luk21pl 48 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca W dniu 12.03.2026 o 23:09, Jaycob napisał(a): Nie wiem, jak wy uważacie, ale mnie znacznie bardziej przekonują etapy z Grace. Mamy tu zagadki (mimo, że proste), ucieczkę przed stalkerem, skradanie i crafting, czuć tajemnicę i akcenty horroru. Z kolei u Leona ciągle tylko walka: albo boss, albo kolejna fala zombie. Bo znowu zmierzają w stronę Residenta 4,5,6 więc jeśli tak będzie to więcej nie kupuje W dniu 12.03.2026 o 11:42, Jaycob napisał(a): Gram od kilku godzin i bawię się świetnie, ale czy to wciąż survival horror? No, nie wydaje mi się. Myślałem, że memy o przerażonej Grace, która potrafi tylko uciekać i się chować, są prawdziwe,a gdzie tam! Może na najwyższym poziomie trudności, gdzie w zombiaka trzeba władować absurdalne ilości ołowiu, wygląda to inaczej. Na "normalu" (klasycznym) jestem uzbrojony po zęby. Jeśli ktoś nie leci na pałę, to nie będzie miał żadnych problemów z zasobami. Tak cała gra powinna wyglądać jak cała część w szpitalu. Skradanie kombinowanie, zagadki w stylu 1 i 2 3
Marvf 169 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Survey dla tych którzy chcą opisać swoje wrażenia na temat gry, pozytywy i negatywy Capcom podobno poważnie do tego podchodzi więc śmiało można pisać co na sercu leży
Pentium D 1 712 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Ja re2 przeszedłem 2 razy, re3 chyba też, ale pewności nie mam. Wioskę próbowałem, ale z czasem odpadłem bo za długie przerwy w graniu i jakoś tak wyszlo. Tego Requiem fajnie mi się ogląda, ale jak miałbym teraz sam latać za jakimiś kostkami aby drzwi otworzyć zamiast wybić okno krzesłem to by mnie szlag przy kompie trafił. Dla mnie to jest stara formuła na grę, dobre to było aby wydłużyć grę bo nic bardziej zaawansowanego nie dało się stworzyć te kilka dekad temu. Mocap i gra aktorów jest świetna, scena z ostrzem w szyję aż mnie zabolała tak jak scena z pierwszego tlou.
musichunter1x 1 494 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca (edytowane) Spotkałem ciekawą teorię w komentarzu, trochę pomęczę tym youtuberów od analiz to może któryś zbada temat czy ma to marny sens na pocieszenie Duży spoiler do RE9 oraz DLC w RE5: Spoiler "I see no contradiction between this and Requiem. I bet Spencer still wanted to be a god and wished he succeded and lamented his failure. As he said, everything was lost with Raccoon city. Viruses started going rampant, being traded like mere weapons instead of fullfiling his original goal of advancing the human race. His company collapsed, so he created Elpis as a last f*ck you to The Connections, Tricel, Wesker and all who bastardized his work and maybe his last sliver of humanity also shined thru. A requiem for those who perished thanks to his viruses. It is important to note that he also had dementia before his death so nothing he say can be taken at face value anyway. My grandpa had dementia before he died and he rambled about complete BS constantly so I know what its like." 2 godziny temu, Pentium D napisał(a): Tego Requiem fajnie mi się ogląda, ale jak miałbym teraz sam latać za jakimiś kostkami aby drzwi otworzyć zamiast wybić okno krzesłem to by mnie szlag przy kompie trafił. Dla mnie to jest stara formuła na grę, dobre to było aby wydłużyć grę Jeśli jest to dobrze zrobione to latanie za brakującymi elementami nie jest "przestarzałe". W ten sposób zarządzasz trasą, decydujesz na której trasie ubijasz wrogów, a na innych omijasz itd. Village było tutaj okropne, ponieważ było to sztucznie zrobione Dostajesz brakujący przedmiot, a zaraz potem miejsce do użycia... Było to liniowe, a odnogi służyły tylko zbieraniu zasobów. Dlatego twierdzę, że RE8 nawet nie było RE. Edytowane 14 Marca przez musichunter1x
