Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Z perspektywy czasu powiedział bym że nie warto było się chować za wetem Dudy tylko robić te ustawy i pozwalać mu je wetować. Na pewno były by jakieś argumenty że rząd pracuje. Jako wyborca bardziej lewicowy mam poczucie że KO mnie olało, woleli się przymilać do konfederatów.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-wajda_po_wyborach-jpg.2410635/post-193277885

Takich głosów jest sporo.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

O biurze Nancy Pelosi nie słyszałeś? 

Słyszałem, dlatego pisałem o jednostakach odwalających niegroźny cyrk, a piszesz jakby to była wojna domowa ;) 

8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Pisałem coś o nich? Nie? To czemu uprawiasz taki żałosny whataboutism? 

Chciałem Ci pokazać jak media urabiają jeden protest jako "mostly peaceful", a z rozrzuconych kartek w biurze robią insurekcję i stąpienie demonów na Ziemię. :E 
A niektórzy dalej wierzą we wielki, straszny atak na Kapitol, gdy to jest warte mniej, niż zdemolowany przystanek podczas protestu. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
9 minut temu, TheMr. napisał(a):

Olej debaty. Wypowiedzi 1v1 kandydatów na Yt. Obejrzałem 6h różnych osób z dziewczyną, bo ona mocno siedzi w takim czymś. Daj czasu kandydatowi a nie 45 sekund na pyskówkę. W takich debatach poznasz kto leje wodę a kto ma jakikolwiek iloraz inteligencji. 

Z racji tego, że w Polsce nie ma dziennikarzy to sztaby sprowadziły debatę do poziomu klepania wcześniej przygotowanych odpowiedzi

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Camis napisał(a):

Takich głosów jest sporo

Nie może być! A jak ja to pisałem to mi odpowiadaliście, że bez sensu. xD

Jeszcze zaraz się okaże, że Sikorski byłby lepszym kandydatem.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, musichunter1x napisał(a):

Słyszałem, dlatego pisałem o jednostakach odwalających niegroźny cyrk, a piszesz jakby to była wojna domowa ;) 

I czemu te jednostki uniewinnił? :) 

1 minutę temu, musichunter1x napisał(a):

Chciałem Ci pokazać jak media urabiają jeden protest jako "mostly peaceful", a z rozrzuconych kartek w biurze robią insurekcję i stąpienie demonów na Ziemię. :E 
A niektórzy dalej wierzą we wielki, straszny atak na Kapitol, gdy to jest warte mniej, niż zdemolowany przystanek podczas protestu. 

Ale tu istotna jest idea, która za tym stała i to, że to był "szturm" na budynek rządowy. Gdyby nie to, że ochrona odpuściła to by było sporo ofiar w ludziach. Przez Trumpa. :) 

Ale wiem - tego Peterson nie mówił :rotfl: 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ale tu istotna jest idea, która za tym stała i to, że to był "szturm" na budynek rządowy. Gdyby nie to, że ochrona odpuściła to by było sporo ofiar w ludziach. Przez Trumpa. :) 

Sam na to wpadłeś czy "media" Ci powiedziały jak myśleć? ;) 
Kilka stłuczonych szyb, parę uszkodzonych drzwi, kilka przestawionych mebli i rozrzucone kartki.
Protest, a atak to co innego, ale protest jest tylko wtedy, gdy robią to nasi. 
Atak to był gdy "lewica" podłożyła bombę wiele lat temu w 71r.
image.thumb.png.3ab2ff90a41e57a8367ff5fc13c96a61.png

10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ale wiem - tego Peterson nie mówił :rotfl: 

Peterson nie musi mówić, bo sprawę śledziłem lata temu na bieżąco, tutaj mam jedynie formę przypomnienia. ;) 
Nie trzeba też być psychowanem, bo ile podcastów można śledzić w życiu? Pokaż mi inny kanał z wartościowymi gośćmi to może rozważę.

