Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Dominix
Zanim zaczniesz coś grzebać w biosie i głębokich ustawieniach PC wyłącz wszystkie programy działąjące w tle, w tym panele jak realtek itp. Wyłącz sterowniki od kierownicy. Jeżeli masz pada zagraj na padzie lub klawiaturze.
1 rozruch gry z wyłączonym wszystkim w tle i będziesz miał odpowiedź. Daj znać.

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano (edytowane)

To jest właśnie kiedy tylko pad jest podłączony a cały soft wyłączony, wszystko co mogłem by grę odpalić. Jak włacze kierownicę i soft od niej jest dokładnie to samo.

Pomyslalem ze moze pamiec bo ja mam 4x8gb, ale zanim sprawdzilem na 2 kosciach, sprawdzilem oc raz jeszcze obecnych, poszlo na 3600cl14

image.png.fa06b816ae6358ad1148db14cf50988b.png

dodatkowo zainstalowalem ponownie rtss i tam zrobilem blokade fps. teraz to az tak zle nie wyglada, ale steam overlay dalej pokazuje te spadki i tam wygladaja dosc "slabo" na rtss to tak zle nie wyglada:

Edytowane przez Dominix
Opublikowano

Jak najlepiej ustawić LC pod f1? Przesiadka z pedalow g29 na Simmagic p700, chat gpt radzi wpierdzielić 4 elastomery 75kg bez sprężyny ale coś mi tu nie pasuje, żeby na początek przygody z porządnymi manipulatorami aż tak twardo ustawiać 😅

Opublikowano (edytowane)

Do F1 niby lepiej miec twarde, ja na swoich dalem jak w instrukcji pod formule i twarde gumy, ustawilem chyba 55Kg czy mniej, nie widze sensu wyzej bo po po jakims czasie noga zaczyna bolec :D troche tez z poradnikow, zeby 80% wciskac dosc "lekko" i  powtarzalnie, pozostale 20 troche ciezej.

Im wiecej jezdze tym bardziej mi sie 26 od 25 podoba. 

Edytowane przez Dominix
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak naprawdę to kwestia indywidualna oraz co najważniejsze stanowiska :E 

Kiedyś byłem zwolennikiem twardości i wysokich poziomów nacisku, ale zmęczyło mnie to bo w zależności od toru i mocnych dohamowań noga się zwyczajnie męczy. 

Nie wiem jak w F1, ale mi bardzo pomaga w trail braking ustawienie początkowego nacisku bardzo miękko, dosłownie muskając. 

Opublikowano

Założyłem sobie 3 elastomery 55kg zrobiłem kalibrację i między g29 a p700 to przepaść jest, nie sądziłem, że aż tak LC robi swoje, na g29 nie potrafiłem w F1 grać z wyłączona asysta hamowania teraz od razu to wyłączyłem i nie mam większych problemów, spróbuję jeszcze z wyłączonym ABS, niestety z wyłączona kontrola trakcji nie potrafiłem od razu grać nawet jak była na medium ale i tak jestem zadowolony, ogarnę wpierw porządnie hamowanie a potem się wezmę za kontrolę trakcji 😁 ale tak jak mówi @galakty stanowisko też muszę sobie ustawić odpowiednio bo jednak trochę na parkiecie mi się ślizgają i nie jestem w stanie odpiwednio mocno wciskać hamulca ale przez weekend sobie i to ogarnę, a potem ogień :E

Opublikowano

Póki co przejechałem jedno GP w ramach testu i ..... dupa zbita !!! Trzeba się uczyć BATERII !!! Wcześniej jazda była czystą przyjemnością, dzisiaj męczarnią :( Nie dziwię się kierowcą F1 że narzekają na te nowe wynalazki. Zamiast skupiać się na jak najlepszej jeździe, trzeba dodatkowo kombinować z "prundem" !!! A idź pan w .......

