Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@wallec Myślę o czymś o dobrym stosunku koszt-efekt bez zbędnego przerostu formy nad treścią.
Chodzi mi po głowie to AiO z pierwszego posta, ew. jakieś powietrzne chłodzenie zauważalnie lepsze od Fortisa 3 (Pearless Assasin?).
Na rdzeń pewnie wleci PTM od Gelida. Chcę po prostu zamontować, podłączyć i zapomnieć ;)

Opublikowano (edytowane)

No a jak używasz kompa teraz i jakbyś z nudów nie patrzył na temperatury, to byś nie zapomniał?

Masz już wykonane kroki zamontowania i podłączenia.

Cała reszta to nuda i grzebanie na siłę.

Albo grubo albo wcale.

Fortis 3 to bydle, fajnie wygląda w obudowie, szkoda zachodu i hajsu dla kilku stopni.

Edytowane przez wallec
Opublikowano

@wallec Patrząc to co napisałeś, to jest opcja bez kompromisów z najlepszym efektem. Jednak dla mnie to zakrawa o masochizm z całym szacunkiem.
Chodzi o to, że po przesiadce z 7500F na 9800X3D jest jednak głośniej, buda od kompa stoi mi obok na biurku.
Teoretycznie mogę zrobić delikatniejszą krzywą wentylatora ale to znowu temperatury pójdą w górę.

Nie da się zjeść jabłka i mieć jabłka. Chociaż już 2 razy odbiłem się od ściany gdy chciałem wymieniać Fortisa 3 na AiO, to mi na labie każdy odradzał.

Opublikowano

Moim zdaniem AiO do takiego niskiego poboru nie ma kompletnie sensu. Sam zmieniłem Fortisa 3 na AiO 360 w 14600kf ale przyznaję że to był przerost formy nad treścią, bo nic poza przeglądaniem neta nie robię i spokojnie powietrze sobie poradzi nawet w grach. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Jakiej różnicy mogę się spodziewać i jak to chłodzenie wypada np. na tle przyzwoitego AIO 360?

Jeśli planujesz w przyszłości zakupić jakiś 16/24 rdzeniowy procek to bierz AIO 360, ale na teraz taki ALF 240 ci wystarczy. Założyłem w kompie córki na 7800x3d i sprawdza się bardzo dobrze, a 9800x3d jest chłodniejszy.

Opublikowano (edytowane)

Jescze jest troche nowsza ale tez troszke droższa opcja od thermlighta, która o ile dobrze pamiętam wypadała lepiej od najnowszej Noctuy nh-d15 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/chlodzenia-procesorow/chlodzenie-cpu-thermalright-royal-pretor-130-czarny?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwzYLABhD4ARIsALySuCSugS55S0vwvqH6Z0VH3qbuzwb3L4IJvg0jaXEPwyMjcvXI17DCmi0aAt2fEALw_wcB

Miala być jeszcze wersja Ultra ale ponoc ja anulowali 😞

Edytowane przez Godlike
Opublikowano

Byłem na stronie Thermalrighta - no mają tyle modeli i wersji, że zgłupiałem ;)

@Godlike Celuje w coś cena-wydajność więc pewnie wybór stanie na Phantom Spirit lub Pearless Assasin ale z tego co zrozumiałem kolegę @Send1N to najlepszym wyborem jest Phantom Spirit (bez SE) za ~200zł.
Przemyślę to przez weekend. W sumie wolałbym wydajne i ciche chłodzenie powietrzne od AiO. Kwestia, żeby był efekt "WOW" po zmianie Fortisa 3.

Opublikowano

Wszystkie te 3 chłodzenia od TR daja praktycznie identyczną wydajność, phantom spirit ma jedną rurkę cieplną więcej od assassyna + ten bez dopisku SE ma minimalnie większą powierzchnię radiatora niż ten z dopiskiem SE.

Opublikowano

@Send1N To powiedzmy, że rozważałbym ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360 i tego Termalrighta co wrzuciłeś. Chcę kupić raz a dobrze. Kojarzysz jaka jest różnica między nimi, bo nie mogę znaleźć bezpośredniej konfrontacji tych chłodzeń?
Czytając między wierszami wychodzi mi jakieś 4-6*C na korzyść ARCTICa.

Tak szczerze, to zechcę zarzucić Gelida HeatPhase Ultra na CPU, założyć cooler i zapomnieć :) 

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo że arctic będzie wydajniejszy ale cena też jest inna, ja zaproponowałem cooler po taniości który względem fortisa 3 zrobiłby różnicę, jak chcesz przeznaczyć więcej to wiadomo że jakieś aio da jeszcze lepszy efekt, ZEN5 nie ma takiego problem z transferem ciepła jak ZEN2/3/4  :thumbup:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Odpaliłem w biosie ASRocka tryb "Gaming Mode".
Temperatury na procku spadły i chłodzenie CPU zaczęło się zachowywać dużo ciszej.
GamingMode.thumb.png.b25285729acd578c93363524f24c6c23.png

D
la porównania tryb "Gaming Mode" wyłączony.
Default.thumb.png.d596c89c21644680c87536501b604539.png

Czyli
żeby było śmiesznie, ten spadek ~5-10*C który mógłbym uzyskać przez zmianę chłodzenia, uzyskałem przez przeklikanie jednej opcji.
Skrzynka raczej do rozrywki, a z tego co sprawdzałem to CS2 zyskuje przy tej opcji włączonej.
Win-Win-Win situation ;)

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
30 minut temu, Slayer napisał(a):

A gaming mode czasem nie wyłącza HT?

Tak, między innymi.

9 minut temu, SuLac0 napisał(a):

to wlasciwie w jakim celu brales tego procka jak teraz ograniczasz/chcesz ograniczyc jego wydajnosc :hmm:

Procesor do rozrywki zauważalnie lepszy od 7500F.
Skutek uboczny, to większe temperatury i RPM na chłodzeniu.
Włączenie "Gaming mode" zachowuje/poprawia wydajność grach poprawiając też kulturę pracy i temperatury.

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Włączenie "Gaming mode" zachowuje/poprawia wydajność grach poprawiając też kulturę pracy i temperatury.

Jak grasz tylko w CS-a to OK, w niektórych innych grach będziesz miał pogorszenie.

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, ju-rek napisał(a):

Jak grasz tylko w CS-a to OK, w niektórych innych grach będziesz miał pogorszenie.

CS2 to tak casualowo. Co do innych tytułów, jeżeli różnica będzie kosmetyczna, to za te temperatury i ciszę wentylatora jestem w stanie poświęcić te parę FPS.