Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

53 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Dorośli ludzie a się podniecają z powodu gierki

Dorośli ludzie potrafią się cieszyć tym, co lubią. Smutne jest raczej to, że komuś to przeszkadza. Średni wiek gracza to 30+ lat. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, VRman napisał(a):
  Ukryj zawartość

- grasz w bardzo niskiej rozdziałce, a mimo to przy dość marnym FPS

- musisz szukać opcji, żeby to się zmieściło w RAMie

- efekt w porónaniu do ustawienia gry pod "bez PT" jest tylko inny, ale często wcale nie lepszy sumarycznie, albo lepszy o trochę. Żeby włączanie PT miało sens, musi być "wow" i musi to jakoś chodzić. 

Jest 1440p DLSS Q, czyli ok 1000p, musisz zjechać z cieniami oraz teksturami o oczko niżej (to akurat może nie być żadną tragedią, ale warto odnotować) i żeby uzyskać marne 60-70fps i tak musisz używać FG2, czyli prawdziwych klatek masz tu 30-35 (nie mylić z wydajnością bez FG) No nie jest to "game changer", bo Ty wybierzesz tak grać, a kto inny wybierze inne ustawienie, bez PT, ale za to z dużo lepszą kontrolą, 120fps, jakością obrazu w ruchu i rozdzielczością. Po prostu poniżej 5070ti można całkiem zasadnie wysnuć tezę, że tych kompromisów jest za dużo. Chłopaki z HU używają tego argumentu w temacie 4060ti/5060ti, a 5070tce dużo bliżej do 5070Ti niż tamtym, ale mimo wszystko jest to jak to mówią "compromised experience". 

O czym Ty do mnie piszesz w ogóle?

- Co masz na myśli pisząc "marnym fps"? Nie narzekam na fps jak i na płynność, zero stutteru.

- Tylko i wyłącznie jakość cieni z najwyższej na wysoką, reszta absolutne max.

- Bredzisz, zawsze jest od razu widoczna różnica PT on vs. off i to nawet w 1080p.

Nie dotykam w ogóle tekstur, są ustawione na max, fakt - generator klatek to norma i nie wiem dlaczego mam tego nie używać skoro daje mi to możliwość ustawienia max opcji, serio z lupą się przyglądać można i nie znajdziesz negatywnych różnic w obrazie.

Nie wiem też co masz na myśli odnośnie kontroli? Znaczy sterowania? Gram w to na padzie i responsywność jest normalna, nie ma mega input laga i gra mi się bardzo dobrze - serio. Wszystkie akcje wchodzą jak masło, sterowanie jest intuicyjne i dokładnie bez opóźnień.

Mówię poważnie, że nie mam problemów z feelingiem tej gry, gdyby coś żabkowało czy jak ja to mawiam czuł bym kisiel podczas ruszania kamerą to od razu bym to wyłapał.

BTW to wkurza mnie, że gra resetuje również DLAA i po ponownym włączeniu wymusza DLSS performance, muszę to za każdym włączeniem gry zmieniać.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano

@caleb59

Spoiler

Dla jednego 15fps to płynnie, dla innego 100fps to mało. Odnośnie definicji marnego FPSu: Ja jestem w mniejszości. Ty jesteś w mniejszości (po drugiej stronie). Tyle, że ja mam tego świadomość, a Ty chyba nie, jeśli ~35 prawdziwych klatek to dla CIebie nie jest marny FPS i myślisz, że ta definicja pasuje do definicji większości graczy (no przynajmniej tych na forum, casuale nawet nie wiedzą co to jest PT albo nawet co to jest fps, więc ich nie liczmy ;) )

Na 9800x3d, tekstury i cienie przycięte, bo się RAM 5070tce skończył i ustawienia takie, zauważ te FG 2x

image.png.0ac3f630db9138ccf2ed714c1c62ad4e.pngimage.png.1aa7746102d81f512e36e426e009d2c9.png

I to w 1707 × 960 przed upscallingiem. 

23 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Bredzisz, zawsze jest od razu widoczna różnica PT on vs. off i to nawet w 1080p.

Po co ten ton? Nawet gdybym nie miał racji, można rozmawiać z szacunkiem. 

Nigdy nie pisałem, że nie zobaczysz róznicy PT vs PT OFF przy niższej rozdziałce. To sobie sam dopowiedziałeś najwyraźniej na opak rozumiejąc co napisałem. Nawet w 240p zobaczysz różnicę. Tylko czy na karcie za ponad dwa kafle i włączając nowoczesną funkcję, chciałbyś tak grać? w np. 480x270? Nie chciałbyś. No i inni mogą nie chcieć grać w 720p aby uzyskać (dla nich!) sensowną płynność, albo mogą nie chcieć grać z artefaktami jakie wnosi FG, albo mogą po prostu wybrać alternatywne ustawienia i uznać, że wolą ostrość natywnego 1440p albo jeszcze co innego. 

