Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@wallec Cena spoko, znajdźka też niezła jednak ja w budzie upchnę max 360 chłodnicę więc odpada. ARGB to dla mnie bardziej wada jak zaleta, chyba, że się da wyłączyć.
Generalnie wczoraj podjąłem decyzję i wziąłem Thermalrighta Phantom Spirit 120 z linka kolegi @Send1N
Doszedłem do wniosku, że ten phantom będzie wystarczający na moje potrzeby, a kosztuje ok. połowę tego co ALF 360 PRO.
Odpadnie mi przyszłościowy problem z padającą pompką czy rozszczelnieniem/potrzebą uzupełnienia płynu oraz jeżeli będę chciał założyć pada na procesor (nie aby poprawić temperatury, tylko aby nie mieć potrzeby wymiany pasty w przyszłości) to tutaj w przeciwieństwie do ALF nie będzie problemu.

Obie decyzje (tj. PS120 vs ALF360P) byłyby dobre na swój sposób tak naprawdę.

Będziesz zmieniać seryjne wentylatory?  Jeżeli są takie same jak w pearless assassin, to wypadają zdecydowanie głośniej w porównaniu do rozwiązań od znanych, cenionych i sprawdzonych producentów takich jak Arctic, noctua, bequiet lub polskiego endorfy. Dodatkowo łożyska przy wyższych obrotach wydają dziwny dźwięk, a same łopatki wentylatorów wydają się być "tandetne" tj. ich grubość jest minimalna.

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

@wallec Nie wiem czy jeszcze nie zrezygnuję z tego chłodzenia. Jak zostanie to będę myślał co z wentylatorami. W sumie to mam 2x12cm BQ Pure Wings 2, 2x14cm Arctic P14MAX, 1x12cm Arctic P12 i mogę z tego jakieś roszady zrobić.

EDIT: Pomierzyłem wnętrze obudowy. Chłodzenie wejdzie bez problemu - na oko wieża od chłodzenia mogłaby mieć ~17,5cm i też by było.
Okazuje się, że moja buda to Thermaltake Core V41, a nie V31 :boink:Czyli wejdzie do niej wedle specyfikacji producenta chłodzenie CPU o wys. 17,0cm.
Problem sam się rozwiązał ;)

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
15 godzin temu, ju-rek napisał(a):

Ja po przejściu przez Prolimatech Megahalems, Noctua czy Raijintek Nemesys nigdy już nie założę takich "kobył" na procesor.

Megahalems wcale kobyłą nie był ;) dobrze wspominam to chłodzenie, 3 lata w wersji black z założonym silent wingsem,  zwykły fortis jest duży przy tym chłodzeniu ;) 

Opublikowano (edytowane)

Odradzam Arctic Liquid Freezer III 360 ARGB chyba ze wymiana wentylatorow wchodzi w gre. Wentylatory przy pewnych RPM maja charakterystyczny dzwiek "pisk" który mnie niesamowicie irytuje :P, w opiniach o tym chlodzeniu tez widzialem ze ludzie o tym pisali. Skorygowałem i na pulpicie go nie slychac przy okolo 1000rpm, wystarczy ze troszeczke podkrece i zaczyna sie delikatny "pisk" , ale wystarczy ze odpale gierke wentyle zaczna sie troszeczke mocniej krecic i bach, no i pompe trzeba skrecic na 50-60% bo powyzej jest slyszalna. Arctic Liquid Freezer II był lepszy pod tym wzgledem podono.
Wlasnie planuje wymienic wentylatory na chlodnicy lub cale chlodzenie. Bede zmienial biurko na elektryczne i bede chcial dac komputer na biurko wiec chce go max wyciszyc + zboostowac wizualnie. Planuje Lian LI O11 Dynamic Evo RGB + potencjalne chłodzenie Lian Li GALAHAD II 360 Trinity Performance (wymiana wentylatoryw na takie jak beda w calej obudowie https://www.amazon.pl/gp/product/B0CG3G2XTS/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A384JU52IWYC1R&th=1)  lub takie aio z tym samym zabiegiem https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-lian-li-hydroshift-lcd-360-fanless-hslcd36nb-14473193/ . 
ALF III 360 ma offset pod AM5, no i teraz pytanie czy w przypadku tych chlodzen musze cos dokupic aby dobrze chlodzily 9800x3D? Obecnie na CO -30 mam okolo 67-70C po 10min w Cinebench r23, jak zrobie +200 MHz -32 CO temperatura leci w kosmos 87-90C po 10min w Cinebench r23. Podczas wczytywania shaderow Stalker 2 było 95C wiec sie zdenerwowalem i wylaczylem +200 Mhz na samym CO -30 Shadery w Stalker 2 (te pierwsze po aktualizacji sterow grafy np. dluzsze) miałem ~70C Wiec roznica jest ogromna. Jak bym go trzymal na stocku to temperatury sa porownywalne do wersji 200+
Sprawdzalem na 3 roznych pastach. Kryonout Grizzly, Arctic MX 6, i termopadzie Gelid HeatPhase Ultra.