azgan 1 373 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca 16 godzin temu, Pentium D napisał(a): Ja re2 przeszedłem 2 razy, re3 chyba też, ale pewności nie mam. Wioskę próbowałem, ale z czasem odpadłem bo za długie przerwy w graniu i jakoś tak wyszlo. Tego Requiem fajnie mi się ogląda, ale jak miałbym teraz sam latać za jakimiś kostkami aby drzwi otworzyć zamiast wybić okno krzesłem to by mnie szlag przy kompie trafił. Dla mnie to jest stara formuła na grę, dobre to było aby wydłużyć grę bo nic bardziej zaawansowanego nie dało się stworzyć te kilka dekad temu. Mocap i gra aktorów jest świetna, scena z ostrzem w szyję aż mnie zabolała tak jak scena z pierwszego tlou. Lubię wracać do Residentów i też ogrywam je po kilka razy
Jaycob 2 361 Opublikowano 15 Marca Autor Opublikowano 15 Marca 22 godziny temu, luk21pl napisał(a): Tak cała gra powinna wyglądać jak cała część w szpitalu. Skradanie kombinowanie, zagadki w stylu 1 i 2 W pełni się zgadzam. To zdecydowanie najlepszy etap do tej pory. Raccoon City wypada przy nim blado, a sama gra zbyt mocno skręciła mi w stronę akcji znanej z RE 5 i 6. 1
Bardak 50 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Znajomy bardzo "przeżywa" tę grę. A i na filmikach mi się podoba. Nigdy wcześniej w RE nie grałem. W jakiej kolejności to ogrywać na PS5 z tego co tam mają?? Jak wklepałem Resident Evil w szukajce w psstorze to wyskoczyło mi chyba sześć stron z wynikami.
caleb59 2 062 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca (edytowane) Moim zdaniem 1 HD remake, 2 Remake, 4 remake, 7, 8 Village i 9 Requiem. Edytowane 15 Marca przez caleb59 1
AndrzejTrg 3 240 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca 39 minut temu, Bardak napisał(a): Znajomy bardzo "przeżywa" tę grę. A i na filmikach mi się podoba. Nigdy wcześniej w RE nie grałem. W jakiej kolejności to ogrywać na PS5 z tego co tam mają?? Jak wklepałem Resident Evil w szukajce w psstorze to wyskoczyło mi chyba sześć stron z wynikami. Możesz jeszcze poczytać tutaj https://forum.ithardware.pl/topic/14808-seria-resident-evil/page/5/#comment-413345 1
ODIN85 4 250 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca 1 godzinę temu, Bardak napisał(a): Znajomy bardzo "przeżywa" tę grę. A i na filmikach mi się podoba. Nigdy wcześniej w RE nie grałem. W jakiej kolejności to ogrywać na PS5 z tego co tam mają?? Jak wklepałem Resident Evil w szukajce w psstorze to wyskoczyło mi chyba sześć stron z wynikami. 2 i 3 wystarczy. 1
Jaycob 2 361 Opublikowano 15 Marca Autor Opublikowano 15 Marca O co chodziło Spoiler z pianką/tofu w RPD?
Crew 900 1 164 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca 42 minuty temu, Jaycob napisał(a): O co chodziło Ukryj zawartość z pianką/tofu w RPD? easter egg.
Jaycob 2 361 Opublikowano 15 Marca Autor Opublikowano 15 Marca Wiem, że to easter egg, ale do czego się odnosi?
