Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam dosyć nietypowy problem z szybkością internetu  ( internet od INEA -światłowodowy )  który postaram się opisać, mam nadzieję że ktoś będzie w stanie nakierować mnie na jakieś rozwiązanie ( lub podpowie co jeszcze mogę sprawdzić )  :

-instalacja w nowym domu bazująca na przewodzie kategorii 5e w żelowym oplocie : https://www.dipol.com.pl/przewod_netset_box_u-utp_5e_zelowany_czarny_skretka_zewnetrzna_klasa_palnosci_fca_305_m_E1410_305.htm

-kabelki puszczone w ścianach

-przy wpięciu do routera innego kabla ( zewnętrznego nie będącego w ścianie ) osiągam prędkość internetu ~930mb/s

Jeżeli używam kabelka w ścianie urządzenia podpięte do niego spina mi się  na 100mb/s

Kupiłem podstawowy tester połączenia aby sprawdzić czy poprawnie zarobiłem gniazdo/wtyczkę, tutaj sygnał przechodzi prawidłowo od 1 do 8 idzie symetrycznie  ( link do urządzenia które posiadam   https://allegro.pl/oferta/tester-przewodow-sieciowych-habotest-ht812a-17568061633   )

Nie mam pomysłu co sprawdzić dalej i gdzie szukać przyczyny problemu ( w domu mam 3 gniazda i każde spina się po 100mb/s od dostawcy mam wykupione 1gb/s i taką prędkość osiągam na zewnętrznej skrętce , winę kabla raczej bym wykluczył z materiałów i specyfikacji wynika że nie powinien mieć problemu z obsłużeniem szybkości do 1000mb/s. Prosze o porady co jeszcze sprawdzić aby wyeliminować problem .

Opublikowano
5 godzin temu, ExoDustPL napisał(a):

Cześć!

Mam dosyć nietypowy problem z szybkością internetu  ( internet od INEA -światłowodowy )  który postaram się opisać, mam nadzieję że ktoś będzie w stanie nakierować mnie na jakieś rozwiązanie ( lub podpowie co jeszcze mogę sprawdzić )  :

-instalacja w nowym domu bazująca na przewodzie kategorii 5e w żelowym oplocie : https://www.dipol.com.pl/przewod_netset_box_u-utp_5e_zelowany_czarny_skretka_zewnetrzna_klasa_palnosci_fca_305_m_E1410_305.htm

-kabelki puszczone w ścianach

-przy wpięciu do routera innego kabla ( zewnętrznego nie będącego w ścianie ) osiągam prędkość internetu ~930mb/s

Jeżeli używam kabelka w ścianie urządzenia podpięte do niego spina mi się  na 100mb/s

Kupiłem podstawowy tester połączenia aby sprawdzić czy poprawnie zarobiłem gniazdo/wtyczkę, tutaj sygnał przechodzi prawidłowo od 1 do 8 idzie symetrycznie  ( link do urządzenia które posiadam   https://allegro.pl/oferta/tester-przewodow-sieciowych-habotest-ht812a-17568061633   )

Nie mam pomysłu co sprawdzić dalej i gdzie szukać przyczyny problemu ( w domu mam 3 gniazda i każde spina się po 100mb/s od dostawcy mam wykupione 1gb/s i taką prędkość osiągam na zewnętrznej skrętce , winę kabla raczej bym wykluczył z materiałów i specyfikacji wynika że nie powinien mieć problemu z obsłużeniem szybkości do 1000mb/s. Prosze o porady co jeszcze sprawdzić aby wyeliminować problem .

Masz jeszcze trochę tego kabla? Mógłbyś go zaprawić z dwóch stron i sprawdzić jak to wygląda na długości przewodu 1-2 metry.

Opublikowano

Jak najbardziej moze to byc wina niskiej jakosci kabla, pomimo jego specyfikacji. Mialem juz tak nie raz, ze zarobiony 2m kabel dziala, a wersja 10m z tej samej szpuli juz nie, pomimo kategorii 5e.

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, CozyHog napisał(a):

Masz jeszcze trochę tego kabla? Mógłbyś go zaprawić z dwóch stron i sprawdzić jak to wygląda na długości przewodu 1-2 metry.

Niestety po spięciu kablem 3m jest to samo ,synchronizacja na 100mb a to znaczy że zwaliłem sobie instalację w domu :sciana:

Opublikowano
13 godzin temu, doman18 napisał(a):

Jeszcze raz zarób wszystko. Te testerki już nie raz mnie okłamały. Raz miałem dziwny problem i dopiero tester z Ali pokazał że coś jest nie tak. 
https://a.aliexpress.com/_EyNdszc

Tak w ogóle to czemu dałeś żelowany?

