Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mazda na sprzedaż i decyzja - zakup nowego. 

Są dostępne przedlifty, które wizualnie bardziej mi odpowiadają tak samo jak kwestia sterowania multimediami i mniejszy ekran.

Czy cos poza tymi zmianami wpływa na różnice polift/przedlift?

Silniki 2,5FHEV jak wypadają eksploatacyjne w połączeniu z automatem?

Jak spalanie w cyklu miejskim (Kielce) oraz trasy (krajowe/expresowa) oraz autostrada 140+

1,5EB na trasie palił mi poniżej 8l, miasto koło 10. Duże różnice będą w spalaniu?

Kwestia dynamiki nieistotna, oba mają z lizone osiągi a 1,5 150KM wystarzcza mi całkowicie 

I w nowych Kugach jest 1,5 automat 186KM z osiągami jak 1,5 150KM manual. Gdzie i po co te qnie?

I w grę wchodzi tylko StLine i ogólnie Kuga, ze względu na prowadzenie i ogólnie. Zresztą, sami wiecie także inne auta w grę nie wchodzą.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
28 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czy to nie ty jeździłeś jedyną Kugą albo jedną z dwóch Kug na forum? :E 

Tak, przez prawie 3 lata STline1,5 150KM (doposażona pod x bez kilku elementów). Zdałem w październiku. Także auto znam doskonale i nie chce innego niż StLine (utwardzone i obniżone zawieszenie, rewelacyjne prowadzenie jak na tańszego suva).

Patrzę teraz na ofertę vehis i w sumie są w tej samej cenie 2,5FHEV i 1,5 186KM automat. 118tys netto. Także w cenie różnica żadna... Ale obawiam się hybdyry mówiąc wprost a i osiągi lepsze jakieś nie są. No i mniej o 20l w bagażniku + większa masa.

Opublikowano

Zatem chyba już jasne. Szukam STline X 2,5FHEV. W znaczeniu sprawdzić wyposażenie i opcje dodatkowe dostępnych aut. 

Jeszcze dla pewności, czy ktoś na rynku oferuje zbliżona jakość prowadzenia suva, ilość miejsca i fotele AGR? Do 150tys netto? Formentor już mówię, że nie spełnia podstawowych wymogów dot choćby ilości miejsca w środku.

Opublikowano (edytowane)

Nie. Wszystko jest droższe. 

Zamiast decydować, który napęd, po prostu się przejedź i odpowiedz sobie sam. Ja nie jestem miarodajny, bo mam nietypową hybrydę, ale ani mi się widzi wracać do czystej turbobenzyny czy hybryd, gdzie napęd i tak idzie przez silnik spalinowy. 

Jak Nissan nie zbankrutuje i dalej będzie rozwijał ePower, to za dwa lata znowu będzie ten sam napęd 

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie sądzę by ktoś miał tu jakieś większe doświadczenie z Kugą niż Ty, więc wątek trochę z czapy. Ograniczasz wybór właściwie wyłącznie do jednostki napędowej. Skąd mamy znać twoje preferencje, sposób użytkowania auta, czy możliwości jego ładowania? Skoro szukasz PHEV to zapewne celem oszczędności dla kręcenia się po mieście. O ile dobrze pamiętam nie mieszkasz w domu, więc przede wszystkim weź pod uwagę dostęp do ładowarek i koszt ładowania.

Jeżeli masz brać PHEV bez dostępu do taniego prądu, za ten napęd jednocześnie sowicie dopłacać i wozić dodatkowe kilogramy, to po co to wszystko? Sztuka dla sztuki ;)

Edytowane przez Seeba03
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Skąd jesteś? Jakbyś chciał coś z Vehisa to mogę Ci pomóc.

Z Kielc.

Jednak analizując i kalkulując... Mam obawy wobec zobowiązania na 5 lat w dzisiejszych czasach. Także aktualnie idę w kierunku najmu 24 miesiące. Mam kilka ofert w tym z forda bezpośrednio i wychodzi to nad wyraz korzystnie. Za full opcje obsługi łącznie z wyłączeniem udziału w szkodzie z przelotem 20k/rok i 0% wpłaty mam 1750zl netto co miesiąc wszystkich kosztów. Od tego odlicze podatki itp itd i wychodzi baaaardzo akceptowanie. A opcja wykupu z rozłożeniem na raty jest, także... 