Ale cóż... Tarzaj się dalej w swoim ataku na wizerunek, rozrzuconego błota mi już wystarczy. 

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak to jest możliwe, bo rozumiem, że ludzie 55+ są zmanipulowani/skłóceni przez telewizję od młodości, ale tu na forum podejrzewam są trochę młodsi użytkownicy, a przejrzałem ostatnie strony i kłótnie są ta parta czy ta i wyzwiska/zaczepki...
Po co, ludzie? :D przecież im o to chodzi, podzielony-skłócony naród = łatwiejszy do manipulowania/rządzenia i wy to idealnie pokazujecie...

Przecież można dyskutować z szacunkiem do siebie... 

co do wyborów:
Zacytuję Albert Einsteina

Cytat

Tylko szaleńcy oczekują innych rezultatów robiąc wciąż te same rzeczy.

To jest moje zdanie na temat pisu i po.
Nawet, gdy kiedyś dojdzie do władzy być może ktoś nowy, zaufamy im, a na końcu okażą się oszustami, to co z tego?
Przecież większych oszustów od tych co nami rządzą od 30lat nie ma i już nigdy nie będzie... 
Nikt ich nie przebije więc jakby jakaś konfederacja wygrała to przez kilka lat nie zrobią gorszych szkód niż pis i po

ale zawsze jest ta nadzieja, że jednak to będzie ktoś nowy, ktoś komu obie przeciwne im partie patrzyły by na każdy ruch/krok i nie mogliby tak chamsko oszukiwać.
Jdnak musieliby coś dla tej Polski zrobić, żeby utrzymac się przy korycie :) a przecież o to chodzi każdemu politykowi.

Miłego dnia :piwko:

Edytowane przez Guli
  • Like 4
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Poczytaj jak skończyło się to w Skandynawii, nie pamiętam który kraj z tych regionów to był, może nawet wszystkie razem. :E 
Najbogatszy zawsze uniknie opodatkowania i co najwyżej przeniesie się tam, gdzie podatki są niższe, a życie prostsze. Co najwyżej dobije to polski kapitał.

Nie znam historii o której piszesz, ale wciąż pamiętam jak Depardieu uciskany podatkowo przez francuski reżim zmieniał ojczyznę na Matuszke Rassiję i po niedługim czasie uciekał z podkulonym ogonem i zarzutami o unikanie podatków :D

Unikanie podatków jest możliwe, bo w prawie są pozostawiane luki. Jak się chce to można to jeżeli nie zablokować, to przynajmniej uczynić mocno upierdliwym. Poza tym polska nic nie ma z kapitału, który przeżerają bogaci - oni i tak sobie kupią jacht, luksusowy samochód, wakacje w Dubaju itd. Gospodarka na tym nie korzysta. A jak kasa jest przeznaczana na rowój czy inwestycje, to nie jest dochodem i nie podlega podatkowi dochodowemu.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Kosiniak teraz w Polsat News: "wiemy, że ludzie glosowali na Mentzens, bo chcą deregulacji i niższych danin. My to zrobimy, ale tylko, jeśli prezydentem będzie Trzaskowski".

Bitch, please.

Ludzie chcą konkretnej wizji i to wizji opartej na realnych działaniach a nie wiecznych zapewnieniach. Nawet wierni wyborcy KO (nie mylić z betonem) mają dość tego stanu limbo i tego niedasizmu. Obecna koalicja dostała taryfę ulgową jedynie na czas wyborów bo wyborcy ze strony demokratycznej są świadomi, że stawka jest zbyt wysoka. Jeśli Rafałowi się uda wygrać w II turze to wtedy dopiero zobaczycie co się zacznie dziać w mediach społecznościowych. To nie będzie koniec a wręcz początek odliczania do wzrostu poparcia albo upadku PO.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Atak to był gdy "lewica" podłożyła bombę wiele lat temu w 71r

W jakim 71? A to co te ścierwa od czasu BLM robią aktualnie to co jest? Co się dzieje aktualnie na uczelniach?

