Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, Spl97 napisał(a):

Taki paradoks, że najlepiej dla konfiarzy będzie, jeśli na II turę zostaną w domach albo pójdą i oddadzą głosy nieważne. Inaczej właśnie kłamią, że nie są ani za KO ani też za PiS.

Nie jestem konfiarzem (nie zagłosowałem na nich ani teraz ani w poprzednich wyborach) i mimo to również nie idę na wybory. Nie przyłożę ręki do jednego albo drugiego patusa. Już wyraziłem swoją opinię: albo wygra lewactwo, które będzie za kilka lat wetować wszystkie ustawy pisu i doprowadzi do paraliżu państwo, albo marionetka Jarka, która będzie teraz wetować wszystko i doprowadzi do paraliżu państwa. Jeśli ktoś chce aby w tym kraju było dobrze to zagłosował na kogoś z poza tej dwójki (nawet na komucha Adriana)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Guli napisał(a):

Rozumiem jesteś za KO

Nie, czemu? Ja na KO zagłosowałem tylko raz w 2019 z braku lepszego wyboru, no i na Trzaska w 2020 z racji mniejszego zła. Konsekwentnie nie wspieram tej formacji, tylko mniejsze partie.

Komentarzy było mega pozytywnych

A to coś nowego, że taki populizm i czysta demagogia są premiowane w necie? Tak de facto, to gadała tam straszne głupoty. Ktoś mógłby zresztą ją zripostować na tej samej zasadzie. Na przykład napisanie jej, dlaczego ma takie zdjęcia swoich nóg na profilu – to jest dokładnie taka sama demagogia jak ta głupia wypowiedź.

Nie mógłbyś tego napisać.

Myślę, że mógłbym, bo w sumie nie napisałem nic takiego. Faktem jest, że ojciec jej dziecka pozostaje nieznany. Ot, rodzina katolicka.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, michasm napisał(a):

A co z sądami? 

To co głoszą do tej pory. Siadają wszystkie opcje polityczne do jednego stołu i powołują wspólnie ustalonych sędziów.
Wtedy nikt nikomu nie zarzuca, że ktoś jest neo czy paleo sędzią.

Niestety wojenka jest na rękę kaczystom jak i tuskowcom. 
Być może w 2027 obydwie frakcje na tyle osłabną, że usiądą do tego stołu i będą chcieli się dogadać co do sądów.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, michasm napisał(a):

Nie w Polsce 🤣 u nas 60% kosztów wydobycia to wypłaty. Jedyne takie państwo na świecie. Nawet jak górnicy będą za darmo robić to węgiel nie stanieje o 70%.

A aby się opłacało u nas wydobywać to musiałby stanieć o 50% (6x mniej na wypłaty dla górników niż obecnie). 

Gdzie masz te podatki w wydobyciu? 

Przecież wklejałem dwa linki, poświęc 5min i dopiero mi odpisz... 
Trąbią o podatku na węgiel długiego czasu, a ty dalej myślisz, że głównie wypłaty górników zwiększają cenę naszych rachunków ? :E 
Jakoś kiedyś nie mieliśmy najdroższego prądu w Europie i nagle teraz mamy, bo górnicy dostali po milionie premii czy jak? :D
https://www.facebook.com/RyszardWilkKONFEDERACJA/videos/prąd-z-wiatru-jest-tani-ponieważ-jest-cztery-razy-droższy-od-prądu-z-węgla-bez-o/1159157595694466/

https://globenergia.pl/podatek-ets-2-zmusi-nas-do-rezygnacji-z-wegla-i-gazu-oto-prognozy-kosztow-ogrzewania/

Cytat

Powinni bo to tłumaczenie jest kretyńskie. 10 lat temu mieliśmy tyłu kretynów w sejmie, że myślałem, że gorzej być nie może. Myliłem się

