GordonLameman 8 426 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Teraz, AndrzejTrg napisał(a): Jaką karę przewidują dla takiego przygłupa? Wie ktoś może? Dożywocie albo 20 zł grzywny i zakaz prowadzenia hulajnogi
Áltair 270 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia 55 minut temu, Crew 900 napisał(a): "Nastolatka ze szczecina uderza tramwaj. Na szczęście chłopakowi nic nie jest. " Okej okej Info, że nie ma drastycznych treści
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Idiota powinien pokryć koszt szyby, jak i jej wymianę. Najbardziej to szkoda szyby.
Crew 900 997 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia 59 minut temu, AndrzejTrg napisał(a): Idiota powinien pokryć koszt szyby, jak i jej wymianę. Najbardziej to szkoda szyby. Rodzice będą musieli pokryć koszty.
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia 12 minut temu, Crew 900 napisał(a): Rodzice będą musieli pokryć koszty. Tata się na pewno ucieszy jeszcze jak jest zwykłym kowalskim.
Áltair 270 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia 12 godzin temu, Crew 900 napisał(a): Rodzice będą musieli pokryć koszty. Jest pełnoletni, więc mógłby to odrobić, sprzątając nocą tramwaje i autobusy. 1 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia (edytowane) 22 godziny temu, Camis napisał(a): To nie są tanie rzeczy. Właśnie wiem, i te uderzenie tego tramwaju to będzie najmniejszy ból tego dzieciaka Tutaj smutna historia tyle ostatnimi czasy jest wypadków na tych hulajnogach, trąbi się o tym co chwilę, nie wiem w jaki sposób można dotrzeć do tych młodych osób... szkoda chłopaka. Dzieciaki do 16 czy tam 18 rok życia powinni mieć zakaz ich używania, tylko staromodne na nogę, w jakiś sposób by to ograniczyło liczbę wypadków, wsumie by chyba się woleli na piechotę poruszać... https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/tragedia-w-olszynach-11-latek-zginal-na-hulajnodze-elektrycznej/zq10z0d,79cfc278 Edytowane 9 Sierpnia przez AndrzejTrg 1
sabaru128 172 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Wiecie co. Jakby codziennie pokazywali ile jest wypadków samochodowych, pieszych. Ile tych osób traci zdrowie albo nawet niestety życie to te memy były by takie same tyle że skierowane do nich, a nie do osób jeżdżących na hulajnogach. Choć tu zapomniałem. Ten temat już dawno się przejadł i nikogo już to nie obchodzi.
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia (edytowane) Jak nie dostrzegasz problemu, to nic na to nie poradzimy. Edytowane 14 Sierpnia przez AndrzejTrg 1
Áltair 270 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia W dniu 15.08.2025 o 00:35, sabaru128 napisał(a): Wiecie co. Jakby codziennie pokazywali ile jest wypadków samochodowych, pieszych. Ile tych osób traci zdrowie albo nawet niestety życie to te memy były by takie same tyle że skierowane do nich, a nie do osób jeżdżących na hulajnogach. Choć tu zapomniałem. Ten temat już dawno się przejadł i nikogo już to nie obchodzi. Ludzi od zawsze i niezmiennie ciągnie do wszelkich wypadków drogowych jak muchy do kupy.
lokiju 524 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia W sumie bawi mnie ta cała sytuacja bo mamy dysonans między całkowitymi przeciwnikami hulajnóg, rowerów elektrycznych i tych zwykłych. Dla, których jazda DDR z prędkością większą niż 20 km/h to już pędzenie na śmierć i życie. Dlatego chętnie wprowadzili by na wszystko OC, prawo jazdy i ograniczenie do 10 km/h. Z kolei drugi obóz uważa, że trzeba przepisy złagodzić i pójść drogą np. USA zmieniając prędkość maksymalną hulajnóg elektrycznych na 32 km/h. Według nich nic to nie zmieni na minus w kwestii bezpieczeństwa.
lukadd 2 901 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia (edytowane) Ogólnie jeżdżę na rowerach, również mam elektryka, na hulajnogach też się czasami trafia. Moim zdaniem na warunki Europejskie i Polskie miasta, ścieżki etc. te limity są idealnie dostosowane. 25km/h dla elektryka. Typowy Kowalski na zwykłym rowerze będzie jechał 15-25km/h. Pod górkę, czy pod wiatr nawet 25km nie uciągnie, a jeśli to na dosłownie chwilkę i wymięknie, a na elektryku może cisnąć czy pod wiatr czy pod górkę te 25km/h. Dla hulajnóg które są mniej stabilne, też te 20km/h jest w sam raz. Edytowane 23 Sierpnia przez lukadd
Áltair 270 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia W dniu 21.08.2025 o 16:02, AndrzejTrg napisał(a): Co dopiero przy czołówce rowerów, i nie chodzi o lampkę.
