Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Badalamann napisał(a):

Gigantyczne podatki dla najbogatszych.

Poczytaj jak skończyło się to w Skandynawii, nie pamiętam który kraj z tych regionów to był, może nawet wszystkie razem. :E 
Najbogatszy zawsze uniknie opodatkowania i co najwyżej przeniesie się tam, gdzie podatki są niższe, a życie prostsze. Co najwyżej dobije to polski kapitał.
Na dodatek policz sobie na co starczą nawet wszystkie pieniądze zabrane polskim najbogatszym, w skali 4 lat.

Trzeba rozwiązać to konkurencyjnością mniejszych firm i swobodą zatrudnienia, aby pracownicy mogli wybrać sobie lepsze firmy oraz ułatwić powstawanie własnych... Do tego jeszcze sprawne sądy w sprawach biznesowych... 

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, kubikolos napisał(a):

praktyka pokazuje ze POPIS zapewnia ciaglosc rzadow z prezydentem w drugim obozie i partie te nie maja problemu z przyjmowaniem szkodliwych ustaw dla obywateli

POPIS popisowo podzielił społeczeństwo i o to chodziło.

Cytat

Pali się już nie tylko planeta, ale i Panu pod stopami.

Ktoś tych oszołomów bada narkotestem?:E

Opublikowano

Ostatnie Pokolenie to nie pisowcy, tylko właśnie tacy "zandbergowcy".

Ciężko określić kto tym obecnie steruje. Nawet na lewicy uchodzą za awanturników. Szczególnie gdy "atakują" w Warszawie i samego Trzaskowskiego. To nie ma sensu, Wawa z Trzaskowskim od lat realizuje linie europejsko-lewicową. Na co też od lat mocno kwiczy prawica.

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Winter napisał(a):

Bazuję na ludziach ze swojej generacji. Oczywiście, że większość pracuje w dużym mieście, tj. Rzeszowie, ale pracy jest mnóstwo i jest ona różnorodna. Z moich znajomych z czasów LO i studiów część przeniosła się do Krakowa, część do Warszawy, a reszta pozostała tutaj w regionie i sobie mocno chwalą. Owszem rodzice pomagali, ale czy w innych regionach Polski jest inaczej?

instytut chłopskiego rozumu i analiza na podstawie swojej bańki.

Ja opieram się na statystyce, która mówi jasno - jedno z gorzej zarabiających województw w Polsce, jedno z "najstarszych" i na dobitkę bezrobocie w topce:

Dane GUS pokazują, że utrzymało się spore terytorialne zróżnicowanie bezrobocia. Najwyższe bezrobocie odnotowano w rejonach wschodniej Polski. Najwyższa stopa bezrobocia była w województwie warmińsko-mazurskim (9,2 proc.). Na Podkarpaciu wyniosło 9,0 proc., w woj. lubelskim 8,2 proc., a w świętokrzyskim (8,0 proc.). Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie (3,1 proc.), śląskie (3,9 proc.), mazowieckie (4,3 proc.), lubuskie (4,6 proc.) i dolnośląskie (4,7 proc.).

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, crush napisał(a):

Jeśli przez koordynację masz na myśli wrzucanie do tego bagna każdej ustawy to racja.

Ile ustaw wetował prezydent, który był z innej partii niż rząd..? Musi uzasadnić swoje wetowanie, bo to też może podkopać reputację jego grupy. ;) 
Chodzi o różne wizje oraz interesy, które nie są spójne w ramach jednego rządu. Przynajmniej będą musieli dogadywać machlojki, a nie z automatu je wprowadzać, choćby ułaskawieniem kogoś podejrzanego lub jeszcze przed zarzutami za ogólną działalność z kilku lat, jak w USA.

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, Winter napisał(a):

Wg statystyk średnia pensja w Polsce to podobno 9k brutto :E

Także ten tego ;)

po co istnieje GUS, skoro statystyki są nic nie warte?

4 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Przynajmniej będą musieli dogadywać machlojki, a nie z automatu je wprowadzać, choćby ułaskawieniem kogoś podejrzanego lub jeszcze przed zarzutami za ogólną działalność z kilku lat, jak w USA.

a to w Polsce można tak ułaskawiać, czy pieprzysz kocopoły?

• Confused 1
Opublikowano

Choćby ułaskawieniem kogoś podejrzanego lub jeszcze przed zarzutami

No na razie to Duda ułaskawił dwóch przestępców, a Nawrocki mógłby samego siebie XD

Kulą w płot taki argument.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

No na razie to Duda ułaskawił dwóch przestępców, a Nawrocki mógłby samego siebie XD

Kulą w płot taki argument.

Czytaj ze zrozumieniem... Było to odnośnie prezydenta i rządu jednej partii, bo wtedy może ułaskawiać właśnie tych po bieżących aferach, jeśli zajdzie taka potrzeba. ;) Ułaskawiać i tak będą kogo chcą, a te dwa plemiona i tak praktycznie nikogo nie rozliczyły, a szczekają cały czas na siebie. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, huudyy napisał(a):

a to w Polsce można tak ułaskawiać, czy pieprzysz kocopoły?