Koszt całkowity również bardzo zbliżony do leasingu.

Czekam jeszcze na ofertę kilku salonów Forda i biorę. 

BTW

Wczoraj byłem się przejechać FHEV, raz jeszcze obadać kuge. I tak jak elektryczne fotele z przedlifta absolutnie mnie do siebie nie przekonały tak te AGR... Cuuudo. Jak na razie jedyne mi pasujące i nie wypychające barków a wiele aut zdążyłem już sprawdzić ;)

Silnik też daje radę, sprawdziłem na obwodnicy (ale super płynna jazda muszę przyznać). I ta kierownica mięsista w idealnym rozmiarze i kształcie. Wysiadać się nie chce :)

IMG_20250508_122956426_HDR.jpg

IMG_20250508_122853005_HDR.jpg

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)

Jest i zwycięska oferta od forda ;)

StLine X z pakietem winter na 18" z wielosezonem. 

A w Kielcach mówili, że poniżej 170tys za taką konfigurację się nie zejdzie ;)

Teraz tylko finansowanie ustalam i Maździe mówię papa

IMG_20250509_151958879~2.jpg

IMG_20250509_153816559~2.jpg

Edytowane przez Petru23
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

To auto jest serio tak plastikowe czy tylko na zdjęciach?

Prawie 30% rabatu - sporo. Zastanawiam się, dlaczego ford robi takie dumpingowe oferty leasingu :hmm:

Za 150tys. spoko, ale forda bym nie wykupił :E

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Plastikowe? Nie powiedziałbym, bo nie jest twardo. Cała góra, łącznie z tunelem jest miękka. Listwa karbon twarda. Przód drzwi miękkie aż do wnęki na napoje. 

Tył za to plastikowe ma drzwi ale dla mnie to super, bo dzieciaki Syria strasznie to zawsze szmatą mokrą przecierałem i czysto. Z weluru nie szło do czyścić.

Mnie wnętrze kugi bardzo odpowiada, nie mam uwag że coś spaprali. Może poza trwałością lakieru na przyciskach szyb bo łuszczy się bardzo szybko. Ale dopiero w trzecim roku użytkowania 8:E

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Niedlugo tez bede mial Kuge ;) w sumie juz czeka w salonie na odbior - Active X FHEV AWD. Jeszcze dopinam formalnosci z obecnym samochodem abym go sprzedac do salonu i mysle, ze za 2-3 tygodnie bede juz jezdzil forDZIKiem ;)

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 11.05.2025 o 23:25, trepek napisał(a):

Niedlugo tez bede mial Kuge ;) w sumie juz czeka w salonie na odbior - Active X FHEV AWD. Jeszcze dopinam formalnosci z obecnym samochodem abym go sprzedac do salonu i mysle, ze za 2-3 tygodnie bede juz jezdzil forDZIKiem ;)

Bo to auto dla Dzików ;)

Przejrzałes akcesoria? Ja dobieram jeszcze owiewki na szyby, bo cena normalna a efekt niezastąpiony.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, trepek napisał(a):

Z akcesoriów hak elektrycznie składany i podwójna mata bagażnika. Nigdy nie rozumiałem sensu owiewek, dają one coś?

O Paaaanie 8:E

Uchylasz szybe i nie wieje i nie szumi w miejskim ruchu a przy większych prędkościach łba nie urywa. Nie pada do środka podczas deszczu i nie paruje. Dodatkowo, jeśli są przyciemnione to przysłaniają słońce świecące z boku i w upały zostawiasz uchylone szyby czego nie widać a w aucie nie robi się sauna. Zdarzyło mi się na noc zostawić (padało nawet) aby wywietrzyć zapach chińskiego żarcia, które wiozłem do domu. I wygląda to imo dobrze.

Dla mnie same pozytywy.

I nie mam Heko ;)

IMG_20250513_203110923.jpg

IMG_20250513_203102846.jpg

IMG_20250513_203135655.jpg

Co do auta decyzja podjęta i wniosek właśnie złożony. 

