Skocz do zawartości

Stuttery, spadki - pomoc w diagnostyce i/lub ustawieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.05.2025 o 11:54, caleb59 napisał(a):

Migotanie, czarne ekrany i Bóg wie co jeszcze to obecne problemy RTX 5xxx w grach. W pierwszej kolejności podejrzewałbym właśnie kartę grafiki i to nie pod kątem uszkodzeń ale problemu ze sterownikami czemu nie jest winny user ale sama Nvidia, trzeba czekać na poprawki.

Coś się zmieniło? 

Bo kolega z 5070 też tak ma. Ale na TV OLED 4K z VRR/Gsync/free-sync, więc założyłem, że to ten znany problem z VRR.

Opublikowano (edytowane)

Nie uwierzycie co się wydarzyło przez noc. :smiech:

Dostałem od kolegi namiary na znajomego, który ma PC, żeby wbić do niego z kartą. Okazało się, że ma za słaby PSU, a sam ma problem, bo jego PC nie daje sygnału na monitor. Zaproponowałem żeby wpadł do mnie z kartą (jakiś Radek), to podepniemy. Za pierwszym razem odpaliło bios, ale Windy nie chciało. Za drugim już nie dawało w ogóle sygnału na TV. 

Wieczorem odpalam PC z moją kartą, brak sygnału, a na płycie świeci się dioda CPU. :smiech:

Screenshot_20250618-043556.thumb.png.1ab5532c6c47770c2dd578feb68171c5.png

Edytowane przez j4z
  • Confused 2
Opublikowano

Dioda cpu świeci się też jak jest problem z ramem co może być mylące bo poniżej masz drugą DRAM ;) wyjmij jeden moduł i przetestuj oba osobno w slocie nr4 jak wstanie to wtedy wyłącz i obsadź 2 i 4 jeszcze raz.

Opublikowano

Faktycznie wcześniej kombinowałem z ramem, bo dwie kości mam stare i dwie niby takie same nowe, ale troszkę różnią się numery modelu. Ale 2szt działały na first i później po podmieniłem na drugie 2szt i działały. Jest taka ewentualność że po tych kombinacjach 2szt dodatkowe źle wpiąłem, ale szczerze wątpię. Czy przez to by się nie odpalił pc? 

Wsadziłem dzisiaj stary procek, pc normalnie wstał. Stuttery i opóźnienia w latencymon jak, były tak są. 

Dziwną akcję też miałem z ustawieniami tv. Wyłączyłem w nim vrr i wszystkie opcje związane z minimalizowaniem input lag. 5 min pograłem w CarX i w latencymon nie było opóźnień, gdzie zawsze od razu się pojawiały w tej grze. Za to na pulpicie mi się pojawiły, gdzie nigdy nie było. 

Kąkuter jest za oknem. Można zabrać. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Dioda cpu świeci się też jak jest problem z ramem co może być mylące

Myląca to w takim razie jest instrukcja. 😀

Edycja 

taką listę żem znalazł na nvforum. Nie wszystkie opcje znalazłem, ale sporo. 20min grania w Dead Island 2 i CarX Street i nieduże opóźnienia w Latencymon, a w tych grach zawsze były ogromne. Dałem też blok na 60kl. I nawet synchronizację w grze włączyłem i dobre opóźnienia były. Spadki klatek były też bardzo duże. No, ale procek aktualnie podpięty to R5 3600. 

obraz-10.thumb.png.c495849cf0f2a50a0beb6ad45ffd6080.png

A i w menedżerze wyłączyłem też wszystkie urządzenia audio oprócz nvidia, bo jak dobrze rozumiem, dźwięk mam z niej, jak gram na tv połączonym HDMI.

Edytowane przez j4z
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Żeby człowiek wiedział, że się przewróci, to by się położył. Żebym wiedział, że ten procek padnie, to bym się jakoś ścisnął i wziął am5 + 9800x3d. Tak to znowu wezmę 5700x3d. :sciana:

Swoją drogą ciekawe dlaczego tak nagle padł, i to świeżo kupiony w miarę. Żeby się nie okazało, że coś w tym zestawie nadal jest nie tak i szkodzi to prockom. :hmm:

Edytowane przez j4z
Opublikowano
38 minut temu, j4z napisał(a):

Żeby człowiek wiedział, że się przewróci, to by się położył. Żebym wiedział, że ten procek padnie, to bym się jakoś ścisnął i wziął am5 + 9800x3d. Tak to znowu wezmę 5700x3d. :sciana:

Swoją drogą ciekawe dlaczego tak nagle padł, i to świeżo kupiony w miarę. Żeby się nie okazało, że coś w tym zestawie nadal jest nie tak i szkodzi to prockom. :hmm:

Ja miałem dwa 5700X3D uszkodzone nówki, które resetowały Pc, choć jednemu pomogło wyłączenie oszczędzania energii pci-e. 

Grafikę można wpiąć w drugi port pci-e też dla testu, no i tylko 1 kość ram do każdego slotu po kolei.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Keller napisał(a):

Ja miałem dwa 5700X3D uszkodzone nówki, które resetowały Pc, choć jednemu pomogło wyłączenie oszczędzania energii pci-e. 

Grafikę można wpiąć w drugi port pci-e też dla testu, no i tylko 1 kość ram do każdego slotu po kolei.

Trzeba sobie zadać pytanie co jest droższe. Kontrola jakości każdego CPU schodzącego z "taśmy" czy wyrywkowa kontrola co 10000 procków. A może dawać wszystko jak leci i wymieniać na gwarancji jak użyszkodnik się dopatrzy, że nie działa ?%-) 

• Like 3
Opublikowano

Ten program nie zawsze pokazuje wprost gdzie jest problem jeżeli chodzi o znalezienie stricte problemowego sterownika, ale też może pokazywać problem, którego w rzeczywistości nie ma ;)

Wystarczy włączyć ASPM, masz oszczędzanie w biosie i systemie to i tak ten program wykaże kosmiczne wartości w peaku ;)

To samo tyczy się przełączania stanów energetycznych na karcie graficznej tak czy inaczej skoki będą występować, ale już w samej grze gdzie karta nie magluje p-state i działa na wysokim takcie latency będzie niskie.

Mogę pokazać opóźnienia na poziomie 10000us, a w grze i czy audio na bardzo niskich opóźnieniach nie będzie żadnych przycięć.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Keller napisał(a):

Rozumiem że były testy w trybie awaryjnym czy też clean boot?

Nie było. 

15 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Tyle, że tym razem wskazuje na problem ze sterownikiem kontrolera dysku.

Nawet nie zwróciłem uwagi, dzięki. A dzisiaj zacząłem instalować gry na drugi dysk. Czyli jutro kolejny sezon nieśmiesznego serialu. 😩

15 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Virus Removal Tool

Panie, toć ja ze trzy razy system stawiałem, poprzedzając to usuwaniem wszystkich partycji ze wszystkich dysków.

Edytowane przez j4z
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 19.06.2025 o 09:51, Send1N napisał(a):

Ja stawiam że teraz jak działa i wsadzisz z powrotem 5700x3d to też ruszy :E 

Miałeś rację. 😀 Właśnie wróciłem z dyskiem  nvme i postawiłem system. Żeby wpiąć dysk, musiałem zdjąć chłodzenie procka, jak już zdjąłem, mówię wsadzę tego 5700x3d. No i działa. Na razie robię aktualizacje.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No spoko, też tak umiem. Na pulpicie jest cacy, wejdę w grę i low 1% kilka klatek na sec.

Daje kartę na gwarancje i jak wróci to całego kompa do serwisu. Mi już starczy.

Edytowane przez j4z