy też wystarczy jeden 16 PIN to 6+2 PIN. 

MSI daje na stronie zasilacza podpowiedź jak podłączać ale korzystanie z 16pin rozdzielonego na 2x8pin byłoby wygodniejsze, mniej kabli i dodatkowe wtyczki 8pi by mi się nie walały po obudowie.

Przy poborze 230W wątpię aby złącze 16pin się miało jak topić choć mogę się mylić.

dziękuję

obraz.png

Opublikowano

Zdaję sobie sprawę, że jest to złącze gotowe na 600W ale wolałem upewnić się czy to MSI specjalnie poleca rozdzielenie na dwa kable 8pin z jakichś względów. Wpięte 12V-2X6 jest bardziej elastyczne niż kable 8pin.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Opublikowano

@Bonus 12V-2x6 jest poprawione względem 12vhpwr. Nie bez powodu przewidzieli ten standard pod takie GPU jak 5080/4090/5090. Twój RX 9070 to przy tym pryszcz :)
Ja nie lubię tych wtyczek, wolałbym aby wszystko było na klasycznych 8PIN ale przy takich kartach jak moja czy Twoja kompletnie nie ma to znaczenia ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Ja swojego 9070XT podłączyłem z tego rozgałęzionego z 12V2x6 na 2x8.

Czyli paradoksalnie nowy standard Ci się do czegoś przydał.
A na marginesie jak odczucia odnośnie zasilacza? Dla mnie mega pozytywne, uważam, że to był dobry zakup.

Godzinę temu, sniper76 napisał(a):

Zamiast poprawiać śmieszną wtyczkę to powinni dać EPS12V, które przy 2x 8pin daje 600W :thumbup: 

Różnie to można rozwiązać. Jakoś mnie odrzucają te małe piny mimo, że wtyczka poprawiona.
Przy takim 5070ti jeszcze po UV nie mam dyskomfortu jednak jak patrzę na problemy i temperatury kabli przy mocniejszych GPU to jednak nie podoba mi się to.

Opublikowano

@Krzysiak Ale miał pewne zabezpieczenia tylko na papierze (nie realnie) przez co pewne usterki mogły skończyć się jego trwałym uszkodzeniem lub nawet innych komponentów.
Mój seasonic który miał naście lat i trafił do szuflady też nie był jakiś wybitny. Nie ma co starego sprzętu żałować, a przyzwoity zasilacz jak widać to tylko ułamek ceny innych komponentów.

Dawny ja sprzed ~10 lat traktował kupno zasilacza lub dokładanie do niego jako niechętną czynność.
W końcu przez niego nie rosną FPSy ;)

Opublikowano (edytowane)

@LameismynameU mnie tyle wentyli w budzie (13x120mm, 3 na GPU, 1 w zasilaczu, do tego blokopompka) że tryb półpasywny w samej zasiłce nic nie zmienił w kwestii doznań "dźwiękowych", cewek też nie słyszałem i nie słyszę :E  Choć akurat wentyle mam totalnie skręcone i teraz w nocy siedząc ~50cm od budy kompa praktycznie  nie słyszę.

Edytowane przez Krzysiak
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 30.03.2025 o 00:54, Krzysiak napisał(a):

W sumie to sobie przypomniałem że ten seasonic który padł ma 10 lat gwary a sam w sobie ma lat 6, także go zgłoszę, może akurat...tylko w mailach niestety nie mam pdf z dowodem zakupu, więc  pewnie był papierowy i zaginął przez te lata.

Ktoś w ogóle ma doświadczenie z RMA bezpośrednio u seasonic?

Odkopując.

Trochę mi zeszło z tym, ale w końcu napisałem do Proline i dostałem duplikat. Także po robocie robię zgłoszenie rma do seasonic :)