Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Się podepnę.

Zasilacz pod teraz 7500f + 5070, ale w przyszłości pod 9800x3d i np. 6070ti (zakładam, że z TDP 5080 lub ciut wyżej)

Nie jest łatwo.

Budżet: z wielkim bólem powyżej 300. Kolega już płacze jak słyszy gdy mówię, że będzie drożej za kompa  :lol2: Już z używanego kompa za 2000 dojechaliśmy do ponad 6K :E

Na zasilacz więc jest do max 500zł, jeśli będzie trzeba.

Już myślałem, że stanie na Seasonicu GX V4, ale w linku OPa:

Cytat

Black model has white line accents, compared to V3. Stupidly high inrush current, mediocre transient response, minor rails' OCP needs tuning.

Nie wiem co to znaczy i czy się przejmować.

Kandydaci póki co:

MSI z serii GL, 750 i 850, za ok. 350-400zł

MSI  A850G PCIE5 za 500

Seasonic Focus GX 750 V4 lub V3 - oba po 500zł

Koledzy w wątku gdzie pytam o wsystkie części do kompa polecili też  XPG Core Reactor II VE 750W, ale nic nie wiem o tej marce. W ogóle o zasilaczach wiem niewiele. :D

Corsairy - nie chcę

MSI i Seasonici mają ponad 5 lat gwarancji i tryby pasywne. I dobre opinie. 

Ten XPG to Adata, tak? W linku OPa do google docs widnieje jako TIER A

Seasonic ma ponoć miękkie kable. Obudowa też jeszcze nie wybrana, ale na 80% będzie nią Bequiet 500DX, która w recce jest ganiona za to, że nie nadaje się do parowania z zasilaczami o sztywniejszych kablach. 

W dniu 28.05.2025 o 07:34, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynamezwrotka przyszła co by go wysłać do DE, także będzie trzeba ogarnąć w przyszłym tygodniu, ten tydzień taki młyn w robocie że nie będzie kiedy.

A o co tu chodziło? I jeszcze obok post "trafiło mi się to samo co Tobie"

Edytowane przez VRman
Opublikowano
12 godzin temu, VRman napisał(a):

Kandydaci póki co:

MSI z serii GL, 750 i 850, za ok. 350-400zł

MSI  A850G PCIE5 za 500

Seasonic Focus GX 750 V4 lub V3 - oba po 500zł

Koledzy w wątku gdzie pytam o wsystkie części do kompa polecili też  XPG Core Reactor II VE 750W, ale nic nie wiem o tej marce. W ogóle o zasilaczach wiem niewiele. :D

Bierzcie MSI A850G.

• Upvote 2
Opublikowano

Stanęło na Focusie GX v4 750, dlatego że o nim jest info, że ma miękkie kable, a obudowa jednak wybrana bardzo wąska. Do tego wtyczka z tych płonących i zalecenia, żeby tylko jej nie wyginać. A tutaj będzie trzeba. W takim razie lepiej jak kabel się da wygiąć.

Dzięki za pomoc

• Like 2
Opublikowano
21 godzin temu, Miszek napisał(a):

Jest promocja na MSI w ME na dzień dziecków za 499PLN. Też go biorę bo za 2-3 tygodnie wejdzie do budy 9070xt i obecny 550W do piwnicy idzie.

Będziesz zadowolony. 500zł dobra cena, a zasilaczowi ciężko coś zarzucić.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli nie dodali tylko S do nazwy %-)

Trochę offtop, ale czy to jest cos sensownego  ? https://www.x-kom.pl/p/1294266-zasilacz-do-komputera-gigabyte-aorus-elite-p-850w-80-plus-platinum-atx-31.html

Znalazłem test wersji 1000W https://cultists.network/12310/gigabyte-ae1000pm-review/

Ale nic praktycznie o tych konstrukcjach nie idzie znaleźć w necie. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano
W dniu 2.06.2025 o 21:19, ShaDow_Pro napisał(a):

Czyli nie dodali tylko S do nazwy %-)

Trochę offtop, ale czy to jest cos sensownego  ? https://www.x-kom.pl/p/1294266-zasilacz-do-komputera-gigabyte-aorus-elite-p-850w-80-plus-platinum-atx-31.html

Znalazłem test wersji 1000W https://cultists.network/12310/gigabyte-ae1000pm-review/

Ale nic praktycznie o tych konstrukcjach nie idzie znaleźć w necie. 