A co to ma do rzeczy, skoro to tylko anegdota. ;) Machlojki mogą być inne, ale natura działania jest ta sama.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Czytaj ze zrozumieniem... Było to odnośnie prezydenta i rządu jednej partii, bo wtedy może ułaskawiać właśnie tych po bieżących aferach, jeśli zajdzie taka potrzeba. ;)

No tak nie za bardzo. Biden odważył się dopiero po zapowiedzi ułaskawienia marszu na kapitol przez Trumpa.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, huudyy napisał(a):

ej @voltq co tak cicho dzisiaj siedzisz i jedyne co robisz to klikasz emotki :E

obraz.thumb.png.d446c3616280a1696c10834fbcf364bd.png

jakich przestępców, krystaliczni byli.

Dziękuje za wywołanie mnie do głosu , jak zawsze wszystkie przewidywania odnośnie wyników wyborów które przedstawialiście się nie sprawdziły i doszło do kolejnej waszej kompromitacji , jak czytam co wypisujecie po wynikach tych wyborów to widzę ze nadal nie rozumiecie dlaczego tak się dzieje , Oczywiście wszystkie moje logiczne oparte na faktach przewidywania się sprawdziły ,  Nawrocki niestety wygra drugą turę a za 2,5 roku +/- PIS powróci do władzy w sejmie i senacie i to wszystko dzieki wam i platformie obywatelskiej tak trzymać !

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

No tak nie za bardzo. Biden odważył się dopiero po ułaskawieniu marszu na kapitol przez Trumpa.

Tym marszu, co Trump sam nawoływał do spokoju i praktycznie nic się nie wydarzyło, a "ochrona" otwierała przejścia?
Jedna lekarka o wykształceniu prawniczym miała zaplanowaną jakąś wypowiedź na miejscu, ale to odwołano, mimo rozstawionego sprzętu. Została wtłoczona wraz z tłumem do budynku, więc postanowiła już w środku parę razy zrobić swoją wypowiedź i wyszła, tak ja większość. ;)  Potem wsadzili ją do "aresztu tymczasowego" lub czegoś podobnego, pod wymyślonym pretekstem, niezwiązanych z z kapitolem, który był jeszcze bardziej absurdalny.
Trump uniewinnił kilku ludzi, który siedzieli m.in. za to, a gdzie było tam coś złego w tym marszu na kapitol? Pamiętam zastrzelenie jednej osoby, gdy ktoś z kapitolu spanikował przez zbyt blisko podchodzącego człowieka do drzwi i widziałem to na nagraniu.
Pamiętam również utrudnianie życia wojskowym, za niepoprawne myśli, gdy robiono ogrodzenie wokół budynku. 

Jakby ktoś chciał usłyszeć ciekawostkę z lasu rzeczy - ~15 minut z podcastu, którego gościem była właśnie ta kobieta o nietypowym wykształceniu. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, voltq napisał(a):

Oczywiście wszystkie moje logiczne oparte na faktach przewidywania się sprawdziły ,  Nawrocki niestety wygra drugą turę

Trzymam za słowo :D

Osobiście uważam, że nie jest jeszcze takie pewne. Znaczna część wyborców Mentzena i Brauna oleje II turę.

Edytowane przez wamak
  • Upvote 1
Opublikowano

a gdzie było tam coś złego w tym marszu na kapitol?

:rotfl2:

Nic!

Można sobie szturmować budynki i rozwalać biurka, gabinety i wszystkie pomieszczenia. Nic złego! Nic!

Kolejny, który jest tak głęboko w tępej proapgandzie, że jest w stanie usprawiedliwić nawet to, że tam ktoś srał na biurko. 

I oczywiście filmik z Jordanem Petersonem. Bo on na wszystkim się zna :lol2:

I tylko on prawdę mówi!!!111!1!

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Można sobie szturmować budynki i rozwalać biurka, gabinety i wszystkie pomieszczenia. Nic złego! Nic!

Gdzie były te rozwalone biurka i pomieszczenia? Jednostki odwalające niegroźny cyrk, w obliczu tysięcy w tłumie. Było tam praktycznie spokojnie...
Nie to co po protestach BLM:image.thumb.png.d8800a269f746c750f10cd979214d96a.png

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

I oczywiście filmik z Jordanem Petersonem. Bo on na wszystkim się zna :lol2:

I tylko on prawdę mówi!!!111!1!

Chyba nigdy nie słuchałeś podcastu... Podcastów słucha się dla gości, a nie prowadzących...
Poza tym tam jest rozmowa o faktach, a nie opiniach.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Do tej pory wszystkie debaty zlewalem, ale ta nadchodzaca sobie obejrze. Mam tylko nadzieje ze to nie bedzie debata w stylu kawalerka + kryminalisci z PiSu vs. migranci + klamstwa "Niemca" Tuska. 

