Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jako, że jest tutaj dużo osób związanych z technologią to pytanie o opinie dotyczące światłowodu Orange. Jak działa, czy są jakieś problemy, czy nie ma dodatkowych opłat po podpisaniu unowy ? Wiem, że w każdym miejscu może działać inaczej, ale bardziej chodzi mi o takie ogólne opinie. U mnie w bloku cała infrastruktura sieciowa jest z Orange i nie będzie doliczana opłata za korzystanie ze złącza innej firmy, a tym samym nie będzie problemów z przerzucaniem się winą bo za wszystko będzie odpowiadać Orange. Ogólnie planuję opcję 1gb/s bo wydaje się najbardziej opłacalna, a więcej chyba nawet nie mogę. Ciekawi mnie też jak działa ten Funbox 6 tzn czy będzie porównywalny do jakiegoś routera typu TP Link AX1500 czy lepszy. Bo obecnie posiadam właśnie taki model i mam zasięg w całym mieszkaniu. Czytałem dużo opinii ale przeważnie są to już stare wątki, artykuły i ciężko stwierdzić czy jest tak samo czy coś się zmieniło, pewnie są tutaj posiadacze tego internetu. 

Opublikowano

@Bunsen

Czołem.

Jestem posiadaczem światłowodu od Orange, światłowód mam, co prawda od dwóch lat, ale z Orange, a raczej Ideą, jestem od ok. 2000 roku.

Jeśli chodzi o światłowód, to nigdy nie było żadnych problemów. Miałem na początku opcję 300, ale kilka dni temu zmieniłem na 600 za tylko 10 zł więcej. Jeśli chodzi o ogólne problemy, to też nie miałem nic wielkiego, a takie żeby nie było internetu to nigdy.

Co do Funboxa 6 i porównania do innych, to nie wiem jak wypada (by trzeba pytać specjalistów w temacie, a pewnie ktoś tu wpadnie niedługo). Kiedyś miałem swój router, ale od FB2 biere, co dają. Nic lepszego mi nie potrzeba, a dobry zasięg jest w całym mieszkaniu. 

Generalnie ja tam sobie mogę chwalić Orange, ponieważ faktycznie dla mnie są bezproblemowi, ale też, co człowiek, to opinia. Jak się o nich czyta w necie, to raczej ostro po nich jadą. Obiektywnie rzecz biorąc, to jest sporo rozmaitych czynników, które są różnorakie dla różnych miejsc i stąd pewnie takie opinie. :D

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dodatkowe oplaty, ktortych kiedys nie bylo, to za ich router jest teraz chyba 5zl/msc.

A o opcji 1gbit sie nie wypowiem, bo mam 300mbit i funboxa 3 i jestem bardzo zadowolony, tylko mogloby byc jednak ciut taniej. No ale daja publiczne IP w cenie, wiec tez jakis gratis jest.

Edytowane przez daerragh
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, daerragh napisał(a):

Dodatkowe oplaty, ktortych kiedys nie bylo, to za ich router jest teraz chyba 5zl/msc.

Za Liveboxa płaci się od czasów ADSL, tylko wtedy to było 10 zł miesięcznie:
image.png.c826335828ec5ce00062ca629f6846dc.png

Opublikowano

@daerraghZobacz czy możesz skorzystać z NJU światłowód za 49 ziko czy coś na tej linii w opcji bez abonamentu jest 300.

Niestety 600 jest już zarezerwowane dla orange. Ogólnie miałem 300 orange, potem 300 NJU i teraz 900 t-mobile - wszystko na orange. Także jak jest światłowód to polecam, choć wiem, że mogą zdarzyć się wpadki.

Opublikowano
19 godzin temu, Bunsen napisał(a):

1. czy nie ma dodatkowych opłat po podpisaniu unowy ?

2. w każdym miejscu może działać inaczej, ale bardziej chodzi mi o takie ogólne opinie.

