Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Send1N napisał(a):

Kable co 2 tygodnie wymieniać :E :hahaha:to przez rok się pewnie trochę ich uzbierało, biznes można otworzyć :E podziwiam za wytrwałość ;) 

Wejdz sobie do tego wątku i poczytaj powiedzmy ostatnie 5 stron to zmienisz zdanie :E;) 

Co zrobić, takie czasy, że sprzęt sprzętowi jakościowo nierówny, ale trzeba zwrócić uwagę, że u każdego może działać to inaczej i nie można przypisywać kilku przypadków niepowodzeń do całej maści danego modelu. 

Być może nie zrozumiale się wyraziłem odnośnie wymiany kabla DP.

"Ja mam czas pograć tylko kilka razy w roku".

Bez problemu ogarnę to "biznesowo".

Odnośnie 9070XT ostatnio miałem u siebie na testy model Red Devil z komorą parową i powiem szczerze. W standardowej, poziomej pozycji w obudowie, świetna karta i bardzo dobre temperatury, ale jeżeli założy ktoś ją do obudowy typu cte c750, w ułożeniu pionowym, z kablami do góry to się bardzo może zdziwić.  Temperatury na max, a chłodzenie, zagłusza myśli, a nieświadomy użytkownik już by zgłaszał na reklamację ten wadliwy produkt i wypisywał o problemach tego modelu na forum.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W moim przypadku na rx 5600 XT problemem losowych czarnych / zielonych ekranów był najprawdopodobniej vram który miał problem utrzymać standardowe 1750mhz. Jak masz zrobione OC vram to daj na ustawienia standardowe, w moimi obecnym 7800xt jak zrobię nawet lekkie OC pamięci wali losowo  czarnym/zielonym ekranem na szczęście na standardowej częstotliwości chodzi bez problemów.

Edytowane przez Keleris
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Sam niedawno w temacie o rdna4 pisałem, że wywala mi sterownik w tlou2 czy ekspedycji 33  (ot odpuściłem te gry zamiast na siłę walczyć, za stary na to jestem, nie chce mi się, sprawdzę je za jakiś czas na innych sterach)...także wcale nie bronię na siłę amd ;) 

Sprawdziłem z ciekawości na czerwcowym sterowniku...tlou2 wyrzut po 2sek :E 

W kompie młodego chodzi :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja dodam tylko od siebie pięć groszy, miałem taki sam problem z rx 6500 msi meh w czasach "kryzysu" Kartę kupiłem na przeczekanie, przeinstalowywałem stery, robiłem formaty, ciągle mi po kilku h wywalało sterownik i resetowało ustawienia w panelu sterowania amd. Czasami działało 2 dni, czasami po kilkunastu minutach wyrzucało. Nie podkręcałem, standardowe ustawienia. Zazwyczaj miałem czarny ekran po odpalaniu jakichś mniej procesorowych aplikacji np. youtube, w grach również wywalało. Nie bawiłem się w wymianę kabla dp/zasilacza, sprzedałem kartę na olx z zaniżoną ceną i opisałem to co mi się działo. Karta była na gwarancji, odesłali mi po ponad miesiącu.. i gdybym się nie upomniał, to pewnie dalej by trzymali (sklep super-tech). Pomimo tak niskiego TDP, karta piszczała %-) więc wyleczyłem się z argumentu, czym mniejszy pobór, tym większe prawdopodobieństwo piszczenie cewek. 

ps. kabel i zasilacz mam do tej pory ten sam (rx650x) i wszystko działa na 3060ti strix i o dziwo nie piszczą cewki na asusie :boink:

Edytowane przez Psiak
Opublikowano (edytowane)

Tv podłączony, freesync wyłączony wywaliło mi znowu monitor. W tym momencie radze sobie tak że po prostu klikam na monitorze wybór sygnału wybieram DisplayPort i ekran wraca. Wygląda to tak z mojej perspektywy jakby karta czasami próbowała nadawać na hdmi do tv(mimo że ten wyłączony). Można jakoś ustawić żeby nie próbowała automatycznie tego zrobić tylko cały czas nadawała na monitor, dodam że za każdym razem jak odpalam tv to sygnał przechodzi na tv. Jakby tv miał priorytet

