Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

67 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z PT to wiadomo, że nie pograsz bez DLSS, jak w tej pierwszej miejscówce jest 30 FPS po aktualizacjach sterów.

pt.png.ad44859c220ad9a2cd3e76e23047935d.png

Do PT DLSS jest koniecznością i to wiadomo nie od dzisiaj ;) Do RT często zresztą też.

Na premierę było jeszcze lepiej.

pt.png.a7b48a60de64c10786f2a2ceea3b109b.png

Opublikowano

Paradoskalnie technologie które dała Nvidia przedluzaja zycie w sposob nigdy wczesniej niedostpeny dla swoich GPU.

Czy to zamierzone działanie ze względu na rosnące koszta ?

Czy może sami sobie strzelili w stopę wprowadzając RT/PT z którym do dziś nie radzi sobie praktycznie żadna ich karta jak nie użyjemy AI ?

Biorąc pod uwagę jak ta firma się zachowuje przez ostatnie lata to chyba raczej ta druga opcja.

A próba wprowadzenia DLSS 5 i ogólnie NR znowu próbuje pchnąć branże w technologie w której Nv jest aktualnie najlepsza.

Tylko tym razem odzew klientów jasno im pokazał gdzie mają ich nowe technologie a jest to w dużej mierze związane z tym, co ta firma wyprawia od kilku lat.

Jasne oni się nie muszą tym przejmować, bo i tak większość kasy idzie z innego źródła, ale sami pod sobą kopia dół w który coraz głębiej się zapadają i kto wie jak to się kiedyś dla nich skończy.

A jak ktoś myśli ze to nadal niczego nie zmieni to niech spojrzy jak gracze konsolowi zaczynają reagować na ostatnie podwyżki cen PS5 i sugerowana cenę PS6.

Jak gracze reagują na ciągle rosnące ceny gier, gier które często potem okazują się średniakami o wątpliwej jakości technicznej.

Kryzys pogłębia się coraz bardziej i za każdym razem jak któraś firma pisze, że jest super to ja to czytam dosłownie odwrotnie.

Pisze o super sprzedaży gier a za chwile zamykają studia, zwalniają tysiące osób albo wyłączają gry usługi.

Pisza o super sprzedaży sprzętu a za chwile albo podnoszą znacznie ceny, albo zawieszają produkcje.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Tylko tym razem odzew klientów jasno im pokazał gdzie mają ich nowe technologie a jest to w dużej mierze związane z tym, co ta firma wyprawia od kilku lat.

W tym kompletnie nie trafiłeś, choć ogólnie się zgadzam z tym postem.

Spoiler

Wkurzenie na NV nie ma tu absolutnie nic do rzeczy. Wkurzenie było bo:

- to wyglądało jak znienawidzone przez miliony "ai slop". Dodawało studyjne światło i makijaż tam gdzie go nie powinno być

- pokaz na tym etapie i w tej formie był debilnym pomysłem. Ludzie się czepiali, że postacie z Harry'iego Portiera nie wyglądają jak powinny, że wyglądają na 2x starzej, że babcia wygląda teraz okropnie. Pokazali też absolutnie nieakceptowalne wady w ruchu, nieakceptowalne nawet dla większości ślepych, która nie widzi wad FG z bazowego 40fps. 

- do tego promocja w postaci bezczelnego słodzenia, przez już i tak nielubiane za to Digital Foundry

- do tego AI dopiero co roz(wali)ło graczom rynek sprzętu. Gracze kojarzą AI=ceny RAMu, GPU i SSD wywalone w kosmos. 

- dopiero tutaj zapamiętane ściemy typu "4090 performance for 499!"

PS. Co robi Nvidia byłoby widoczne gdyby nie to, że AMD zawsze ich papuguje. 

Oczywiście, że RT nie miało sensu i było pakowane w 2018r. niepotrzebnie bo akurat NV robiła RT dla segmentu wizualizacji (viewporty realtime, możliwość oglądania projektowanych obiektów bez czekania dobę na rendering animacji) i oczywiście, że tak samo stało się z AI. Nvidia najpierw miała AI a potem myślała, jak to wykorzystać w grach, a nie zrobiła cokolwiek dla graczy z AI, bo uznała, że to jest super do gier. 