3. U mnie w bloku cała infrastruktura sieciowa jest z Orange i nie będzie doliczana opłata

4. Ogólnie planuję opcję 1gb/s bo wydaje się najbardziej opłacalna

5. Bo obecnie posiadam właśnie taki model i mam zasięg w całym mieszkaniu

1. Masz to w cennikach, są takie jak na stronie.

2. Ogólnie działa dobrze. To największa firma więc najwięcej negatywnych opinii, szczególnie że mają forum. Więc nawet jeśli masz 10x więcej negatywów niż o Play to nie znaczy że jest ich więcej %. Play to hicior który nie ma zewnętrznego IP i mocno to ukrywa (nie jak równie oszukańcza Netia, w tej da się dokupić za 10 zł). A brak forum oznacza, że o ogromnych problemach dowiadujesz się po zakupie (w zasadzie o wszystkich firmach poza Orange), bo z tych kilku wpisów gdzieś tam niemal nic się nie dowiesz.

3. U mnie też, a i tak dopłacam 5 zł za obcego operatora (jak w 1. zgodnie z tym na stronie).

4. Najbardziej jest 300. I tak więcej nie wykorzystasz. Przetłumacz sobie to na km/h i zobaczysz jakie to absurdy. To co boli to 20 Mb/s z Xbox Live, a tu 300 600 czy 1000 nic nie zmieni, nadal będzie 20. Liczyłeś, że ściągniesz 135 GB w godzinę? A może w ok. 20 minut na 1 Gb/s? Leci max, niestety nagle zwolni na 20 i sobie poczekasz do śmierci (rozwiązaniem jest ściąganie poza szczytem czyli 10-15).

5. Zamontuj światłowód w najważniejszym pokoju (ludzie często montują światłowód tam gdzie nie będą korzystać, np. przedpokój czy strych). Wifi jest dla idiotów, a już szczególnie przy 1 Gb/s. Mieszkania w blokach to większe kawalerki więc zasięg tam jest bez problemu (o ile nie postawisz routera w skrajnym rogu za szafą / w szafce), ale duże spadki prędkości będą. Korzystam z wifi tam gdzie szybkość nie ma znaczenia (czyli reszta pokoi).

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja jestem bardzo zadowolony. Rzadko kiedy nie mam blisko 100% prędkości. Bardzo rzadko mam przerwy w dostawie. W przeciwieństwie do Vectry, gdzie rzadko miałem więcej niż minimalne deklarowane 50% i częste przerwy. Mimo, że płacę jakieś 30% więcej niż to, co proponowała mi Vectra po wypowiedzeniu umowy, nie wróciłbym do nich. Olsztyn 

Godzinę temu, sino napisał(a):

I tak więcej nie wykorzystasz.

Ja wykorzystuje prawie co dziennie prędkość 1Gb. 

Godzinę temu, sino napisał(a):

jest dla idiotów, a już szczególnie przy 1 Gb/s.

Co za mylne wnioski, sam do tego doszedłeś? Przyhamuj trochę z językiem, proszę. 

Screenshot_20250531-152520.thumb.png.40f006d2e66fcdbff0164be4cd27bf8e.png

Edytowane przez j4z
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, sino napisał(a):

4. Najbardziej jest 300. I tak więcej nie wykorzystasz. Przetłumacz sobie to na km/h i zobaczysz jakie to absurdy. To co boli to 20 Mb/s z Xbox Live, a tu 300 600 czy 1000 nic nie zmieni, nadal będzie 20. Liczyłeś, że ściągniesz 135 GB w godzinę? A może w ok. 20 minut na 1 Gb/s? Leci max, niestety nagle zwolni na 20 i sobie poczekasz do śmierci (rozwiązaniem jest ściąganie poza szczytem czyli 10-15).

Najbardziej to jest wtedy kiedy ci pasuje cena do możliwości, ja mam 5Gb/1Gb, z czego w mojej ofercie,  wyjątkowo nie drogiej bo 24 euro , mam boxa z wyjściem 2.5Gb reszta rozdzielana jest na wifi w standardzie 7 i pozostałe dwa gniazda każde po 1Gb.

I robiłem kiedyś testy, na jednym piecu pompowałem z Steam, na drugim z Epic, do tego dwa laptopy jakieś pierdoły pobierały i całkowity transfer zawierał się w jakiś 4.6Gb.