Chciałbym przypomnieć, że w kapitolu policja zastrzeliła jedną republikańską małpę co się gdzieś tam wspinała.

Reszta to był ćpun który przedawkował, bodajże 3 z przyczyn naturalnych i jeden policjant co dostał wylewu.

Jak lewusy przejęły Capitol Hill w Seattle to w kilka dni były 4 morderstwa, kilka strzelanin i gwałtów.

Jak protestować to właśnie w kapitolu. A nie podpalać miasta czy uniwersytety.

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Guli napisał(a):

Przecież większych oszustów od tych co nami rządzą od 30lat nie ma i już nigdy nie będzie... 

Żeby zobaczyć jak tragicznie można poprowadzić swój kraj, gorzej niż ci "oszuści", o których piszesz można spojrzeć na ostatnie 30 lat władz na Ukrainie, Węgrzech czy Rumunii... We wszystkich tych krajach poziom życia jest niższy niż u nas.

Wiem, że tu się głównie wypowiadają młodzi ludzie co nie znają PRL i zakładają, że każda nowa władza z automatu ma być lepsza, bo jest nowa... Otóż nie... Zmiana może okazać się zarówno na lepsze jak i na gorsze... W sporcie to bez przerwy obserwujemy jak się robi jakiś transfer trenera, napastników żeby wygrać LM, a w rezultacie nie tylko nie wygrywa się LM, ale i traci lidera ligi co się wcześniej miało latami...

Powtarzam: zmiana może być zarówno na lepsze jak i na gorsze. 50/50. Moim zdaniem w przypadku konfy i PiS 90% szans, że na gorsze.

W PRL nie dość, że cały blok był zapóźniony to nawet my na tle tego bloku byliśmy w ogonie. Gorzej tylko było w Rumunii i Bułgarii. Obecnie to chyba nawet już Czechy przegoniliśmy albo niemal jesteśmy na tym samym poziomie. Polacy są strasznie krytyczni wobec siebie i niestety sami siebie nie doceniają, a jest co doceniać.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, 209458 napisał(a):

Unikanie podatków jest możliwe, bo w prawie są pozostawiane luki. Jak się chce to można to jeżeli nie zablokować, to przynajmniej uczynić mocno upierdliwym.

Jeśli zrobisz to w sposób nieunikniony to dzieje się to co w Skandynawii, czyli biznes wynosi się gdzie indziej.

16 minut temu, 209458 napisał(a):

Poza tym polska nic nie ma z kapitału, który przeżerają bogaci - oni i tak sobie kupią jacht, luksusowy samochód, wakacje w Dubaju itd. Gospodarka na tym nie korzysta. A jak kasa jest przeznaczana na rowój czy inwestycje, to nie jest dochodem i nie podlega podatkowi dochodowemu.

Ale wiesz że bogaci i tak nie są na podatku dochodowym lub są tylko w nielicznej części? Zaraz za bogaczy będziemy uważać nieliczną w Polsce klasę średnią. :E 
Wiesz ile kosztuje sprzęt CNC do firmy? Sprzęt rolniczy? Budynek i oprzyrządowanie pod produkcję mebli mdf w sprawniejszy sposób, niż garażowy majster? Wycieczka do Dubaju czy samochód to raczej taniocha przy kombajnie lub 
centrach obróbczych. 
Jak już to można zwiększyć opodatkowanie ekskluzywnych, często bzdurnych rzeczy, ale kasę ktoś musi odłożyć na inwestycje. Co innego, że często jest to robione na kredyt, leasing lub inne formy niż prosta, odłożona gotówka. 

Edit. A tacy co roztrwaniają to na zabawę to w następnym pokoleniu już będą biedakami.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

wolę prezydenta, który jedyne co umie to zwężać ulicę, niż gościa, który potrafi okradać starszych ludzi i państwo.