Olej debaty. Wypowiedzi 1v1 kandydatów na Yt. Obejrzałem 6h różnych osób z dziewczyną, bo ona mocno siedzi w takim czymś. Daj czasu kandydatowi a nie 45 sekund na pyskówkę. W takich debatach poznasz kto leje wodę a kto ma jakikolwiek iloraz inteligencji. 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, musichunter1x napisał(a):

Gdzie były te rozwalone biurka i pomieszczenia? Jednostki odwalające niegroźny cyrk, w obliczu tysięcy w tłumie. Było tam praktycznie spokojnie...

image.thumb.png.a22d79d32013238f75073bfb315734ed.png

image.png.725f80a5181666460bf17fd4630a539c.png

O biurze Nancy Pelosi nie słyszałeś? 

Nie to co po protestach BLM:

Pisałem coś o nich? Nie? To czemu uprawiasz taki żałosny whataboutism? 

Chyba nigdy nie słuchałeś podcastu... Podcastów słucha się dla gości, a nie prowadzących...

:rotfl2:

I tylko dziwnym trafem zawsze wrzucasz materiały petersona. W ogóle nie jesteś psychofanem :lol2: 

Słuchasz każdego :kupa: które on puszcza, więc daruj sobie. Ja podcasty to nawet prowadziłem :) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tak, teraz widzę. Myślałem że to ta sprawa o której suchy pisał. Wybacz  
    • Dokładnie, ale to dalej bardzo dobre karciochy, więc można sobie na nich jeszcze siedzieć. Ja myślałem o 5070TiS, ale chyba można zapomnieć. Teraz mi chodzi po głowie, czy może nie kupić jakiejś 5070Ti/5080 na wszelki wypadek, bardziej bym się skłaniał ku 5070Ti. Niby jeszcze mi 12GB pamięci nie brakło, ale jak ma coś pójść nie tak i ceny pójść znacząco w górę Szkoda mi tylko wymieniać kartę dla samej pamięci i tylko 25% wydajniejszą, bo fanu z tego nie będzie  Troche tak, zwłaszcza jak Ty siedzisz dość długo na jednej karcie. Ale to jest patologia w wykonaniu nvidii co oni wyprawiają z tą pamięcią. 5060Ti, która jest w rasterze 25% wydajniejsza od 5 letniej 3060Ti ma tyle samo pamięci co 5080, gdzie 5080 z miejsca powinna mieć 24GB. Już nie mówiąc o 4060Ti 16GB i 4070Ti 12GB.
    • Wkleiłem @DaveCam Nawet cytowany @Jardier zachował się prawie tak samo niekonkretnie. Mam ci wyszukać wszystkich żeby zaspokoić twoje ego ? Chyba obaj nie wypełzliśmy spod jutubowego kamienia.   Wkleiłem linki twórców, którzy uważam że coś wnoszą, testują głębiej James Baldwin, @GamersMuscle     Zaraz zaraz, ja narzekam ? Narzekają wszyscy których nadzieje nie zostały spełnione. A potwierdzeniem tego punktu widzenia mają być jutubowe opinie. No to punktuję co to za osobistości będące autorytetami.   Jak jeżdżą w kółko w ukochany iRacing ... dobrze. Jak przejechali się w PMR i zjechali go od góry do dołu ... też dobrze. Jak zwracam uwagę, że to nie ma żadnego znaczenia ... już nie dobrze.
    • Możesz pokazać kto tak robi ze mówi: mi też się nie podoba i że jest to bełkot? Bo tylko widzę narzekanie że ten i tamten narzeka i bełkocze ale bez jakiś konkretów, że narracja jest taka i wszystkich jakby się zmówili co mają mówić. Trochę to wygląda jak? Bełkot
    • Przeciez roznica miedzy 9700x a 9800xd to 75-100mhz   W grach roznica jest zadna miedzy odkreconym cpu, a limitem ppt 88W  To co najwyzej w cine bedziesz mial wiecej ptk i to tyle   Jakie napieice i vid podczs testu raportuje ?  Nie wiem jak bardzo by musiala byc spartolona gra zebys mial drop z 250 na 120 fps tak wiec wymyslac torche abstrakcyjne scenariusze  I to by byla tylko i wylacznie wina gry a nie slabego cpu. Jak widac na ciebie placebo dobrze dziala ale to najwazniejsze ze dziala   W codzie na skreconym ppt i prilu bez kaganca nie ma zadnej roznicy w testach  Wiem bo testowalem   Jak jakis wbity limit nie dziala tzn ze jest problem z plyta/bios. Ja nie mam problemu z limitami, co  wklepie tak jest wiec moze sprawdz inny bios lub czy faktycznie zapisujesz ustawienia. Pusc cb23 i pokaz ile wypluje ptk przy takim poborze, jestem ciekaw.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...