Opublikowano

Ja jechałem wczoraj Brazylię w takim ligowym tescie przed sezonem. Nie liftowalem, bateria wystarczyła na okrążenie i cały czas z inną osobą walczyłem, często się na prostej wyprzedzaliśmy bo on miał overtake a ja nie, ale ogólnie to jakiegoś wielkiego kombinowania nie ma. Wczesniej Monako jechaliśmy i to samk.Jak z botami karierę gram jest to nie widzę problemu z baterią, że trzeba jakoś mocno kombinować.

A jak masz rzeczywiście problem to on https://youtube.com/@brendonleigh?si=YCSKZu6i7v07ik0s robi ostatnio poradniki jak na każdym torze, (dopiero chyba 6 zrobił) używać baterii, ale to już na taki topowy poziom. 

Opublikowano
12 godzin temu, maras2574 napisał(a):

Póki co przejechałem jedno GP w ramach testu i ..... dupa zbita !!! Trzeba się uczyć BATERII !!! Wcześniej jazda była czystą przyjemnością, dzisiaj męczarnią :( Nie dziwię się kierowcą F1 że narzekają na te nowe wynalazki. Zamiast skupiać się na jak najlepszej jeździe, trzeba dodatkowo kombinować z "prundem" !!! A idź pan w .......

Aż tak źle? Masz porównanie do HY? Tam też się zarządza baterią, ale bardziej pod kątem "byle nie było 0% i 100%". 

Opublikowano

Ja sobie pykam Grand Prix póki co i gra się spoko. Kierowcy AI popełniają błędy, ślizgają się na deszczu, tracą przyczepność, mają awarie mechaniczne - fajnie, bo nie zawsze tak było. Ta stówka z kawałkiem za to DLC jest akceptowalną ceną.

• Upvote 1
Opublikowano

Tak sobie gram i muszę przyznać, że temat baterii jest dla mnie korzystny. Gram na padzie na ps5 i siłą rzeczy muszę mieć włączone niektóre asysty (choćby ABS i częściowo trakcja). Ale manualna skrzynia plus ciągłe zaangażowanie w walkę z baterią i trybem P sprawia, że nawet bez kiery czuję, że sporo w moich czasach zależy ode mnie. Ogólnie gra mi się lepiej i przyjemniej niż w 25.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wracam z tematem bo juz koncza mi sie pomysly co jeszcze moge zrobic zanim ewentualnie zdecyduje sie na reinstal systemu co nie wydaje mi sie ze pomoze.

zrobilem kilka testow na roznych ustawieniach w biosie i jedyna opcja ktora niweluje te spadki, w sumie niby dalej sa ale juz nie na czerwono :D to limit fps.

Nie wiem czy procek niedomaga czy cos innego.

wylaczylem w tle co moglem, zostal adrenaline, afterburner,  fan control , steam i obs

uv procka to -30 na wszystkich rdzeniach

ace, acr, ams2 nie maja takich problemow kiedy fps jest powyzej 100

Jak w f1 dalem limit na 110 to wykres wygladal jak na pierwszych 4 przykladach.

Te przciecia czuc, czasami mniej, ale jest to wyczuwalne.

Opublikowano

CPU na pewno nie jest za słaby.

Przydałoby się podejrzeć w HWmonitor czy taktowanie cache nie spada poniżej taktowania rdzenia (przy zbyt mocnym UV tak się dzieje, ewentualnie zrób -20 na próbę).

Limit FPS ma sens ale nie 100 tylko zrób sobie poniżej odświeżania monitora. 

RAM na 3600MHz to mus.

Latencymon jeszcze odpal i pokaż wynik (np. po 15 minutach gry). 

Opublikowano

Prośba do osób co mają 25 czy mogą odpalić benchmark na 2-3 okrążenia i mieć capframeX włączony i wrzucić SS z analizą. Najlepiej bez rt/pt.

Ostatnie dwa dni sprawdzałem różne opcje z Claude ai gdzie dawałem logi z latencymon i capframeX i w sumie nic nie pomogło poza limitem FPS do 100 co dalej wcześniej w filmie ale nie wydaje mi się że to jedyna opcja.