Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Jeszcze niedawno byla narracja ze na RDNA 2 uruchmienie FSR 4 jest niemozliwe, a jednak dziala

naracja była ze bedzie FSR 4 jak sprzedaż 9000 bedzie słaba %-)

FG dla ampere i turinga nie ma do dzisiaj ;)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.09.2025 o 12:30, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Jeszcze niedawno byla narracja ze na RDNA 2 uruchmienie FSR 4 jest niemozliwe, a jednak dziala.

Bo się nie da... To okrojona, alternatywna wersja która wyciekła, gdy przypadkiem wydali FSR4 jako opensource... Były tam alternatywne słabsze modele dla starszych generacji. Na poprzedniej stronie o tym pisano.
Używając FSR3 balance vs FSR4 B miał ~97fps vs ~72fps na rx6950xt. Czyli jakieś ~75% potencjalnej wydajności. DLSS skaluje się podobnie do niemodowanego FSR.

@deathrabitW teorii zysk będzie taki, że przy skalowaniu FSR4 balance osiągniesz wydajność nie tak daleko rtx3050 8gb, jakieś ~x1,4 wydajności tego złomka, więc nie wiem czy to takie przyszłościowe. :E I tak był to niezły zakup, bo chyba bywały po ~600 zł ponad rok temu. Oh, lepszym porównaniem będzie rtx3060 12gb, praktycznie idealnie wpada w ten przedział wydajności. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
26 minut temu, musichunter1x napisał(a):

W teorii zysk będzie taki, że przy skalowaniu FSR4 balance osiągniesz wydajność nie tak daleko rtx3050 8gb, jakieś ~x1,4 wydajności tego złomka, więc nie wiem czy to takie przyszłościowe. :E I tak był to niezły zakup, bo chyba bywały po ~600 zł ponad rok temu. Oh, lepszym porównaniem będzie rtx3060 12gb, praktycznie idealnie wpada w ten przedział wydajności. 

RX 6700 ~ PS5 więc dopiero z rok dwa po wyjściu PS6 może wyjść Gra na PC która może mnie zmusić do zmiany GPU. Czyli 2028 lub nawet 2030 ;)

Opublikowano
45 minut temu, deathrabit napisał(a):

RX 6700 ~ PS5 

Ale mówię o sytuacji z alternatywnym FSR4, gdzie Ci ucina wydajność do poziomu 75% względem standardowego skalowania.
Przesiedzisz bez problemu, a sam w nowe szmiry tak rzadko gram, że przeczekuję na gtx1650S, po sprzedaniu mocniejszej karty w dobrej cenie.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem o jakim ucinaniu wydajności dokładnie mówisz ale na filmie Fabio który jest wrzucony na poprzedniej stronie widać że jak włączył fsr4 to może i przyrost klatek był mierny i to nie powinno tak wyglądać ale jednak był względem natywnej rozdzielczości 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Pojawienie się nowego upscalera przedłuża życie GPU. Różne fiflaki można stosować 🤣😜

By zrobili fg na AI, można zmian neurologicznych dostać 

Edytowane przez janek25
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Rip 🪦🪦🪦🪦

Koniec wsparcia, optymalizacji dla kilkuletnich kart graficznych oraz windowsa 10.

Firma amd ogłosiła, że karty graficzne z serii rdna 1 oraz 2 będą otrzymywać ograniczone sterowniki, bez nowych funkcji oraz optymalizacji dla nowych gier.

Czyli z samymi poprawkami dla krytycznych błędów oraz bezpieczeństwa.

To wyraźny sygnał, że AMD stopniowo kończy wsparcie dla starszych generacji GPU w kontekście nowych tytułów i technologii.

W praktyce może to oznaczać odcięcie nowszych funkcji graficznych dla posiadaczy wcześniejszych modeli Radeonów.

Zaczynając od wersji AMD Software Adrenalin Edition 25.10.2 gdzie pełna funkcjonalność nowego pakietu przeznaczona jest wyłącznie dla kart graficznych Radeon z serii RX 7000 i RX 9000.

AMD obecnie skupia się na optymalizacjach dla architektur RDNA 3 i RDNA 4, które mają zapewnić wyższą wydajność i nowoczesne funkcje graficzne, istotne dla najnowszych gier i silników.

Szybko poszło, pozbawili optymalizacji 3 - 4 letnie karty graficzne.

Premiera rx 6600 oraz 6700 była w połowie 2021 roku, na tej serii producenci zarobili najlepiej, bo górnicy kryptowalut kupowali je w zawyżonych cenach.