Tylko, że ten taki cudowny prezydent o którym wspominasz to okrada ludzi poprzez durne wydawanie pieniędzy z podatków mieszkańców Warszawy.
Kibel, jajo gipsowe, skwer metr na metr, paletowe strefy relaksu metr od zatłoczonych ulic, fundator lewackich bojówek, które to np prowadziły warsztaty z walki ulicznej przeciwko kapitalistom.
Ten człowiek to chodząca zaraz na którą nie powinien zagłosować żaden Polak mający pojęcie ile zła wyrządzili jego poprzednicy i którym gdzieś tam w swoim ołtarzyku domowym hołduje.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, kubikolos napisał(a):

o widze kolejny obronca wstal i ujawnila sie nowa lokalizacja zrodla dzisiejszych trzaskow

Twoje podejście tutaj do ludzi to jest ta sławna miłość bliźniego, czy prawicowa jedność narodu? 

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Umpero napisał(a):

Tylko, że ten taki cudowny prezydent o którym wspominasz to okrada ludzi poprzez durne wydawanie pieniędzy z podatków mieszkańców Warszawy.
Kibel, jajo gipsowe, skwer metr na metr, paletowe strefy relaksu metr od zatłoczonych ulic, fundator lewackich bojówek, które to np prowadziły warsztaty z walki ulicznej przeciwko kapitalistom.
Ten człowiek to chodząca zaraz na którą nie powinien zagłosować żaden Polak mający pojęcie ile zła wyrządzili jego poprzednicy i którym gdzieś tam w swoim ołtarzyku domowym hołduje.

Ja mam sporo znajomych z wawy. Jak ktos sie ich pyta czy glosuja na trzaskowskiego, to jedynie po czole sie stukają. Trzawskowski dla Warszawiaków to taki sam rak jak dla wiekszosci polaków

Śmietanka głosowała...

image.thumb.png.add7d61568517d5f528b0c700b0c6569.png

• Like 3
Opublikowano
16 minut temu, Kris194 napisał(a):

Ludzie chcą konkretnej wizji i to wizji opartej na realnych działaniach a nie wiecznych zapewnieniach. Nawet wierni wyborcy KO (nie mylić z betonem) mają dość tego stanu limbo i tego niedasizmu. Obecna koalicja dostała taryfę ulgową jedynie na czas wyborów bo wyborcy ze strony demokratycznej są świadomi, że stawka jest zbyt wysoka. Jeśli Rafałowi się uda wygrać w II turze to wtedy dopiero zobaczycie co się zacznie dziać w mediach społecznościowych. To nie będzie koniec a wręcz początek odliczania do wzrostu poparcia albo upadku PO.

Problemem nie jest to nawet. To brak rzecznika rządu. Hołownia prosił Tuska o jednego, ale Tusk mu odpowiedział że to on zajmuje się tym. Brak przekazu, że coś się dzieje - a dzieje się dużo, tylko informacji trzeba szukać. Wizja jest ustanowiona od dawna, jest to w programach partii, ale ciężko by wyborca o tym wiedział bo jeden temat to 15-20 minut odpowiedzi, pytań i innych zagadnień by wyczerpać temat, a takich tematów to każdy polityk ma kilkanaście, a w całym programie dobija do 70-100 stron A4. Typowy Polak z mentalnością Rosjanina woli zagłosować na antysemite bo tak łatwiej ;) Co go czyste powietrze obchodzi, ma stalowe płuca. 

• Upvote 2
Opublikowano

Mam jedno pytanie do wszystkich forumowiczów: 

Czy ktokolwiek z was pod wpływem wymiany dyskusji na tym forum zmienił diametralnie zdanie i zagłosował inaczej niż miał zamiar zanim tu dyskutował? Diametralnie czyli np. zamiast Nawrockiego na Trzaska i na odwrót lub zamiast na Mentzena to na Trzaska lub na odwrót? itp bo wszystkich możliwości w tym przykładzie nie wymieniłem

A może choć nie diametralnie tylko w niewielkim zakresie: zamiast na Trzaska to na Zandberga/Biejat lub na odwrót albo zamiast Nawrockiego na Metzena lub na odwrót?  itp bo wszystkich możliwości w tym przykładzie nie wymieniłem.