Tylko, że tak samo jak z Fermi, tak samo teraz, żeby zobaczyć różnicę, trzeba by mieć do czego porównać. Po (pełnym) Fermi wyszła karta bez zbędnego dla graczy badziewia, co dało ogromną poprawę efektywności w grach. AMD konkurowało. Nvidia więc odchudziła następcę i nagle się okazałało, że jak wywalić niepotrzebne graczom pierdoły do obliczeń (nie do gier) to da się z takiej samej ilości tranzystorów wycisnąć sporo więcej w  grach. 

A dziś? Wczoraj MLID gadał o tym, jak strasznie niewydajna w grach jest 5090tka. No bo jest. To w końcu karta do AI, a przepustowość i liczba jednostek SM nie przełożyła się na wydajność w grach, tak jakby można się było tego spodziewać patrząc na wielkość układu i przepustowość pamięci. Tymczasem w tym samym filmiku MLiD gada o tym, że Sony idzie w PS6 w stronę totalnego kartofla. To będzie malutkie APU z jednym tylko priorytetem: ma być dla Sony tanio. Czyli mamy sytuację, gdzie każdy tranzystor będzie na wagę złota i co? Ano 10x szybszy RT/PT od PS5, co znaczy ogromne marnotrawstwo powierzchni. Do tego rewelacyjny upscaller, na temat którego można się spierać czy jest przydatny czy nie jest, ale przecież widzimy po FSR 4 i DLSS 4 i 4.5 że porządny upscalling wymaga ogromnej ilości czasu i prądu, a więc też zapewne zje bardzo dużą część chipu w PS6.

Najgorsze jest to, że jak na NV i AMD wykroją połowę układu, a potem DLSS 6.9 podbije "wydajność" o +45% to ludzie, w tym fahofcy na tym forum, będą klaskać uszami, że AI jest takie wspaniałe. Bo przecież TAA jest obowiązkowe i jakby nie AI to byłoby gorzej. :E

Xbox One kosztował sporo, bo ktoś uznał, że część jego kosztu zje kamerka Kinect. Microsoft próbował to wciskać jako funkcja nextgen.

Nvidia robi to samo, tylko że jej się udało z RT/PT i AI. 

Microsoft przynajmniej nie gadał "postęp w zwykłych grach już jest niemożliwy, bo nie da się za 30$ zrobić dużego APU (a tyle nam zostaje bo Kinect drogi) a poza tym doszliśmy już do końca i dalej się nic bez Kinecta nie da zrobić w grach. Aha! I  to rewolucja jakiej nigdy nie było w historii gier! Kupujcie Xboxy One!"

No jak się połowę układu zmarnuje na RT/PT/AI..

A drugą połowę dlatego, że się jako NV/AMD domaga 5x wyższych marż niż kiedyś.

A do tego nie chce się "tracić" kasy na jakiekolwiek R&D do GPU do gier, bo po co jak można po prostu chip od AI dać marketingowcom i powiedzieć "za tydzień tu wracam i macie mieć pomysły jak to sprzedać graczom" to potem się pojawiają takie wypierdy jak "raster się skończył", "przyszłość to AI" czy "bez PT nie da się już nic poprawić" (bo przecież 120 czy 240fps zamiast 30fps to nie żadna poprawa. 1440p zamiast 720p (prawdziwego przed upscallerem) to też nie poprawa. Brak popinu tuż przed kamerą - to nie poprawa. Lepsze tekstury i więcej detali, lepsza fizyja - to nie poprawa. 

TYLKO AI/PT jest przyszłością, bo tak mówi AMD i NVidia. I Digital Foundry. A więc to musi być prawda!

To już pisałem kilka razy wcześniej:

Niestety ludzie w 2018r. dali się nabrać. Na dekadę (lub dłużej) zanim karty poniżej 500$ się do tego nadadzą. :boink:

Gość z HU to stwierdził i no niestety ma rację. Żeby te funkcje miały sens i robiły istotną różnicę, a to i tak w tylko garści gier w 2026r. - nie wystarczy 5060ti. Nie wystarczy 5070tka. Dopiero 5070ti się "łapie".

(Ja bym powiedział, że 4090 to jest to minimum, ale mowa o graczach ogólnie, tak samo jak są fanatycy światła forusujący opinie, że 4060 się do RT też nadaje ;))

Dlatego seria 16x0 została wywalona do kibla. Żebyśmy płacąc sporo więcej za taką samą kartę sobie pooglądali demko Star Wars, jakieś kulki i  odbcia..gotujące się, szumiące i smużące, oraz kosztujący mnóstwo FPSów postępik w oświetleniu, jakich w poprzedzających 20 latach było sto pięćdziesiąt co chwila.