26 minut temu, caleb59 napisał(a):

Nie dotykam w ogóle tekstur, są ustawione na max,

Zwormz na podlinkowanym filmiku dał tekstury i cienie na high (oczko niżej). Bez tego wyraźnie gra się dławiła nawet z DLSSem w 1440p. Nie ma co popadać w skrajności. Nikt nie mówi, że 12GB oznacza blokadę dostępu do grania z PT, ale z drugiej strony są osoby, które nie chcą 5080tki kupować, bo dla nich ta ilość kompromisów i pierdzielenia się z ustawieniami jakich wymaga 16GB to porażka i uważają, że do PT chcą mieć minimum 24. A większość osób pewnie jest gdzieś pomiędzy tymi skrajnościami. 

26 minut temu, caleb59 napisał(a):

fakt - generator klatek to norma i nie wiem dlaczego mam tego nie używać skoro daje mi to możliwość ustawienia max opcji, serio z lupą się przyglądać można i nie znajdziesz negatywnych różnic w obrazie.

A gdie pisałem, że masz tego nie używać? Natomiast co do dalszej części zdania to korci mnie poruszyć temat, ale albo wiedza z tego tematu jest jakoś wyjątkowo toksyczna dla osób, które jej wcześniej nie posiadały, albo ja nie potrafię napisać "dyplomatycznie". W każdym razie nie, nie potrzebujesz ani lupy ani stopklatkek. Potrzebujesz... monitora, który tych wad nie przykryje swoimi wadami. I tak za dużo powiedziałem, mam nadzieję, że mrowisko opuszczone i kije(cze)k nie wywoła chaosu :D

31 minut temu, caleb59 napisał(a):

Nie wiem też co masz na myśli odnośnie kontroli? Znaczy sterowania? Gram w to na padzie i responsywność jest normalna, nie ma mega input laga i gra mi się bardzo dobrze - serio.

Posłuchaj co mówi Zwormz. Ma lepsze pojęcie o tym jak co wpływa na input lag, bo sporo pograł w HFR i potrafi odczuć różnice. Tutaj jest 60ms, co określa "not too horrible", czyli OK jak na ten typ gry i ten typ akcji jaki widać. Szczególnie, że potem akcja chyba dzieje się w mniej wymagających pomieszczeniach zamkniętych, gdzie fps się poprawia, a IL zmniejsza. 

Jedna uwaga: różnicę pomiędzy calościowym (ruch ręki -> wszystko -> piksele na ekranie się przestawiły w reakcji na ten ruch ręki) 20ms a 40ms odczujesz. No chyba, że nigdy nie grałeś w 20ms to może nie. Róznicę 30 a 70ms odczuje już większość, a różnicę między 30 a 100ms odczuje nawet laik który pierwszy raz w cokolwiek zagrał na myszce pięć minut temu. 

Ale... różnice pomiędzy 40 a 100ms na padzie wyłapią tylko nieliczni (choć każdemu to popsuje trochę jakość grania).

Grasz padem, więc nic dziwnego.

Pad to nie ten typ ruchu co myszka. Chodzi o to, że w jednym przesuwasz gałkę i nic nie robisz, gałka jest wychylona, kamera skręca. Na myszce mózg ma "połączenie" 1:1 jak normalne ruchy ręką, co odbiera zupełnie inaczej. Dlatego wielokrotnie bardziej czuć input lag na myszce. W 2001r. próbowałem pograć myszką w kilka gier na Dreamcaście i Playstation 2. To była tragedia. A niektóre gry na konsolach potrafią nawet mieć pod 200ms input laga. Niedorobiony port Skyrima na Switcha 2 miał nawet 250ms (!) co już nawet stuletnia babcia nazwałaby kaszaną, oczywiście, ale spróbuj dać pececiarzom grę z input lagiem na 150ms na myszce i obserwuj co się będzie działo w internetach w reakcji na takie coś ;) 

31 minut temu, caleb59 napisał(a):

Wszystkie akcje wchodzą jak masło, sterowanie jest intuicyjne i dokładnie bez opóźnień.

Mówię poważnie, że nie mam problemów z feelingiem tej gry, gdyby coś żabkowało czy jak ja to mawiam czuł bym kisiel podczas ruszania kamerą to od razu bym to wyłapał.

Zwormz widzi na pomiarze 60ms i mówi, że da się grać (a gra na myszce). Czyli do kisielu na padzie jest bardzo daleko. Nawet 2x więcej ktoś uznałby za grywalne, choć nieoptymalne. 

Co do żabkowania (przycinkach) to zupełnie co innego. To potrafi irytować nawet bardziej niż niski FPS, ale to nie tak, że brak przycinek oznacza dobry framerate.

Na innym forum mieliśmy gościa, który się miesiąc kłócił, że przesadzamy z wymaganiami, że bez dobrej karty nie da się grać, bo on ma tanią i wszystko chodzi spoko. 

Po miesiącu w innym wątku ktoś go poprosił o pokazanie screenshota z licznikiem. Wkleił i napisał, że dla niego jest OK. Na liczniku..

16fps

Kwestia definicji i doświadczenia. To jak kiedyś ludzie się przesiadali z Fiata 126p do normalnego samochodu i dopiero po jakimś czasie jak wsiadali za kółko Fiacika kolegi, to docierało do nich, że to gówno a nie samochód. A przecież jak nim wcześniej jeździli kilka lat, to było wszystko OK. No to z FPS jest podobnie.