Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

ostatni raz pytałem o upgrade kart graficznej około rok temu - nie było nic konkretnego.

Obecnie mam rx 6950 XT chciałbym odświeżyć kompa i kupić coś aktualnego tak do 7000zł. 

Jest coś, co opłaca się brać? Widziałem, że gdzieś na horyzoncie majaczy rx 9080, ale czy premiera ma być w tym roku? 

• Confused 1
Opublikowano

Jak zakup ma być na dzisiaj, to nowy RTX 5080, bo za mały budżet na RTX 5090. Alternatywnie używany RTX 4090.

Jeżeli Ci się nie śpieszy - czekaj cierpliwie na RTX 5080 SUPER lub wspomniane RX 9080/9090. Wyjdzie w praniu co będzie najlepszym zakupem.

Ew. dobrą opcją jest abyś "na teraz" kupił 5070ti, a jak wyjdą nowe karty to sprzedasz go z małą stratą i kupisz docelowo to co ma być.

Opublikowano

Bez sensu teraz zmieniać tą kartę. Bo tak: karta jeszcze całkiem żwawa, na pewno we wszystko da się pograć. Obecnie (choć rzadko to proponuję), należy poczekać na odświeżoną serię 5000 (czyli superki), lub nowe modele radeonów, modelowo wyżej niż obecnie.

Przy takim budżecie dosłownie za kilka miesięcy będzie można przebierać w nowych ofertach i bez sensu byłoby w tych samych pieniądzach kupić "starsze" egzemplarze.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, leven napisał(a):

6950 ma Sinde, i podobno można grać. 

Ja ci dam "Sinde" xD 6950XT to karta lepsza od rtx 4070 czy 7800xt więc dlaczego by nie można było grać niby? wszystko zależy od człowieka jak ma bardzo zaawansowaną chorobę co do detali :E ;D 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Z 6950 jak zmieniać to minimum na rtx 4070 ti super lub 5070ti

Wszystko, po włączeniu dlss i generatorów wywoła grafiorgazm i poczucie zmarnowanych lat na 6950xt.

Edytowane przez wallec
  • Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Ja ci dam "Sinde" xD 6950XT to karta lepsza od rtx 4070 czy 7800xt więc dlaczego by nie można było grać niby? wszystko zależy od człowieka jak ma bardzo zaawansowaną chorobę co do detali :E ;D 

A bo to browar był zepsuty i mi się pomieszało :P

• Haha 1
Opublikowano

Na dzisiaj tej karty nie warto zmieniać, chyba że idziesz w 4k60. Do 1080p i a nawet 1440p spokojnie jeszcze wystarcza. Oczywiście, przyrost przy takim 5080 będzie wyraźny, ale czy warto walić na taką kartę >6k :E jakoś tak wątpię. Jeżeli superka się zbliży do 5090 i ceny nie podniesie to wtedy możesz robić upgrade.

• Upvote 1
Opublikowano

Obecnie siedzę na 1440p. Nie mówię, że już teraz chce wymieniać. Od mojego ostatniego zapytania na jakimś forum minął chyba rok, a też jakoś nie śledzę nowinek technologicznych więc nie wiem co jest pięć :) 

Jeszcze daje radę, ale raczej bez "upiększaczy".

Na szybko sprawdzając to te nowe karty mają mieć premierę na początek 2026? 

Opublikowano

Dobra to chyba poczekam skoro następna karta ma podziałać z 3/4 lata to te pół roku przeżyje. 
Odezwę się w grudniu.

Do I5 12600k + teoretycznie 5080 to jaki na oko potrzeba zasilacz? 700w starczy? 

Opublikowano

Wszystko zależy od ustawień tej i5 czy działa na ludzkich nastawach czy może jest pozbawiona wszelkich limitów ;) sama moc "700w" nic nie mówi bo zasilacz może mieć taką moc ogólną a mieć 4 linie 12v  :E do stock 12600k + 5080 to i markowe 650w z jedną mocną linią 12v wystarczy ale warto kupić zawsze coś z większym zapasem, do kwoty 500zł kupisz zasilacz z wysokiej półki o mocy 750/850w jak coś.

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Wszystko zależy od ustawień tej i5 czy działa na ludzkich nastawach czy może jest pozbawiona wszelkich limitów ;) sama moc "700w" nic nie mówi bo zasilacz może mieć taką moc ogólną a mieć 4 linie 12v  :E do stock 12600k + 5080 to i markowe 650w z jedną mocną linią 12v wystarczy ale warto kupić zawsze coś z większym zapasem, do kwoty 500zł kupisz zasilacz z wysokiej półki o mocy 750/850w jak coś.

To krux i jednak 850w. I5 jeszcze na stockowych...

• Upvote 1