Czy ty rozumiesz, że założyła taką bluzę, bo takie ma poglądy, dlatego masz na tym filmiku JASNO pokazane jak się uśmiecha, gdy mówi co to znaczy :)
ale polityka to są szachy/maraton, a nie mówienie 100% szczerości, bo mamy tak SPRZEDANY KRAJ (MEDIA), że tu nie można mówić PRAWDY , bo potem dziennikarze Cię zamęczą o GŁUPIĄ BLUZĘ.
Poglądy swoje wyraziła JASNO co każdy inteligentny zrozumie, ale MEDIA traktuje się tak jak oni traktują nas (non stop manipulują ludzmi) 
czyli walczysz z nimi - na ich regułach , wygrywa sprytniejszy...
a nie ten co mówi 100% prawdę jak na spowiedzi... 

Edytowane przez Guli
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Fatality napisał(a):

(nawet na komucha Adriana)

Ja dumnie głosowałem na "komucha". Zresztą Adrian mówił o wielu ważnych sprawach, w tym o niedofinansowanej NFZ. Ciebie również nie obchodzi, ile wynosi obecnie dziura NFZ?

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Umpero napisał(a):

Nie ma obecnie żadnej lepszej opcji na "rynku" politycznym. 
Może być jeszcze opcja, że Nawrocki przegra, a PIS ulegnie podziałowi na mniejsze frakcje. Wtedy Konfa pewnie przejmie część elektoratu i może sięgnąć po władzę.

Z drugiej strony wejście w koalicję z PIS może pokazać ich sprawczość i też przejmą część elektorat PIS

lub

zostaną zatopieni za tą koalicję jak formacja cziłały za koalicję z KO.

Zawsze są inne opcje. Co chwilę powstają nowe partie. Można też podebrać posłów (mają jeszcze na to czas). Jest co robić a koalicja z partią złodziei i podziałów to kiepski pomysł. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Umpero napisał(a):

Z drugiej strony wejście w koalicję z PIS może pokazać ich sprawczość i też przejmą część elektorat PIS

Nie przejmą. Jak są dwie partie (większa i mniejsza) z podobnym elektoratem, to zawsze większa wchłania mniejszą. Takie podstawy politologii/socjologii.

Z tego samego powodu PSL nie wszedł w koalicję z PiS w latach 2005-2007. Profesor Dudek szerzej opisuje to zjawisko.

Zresztą widać to też na przykładzie P2050, która jest wchłaniania przez KO. Elektorat nie może być podobny, jak się tworzy koalicję.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja dumnie głosowałem na "komucha". Zresztą Adrian mówił o wielu ważnych sprawach, w tym o niedofinansowanej NFZ. Ciebie również nie obchodzi, ile wynosi obecnie dziura NFZ?

Do dziurawego wiadra ile byś nie nalał to i tak z niego będzie woda uciekać. Ciągłe dosypywanie kasy nic nie da.
Zandberg i jego pomysły są szkodliwe i nie do zaakceptowania przez myślących zdroworozsądkowo.
Progresywne podatki, otwarte granice, socjal pełną gębą.
To się nie sprawdzi.

No i te jego ciągotki do komunistycznych zbrodniarzy...

Jedno trzeba mu przyznać. Ma kręgosłup ideowy.

Edytowane przez Umpero
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja już wiele razy mówiłem dzisiaj jak i kilka tygodni temu: pomijając, że jest czerwony to wypadł wg mnie najlepiej w mediach ze wszystkich kandydatów. Dziury w NFZ nie zasypiemy jeśli system będzie w obecnej formie. Nawet jeśli zasypiemy jednego roku to ten patologiczny system sprawi, że pieniądze zgubią się po drodze i dalej będzie w dupie. Potrzeba jest reforma NFZ, np. jak sugeruje Mentzen + dofinansować to porządnie i trzymać jednocześnie za mordę kontrolą wydatków aby nie było patologii. Jak na polskie warunki to POPIS tego nigdy nie wprowadzi i nie upilnuje. Polska mentalność niestety też przykłada rękę do tego co źle funkcjonuje tu i tam

Edytowane przez Fatality
  • Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Umpero napisał(a):

Do dziurawego wiadra ile byś nie nalał to i tak z niego będzie woda uciekać. Ciągłe dosypywanie kasy nic nie da.
Zandberg i jego pomysły są szkodliwe i nie do zaakceptowania przez myślących zdroworozsądkowo.