sino 77 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia 16 godzin temu, lukadd napisał(a): 25km/h dla elektryka. Typowy Kowalski na zwykłym rowerze będzie jechał 15-25km/h. Pod górkę, czy pod wiatr nawet 25km nie uciągnie, a jeśli to na dosłownie chwilkę i wymięknie, a na elektryku może cisnąć czy pod wiatr czy pod górkę te 25km/h. Dla hulajnóg które są mniej stabilne, też te 20km/h jest w sam raz. Limity są OK, ale hulajnogi są niezgodne z prawem i powinny zostać wycofane (w tym te już sprzedane). Limity są zbyt łatwe do zdjęcia więc "zabezpieczenie" jest sztuczne, już producent oszust za to zadbał i powinien za to zostać ukarany zwrotem wszystkich hulajnóg i pieniędzy za nie z nawiązką. 17 godzin temu, lokiju napisał(a): Dla, których jazda DDR z prędkością większą niż 20 km/h to już pędzenie na śmierć i życie. Dlatego chętnie wprowadzili by na wszystko OC, prawo jazdy i ograniczenie do 10 km/h. Pacany. 20 km/h to tyle co nic. Bodajże Google na swoich mapach uznaje prędkość średnią 18-19 km/h dla czasu przejazdu. Owszem mało kto jedzie jak ja 30 km/h, ale jadę tyle na pustych ścieżkach gdzie się spotyka 1 osobę na 5 km, łatwo zauważyć i zwolnić, w mieście ludzie jadą zwykle 10 km/h (tylko dzieci na maxa). W dniu 7.08.2025 o 20:26, AndrzejTrg napisał(a): Jaką karę przewidują dla takiego przygłupa? Wie ktoś może? Chodzi o tramwajarza? Przecież on wyprzedzał szybko samochód! Hulajnogarz uważnie przejeżdżał po pasach dla pieszych, ale nie spodziewał się wariata 70 km/h (czyli 20 m/s). To miasto! Ja przejeżdżając na wsiach przez tory mam problem, ale tam słyszalność jest wielka. Na tym filmiku hulajnogarz usłyszał wariata zapewne jakieś 3 sek przed wypadkiem, w miastach jest głośno. W ok. 4 sekundy przejechał przejście do zderzenia czyli jechał ok. 2 m/s (7 km/h), nie widzę tam świateł.
MaxaM 1 658 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia Ostatnio trafiłem na osobę na hulajnodze, którą nie mogłem dogonić jadąc 60km/h autem Według mnie zdecydowanym problemem stanowią dzieciaki. Elektryczna hulajnoga wymaga mniej 'wysiłku i skupienia' niż manualny rower i dla nich przez to często wyłącza się zdrowy rozsądek. Imho dla dzieciaków maksymalna prędkość powinna być 15km/h. Dla pełnoletnich nawet i brak ograniczenia, bo to imho nic nie zmieni.
lukadd 2 901 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia (edytowane) 1 godzinę temu, sino napisał(a): Limity są OK, ale hulajnogi są niezgodne z prawem i powinny zostać wycofane (w tym te już sprzedane). Limity są zbyt łatwe do zdjęcia więc "zabezpieczenie" jest sztuczne, już producent oszust za to zadbał i powinien za to zostać ukarany zwrotem wszystkich hulajnóg i pieniędzy za nie z nawiązką. Ta, ale w Polsce zostało to ogólnie bardzo słabo prawnie rozwiązane jeśli chodzi o hulajnogi i teraz wychodzi cały ten syf, gdzie gówniarstwo rozbija się chińskimi wynalazkami po ścieżkach, chodnikach i miastach. W DE nielegalna hulajnoga może być zarekwirowana przez policję + różne konsekwencje prawne Ogólnie jest wymagane OC, aby dostać ubezpieczenie trzeba zgłosić model, markę, numer hulajnogi do ubezpieczalni. Dostajesz naklejkę, ala rejestracja i możesz jeździć. Hulajnogi są homologowane, jest cała lista modeli z homologacją. Zwykle homologację ogarnia importer, jest git to dostaje. Na liście obecnie jest ponad 600 hulajnóg z homologacją. Jeździć można na nich od 14 lal. Jazda bez ubezpieczenia to w zasadzie przestępstwo, więc poza mandatem, utratą sprzętu, dochodzi potencjalnie sprawa w sądzie, poza kosztami finansowymi nawet wyrokiem do roku pozbawienia wolności i wpisem do rejestru karnego Więc wielu się zastanowi 5 razy, czy warto pojazdem nie dopuszczonym do ruchu pociskać po ścieżkach rowerowych i ryzykować Chcesz pociskać to kup sobie skuter, albo motocykl i pociskaj zgodnie z zasadami po drogach przystosowanych do tego. Są przecież i elektryczne skutery/motocykle Edytowane 24 Sierpnia przez lukadd 4