caleb59 2 062 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Spoiler The 4th Survivor - dodatkowy tryb gry jeszcze z oryginału z 1998 roku. Po jego ukończeniu Tofu będzie grywalną postacią - taki japoński żarcik - śmieszek z gatunku tych spod budki z piwem. 1
JeRRyF3D 1 873 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca Resident Evil Requiem jest za mało straszny? Zobaczcie naturalnej wielkości potwora z gry jako animatroniczną figurę (...) https://www.gram.pl/news/resident-evil-requiem-jest-za-malo-straszny-zobaczcie-naturalnej-wielkosci-potwora-z-gry-jako-animatroniczna-figure 1
Jaycob 2 361 Opublikowano 16 Marca Autor Opublikowano 16 Marca Właśnie ukończyłem grę i dla mnie to tylko dobra gra, ale słaby Resident Evil. Graficznie absolutna topka, jedna z najładniejszych gier na rynku. Świetne animacje, bardzo dobre modele postaci i ładnie zrobione lokacje, szczególnie te na początku. Optymalizacja też bez zarzutu, wszystko działało mi płynnie, bez stutteringu - grałem już po 2 łatkach. Gameplay Pierwsza połowa gry, kiedy grałem Grace, najbardziej mi się podobała. Była też najbardziej zbliżona klimatem do klasycznego Resident Evil. Trochę skradania, trochę zagadek, ucieczka przed stalkerem, crafting i naprawdę fajny imocny klimat. Zombie, które zachowały resztki człowieczeństwa, to świetny pomysł i mam nadzieję, że zostanie w serii na stałe. Zabiłem zombie w jednym pokoju, a chwilę później przyszedł zombie-sprzątacz i krzyknął coś w tylu: "Spójrz na ten bałagan!” Przechadzanie się po tej rezydencji i odkrywanie jej tajemnic było świetne. Natomiast w sekcjach z Leonem poczułem spory downgrade. Nudne lokacje, praktycznie brak atmosfery, wszystko w brudnoszarej kolorystyce. Może się czepiam, ale po 28 latach od wybuchu bomby miasto powinno być już dawno zarośnięte roślinnością. Drzewa wyrastające z asfaltu, zieleń przejmująca budynki, coś w stylu TLOU Part II, gdzie w takim Seattle była już mini-jungla. Natura przecież nie stoi w miejscu przez prawie trzy dekady. A tutaj wszystko wygląda tak, jakby bomba jebła z tydzień temu. Strasznie leniwy design. Nie było ani jednej walki, która naprawdę zapada w pamięć. Prawie cały etap jedzie się na nostalgii - Spoiler powrót do sklepu z bronią, garażu, RPD i znowu Tyrant. Naprawdę nie dało się wymyślić czegoś nowego? W Raccoon gra zamienia się w zwykłą naparzankę z falami zombie, bez większej głębi. Cały klimat survival horroru i napięcia z pierwszej połowy gry praktycznie znika. A to całe zadanie Spoiler z szukaniem części do detonatora było chyba najgorszym momentem w całej franczyzie. Leon jest oczywiście super OP: nieograniczone zapisy, wzmocniona kamizelka, ogromny ekwipunek, mnóstwo leczenia i absurdalnie mocne parowanie. Można parować prawie wszystko, widziałem nawet filmiki, gdzie gracze parowali RPG. Końcówka wygląda już w ogóle po taniości. Bardzo krótki etap, dwóch przeciwników na krzyż, których można przejść na stealthu i tyle. Aż się zdziwiłem, że to już koniec gry. Fabularnie szczerze mówiąc też nie zrobiła na mnie większego wrażenia. Momentami wydaje się trochę kukurydziana(?) i jakby czegoś brakowało. Szczególnie nie do końca kupuję Spoiler zmianę u Spencera. Przez całą serię był przedstawiany jako bezwzględny manipulator, ktoś, kto bawił się w boga, aż więc jego bardziej "ludzka” strona i odkupienie średnio do mnie przemawia. Ode mnie 7/10 1 1 1
tomcug 3 557 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca 32 minuty temu, Jaycob napisał(a): Szczególnie nie do końca kupuję Te nagrania ze Spencerem z wywiadu są przecież chronologicznie przed RE5, gdzie Spencer pokazał praktycznie tuż przed śmiercią, że w ogóle się nie zmienił I to nie było bełkotanie demencjusza. Ale pewnie, znając Capcom, oryginalny RE5 też już wypadł z "kanonu" 1
Necronom 491 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca Dobrze, że nie uległem hypowi. Od początku przeczuwałem, że wsadzenie tam Leona wyjdzie grze bokiem. Godzinę temu, Jaycob napisał(a): Właśnie ukończyłem grę i dla mnie to tylko dobra gra, ale słaby Resident Evil. Heh, dokładnie to samo mówiło się jak wyszedł oryginalny RE4.
Jaycob 2 361 Opublikowano 16 Marca Autor Opublikowano 16 Marca Niby tak, ale OG RE4 był przynajmniej spójny od początku do końca, czym chce być. Tutaj imo jest potężny rozjazd jakościowy i pójście na łatwiznę z nostalgią. 1
Rekomendowane odpowiedzi