Sam Epic rzadko kiedy puszcza więcej na raz niż (u mnie) 190 MB/s czyli 1520Mb, Steam zdarza się przebić 220MB czyli blisko 1800Mb, reszta platform w zależności od konfiguracji plam na słońcu.

Nie zależnie od dnia i pory.

Wiec nie wydaje mi się zeby bardziej opłacalnym dla mnie był uklad gdzie place 20 euro za 1000/800 bo tak się składa ze nikt już nie proponuje mniej.

Moge co prawda jeszcze zmienić dostawce i miec 8/1 za 24euro ale wtedy trace zniżki na abo dla komórek wiec się nie kalkuluje.

8/8 kosztuje prawie dwa razy więcej i jeszcze musiałbym wydać blisko 200 euro na kartę sieciowa i kabel i to jest finansowo dla mnie bez sensu.

Poza szczytem ściągać? przecież to jakiś absurd, masz dostawce z chujowa siecią szkieletowa i tyle.

Edytowane przez Alai_de_Loin
Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak dobry dostawca internetu.
W każdym miejscu w Polsce każdy dostawca może mieć problemy z stabilnością internetu.

Podłącz się pod popularnego dostawcę (lub mniej, jeśli mają dobry support) i potem ewentualnie walcz z supportem, żeby Cię podpięli pod stabilny węzeł lub wymieniali router/modem aż się ustabilizuje. 

W jednym mieszkaniu zmieniliśmy na Orange, bo oferowali 600mbit/s jako pierwsi i były problemy. 5 Routerów, 4 modemy. Każde działały inaczej. Na końcu okazało się, że na końcu węzła było non stop 20% utraty pakietów. Po rozmowie z informatykiem i diagnozie z ich strony podpieli mnie do innego i działa idealnie od lat.
Teraz podpiąłem się do lokalnego, który używa węzłów orange. 
Podobna sytuacja. Niestabilna prędkość, skaczący ping. 
Wymiana routera, przepięcie na inny węzeł i spina się cały czas 900mbit/s+ 

Opublikowano

Opłaty jak w cenniku, ale teraz chyba tylko za funboxa 10 trzeba dopłacać co miesiąc. Plus oczywiście opłata aktywacyjna. Przez 6 lat korzystam, od 300 przez 600 do 1Gb. Najpierw funbox 3, potem 6 do dziś. Nigdy problemów nie było, ale jak zauważają poprzednicy takie problemy są zawsze lokalne.

Łącze zawsze dzieli się na wszystkie urządzenia, więc korzystając tylko z jednego może i faktycznie 300 wystarczy. Między poszczególnymi prędkościami jest tylko 10pln dopłaty. 

Jeszcze mogę wkleić taki zapis z umowy: 

Cytat

Prędkości zwykle dostępne: 90 % prędkości maksymalnych. Prędkości zwykle dostępne mogą Państwo osiągnąć przez 70 % doby, a prędkości maksymalne przez 50 % doby.

Dodatkowo ciekawostka - teraz do światłowodu w komplecie jest "start tv" czyli jakieś tam kanały telewizyjne.

• Thanks 1
Opublikowano
21 godzin temu, j4z napisał(a):

1. Ja wykorzystuje prawie co dziennie prędkość 1Gb. 

2. Co za mylne wnioski, sam do tego doszedłeś? 

1. Akturat. 1 Gb/s to ponad 10 TB dziennie! Masz >10 tys miesięcznie na dyski twarde i czas na zmiany? Bo to czy gra się ściągnie w 20 czy 60 minut jest bez znaczenia, i tak nie czekam. Znaczenie mają spadki gdy zostało 30 minut a tu nagle 7 godzin.

2. Mylny to twój obrazek blisko routera, pokaż taki w pokoju na górze po przekątnej.

15 godzin temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Poza szczytem ściągać? przecież to jakiś absurd, masz dostawce z chujowa siecią szkieletowa i tyle.

Ten dostawca zwie się Microsoft. Z pewnych innych źródeł leci na max (ba nawet z Microsoftu na PC w tym samym czasie gdy robię test).