7.5r. po tych marketingowych debilizmach o RT jako przyszłości branży gier i re-wo-lu-cji, mamy 4000zł przy cenie najtańszej karty, na której w ogóle te całe RT/PT jest realnym atutem i może się przydać. Ale i tak kosztem ogromnych kompromisów.

PT? Karta za 15000zł nadal wymusza granie z niskim FPS i 720-1080p przed upscallerem. NADAL z problemami, nadal z wieloma parametrami pasującymi do ustwień "ultra low" a nie "ultra jak przystało na kartę za tyle kasy". No w sumie to do sensownej wydajności wymaga 720p albo psującego obraz MFG.

Skoro PT nie miało sensu przez dekadę od premiery "nowej ery gier" (2018> 2028, bo wtedy może to dopiero zacznie mieć sens) to ile zajmie DLSS5? Dekadę? Dwie? Czy po prostu kompromisy będą jeszcze gorsze?

A gracze? Gracze nie mają nic do gadania. Nvidia ich olała i koniec. Dopóki bańka AI nie pierdzielnie z hukiem lub z tego balona nie zejdzie powoli powietrze, będziemy dostawać chipy AI z robionymi na kolanie poprawkami do tego co przydatne w grach, na zasadzie, że "mamy już N2X  i A16 od TSMC i ostatni raz coś zmieniliśmy dekadę temu, to może coś przebudujmy".

A jak gracze nie kupią? To tym lepiej. Czym prędzej korporacje dadzą radę położyć łapę na sprzęcie do gier, tym dla nich lepiej. Cloud gaming jest tym dla konsol i kompów gamingowych, czym live service dla gier jakie były przed nim. Samo zło dla gracza. Ogromna kasa dla korpo. 

Gracze mogą pokazać gołe dupy Nvidii w globalnym flashmobie. Może tych dup być 200 milionów na raz. Może być całkowity bojkot i zero sprzedanych GeSlop 6090. 

A Nvidia nadal będzie miała to głęboko w :dupa:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
21 minut temu, VRman napisał(a):

Wczoraj MLID gadał o tym, jak strasznie niewydajna w grach jest 5090tka. No bo jest. To w końcu karta do AI, a przepustowość i liczba jednostek SM nie przełożyła się na wydajność w grach, tak jakby można się było tego spodziewać patrząc na wielkość układu i przepustowość pamięci.

Klasyczne pitu pitu pitu pitu pitu. Akurat wzrost liczby tranzystorów względem 4090 w tym przypadku się elegancko przełożył na wzrost wydajności ;) To bardziej można taki przytyk do serii RTX 40 dać, bo tam rzeczywiście wzrost liczby tranzystorów nie bardzo się przełożył na kopa względem RTX 30. Blackwell to tylko kontynuacja tego trendu.

Opublikowano (edytowane)

Taka ciekawostka z crackiem. Widziałem screeny wiadomości z discorda devów odpowiedzialnych za hypervisor'a (tych od "crackowania" denuvo bacckdorem) płaczą, że po co, że  pewnie ten klasyczny crack jest zbugowany itd. Niech się ludzie zastanowią co pobierają ten syf HV. Przecież to smierdzi na kilometr, że którego dnia albo sami, albo komuś sprzedadzą dostęp do milionów "otwartych" PCtów. A póżniej płacz

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

@tomcug

Ja mam pretensje do NV już od 20xx także czy 40xx czy 50xx to już tam szczegół :)

2 minuty temu, Fatality napisał(a):

Taka ciekawostka z crackiem. Widziałem screeny wiadomości z discorda devów odpowiedzialnych za hypervisor'a (tych od "crackowania" denuvo bacckdorem) płaczą, że po co, że  pewnie ten klasyczny crack jest zbugowany itd. Niech się ludzie zastanowią co pobierają ten syf HV. Przecież to smierdzi na kilometr, że którego dnia albo sami, albo komuś sprzedadzą dostęp do milionów "otwartych" PCtów. A póżniej płacz

A obok newsy, że na popularności zyskują metody infekowania i aktywacji po czasie. Do tego mamy wojnę cyfrową z Chinami, Rosją itp.

Ludzie instalujący jakiekolwiek piraty na kompach to są ludzie lubiący sporty ekstremalne.

Ja się zastanowię czy na nowym PC w ogóle będę chciał choćby zerknąć na jakiegoś pirata, nawet na dedykowanym do tego OSie.