Amd miało być w porównaniu do nvidii bardziej pro konsumenckie, np. dłuższe wsparcie, dlatego kupiłem ich kartę w 2022 roku, kiedy ceny wróciły do normalnego poziomu po krypto walutowym szaleństwie, a tu ledwo trzy letnia gwarancja producenta się skończyła i nagle koniec sterowników od producenta amd ...

W przypadku rdna 1 z 2019 roku to zrozumiałe, bo to już 5 - 6 letnie karty graficzne, ale szybkie ubicie wsparcia dla rdna 2 to już kpina. Trzy letnia karta i brak wsparcia w najnowszych grach.

I co mam zrobić? Wyrzucić trzy letniego, sprawnego rxa 6600 i wydać 1700zł na nowego rx 9060 16gb? bo amd niespodziewanie zakończyło wsparcie dla sterowników, zostawiam bez komentarza, czuje się oszukany.

Gdyby tego było mało porzucili wsparcie dla windowsa 10.

Najnowsze sterowniki mają wsparcie od windowsa 11 w górę, brak informacji o windowsie 10.

Compatible Operating Systems: Windows 11 version 21H2 and later: https://www.amd.com/en/resources/support-articles/release-notes/RN-RAD-WIN-25-10-2.html

Brakuje Windowsa 10 version 22H2

News: https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_wygasza_wsparcie_dla_starszych_generacji_radeonow-46254.html

Edytowane przez Pawcio
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Pawcio napisał(a):

Gdyby tego było mało porzucili wsparcie dla windowsa 10.

Najnowsze sterowniki mają wsparcie od w11 w górę.

Compatible Operating Systems: Windows 11 version 21H2 and later: https://www.amd.com/en/resources/support-articles/release-notes/RN-RAD-WIN-25-10-2.html

Brakuje Windows 10 version 21H2 oraz 22H2

News: https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_wygasza_wsparcie_dla_starszych_generacji_radeonow-46254.html

25.10.2 jeszcze jest na Win10, co na szybko sprawdziłem na stronie AMD, ale jeśli to mają być ostatnie sterowniki do kart Radeon na Win10, to faktycznie słabo :E. Już u NV lepiej, gdyż od jakiegoś czasu jest informacja, że NV zamierza wydać sterowniki do kart GeForce na Win10 do października przyszłego roku.

3 godziny temu, Pawcio napisał(a):

Szybko poszło, pozbawili optymalizacji 3 - 4 letnie karty graficzne.

To i tak lepiej niż to robi NV, która "ubija" jeszcze szybciej swoje karty z chwilą wydania nowej generacji, starsza, jeszcze w miarę nowa generacja momentalnie traci optymalizacje. 3-4 lata czy 5-6 lat to jest nie tak mało. Jeszcze nie tak dawno temu, AMD optymalizowało nawet Polarisy i Vega.

Opublikowano
33 minuty temu, Spl97 napisał(a):

To i tak lepiej niż to robi NV, która "ubija" jeszcze szybciej swoje karty z chwilą wydania nowej generacji, starsza, jeszcze w miarę nowa generacja momentalnie traci optymalizacje. 3-4 lata czy 5-6 lat to jest nie tak mało. Jeszcze nie tak dawno temu, AMD optymalizowało nawet Polarisy i Vega.

Brak optymalizacji to nie jest ubijanie. Ubijanie to zaniżanie wyników 😜

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wygląda na to, że ostatnie pełne sterowniki dla serii rx 6000 to AMD Adrenalin 25.10.1 Battlefield™ 6 Preview Driver, czyli w wersji podglądowej beta lub z poprzedniego miesiąca: 25.9.2.
Informacja o wsparciu dla windowsa 10 jest podana, oraz brak osobnego pliku instalacyjnego dla nowszych oraz starszych kart graficznych.

Compatible Operating Systems:

Windows 11 version 21H2 and later
    Windows 10 64-bit version 19044 (czyli 21H2) and later

W najnowszej wersji 25.10.2 widać większe zmiany, rozdzielenie kart z serii rdna 1 i 2 oraz 3 i 4 na osobne pliki instalacyjne, brak informacji o kompatybilności z windowsem 10, tylko z windowsem 11, oraz podczas odinstalowywania najnowszych sterowników z systemu windows 10 wyświetla się komunikat, o sterownikach w wersji konserwacyjnej, cokolwiek to znaczy: Ten produkt nie jest już obsługiwany w najnowszych aktualizacjach sterownika oprogramowania amd software. Należy pobrać i zainstalować konserwacyjny sterownik graficzny. Podczas instalacji nie było komunikatu o zainstalowaniu serowników konserwacyjnych, proces instalacji wyglądał tak jak zwykle na windowsie 10 22h2 z włączonymi aktualizacjami esu od microsoftu.
Sterowniki zainstalowane z oficjalnej strony: https://www.amd.com/en/resources/support-articles/release-notes/RN-RAD-WIN-25-10-2.html
W wersji, która jest tu dostępna: czyli combined. Instalator sam wykrywa kartę graficzną i wybiera którą wersje zainstalować.