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)

@Nex1M

200mhz więcej i napięcie od razu znacznie w górę i tempy też. Stock 5225 przy napięciu ~1.1V jest gites.

Ja mam zwykłego ALFa3 bez RGB nie pro, ale wentyle mam Noctua NF-A12x25 i na poprzednim AIO też je miałem. Wentyle bajka jeśli chodzi o kulturę pracy no, ale takie 3 wentyle są droższe od tego całego AIO z wentylami chłodnicą, pompką i blokiem :E

Oryginalne wentyle z zwykłego ALFa 3 wrzuciłem do drugiego kompa na chłodnicę, przesadnie jakoś ich nie osłuchiwałem, ale ogólnie w tej cenie są git, do tego one nie kręcą więcej jak ~1000rpm w drugim kompie bo po prostu nie ma potrzeby ich ustawiać, aby tak wysoko kręciły. Ten nowy ALF pro ma inne ponoć lepsze wentyle.

Co do pompek, to ogólnie wszystkie pompki w tych AIO na 100% są mniej lub bardziej słyszalne i wydają dźwięki o określonych częstotliwościach. Jak ja dałem za ALFa 3 niecałe 300 zeta to bajka w tej cenie. Podstawa, aby pompka w AIO miała regulowany RPM, w Alfie tak jest. ~45-50% i jest cicho, a te obroty w zupełności stykają do chłodzenia CPU w np. wymagających gierkach. Jak się załącza jakieś długie benche czy wyciskacze to można sobie ustawić wyższy RPM na ten czas na krzywej i tak zginie dźwięk pompki w tle innych wentylatorów gdy grzejemy na maxa i chcemy mieć mocny przewiew wtedy.

Ogólnie szukając nowego AIO przeglądałem i takie za 800zeta i 1k plus. I docelowo wyszło, że nie ma sensu przepłacać za AIO, nawet te drogie mają swoje wady. A ALF3 na skręconej pompce w zupełności sobie radzi, jest cichy i cena świetna.

Moim zdaniem jak chcieć coś więcej to nie ma sensu przepłacać za te niby lepsze AIO, bo one wiele nie zmienią, a kosztują nie raz 2-3+ razy tyle co ALF :E Jak ma być na serio lepiej to już tylko customowe chłodzenie wodne.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 3
Opublikowano

Zawsze jak piszecie ALF to zaraz mam przed oczami:
b0662753523090469d18bdc94717a53d.jpg

Co do chłodzenia, czekam na tego TR Phantom Spirit 120.
Czytałem na igorslab odnośnie past i wychodzi na to, że najlepsza jaką będę miał pod ręką to paradoksalnie TR TF7 z zestawu i ją zastosuję.
Olewkę strzelam na termopad. Już dwa mi poszły tj. jeden na 7500F, drugi na 9800X3D (jak miałem problemy z odpaleniem).
Ramki na procka nie zamówiłem, może innym razem. Zmontuję na tym co jest.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Mnie właśnie teraz pasuje kupić jakieś aio i widzę, że alf w ogóle jeden z najtańszych...korci 420mm poniżej 400pln od hard-pc :E