Bo jeśli nie to taka dyskusja nie ma najmniejszego sensu oprócz marnowania sobie czasu i naparzania jednych w drugich i wyzywania się nawzajem :) 

Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Fajne bzdury, nie pisz więcej. 

Same buzzwordy bez znaczenia oraz urojenia od niedotlenienia. 

Nie pisz mi co mam robić a czego nie bo się tylko ośmieszasz 🤣 kim ty w ogóle jesteś żeby komukolwiek stawiać jakieś warunki? Będę pisał i robił co uważam za stosowne niezależnie czy się tobie czy komukolwiek to podoba czy nie. Nie dbam o to, jakbyś nie zauważył 😀 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, hubio napisał(a):

Mam jedno pytanie do wszystkich forumowiczów: 

Czy ktokolwiek z was pod wpływem wymiany dyskusji na tym forum zmienił diametralnie zdanie i zagłosował inaczej niż miał zamiar zanim tu dyskutował? Diametralnie czyli np. zamiast Nawrockiego na Trzaska i na odwrót lub zamiast na Mentzena to na Trzaska lub na odwrót? itp bo wszystkich możliwości w tym przykładzie nie wymieniłem

A może choć nie diametralnie tylko w niewielkim zakresie: zamiast na Trzaska to na Zandberga/Biejat lub na odwrót albo zamiast Nawrockiego na Metzena lub na odwrót?  itp bo wszystkich możliwości w tym przykładzie nie wymieniłem.

Bo jeśli nie to taka dyskusja nie ma najmniejszego sensu oprócz marnowania sobie czasu i naparzania jednych w drugich i wyzywania się nawzajem :) 

Ja ze swojego skromnego fotela próbuję uświadomić wyborców Memcena żeby nie głosowali na nikogo bo to głosowanie na POPiS co może pomóc Trzaskowskiemu. Tyle mogę, tyle robię.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Guli napisał(a):

Jak to jest możliwe, bo rozumiem, że ludzie 55+ są zmanipulowani/skłóceni przez telewizję od młodości, ale tu na forum podejrzewam są trochę młodsi użytkownicy, a przejrzałem ostatnie strony i kłótnie są ta parta czy ta i wyzwiska/zaczepki...
Po co, ludzie? :D przecież im o to chodzi, podzielony-skłócony naród = łatwiejszy do manipulowania/rządzenia i wy to idealnie pokazujecie...

Przecież można dyskutować z szacunkiem do siebie... 

co do wyborów:
Zacytuję Albert Einsteina

To jest moje zdanie na temat pisu i po.
Nawet, gdy kiedyś dojdzie do władzy być może ktoś nowy, zaufamy im, a na końcu okażą się oszustami, to co z tego?
Nikt ich nie przebije więc jakby jakaś konfederacja wygrała to przez kilka lat nie zrobią gorszych szkód niż pis i po

ale zawsze jest ta nadzieja, że jednak to będzie ktoś nowy, ktoś komu obie przeciwne im partie patrzyły by na każdy ruch/krok i nie mogliby tak chamsko oszukiwać.
Jdnak musieliby coś dla tej Polski zrobić, żeby utrzymac się przy korycie :) a przecież o to chodzi każdemu politykowi.

Miłego dnia :piwko:

Jak mam dyskutować na poziomie z użytkownikiem @hubio który uważa za autorytety zbrodniarzy i aprataczyków komunistycznych jak jaruzelski , kiszczak , miller i twierdzi że to są porządni ludzie ?

Jak mam dyskutować na poziomie z użytkownikiem @GordonLameman który twierdzi ze aborcja jest czymś normalnym i rozerwanie człowieka na części to spoko sprawa i można to robić do 9 miesiąca ciąży ?

Edytowane przez voltq
  • Haha 2
  • Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...