Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, 

Miałem kupić 4070 Super, myslałem, że ceny spadną, a po prostu wyczerpały się zapasy. A więc widzę opcje 4070 Super używane (nigdy nie bylem fanem używanych podzespołów) lub 5070 nówka. 

- chcialem coś z lepszym chłodzeniem,dobrej jakości typu Gigabyte gaming lub Asus Dual. (podobno w GB seria 5xxx robi duży hałas, gdy wyłączają się wentylatory - sporo osob o tym pisze)

- czy jest za wcześnie na 5070, choćby ze względu na niedawną premierę i jak zaczną się palić, to będzie o tym głośno dopiero za jakiś czas? 

- osiągi widzę bardzo zbliżone, myślałem, że 4070 S ma mniejszy power draw, ale w testach na żywo w tych samych tytułach też nie widać specjalnej różnicy. 

Jak Wy byście podeszli do tematu? 

Opublikowano

Dawaj nówke bedziesz mieć MFG a tu juz pograsz dlugo

Godzinę temu, keith napisał(a):

czy jest za wcześnie na 5070, choćby ze względu na niedawną premierę i jak zaczną się palić

Nie czytaj tych pierdoł z for it.

Wystarczy sie skupić przy montażu kabla

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 4.04.2025 o 22:37, Lameismyname napisał(a):

[...] i najczęściej są używane od paru miechów do roku.

To Twoim zdaniem dużo? Zawsze myślałem, że używane podzespoły to niekoniecznie dobry pomysł.

Jest np. RTX 4070 SUPER  - Gigabyte Gaming za 2650 (no drogo dość) - około roku właśnie, gwarancja do 2028. Niby nie problem, ale nówkę zawsze można zwrócić.

@kalderon - tak jak piszesz, ok 1000 zł taniej to nie uświadczę ;) a mi jakby co, chodzą po głowie Zotac albo MSI Gaming Trio - ta druga już pod 3200-3300 podchodzi.

Wiem, że jest taki pogląd, że za karty z teoretycznie lepszym chłodzeniem wcale nie warto przepłacać, zwłaszcza przy obecnych cenach.

Czy lekki UV pozwala zejść z takich 260W bliżej 210-220W?

Opublikowano
10 minut temu, keith napisał(a):

chodzą po głowie Zotac albo MSI Gaming Trio - ta druga już pod 3200-3300 podchodzi.

Nie wydziwiaj, topowe modele nigdy nie był warte dopłaty. Unika się najgorszych modeli na rynku (jakieś Ventusy czy Biostary), reszta jest ok szczególnie że myślisz o UV.

Zejście z 260 do 210W to solidny UV, nie lekki.

Opublikowano (edytowane)

Tym bardziej, że wydajność tych kart jest identyczna (ze wskazaniem na 5070) więc oczekiwanie tych samych pieniędzy za używkę starszego modelu jest absurdem naszego rynku używanych kart.

Edytowane przez kalderon
  • Like 1
Opublikowano

@Kaleron Nie powiem, sam skorzystałem z tego absurdu i po roku używania sprzedałem swojego 4070S w cenie zakupu, a jeszcze wleciało 200zł z ME na zakupy, więc można powiedzieć, że kartę miałem rok za darmo i jeszcze 200zł wpadło ekstra.
Nie chciałem jednak 1 do 1 brać RTX 5070 stąd poszedłem w 5070ti przekraczając swój próg bólu za GPU (3k). Czy to dobra decyzja? Cholera wie...

Opublikowano

Nie kupiłbym używanej karty graficznej nie wiedząc nic o sprzedającym i o tym jak traktuje sprzęt. Ja na szczęście kupiłem rok temu 4070 Super i wystarczy mi na lata do 1080p. Teraz to chyba lepiej zainwestować w 5070 (bonus - nowy FG).