Mam jeszcze kabel przeprowadzony do garażu i do kolegi domku tez tym kablem ciągnąłem, na odcinku metrowym jest też 1`00mb więc raczej nic innego nie wymyślę , jeszcze mogę spróbować innych końcówek może to być też problem , ale raczej już nic się nie zmieni niestety :(

Opublikowano
4 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

Niemożliwe żeby na 1m kablu były aż takie spadki 8:E Dobrze te kable zarabiasz? Takie objawy mogą być też przy pomylonych żyłach.

Dokładnie. Kiedyś miałem puszczone kable przez korytarz zgniecione na płasko na kilku metrach i działało 1gbit. To nie możliwe żeby kabel z dipola był aż tak zły. Może zaciskarka nie dociska, końcówki jakieś trefne albo pomylone żyły.

Jak pierwszy raz zarabiałem keystony w gniazdkach to też miałem problem. Później się okazało że pomieszalem standardy i trochę zrobiłem w a trochę w b. Jak ogarnąłem to już chodziło dobrze.

Odezwij się do dipola to sprawdzą. Niekoniecznie twoja sztukę ale u siebie na magazynie.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Takie objawy mogą być też przy pomylonych żyłach.

Mnie pół roku temu takie coś spotkało właśnie, podpisałem nową umowę z tym samym dostawcą po 17 latach u tego samego (zaprzyjaźnionego dostawcy z okolicy) przyjechali z nowym routerem od strony mieszkania wszystko ok od klatki schodowej niby też po czym sprawdzam a tu zamiast 300 mam 100mb/s okazało się że od strony klatki schodowej pomylili żyły przy modyfikacji starego przewodu ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Mnie pół roku temu takie coś spotkało właśnie, podpisałem nową umowę z tym samym dostawcą po 17 latach u tego samego (zaprzyjaźnionego dostawcy z okolicy) przyjechali z nowym routerem od strony mieszkania wszystko ok od klatki schodowej niby też po czym sprawdzam a tu zamiast 300 mam 100mb/s okazało się że od strony klatki schodowej pomylili żyły przy modyfikacji starego przewodu ;) 

Ale jak podpinam inny kabel "fabrycznie zarobiony" pod to samo gniazdo pod które mam ten trefny to na fabrycznym mam pełną szybkość czyli 1gb/s

końcówki kabli mam przelotowe kat6 z ali coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/1005004380361752.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.500.4a6c1c24vs0eg1&gatewayAdapt=glo2pol

3 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

Podpinam zgodnie z instrukcją z tą różnicą że z drugiej strony mam gniazdo a nie  zarobioną końcówkę , gniazdo jest opisane od 1 do 8 numerkami którą żyłę gdzie dać, gniazda mam z serii SImon coś takiego :

https://allegro.pl/oferta/simon-10-gniazdo-komputerowe-pojedyncze-c51-01-11-9293193851?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=bpg&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_ss&ev_adgr=_dio_budownictwo&ev_campaign_id=22605852901&gad_source=1&gad_campaignid=22605852901&gclid=CjwKCAjwl_XBBhAUEiwAWK2hzkbq16XtOZdnQtCMZN_4XT-2HZ3ZR4mUW5m5Oi3E8c3gLGKtpTPYEBoCVMAQAvD_BwE

8 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Niemożliwe żeby na 1m kablu były aż takie spadki 8:E Dobrze te kable zarabiasz? Takie objawy mogą być też przy pomylonych żyłach.

Czyli sama kat 5e oznacza że na przewodzie poniżej 2m nie powinno być aż tak źle i powinienem uzyskać więcej niż 100MB ?

Opublikowano (edytowane)

Wpływ może też mieć jak kabel lan do Internetu idzie blisko równolegle z kablem elektrycznym powinien być minimalny odstęp bodajże 20 cm inaczej elektryczny może zakłócać ten z Internetem. Wtyczki RJ 45` są też do kabla z drutu i linki różnią się ilością ząbków które wbijają się w kabel są takie z 2 ząbkami i 3  może tu coś nie łączy.  Do 1 gigabit  musi mieć połączenie wszystkie 8 żył w odpowiedniej kolejności no i sprawdź czy wszystkie karty sieciowe po drodze obsługują prędkości gigabitowe.  