2 lata po niecałe 2000zl netto (brak wpłaty). Pełen serwis, brak udziału w szkodzie, po 20tys km na rok. 2,5 FHEV StLine X czarna oczywiście + winter + wielosezon na 18, takich jak miałem w starej. 

O, tej ;)

IMG_20240918_164054290_HDR~2.jpg

Edytowane przez Petru23
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Petru23 napisał(a):

O Paaaanie 8:E

Uchylasz szybe i nie wieje i nie szumi w miejskim ruchu a przy większych prędkościach łba nie urywa. Nie pada do środka podczas deszczu i nie paruje. Dodatkowo, jeśli są przyciemnione to przysłaniają słońce świecące z boku i w upały zostawiasz uchylone szyby czego nie widać a w aucie nie robi się sauna. Zdarzyło mi się na noc zostawić (padało nawet) aby wywietrzyć zapach chińskiego żarcia, które wiozłem do domu. I wygląda to imo dobrze.

Dla mnie same pozytywy.

O, tej ;)

IMG_20240918_164054290_HDR~2.jpg

Ooo paaniee. Gdyby nie ta Kuga to bym powiedział, że zdjecie zrobione w 2002 roku :E

Też się zawsze zastanawiałem co dają owiewki

Opublikowano
1 godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Ooo paaniee. Gdyby nie ta Kuga to bym powiedział, że zdjecie zrobione w 2002 roku :E

Też się zawsze zastanawiałem co dają owiewki

Wycinałem kuge z większego kadru.

Opublikowano
11 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Uchylasz szybe i nie wieje i nie szumi w miejskim ruchu a przy większych prędkościach łba nie urywa.