Widocznie to jakiś dosyć świeży model, co nie zmienia faktu, że ogólnie zasilacze Gigabyte w większości to średniaki (często kiepskawe).
obraz.thumb.png.99ed29ea185c3c646b89cfecbbe9c843.png

Jak szukałem zasilacza dla siebie rozważałem naprawdę wiele opcji
, ale uznałem, że na Gigabyte nie ma co się oglądać.
Może akurat ten co kupiłeś jest jakąś dobrą jednostką od CWT.

Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

A czemu tak zmieniasz lepszy na gorszy? kable :hmm: ;)

Jak miałem MSI MPG A850G, to tam w hwinfo napięcie 16pin hpwr wynosiło 12.1V-12V na natywnym przewodzie.

Corsair ma 2x 8 pin type 5 do hpwr, napięcia potrafiły spaść do 11.78V a średnio było 11.8V-11.85V. Testowałem na dwóch przewodach.

Teraz na Aorusie mam 11.9V-11.95V, czyli coś te natywne złącza z obu stron zmieniają.

Chcę też sprzedać Corsaira to się kilka zł odzyska (jak ktoś chętny to dogadamy się) %-) a dodatkowo nie potrzebuje tak mocnego zasilacza, za jakiś czas może coś z obudową pokombinuje i złącza w zwykłym miejscu też na +, dodatkowo wyższa sprawność.

10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Widocznie to jakiś dosyć świeży model, co nie zmienia faktu, że ogólnie zasilacze Gigabyte w większości to średniaki (często kiepskawe).

Właśnie większość ich zasilaczy jest kiepska z tego co widziałem, o tym praktycznie nigdzie nie ma info.

Ale znalazłem analizę wnętrza i ten model faktycznie jest zupełnie inny od poprzednich zasilaczy od GB, także dałem mu szansę i myślę że się dobrze sprawdzi, trochę potestowałem wczoraj i ładnie trzyma napięcie, cichy wentylator.

Zastanawiałem się nad MSI 850GS po dobrych doświadczeniach z poprzednią wersją, ale 600zł kontra 400 za GB, stąd wygrał w tej cenie.

Opublikowano
9 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Jak miałem MSI MPG A850G, to tam w hwinfo napięcie 16pin hpwr wynosiło 12.1V-12V na natywnym przewodzie.

Corsair ma 2x 8 pin type 5 do hpwr, napięcia potrafiły spaść do 11.78V a średnio było 11.8V-11.85V. Testowałem na dwóch przewodach.

Teraz na Aorusie mam 11.9V-11.95V, czyli coś te natywne złącza z obu stron zmieniają.

Programowe odczyty napięć to można jako ciekawostkę traktować (cytując klasyka) :P 

Opublikowano (edytowane)

Taki update mały, zasilacz bardzo fajny, ale jest jedna rzecz, która trochę irytuje. Tryb półpasywny w tym zasilaczu jest od 425W, około 380W-400W podczas gry, gdy wentylator jeszcze się nie załącza to następuje jego dziwne zachowanie.

Mianowicie, wentylator zaczyna stukać, i tak jakby próbował ruszyć ale nie miał siły (dostaje za małe napięcie?) i drga po milimetr do przodu wydając przy tym dźwięk stukania. 

Jak przekroczy te 425W, to wtedy rusza normalnie i pracuje cicho, ale sytuacja jest dziwna %-) wstawię za chwile jeszcze filmik.

Nie zawsze się to dzieje, jak jest już jakiś czas pobór w grze pod 400W, bo jak pójdzie peak odrazu powyżej 425W to pracuje normalnie, pomimo że później utrzymuje poniżej 400W.

Na moje to jak przekracza ten próg to pracuje normalnie, ale jak pobór jest dłuższy czas około 400W, to głupieje i chce włączyć wentylator ale wtedy jest to stukanie, odpaliłem OC pobór wzrósł i było już normalnie %-) 

Teraz jak na złość nie nie jestem w stanie wymusić tego zachowania, jak mi się uda to nagram filmik.

Edytowane przez ShaDow_Pro