Tanie kable skrętki są wykonane z aluminium pokrytym po wierchu miedzią i tych należy unikać. Można sprawdzić poprzez poskrobaniem nożem żyły jak wyjdzie srebrny kolor na wierzch to jest aluminium lub użyć zapalniczki jak po podgrzaniu goła żyła się stopi to masz kiepski kabel. Kable też mają swoje promienie gięcia jak ostro przegniesz to wystarczy że uszkodzisz 1 żyłę i już nie uzyskasz pełnej prędkości. Popatrz czy nigdzie się nie wwierciłeś w ten kabel np. montując listwę przypodłogową i ostatnie co przychodzi mi do głowy to że ktoś za mocno dobił jakieś mocowanie kabla młotkiem i uszkodził kabel

Edytowane przez skalak23
Opublikowano
6 minut temu, skalak23 napisał(a):

Wpływ może też mieć jak kabel lan do internetu idzie blisko równolegle z kablem elektrycznym powinien być minimalny odstęp bodajże 20 cm inaczej elektryczny może zakłócać ten z internetem. Wtyczki RJ 45` są też do kabla z drutu i linki różnią się ilością ząbków które wbijają się w kabel są takie z 2 ząbkami i 3  może tu coś nie łączy.  Do 1 gigabit  musi mieć połączenie wszystkie 8 żył w odpowiedniej kolejności no i sprawdź czy wszystkie karty sieciowe po drodze obsługują prędkości gigabitowe.  

Sprawdzałem na laptopie będąc tuż przy routerze , i tak jak pisałem na kablu fabrycznie zarobionym mam 1GB ,a na mojej skrętce 100mb,  kabe elektrycznie nie są położone blisko sieciowych, znaczy jeden jest w salonie ale tam akurat obecnie nie korzystam z gniazda

17 minut temu, skalak23 napisał(a):

Wpływ może też mieć jak kabel lan do Internetu idzie blisko równolegle z kablem elektrycznym powinien być minimalny odstęp bodajże 20 cm inaczej elektryczny może zakłócać ten z Internetem. Wtyczki RJ 45` są też do kabla z drutu i linki różnią się ilością ząbków które wbijają się w kabel są takie z 2 ząbkami i 3  może tu coś nie łączy.  Do 1 gigabit  musi mieć połączenie wszystkie 8 żył w odpowiedniej kolejności no i sprawdź czy wszystkie karty sieciowe po drodze obsługują prędkości gigabitowe.  

Tanie kable skrętki są wykonane z aluminium pokrytym po wierchu miedzią i tych należy unikać. Można sprawdzić poprzez poskrobaniem nożem żyły jak wyjdzie srebrny kolor na wierzch to jest aluminium lub użyć zapalniczki jak po podgrzaniu goła żyła się stopi to masz kiepski kabel. Kable też mają swoje promienie gięcia jak ostro przegniesz to wystarczy że uszkodzisz 1 żyłę i już nie uzyskasz pełnej prędkości. Popatrz czy nigdzie się nie wwierciłeś w ten kabel np. montując listwę przypodłogową i ostatnie co przychodzi mi do głowy to że ktoś za mocno dobił jakieś mocowanie kabla młotkiem i uszkodził kabel

Możemy nawet założyć że wszystkie kable w ścianie są uszkodzone ale ten jeden który sprawdzam zarobiony powinien działać z pełną prędkością , nie ma na nim żadnych zagięć

Opublikowano

Jeszcze raz na jednym przewodzie w ścianie zrób od nowa połączenia z obu stron. Jeśli nie pomoże zrób patchcord z resztki tej 5e, przetestuj czy działa 1Gbit, jeśli tak to przetnij na pół oraz podłącz bezpośrednio pod przewód w ścianie za pomocą szybkozłączek, list zaciskowych itp. nawet można poskręcać żyły jeśli masz zapas przewodu w ścianie i testuj, jeśli wyjdzie 100Mbit to zamień miejscami z obu stron pary z przewodu w ścianie zielona+pomarańczową (domyślnie używane przy połączeniu 100Mbit) i niebieska+brązowa i zobacz czy zadziała.

Opublikowano
10 godzin temu, divton napisał(a):

Jeszcze raz na jednym przewodzie w ścianie zrób od nowa połączenia z obu stron. Jeśli nie pomoże zrób patchcord z resztki tej 5e, przetestuj czy działa 1Gbit, jeśli tak to przetnij na pół oraz podłącz bezpośrednio pod przewód w ścianie za pomocą szybkozłączek, list zaciskowych itp. nawet można poskręcać żyły jeśli masz zapas przewodu w ścianie i testuj, jeśli wyjdzie 100Mbit to zamień miejscami z obu stron pary z przewodu w ścianie zielona+pomarańczową (domyślnie używane przy połączeniu 100Mbit) i niebieska+brązowa i zobacz czy zadziała.

Dzięki za radę , dzisiaj wieczorem postaram się przetestować to rozwiązanie

Opublikowano

Udało się ogarnąć temat, dziękuję za wszystkie wskazówki , problemem prawdo;podobnie były gniazda w ścianie i słabej jakości zaciski ( nie przecięły  do końca gumy/otuliny  zabezpieczającej , przeciąłem ją delikatnie nożykiem i włożyłem jeszcze raz mocno dopychając i zaczęło działać :cool: )

• Like 1