13 godzin temu, j4z napisał(a):

Z tego co pamiętam, jak miałem XSX, ładnie leciało z XBL. :P

Stare i nieaktualne. Zmniejszają zaangażowanie i tyle. W przypadku Xbox 360 już bardzo dawno temu (10 lat lub więcej złośliwie obcięli prędkość by nie przekraczała 40 Mb/s wcześniej nawet była blokada na 20 czy 25 więc gra 6 GB szła wolniej niż 50 GB na XO). W przypadku XSX problemy są w tym roku (może też wcześniej).

Opublikowano

Dobra z panem sino się nie dogadamy, on wie swoje, jego dostawca internetu to Microsoft, no ok moze spi w biurze.

Ja wiem jedno, od nadmiaru możliwości jeszcze nikt nie umarł, z wyjątkiem jednego durnego osła.

Baj de lej, własnie zmieniłem operatora, fibre i dwa abonamenty 5G, fibre to 8/1 dwa abo 5G po 200GB + 30Gb w roamingu włącznie ze Szwajcaria.

I będzie mnie to kosztować 21.89 euro mniej w porównaniu z poprzednim, ale przecież po co mi to przecież potrzebuje szafę z dyskami twardymi.

Opublikowano (edytowane)

Mam dwa łącza na świeżej infrastrukturze Światłowód Inwestycje czyli tak naprawdę spółki córki Orange jedno prawie 2 lata drugie niecały rok.

Na starszym łączu miałem internet od Inea (umowa na czas nieokreślony) do 300/50 mbit w rzeczywistości działało ok 285/50 mbit Pingi w okolicach 10. Średnio 2-3 przerwy w miesiącu czasami kilka minut a czasami ponad godzinę. IP stałe za NATem za zewnętrzne trzeba dopłacić. Od dostawcy ONT + Router bez możliwości podpięcia własnego bo nie udostępnią loginu i hasła do połączenia. Zrezygnowałem bo taniej o prawie 27 zeta mam to samo od dzisiaj w NJU. 300/50 mbit i na speedtestach ok 315/52 mbit ping ok 10 i niżej zmienne IP zewnętrzne w cenie od operatora ONT które trzeba zamówić od razu przy zamawianiu usługi bo inaczej później go nie dostaniemy o ile chcemy za ONT postawić własny router + router funbox 3. Tutaj mam zamiar zamienić go na własny. 

Drugie łącze młodsze Orange do 600/100 mbit w rzeczywistości ok 620/104 mbit pingi 5-10 zmienne zewnętrzne IP Od dostawcy ONT (trzeba zamówić od razu przy składaniu zamówienia jak chcesz za nim postawić własny router bo potem go nie dostaniesz) + funbox 6 Net praktycznie niezawodny przez prawie rok jedynie raz miałem problem z zaniżoną prędkością raz po uruchomieniu routera z pobieraniem a po restarcie routera wysyłaniem i tak na zmianę po restarcie urządzenia. Podpiąłem ich router funbox 6 wieczorem zgłosiłem usterkę zrobili diagnostykę  i rano działało już wszystko prawidłowo. 

Zewnętrzne ONT działa podobno z pełną prędkością z łączem do 600 mbit przy łączu 1 gabit podobno zewnętrzne ONT powoduje zaniżanie prędkości do ok 950 mbit zamiast 1000 mbit i tego nie przeskoczy inaczej jak podpinając się bezpośrednio w ONT wbudowane w router od dostawcy.

tutaj info jak skonfigurować swój router za ONT aby połączyć się z Internetem po światłowodzie w Orange i operatorze wirtualnym należącym do Orange NJU

https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/ASUS-RT-AC87U-konfiguracja-pod-%C5%9Awiat%C5%82ow%C3%B3d/td-p/6182/page/2

WAN-->Połączenie Internetowe:

Typ połączenia: PPPoE

Użytkownik PPP: to co na umowie z orangem

Hasło: to jakie zostało ustalone na początku. ewentualnie można zresetować/ustawić (przez internet)

MTU i MRU ustawione na 1492

Włącz połączenie VPN + DHCP: u mnie wyłączone

Adres MAC: pusty (podobno mogą być problemy jeśli tam coś będzie

LAN --> IPTV:

Wybierz profil ISP: Ustaw. ręcznie

Internet status: VID na 35, PRIO na 0 (innych nie ruszałem, bo nie używam telefonu i IPTV)

Edytowane przez skalak23
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Mam Orange 300/50Mbit od kiedy polozyli swiatlowod na ulicy, czyli ok. 4 lata temu (wiec nowa infra).