Edytowane przez simonbale37
Opublikowano

Podziwiam cierpliwość, szacunek!
Mija tydzień, już mógłbyś mieć kasę spowrotem na koncie i ciupać na RTX 5070 PRIME OC z komputronika za 2549zł kupionym z paypo (żeby móc ciupać w gry czekając na hajs) albo na tym z morele za 2442zł. https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-prime-geforce-rtx-5070-oc-12gb-gddr7-dlss4-prime-rtx5070-o12g-14735376/?sekcja=outlet

500zł taniej + kabel + czas a wydajność lepsza jak dowalisz dlss i frame generation ;)

• Haha 4
Opublikowano
8 godzin temu, simonbale37 napisał(a):

dodam że za każdym razem jak odpalam tv to sygnał przechodzi na tv. Jakby tv miał priorytet

Tutaj może pomóc numeracja i zaznaczone "ustaw jako ekran główny" właściwości na pulpicie > ustawienia ekranu TV masz jako ekran nr1 czy nr2?

Opublikowano
14 godzin temu, wallec napisał(a):

Mija tydzień, już mógłbyś mieć kasę spowrotem na koncie i ciupać na RTX 5070 PRIME OC z komputronika za 2549zł kupionym z paypo (żeby móc ciupać w gry czekając na hajs) albo na tym z morele za 2442zł. https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-prime-geforce-rtx-5070-oc-12gb-gddr7-dlss4-prime-rtx5070-o12g-14735376/?sekcja=outlet

Karta z 12 GB vram do 4K :clap:

Opublikowano
W dniu 7.06.2025 o 13:36, simonbale37 napisał(a):

Tv podłączony, freesync wyłączony wywaliło mi znowu monitor. W tym momencie radze sobie tak że po prostu klikam na monitorze wybór sygnału wybieram DisplayPort i ekran wraca. Wygląda to tak z mojej perspektywy jakby karta czasami próbowała nadawać na hdmi do tv(mimo że ten wyłączony). Można jakoś ustawić żeby nie próbowała automatycznie tego zrobić tylko cały czas nadawała na monitor, dodam że za każdym razem jak odpalam tv to sygnał przechodzi na tv. Jakby tv miał priorytet

Jaki jest histori finał?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.06.2025 o 13:36, simonbale37 napisał(a):

Używasz równocześnie TV i monitora czy tylko jedno z nich na raz.

Jeżeli 2 opcja to proponuje win + P i wybrać tylko ekran komputera. W takiej sytuacji włączenie TV nie powoduje u mnie reakcji w Windowsie.

Jak chcesz przełączyć się na TV to klikasz win + P i wybierasz tylko drugi ekran.

Monitor się wyłączy, TV się włączy. Do tego "główny" ekran będzie na TV.

Dzięki temu (zamiast włączaniu rozszerzonego ekranu i wyłączaniu monitora bo jak gram na TV to nie potrzebuje drugiego) już nie mam problemu z przestawianiem ikon na monitorze (tak zawsze co jakiś czas się coś przestawiało). Dodatkowo wtedy TV przełącza się jako główny ekran i też jest miej problemów w grach (czasami jak TV jest ustawiony jako drugi to trzeba w grach to osobno przełączać do tego były sytuacje, ze się to resetowało czy robiło jakieś problemy).

Edytowane przez Kabor
Opublikowano

Ciężko u mnie o weryfikacje z racji że po prostu ostatnio nie miałem czasu tego sprawdzać, , możliwe że problem już nie istnieje. Jako że problem pojawiał się głównie na monitorze, a ja większość czasu używam TV do obrazu z PC oraz że już chyba wiem o co chodzi z tymi black screenami(mam już pewną teorię muszę jeszcze przetestować to), kartę zostawiłem u siebie w PC i jestem ogólnie bardzo zadowolony z niej. Wszystkim dziękuję za wkład w tym temacie :)

• Like 1