Za to co Zandberg mówił o szczepieniach to naprawdę jestem w SZOKU , że ludzie zwłaszcza MŁODZI chcą na niego głosować :E

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Guli napisał(a):

Przecież wklejałem dwa linki, poświęc 5min i dopiero mi odpisz... 
Trąbią o podatku na węgiel długiego czasu, a ty dalej myślisz, że głównie wypłaty górników zwiększają cenę naszych rachunków ? :E 
Jakoś kiedyś nie mieliśmy najdroższego prądu w Europie i nagle teraz mamy, bo górnicy dostali po milionie premii czy jak? :D
https://www.facebook.com/RyszardWilkKONFEDERACJA/videos/prąd-z-wiatru-jest-tani-ponieważ-jest-cztery-razy-droższy-od-prądu-z-węgla-bez-o/1159157595694466/

https://globenergia.pl/podatek-ets-2-zmusi-nas-do-rezygnacji-z-wegla-i-gazu-oto-prognozy-kosztow-ogrzewania/

Jakie 2 linki? Przeciąż był tam jeden. 

Filmiku z Fb nie będę oglądać. 

ETS nie wpływa na koszt wydobycia węgla. 

Coś Ci się pomieszało. 

• Upvote 1
Opublikowano
56 minut temu, Guli napisał(a):

Nie spodziewałem się, że na forum znajdę ludzi co myślą, że prezydent jest niezależny i coś może zrobić po swojemu :D
Jednak propaganda dalej działa na ostrą skalę :E

Bzdury !

Kwaśniewski ostro wetował ustawy Millera. Duda zawetował część ustaw PiS.

Oczywiście, że image jest najmniej w tym wszystkim ważny więc dopisałem to na koniec. Czytaj ze zrozumieniem.

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Fatality napisał(a):

Ja już wiele razy mówiłem dzisiaj jak i kilka tygodni temu: pomijając, że jest czerwony to wypadł wg mnie najlepiej w mediach ze wszystkich kandydatów. Dziury w NFZ nie zasypiemy jeśli system będzie w obecnej formie. Nawet jeśli zasypiemy jednego roku to ten patologiczny system sprawi, że pieniądze zgubią się po drodze i dalej będzie w dupie. Potrzeba jest reforma NFZ, np. jak sugeruje Mentzen + dofinansować to porządnie i trzymać jednocześnie za mordę kontrolą wydatków aby nie było patologii. Jak na polskie warunki to POPIS tego nigdy nie wprowadzi i nie upilnuje. Polska mentalność niestety też przykłada rękę do tego co źle funkcjonuje tu i tam

Podstawowy błąd jaki popełnia wiele osób to twierdzenie, że wszyscy wyborcy Mentzena to osoby o poglądach prawicowych, bzdura. Wyborcy Mentzena to głównie wyborcy liberalni, którzy widzą, że obecny system nie działa i jest do głębokiej naprawy.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

PodziemnaTV wczoraj wrócił na youtube. :E Był jednym z bardziej zdroworozsądkowych youtuberów edukacyjnych i politycznych, ze świetną społecznością, gdzie potrafili podać listy przewinień rządów. 
Przypomniałem sobie, ze nagrywał również w czasie rządów PO, a niektórzy zdają się już zapomnieć po 8 latach szui, o przewinieniach tych drugich. 
Oto i filmik, ale najbardziej poszukiwałem komentarza i nie zawiodłem się:

• Afery: AmberGold, taśmowa, hazardowa, wyciągowa, stadionowa, autostradowa, stoczniowa, Elewarru, z informatyzacją MSW, z budową gazoportu w Świnoujściu, z budową elektrowni atomowej, z opóźnieniem publikacji ustawy o rajach podatkowych.
  • Grabież oszczędności emerytalnych zgromadzonych w OFE. 
  • Wydłużenie obowiązku pracy (wieku emerytalnego).
  • Rozrost biurokracji (sto tysięcy nowych etatów).
  • Drastyczny wzrost zadłużenia kraju (z 530 mld zł do blisko 1 bln zł).
  • Podniesienie VAT-u na wszystko.
  •  Podwyższenie o 1/3 ZUS dla przedsiębiorców.
  •  Zamrożenie na 8 lat kwoty wolnej od podatku, kwot uz. przych. oraz progów pod.
  •  Podniesienie akcyzy na paliwo.
  •  Likwidacja ulg podatkowych (budowlana, internetowa).
  •  Zmniejszenie o 1/3 zasiłku pogrzebowego.
  •  Wprowadzenie nowego podatku paliwowego.
  •  Nałożenie na Lasy Państwowe podatku od przychodu (a nie dochodu!).
  •  Przyjęcie niekorzystnego pakietu klimatycznego.
  •  Zgoda na wprowadzenie do Polski GMO.
  •  Przyjęcie ustawy o ograniczeniu dostępu obywateli do informacji publicznej.
  •  Przyjęcie ustawy o ograniczeniu wolności zgromadzeń.
  •  Przyjęcie ustawy o “bratniej pomocy” (tzw. ustawa 1066).
  •  Wyrzucenie do sejmowego klozetu kilku milionów podpisów złożonych pod obywatelskimi inicjatywami referendalno-ustawodawczymi.
  •  Utajnienie raportu o nieprawidłowościach w ZUS.
  •  Próba nocnej zmiany Konstytucji RP, która umożliwiłaby sprzedaż Lasów Państwowych.
  •  Doprowadzenie do tragicznego stanu publicznej służby zdrowia (czekanie po kilka lat na wizytę u lekarza specjalisty).
  • Podpisanie z Rosją niekorzystnej umowy gazowej (najdroższy gaz w Europie).
  • Blisko 3-letni paraliż legislacyjny w sprawie wydobywania gazu łupkowego.
  • Drenaż Funduszu Rezerwy Demograficznej.
  • Ograniczenie potencjału militarnego.
  • Likwidacja polskich stoczni.
  • Likwidacja 100 placówek sądowych.
  • Przekręty Karnowskiego w Sopocie.
  • Zniszczenie raportu Pitery o CBA.
  • Ekipa Tuska i Pawlaka anuluje Gazpromowi cały dług!.
  • 6 mln na loty Tuska.
  • 100 mln rocznie na premie w ministerstwach.
  • Smolensk i tajemnicze śmierci: prof. Grocholewski, prof. Dulinicz, dr Ratajczak, E. Wróbel, R. Muś, dr Kuciński, W. Podgórski, R. Żarska, G. Michniewicz, S. Zielonka, D. Szpineta, S. Petelicki, M. Cieślar, A. Lepper.
  • Afery: Kudryckiej, Atamańczuka, Misiaka, Sulorza i Krzyworzeki, Palikota, Komorowskiego, Czumy, Pitery, Abgarowicza, Wojnarowskiej-Sawickiej, Fabiszewskiej, Kulczyk - Auganow, M. Bondaryka, Ćwiąkalskiego, Gronkiewicz - Waltz, Chlebowskiego, Brochowicza, Krauze, Grada, Grasia, Piesiewicza, Nitrasa, Rosoła
  • Zwalnianie z więzień przestępców mafii pruszkowskiej.
  • Pendolino.
  • Nowe "lub czasopisma", tym razem "lub przez internet".
  • Kradzieże Komorowskiego.
  • Umorzenie afery paliwowej
  • Bezczynność w sprawie gazoportu i Nord-Stream.
  • ACTA
  • Rząd PO/PSL w przeciwieństwie do większości państw Europejskich i USA nie zakupił szczepionek na świńską grypę.
  • Cofnięcie zgody na dofinansowanie geotermii przez UE (bo o.Rydzyk?).
  • Ustawa o SKOKach -likwidacja niezależności tych instytucji, jedynych banków niezależnych od nomenklatury.
  • Zomowiec z PO szefem KSC.
  • Mobbing polityczny w wykonaniu PO. Śmiał się z Platformy stracił pracę.