Wcześniej odinstalowałem starsze sterowniki z panelu sterowania oraz po ponownym uruchomieniu komputera w trybie awaryjnym, wyczyściłem pozostałości za pomocą zalecanego przez amd programu: AMD Cleanup Utility. Po kolejnym ponownym uruchomieniu komputera instalacja nowych sterowników na koncie z uprawnieniami administratora.

Możecie pokazać jak to u was wygląda? Czy podczas odinstalowywania sterowników w panelu sterowania wyświetla się podobny komunikat:

zdjecie1.jpg.f7bce206f03189746fd6a41933ee084f.jpg

zdjecie2.jpg.dad68bc9d96e5f0e0acb497586ad63c4.jpg

Edytowane przez Pawcio
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie jestem pewien co to w praktyce oznacza... Chyba nic. Generalnie z tego co widzę to RX580 i Vega które już od dawna nie mają wsparcia nadal w najnowszych grach wydajność mają lepszą lub co najmniej na poziomie GTX1060 1070 1080 czyli "brak wsparcia" Radeonów = "wsparcie poprzednich generacji" Nvidii. Jak zwał tak zwał, efekt jest ten sam po obu stronach. RTX3000 nadal nie ma DLSS FG na przykład. Zastanawiam się czy AMD po prostu zrobiło oficjalnie coś co Nvidia robi już od lat udając "wsparcie". Pytanie tylko czy równanie do dołu to dobra strategia...

• Upvote 1
Opublikowano

14 godzin temu, janek25 napisał(a):

Brak optymalizacji to nie jest ubijanie. Ubijanie to zaniżanie wyników 😜

Ubicie brałem w cudzysłów nie bez powodu, gdyż miałem na myśli brak optymalizacji do nowych gier na starszych kartach graficznych, NV jak zwykle robi to tak, wchodzi nowa generacja, optymalizacje otrzymuje tylko nowa generacja, a poprzednia generacja, jeszcze w miarę nie taka stara, dostaje brak optymalizacji po wypuszczeniu nowej generacji. U AMD optymalizowanie kart trwa jak widać dłużej i nie muszą w chwili wchodzenia nowej generacji pozbawiać optymalizacji starszych generacji. 

11 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Generalnie z tego co widzę to RX580 i Vega które już od dawna nie mają wsparcia

Ostatni sterownik jaki dostali Polaris i Vega jest z sierpnia br. ale fakt, te serie już od pewnego czasu nie otrzymują co miesiąc nowych sterowników i za chwilę również podzielą los Maxwella i Pascala, na nich NV zamierza jeszcze w tym roku zaprzestać wydawania do tych serii sterowników.

Najciekawszy przypadek było z serią HD 7000 do R9 300 bodajże, do 2021 roku miały normalnie wsparcie zapewnione przez AMD, nagle ciach, koniec wsparcia i wydania do tych serii sterowników, ale po roku, AMD jakby nic się nie stało wydało do tych starych kart sterownik oznaczony jako 22.6.1 :E. Od tego momentu rzeczywiście to był ostatni sterownik, jaki został do takich konstrukcji wypuszczony przez AMD. 

Opublikowano (edytowane)

RDNA 2 powinni jeszcze wspierać, przecież praktycznie to samo jest w konsolach....

Kiepski ruch z ich strony. Sam byłem prawie o krok od kupienia rx6600 na przeczekanie lub nawet dłużej, ale w końcu padło na ciekawą wersję rtx3060ti, bo jednak kupujący anulował wysyłkę przez opóźnienia delegacji... Oczywiście karty były z drugiej ręki.

NVIDIA dopiero w tym roku porzuca gtx980, a to był 2014r... Za to od razu wylatuje również następna generacja z 2017r.

Jeszcze w 2024 i może na początku tego roku były promocje na nowe RDNA2...

Edytowane przez musichunter1x
Literówka
  • Like 1