Z przyczyn alergicznych nigdy nie uchylam szyby w samochodzie :) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Jaki Linuks dla początkujących?Która dystrybucja Linuksa jest najlepsza dla osób początkujących. Czy dla komputera co ma 4 GB pamięci RAM gdyby wybrać Gnome albo KDE to czy wystarczyłoby miejsca w pamięci RAM na uruchomienie przeglądarki internetowej czy lepiej jest wybrać pulpit XFCE albo jeszcze lżejszy. Czy pulpit Cynamon jest lekki czy ciężki. Czy to złe pomysł wybierać lekkie ale mniej znane pulpity jak LXDE. Czy programy w Linuksie są pisane tylko pod konkretną dystrybucję Linuksa czy też pod konkretny pulpit KDE albo Gnome albo XFCE? Ubuntu ma taką polityke że tam muszą być tylko pakiety na darmowej licencji to tam zabraknie kodeków i ma swój rodzaj pakietów to też jest na minus. To że w Google najwięcej stron odnosi się do Ubuntu to nie znaczy że to najlepsza dystrybucja. Rozważam tylko 2 dystrybucje. Linuksa Mint albo Linuksa Debiana i taki pulpit graficzny żeby był jak najlżejszy żeby zostało coś wolnej pamięci RAM ale jednocześnie popularny żeby miał jak najmniej błędów to XFCE wydaje mi się oczywistym wyborem bez względy na to jaką bym wybrał dystrybucję Linuksa. Linuks Mint jest dużo łatwiejszy od Linuksa Debiana ale Linuks Debian jest dużo czystszym Linuksem od Linuksa Minta i dużo stabilniejszy i ma programy z w wersji ESU z długoterminowym czasem wsparcia na przykład przeglądarka internetowa Firefox. Interesuje mnie taki Linuks żeby był na zasadzie żeby zainstalować i zapomnieć i się z nim nie mordować. Co z tego że Linuks Mint jest dużo łatwiejszy od Linuksa Debiana jak Linuks Debian ma dużo więcej deweloperów i jest dużo lepiej dopracowany i stabilniejszy i jak coś będzie trudniej zainstalować to można użyć ChataGPT. Sprawdzałem różne Linuksy w wirtualnej maszynie VMWare Worsktation to sporo programów w Linuksie Mincie i tak trzeba ręcznie z konsoli za pomocą ChataGPT zainstalować i Linuks Debian oferuje dodatkowo większą stabilność. Czy da się tak Ustawić Linuksa żeby w czasie uruchamiania systemu nie trzeba było wpisywać hasła i nawet do wchodzenia do panelu sterowania i zarządzania partycjami i żeby systemowa konsola każde polecenia traktowała jako administratora tak jak to jest w Windowsie? Na naukę Linuksa najlepszy jest osobny komputer z przydzielonym całym dyskiem to nie ma takiej obawy że usunie przez pomyłkę Windowsa. Mam zainstalowanego Windowsa 10 22H2 64 bit na dysku talerzowym i tylko 8GB pamięci RAM to jest to do dupy pomysł żeby powolny dysk twardy jeszcze obciążać instalację Linuksa na VMWare Workstation. W takiej własnie konfiguracji Lnuks będzie najbardziej mulił. Czy gdybym zdecydował się na instalacje Linuksa na komputerze z 2003 roku na procesorze 1 rdzeniowym i obsługującym tylko 32 bity to czy lepszym pomysłem jest wybranie ostatniej dystrybucji Linuksa Debiana albo Minta co jeszcze obsługiwała 32 bity czy mniej znanej ale najnowszej co obsługuje 32 bity. Czy na procesorze 1 rdzeniowym muliłby YouTube gdyby na takim komputerze był zainstalowany najlżejszy możliwy graficzny Linuks. Dla Windowsa żeby oglądać bezpośrednio YouTube absolutne minimum to 2 rdzenie i 2 wątki. Czy Linuks nadaje się do codziennego użytku zamiast Windowsa. Czy MacOS jest dużo lepszy od Linuksa i czy Linuks jest tylko dlatego alternatywą dla Windowsa że jest darmowy i nie wymaga specjalnych komputerów i czy gdyby wszyscy ludzie byli bogaci to gdyby zrezygnowali z Windowsa to czy braliby tylko pod uwagę MacaOSa? Czy Linuks jest dla biednych osób i trudny terminal w Linuksie jest za kare że nie chciało się ludziom pracować i zarabiać więcej pieniędzy żeby sobie kupić lepszy komputer do najnowszego Linuksa albo komputer od MacaOSa?
    • Czy dałoby się w laptopie HP 530 8HTF12864HDY-667E1 Mobile Intel Calistoga-GME i945GME wymienić 1-rdzeniowy procesor Intel(R) Celeron(R) M CPU 530 @ 1.73GHz na 2-rdzeniowy procesor Intel Pentium Dual-Core T4200. Znalazłem zapusty laptop PP33L z popękanym i zepsutym monitorem i uszkodzoną płytą główną i 2-rdzeniowym procesorem Intel Pentium Dual-Core T4200 ale mam sprawny laptop HP 530 ale ma tylko 1-rdzeniowy procesor Intel(R) Celeron(R) M CPU 530 @ 1.73GHz i chciałbym ten procesor wymienić na 2-rdzeniowy. Oryginalnie ten laptop miał 1 GB pamięci RAM i wymieniłem RAM na 4 GB. Jaki system operacyjny najlepiej pasowałby do tego laptopa HP 530. Nie wiem jaki model ma płyta głowna z Laptopa PP33L dlatego że nie dało się tego laptopa uruchomić żeby sprawdzić w BIOSie albo w systemie. Spisałem jakieś liczby z płyty głownej tego laptopa CN-OP-132H-48643-8CB-0220-A00 DP/N OP132H BPB8C0020 002219 DA8B70-LanID GX D-VOA 94V-0 2-1 0842 E0EC 909G8222E M47 REV :  D DA0FM7MB8D0 PWB T012G REV : A00 Weźcie pod uwagę że zero to moze być duża litera o i odwrotnie.
    • To jest jak Yin Yang, każda zła rzecz rodzi pierwiastek dobra. Tutaj tym ziarnem dobra jest ta recenzja wyżej, no i Kamil, który ma znowu naściel lat i cieszy się jak dziecko z jakiś tam skórek i podwójnego XP 
    • prędzej 5800x bo ceny na ali pewnie identyko ceny a 5800x z tego co pamietam mocniejszy jest nawet o kilka procent. kilka dni temu tu dostałem taką porade a ja byłem w szoku że ktoś jest w stanie taką kwote dać 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...