Predkosc zmierzona 320/55Mbit. Uzywam ich Funboxa 3 i jest bezproblemowy. W jego ustawieniach wymusilem tylko IPv4 i ustawilem przekierowanie portu (torrenty). IP publiczne zmienne w cenie (duzy plus), zmienia sie tylko wtedy kiedy router sie zrestartuje. Downtime internetu praktycznie nie istnieje, moze kilka godzin raz na pol roku.

Ogolnie jestem bardzo zadowolony, oceniam 9/10, 1 punkt mniej, bo jednak cena moglaby by byc odrobine mniejsza. Jest 75zl na umowie za opcje 300/50 (w tym doliczaja 15zl/msc za dom jednorodzinny).

Edytowane przez daerragh
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, daerragh napisał(a):

IP publiczne zmienne w cenie (duzy plus),

Na razie :)
Netia też tak miała do połowy marca a potem bez informowania kogokolwiek wrzucili wszystkich ze zmiennym IP za CGNAT.

Opublikowano
18 godzin temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Dobra z panem sino się nie dogadamy, on wie swoje, jego dostawca internetu to Microsoft

Dostawca to Orange, ale problemy są z Microsoft. Wtedy gdy Xbox Live mocno zwalnia robię testy na PC (najlepiej z USA i Microsoft) i nadal zasuwa pełnym łączem, stąd pewność że to wina serwerów (a wiele serwerów innych firm nie pozwoli na maxa).

11 godzin temu, daerragh napisał(a):

Predkosc zmierzona 320/55Mbit

Zmierzona nieprawidłowo. Torrenty pewnie lecą wolniej. Realnie jest 300 (37,5 MB/s) i ani odrobinę więcej. Więcej pokazują oszukańcze strony nie wiedzące, że w informatyce mamy system dwójkowy.

Opublikowano
8 minut temu, sino napisał(a):

Zmierzona nieprawidłowo. Torrenty pewnie lecą wolniej. Realnie jest 300 (37,5 MB/s) i ani odrobinę więcej. Więcej pokazują oszukańcze strony nie wiedzące, że w informatyce mamy system dwójkowy.

Nie, ze Steam i Battle.net leci czesto minimalnie ponizej 40MB/s.

Opublikowano

Ja mam od zawsze V6 a wyniki, jeśli to moze cos wnieść do dyskusji.

Test avec enregistrement DNS IPv4 

OK (0.062s) en ipv4

Test avec enregistrement DNS IPv6 

OK (0.061s) en ipv6

Test avec enregistrement DNS en double pile 

OK (0.063s) en ipv6

Test DNS double pile et grand paquet 

OK (0.043s) en ipv6

Test grand paquet IPv6 

OK (0.065s) en ipv6

Test si le serveur DNS de votre FAI utilise IPv6 

OK (0.064s) en ipv6

Détermination de votre Fournisseur d'Accès Internet IPv4 

OK (0.088s) en ipv4 ASN 12322

Détermination de votre Fournisseur d'Accès Internet IPv6 

OK (0.064s) en ipv6 ASN 12322

Nie widzę sensu, a raczej nie widzę różnicy, co na jedno wychodzi, pomiędzy v4 a v6.

Opublikowano

Ja przypadkiem zauważyłem gdy na IPv4 było 2 Mb/s. A po zmianie na IPv6 poszedł max. I znowu 4 i znowu dno. Gdy był max to na 4 wyższy. Ale takie spadki są ultra rzadkie (z raz na 1000, 999 max). Na IPv6 nie działa Xbox 360 więc ...