Zobaczymy czy do 2027r. się pojawią sygnały, że infekują także sprzęt i odizolowanie dysku SSD do tego nic nie daje, bo się wpakuje do BIOSu czy routera.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo

Bez DLSS to każda kolejna generacja nie będzie się nadawać. Problem z 5080 jest taki, że nawet z DLSS Q nie pograsz sobie i FGx2 nic tu nie pomoże, bo z 💩 masła nie będzie.

Na 5090 bez FGx2 masz ponad 60fps w 4K+dlss Q w RE:R, który na ekranie 4K z dobrym zagęszczeniem pixeli (>100) daje bardzo dobry efekt. Z taką bazą śmiało można włączać FGx2. 

Jak Tobie to się nie podoba to Twój problem, ale zrównywanie 5080 z 5090 jest zwykłą prowokacją.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Tak to sobie tłumacz.

Równie dobrze mogę ci napisać ze DLSS to ogólnie kupa a jego wartością dodatnia jest tylko DLAA.

Idź sobie teraz włącz na swoim 5090 Residenta w pełnej mocy w 4K i DLAA i podziewaj konsolowe kinowe 30 FPS.

Opublikowano
36 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Bez DLSS to każda kolejna generacja nie będzie się nadawać. Problem z 5080 jest taki, że nawet z DLSS Q nie pograsz sobie i FGx2 nic tu nie pomoże, bo z 💩 masła nie będzie.

Na 5090 bez FGx2 masz ponad 60fps w 4K+dlss Q w RE:R, który na ekranie 4K z dobrym zagęszczeniem pixeli (>100) daje bardzo dobry efekt. Z taką bazą śmiało można włączać FGx2. 

Jak Tobie to się nie podoba to Twój problem, ale zrównywanie 5080 z 5090 jest zwykłą prowokacją.

4K to nie jest jedyna rozdzielczość, jaka istnieje.

Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tak to sobie tłumacz.

Równie dobrze mogę ci napisać ze DLSS to ogólnie kupa a jego wartością dodatnia jest tylko DLAA.

Idź sobie teraz włącz na swoim 5090 Residenta w pełnej mocy w 4K i DLAA i podziewaj konsolowe kinowe 30 FPS.

Akurat w tej grze DLAA praktycznie nic nie wnosi ;)

To nie jest jedna z tych gierek gdzie masz żyletę na ekranie.

Opublikowano
43 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

@Kadajo

Gdzie ja zrównałem moc tych kart. Napisałem tylko ze w swoich DOCELOWYCH rozdzielczościach zachowują się podobnie.

Mało tego, 5080 radzi sobie lepiej w 2,5K niz 5090 w 4K.

1 minutę temu, sideband napisał(a):

Może za ciemno jest :)

Opublikowano

JA wrzucam wszystko do jednego worka czy Nvidia ?

No i tak, bo ja nie trzymam się faktów, tylko bajki wymyślam i te bajki doskonale widać na tabelach testowych.

To w sumie wiec nawet nie ja tylko ci, co testują karty je wymyślają.

Opublikowano
13 minut temu, sideband napisał(a):

W tej gierce po włączeniu jakiejkolwiek techniki skalującej chyba całe wyostrzanie się wyłącza %-) Do tego ma jakąś dziwną wadę, że obraz się przyciemnia po przejściu z DLAA na DLSS. Natomiast w kwestii jakości w ruchu jakieś tam niewielkie korzyści z DLAA są.

Opublikowano

Ogólnie to wiedziałem ze szanowny kolega @DżonyBi jak już nie będzie miał argumentów to zacznie dzielić DLSS na ten lepszy i gorszy.

W sensie ze DLSS jedyny prawilny to DLSS Q bo reszta jak to napisał to "kupa". W sumie to napisał ze tylko na 5090 DLSS przynosi efekt... no same fakty.

46 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ale na 5090 przynajmniej przynoszą efekt. Na 5080 włączasz i dalej 💩

I to jest ciekawe, bo ja tu co chwile od niejednego gracza czytam ze ostatnie czary Nvidii spowodowały ze DLSS P to już w sumie jest bajka i nie ma sensu nawet włączać niczego wyżej.

Tak ze jeszcze raz napisze, narracja się zmienia w zależności ile zapasu mocy jest na pokładzie, ale i fakty są takie, ze co chwile mamy sytuację gdzie bez DLSS nie idzie grac nawet na topowej karcie w 60 FPS w 4K.