sino 77 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia 23 godziny temu, lukadd napisał(a): W DE nielegalna hulajnoga może być zarekwirowana przez policję + różne konsekwencje prawne Ogólnie jest wymagane OC Ponieważ naśladujemy Niemcy więc czy to dotyczy też rowerów (normalnych)? Póki co u nas będzie nakaz kasków i to magicznie spowoduje, że staruszce nic się nie stanie w zderzeniu z hulajnogarzem 50 km/h. Co do homologacji to pewnie wszystkie hulajnogi ją przejdą (szczególnie przyszłe). Problemem jest to, że limit jest na niby, specjalnie tak zrobiony by każde dziecko mogło go zdjąć (no niemowlę nie da rady). 23 godziny temu, lukadd napisał(a): Chcesz pociskać to kup sobie skuter, albo motocykl i pociskaj zgodnie z zasadami po drogach przystosowanych do tego. 1. Dzieci lubią ryzyko jak ten hulajnogarz. Szklanka do połowy pełna czy pusta? Dorosły myśli, że po torach może gnać tramwaj, dziecko że w 99% przypadków nic nie jedzie (prawda, dzień ma 86400 sekund, 864 sek w tym miejscu to mało realne). 2. Hulajnogi mogą gnać na wariata po chodnikach (wyjątek drogi 30 km/h czyli może 0,1% dróg). Tylko rowerzystom nie wolno, ci mają jechać 20 km/h gdzie inni 100-120 km/h (limit 70) i mijają mnie we dwóch na 20 cm. 3. Reklama w mediach dała skutek: hulajnóg przybyło drastycznie. U mnie na ulicy ich nie było, teraz już kilka. BTW. Artykuł z wp.pl szalony rowerzysta pędził z ogromną szybkością bez kasku przez pasy aż się przewrócił (realnie to było 10 km/h i miał zielone światło).
Camis 5 885 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia 40 minut temu, sino napisał(a): Hulajnogi mogą gnać na wariata po chodnikach (wyjątek drogi 30 km/h czyli może 0,1% dróg). Według prawa nie mogą, na chodniku max prędkość to realnie 4-6km/h.
Suchy211 1 253 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia W dniu 8.08.2025 o 07:26, AndrzejTrg napisał(a): Idiota powinien pokryć koszt szyby, jak i jej wymianę. Najbardziej to szkoda szyby. Nie bo no już "poniósł karę" obijając się trochę. Głupota wybaczona. W dniu 9.08.2025 o 09:11, AndrzejTrg napisał(a): Właśnie wiem, i te uderzenie tego tramwaju to będzie najmniejszy ból tego dzieciaka Tutaj smutna historia tyle ostatnimi czasy jest wypadków na tych hulajnogach, trąbi się o tym co chwilę, nie wiem w jaki sposób można dotrzeć do tych młodych osób... szkoda chłopaka. Dzieciaki do 16 czy tam 18 rok życia powinni mieć zakaz ich używania, tylko staromodne na nogę, w jakiś sposób by to ograniczyło liczbę wypadków, wsumie by chyba się woleli na piechotę poruszać... https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/tragedia-w-olszynach-11-latek-zginal-na-hulajnodze-elektrycznej/zq10z0d,79cfc278 po pierwsze, to takie urządzenia w żadnym scenariuszu nie powinny przekraczać 25 km/ha. Konstrukcja tych urządzeń po prostu wyklucza bezpieczeństwo choćby ze względu na środek ciężkości. Zamiast nazywać to hulajnogą równie dobrze równie lotnie można byłoby to nazwać naryjoupadacz.
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia 7 minut temu, Suchy211 napisał(a): Nie bo no już "poniósł karę" obijając się trochę. Głupota wybaczona. Za małą, powinien pokryć koszty szyby jak i jej wymianę o czym napisałem, jak by rodzice dostali rachunek to wtedy byłaby odpowiednia kara 9 minut temu, Suchy211 napisał(a): po pierwsze, to takie urządzenia w żadnym scenariuszu nie powinny przekraczać 25 km/ha. Oczywiście że nie powinny, a tym bardziej z taką prędkością również nie powinny się po chodnikach poruszać. 2
Rekomendowane odpowiedzi