Edytowane przez musichunter1x
Oddzielenie jednego z punktów na liście
  • Like 2
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kris194 napisał(a):

Podstawowy błąd jaki popełnia wiele osób to twierdzenie, że wszyscy wyborcy Mentzena to osoby o poglądach prawicowych, bzdura. Wyborcy Mentzena to głównie wyborcy liberalni, którzy widzą, że obecny system nie działa i jest do głębokiej naprawy.

Nie wierzę, skoro 65% jego wyborców chce głosować na Nawrockiego. Przecież on ani nie jest liberalny ani to nie uzdrowi systemu. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Takie afery, że zaczynasz od tej wydumanej, gdzie KNF normalnie wydawała ostrzeżenia?

Plz...

Tylko zredagowałem w bardziej czytelny sposób już gotową listę. ;) 
Ostrzeżenia to pełnia obowiązków państwa? Uważasz że się dobrze z nich wywiązali, bo machnęli ostrzeżenia?
(Edit. O przypomniał mi się stary kawał - "Gdzie były nasze służby? Były w środku tej afery." :E )

Jak już czegoś się czepiać to można Smoleńska, bo to sprawa niewyjaśniona. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

PodziemnaTV wczoraj wrócił na youtube. :E Był jednym z bardziej zdroworozsądkowych youtuberów edukacyjnych politycznych ze świetną społecznością, gdzie potrafił padać listy przewinień rządów. 
Przypomniałem sobie, ze nagrywał również w czasie rządów PO, a co niektórzy zdają się już zapomnieć po 8 latach szui, o przewinieniach tych drugich. 
Oto i filmik, ale najbardziej poszukiwałem komentarza i nie zawiodłem się:

(...)

To są same ogólniki, niech się postara i z detalami wytłumaczy na czym te afery polegały. Poza tym ta lista nie ma sensu, bo to jest tak jakby zrobić listę z aferami PiSu i napisać tam "zielony ład", "zamykanie kopalń" itp. Rzeczywiście, morawiecki  zielonego ładu nie wetował (to był błąd, ale nie afera), a kopalnie były zamykane przez PiS bo nie były rentowne. 

Jest tam też mnóstwo rzeczy, które i tak by zostały wprowadzone, np GMO. Nie chce mi się nawiązywać do każdej "afery", ale ta lista jest po prostu głupia. 

Nie wiem po co ten gość odwołuje się do półprawd, kłamstw i manipulacji, kiedy rzeczywistość daje wystarczająco dużo powodów żeby nie głosować na nikogo z popisu. Naprawdę 20 lat wystarczy. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, michasm napisał(a):

Jakie 2 linki? Przeciąż był tam jeden. 

Filmiku z Fb nie będę oglądać. 

ETS nie wpływa na koszt wydobycia węgla. 

Coś Ci się pomieszało. 

matko :O  przecież nie musisz się logować... kliknij w link, wyskoczy Ci, żebyś się zalogował i zamknij okienko i oglądaj :E
JEst 2025r, jak klikniesz w link to Ci się nie spali komputer... poza tym jesteśmy na forum komputerowym, w najgorszym wypadku pomożemy! :D
No nic, specjalnie dla CIebie wkleje artykuł (bez linku) w formie obrazka, może być? 
Na czerwono podkreśliłem kto o tym mówi.
I z całym szacunkiem do Ciebie i twojej wiedzy, ale oni chyba mają CIUT większe pojęcie niż Ty czy ja skoro zajmują się tym węglem ;)

2.png

Edytowane przez Guli
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...