Tylko przy 420 musiałbym odwrócić boczne wentyle brzydszą stroną do widoku albo dokupić z czasem rewersy, bo chłodnica musiałaby iść do góry.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Akurat P12 są wentylami które wytwarzają najniższy hałas przed czy za przeszkodą jeżeli chodzi o sam szum powietrza, może wydawać się to dziwne bo 4x droższe wentylatory zamontowane np w trybie pull na radiatorze potrafią być głośniejsze ;) no a pisk, czy jak to się przyjęło "elektryczne buczenie" to już od lat znana przypadłość przy danym zakresie obrotów w wersjach bez połączonych łopatek (loteria) w wersjach z połączonymi p12max/14max, p12 argb/p14argb czy p14 slim v2 tego typu dźwięk nigdy nie występuje, niezależnie na jakie obroty wejdzie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ok, phantomowy spirytus wleciał do obudowy. Porównując w OCCT spadek w stresie o ok 10*C względem Fortisa 3 z Noctua Redux. W spoczynku też jest chłodniej. W tym momencie na pulpicie w idle ok. 44*C, a komputer już pochodził z 20 min na pewno.

Jestem zadowolony :) 

20250424_194053.thumb.jpg.eea085806cbf939d5d2891dc08ec36c8.jpg

EDIT: Tak sobie patrzę i myślę, że ta płyta główna strasznie biednie wygląda przy GPU, obudowie i chłodzeniu ;) Trochę przyjanuszowałem swojego czasu, ale póki działa raczej jej nie ruszam.
Chociaż znając siebie to za jakiś czas jakaś fanaberia mnie złapie i zmienię na pełny format ATX z nowszym chipsetem. Potrzebne to jak krawat do kożucha ale upgradeo'holizm to choroba. 

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 2
Opublikowano
16 godzin temu, Send1N napisał(a):

Płyta ci przeszkadza ale blacha i wentylatory oblepione kurzem już nie? ;D :majty:

Fakt. Nie mam sprężarki/sprężonego powietrza, odkurzacz guzik daje, a nie chce mi jechać na orlen z budą jechać.

12 godzin temu, Godlike napisał(a):

Oj tam oj tam ale za to ten kabel od tylnego wentyla to jest poprowadzony po mistrzowsku :E

odp.jpg.3cd5aa5f1877db855e8abb8fd54562ce.jpg

12 godzin temu, creatinfreak napisał(a):

Nie no jaka buda taka płyta. Masz atx to wkładasz atx bo to nie wygląda niestety. No kabelki to do poprawy definitywnie i odkurzanko ;)

Wjechaliście mi, że chyba rzeczywiście na weekendzie ją przedmucham... (ps. kolejny raz żargon IT hardware wyrwany z kontekstu brzmi ciekawie xD)
A co do kabli... dyplomatycznie stwierdzam - nie blokują prawidłowego przepływu powietrza :hihot:

10 godzin temu, Godlike napisał(a):

I ta niebieska opaska zaciskowa, wcale nie rzuca sie w oczy :E

No następny. To nie rewia mody ani wątek "pokaż kotku co masz w środku" ;D
Zaraz ktoś wytknie brak zaślepki na DVD i jednej tylnej na karty rozszerzeń. :Crash:

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Wolę sprężarkę. Pyk pyk jako tako i fajrant.

Sprężarka to jest fajna jak chodzi o czyszczenie radiatorow od chłodzenia powietrznego czy aio i generalnie elementów gdzie za bardzo pędzelkiem głębiej nie wejdziesz ale do samej obudowy to zdecydowanie pędzelek i odkurzacz zrobia lepsza robotę niz sprężarka, sprężarką można ewnetualnie wykończyć robotę ;)

• Upvote 1
Opublikowano

@wallec Moja buda mi wystarcza. Jedynie pleksa już trochę porysowana - wstawię szkło pewnie za jakiś czas na wymiar i zasilikonuje na czarno.
A co do endorfy, wolałbym jednak arctica. Kumplowi z roboty padła pompka i miał problem z nieszczelnością F360, odsprzedał i kupił ferę, mówiąc, że pierdoli wodne chłodzenia i nigdy więcej :) 
Ale za 200zł to niezły strzał.

Opublikowano

Skoro moja buda jest jak najbardziej OK, to nie widzę sensu jej wymieniać.
Najwyżej w przyszłości jak mnie najdzie to zmienię na jakąś nowszą płytę ATX.

Z wydatków to najprędzej będzie monitor z obecnego MINILED na OLEDa ale to muszę dojrzeć do tej zmiany ;)