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• PS3: Niech tylko dadzą do tego GPU przynajmniej na poziomie xxxx i będzie ładnie śmigało... gry w natywnym 720p/60fps PS4: Niech tylko dadzą do tego GPU przynajmniej na poziomie xxxx i będzie ładnie śmigało... gry w natywnym 1080p/60fps PS5: Niech tylko dadzą do tego GPU przynajmniej na poziomie xxxx i będzie ładnie śmigało... gry w natywnym 1440p/60fps  
    • Zdaniem byłego ministra nie ma prawdziwych postępów, jeśli chodzi o rozmowy mające prowadzić do pokoju. "Nawet nie jesteśmy blisko prawdziwych rozmów o zakończeniu wojny. Trwają jakieś negocjacje, ktoś z kimś rozmawia. Ale z punktu widzenia bliskości zawieszenia broni jesteśmy tam, gdzie byliśmy w styczniu. Z punktu widzenia bliskości zakończenia wojny jesteśmy tam, gdzie byliśmy minionej jesieni" - wyraził przekonanie Kułeba, który stał na czele ukraińskiego resortu dyplomacji w latach 2020-2024.   https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-ukraina-nie-moze-wiecej-liczyc-na-usa-ostre-slowa-bylego-sze,nId,7955917     ...Ukraina nie ma możliwości przekonania Trumpa o tym, że ten się myli. Trump musi się sam o tym przekonać. Nie ma innej opcji. Wszystko co musi zrobić Ukraina, to sprawić, by Trump przedłożył Putinowi nieakceptowalny dla tego drugiego plan pokojowy. Wystarczy, że Putin go odrzuci, i Ukraińcy mogą przejść do drugiego etapu rozmów z Trumpem. Etapu pt.: "Widzisz, z Putinem się nie da dyskutować z pozycji marchewki, do niego trzeba z kijem". Kompletnie nieakceptowalnymi dla Putina są np. warunki, w których: 1) Ukraina pozostanie niepodległa, 2) Ukraina będzie się mogła nieskrępowanie zbroić. 3) Ukraina otrzyma gwarancje bezp. choćby tylko z Europy 4) Ukraina dołączy do jakiejkolwiek zachodniej organizacji międzynarodowej, choćby tylko do UE. W propozycji pokojowej Trumpa, wszystkie cztery warunki zostały zawarte. Oczywistym jest, że Putin tych warunków nie przyjmie. Co najwyżej, będzie mnożył zastrzeżenia i komplikacje, co otworzyłoby drogę do ukraińskich zastrzeżeń i komplikacji do zastrzeżeń rosyjskich. Więc nawet wstępnie prezentowana ukraińska gotowość do pokoju, później - w razie potrzeby - mogłaby zostać "rozmyta". To co Ukraina powinna zrobić, to przerzucić piłkę - odpowiedzialność za powodzenie/zerwanie negocjacji - na Rosję. Warunki dla Ukrainy w propozycji Trumpa może nie są idealne, ale nie są też katastrofalne. A już kompletnie są bez znaczenia w perspektywie tego, że Putin otrzymałby takie, których nie przełknie i to bez żadnego "ale". Powtórzmy. Ukraińskim priorytetem trwającego obecnie procesu dyplomatycznego nie jest wynegocjowanie trwałego dealu z Rosją - bo tego Putin nie chce na akceptowalnych dla Ukrainy warunkach - tylko przekonanie USA do wywierania presji na Rosję i zwiększenia pomocy dla Ukrainy. TO JEST KLUCZ, A STAWKĄ JEST POKONANIE ROSJI - w rozumieniu neutralizacji zagrożenia z jej strony na dekadę lub dłużej - CZEGO BEZ USA NIE DA SIĘ ZROBIĆ.....    
    • ale tez trzeba przyznac, ze koncerny maja chore marże. i nim wyzszy model tym marza wieksza.    to samo jest z rowerami, najwyzsze rowery kosztuja 50k+. tam jest chora marza, najlepszy rower nie jest tak skomplikowany jak skuter. 
    • No w dupę...      https://youtu.be/NIseO30RIZc?si=4-bWoq8BBzYEnEaI
    • Wylizany jak wylizany. Ale to, że Duda miałby lepszy wynik od Batyra i znów pokonał Rafauka jest całkiem prawdopodobne.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...