Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ju-rek napisał(a):

PPT - 88W

PPT 88W to jest chyba w trybie ECO 65W? Tak mi płyta gówna pokazuje. I jak zwiększę na PPT 100W to pozwala trzymać wyższe taktowanie w Cinebench. A z 110W z CO-25 już trzyma 5225MHz i score jest w Cinebench 1354 punktów czyli już taki zgodny z recenzjami: 

Screenshot2025-10-26155723.thumb.jpg.22a494a757a9fe69a89f45c61e357f24.jpg

Teraz przydałoby się lepsze chłodzenie niż SMX Kazumi żeby sobie spokojnie podkręcać. Chociaż w grach to pobór prądu jest 2x mniejszy ;) Więc pewnie 5.4GHz w grach siądzie łatwo. Chłodzenie tylko do benchmarków by się przydało.

2 godziny temu, AudRob napisał(a):

Cze ale do czego te AIO jak na powietrzu przy obrotach do 1000 rpm takiego 5800x3d czy 9800x3d schłodzisz spokojnie i jest cisza.

👎

tylko po co ta zabawa no chyba że nie ma co się z czasem robić?

Ja myślę że to się nazywa hobby. Można się bardzo wciągnąć w robienie bezsensownych rzeczy. Jak ziomki którzy naprawiają jakieś stare auta chociaż to nie ma sensu ekonomicznego. Ustawianie procka jest ciekawsze niż większość gier na rynku.

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano
6 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

PPT 88W to jest chyba w trybie ECO 65W? Tak mi pyta gówna pokazuje. I jak zwiększę na PPT 100W to pozwala trzymać wyższe taktowanie w Cinebench. A z 110W z CO-25 już trzyma 5225MHz i score jest w Cinebench 1354 punktów czyli już taki zgodny z recenzjami: 

Screenshot2025-10-26155723.thumb.jpg.22a494a757a9fe69a89f45c61e357f24.jpg

Teraz przydałoby się lepsze chłodzenie niż SMX Kazumi żeby sobie spokojnie podkręcać. Chociaż w grach to pobór prądu jest 2x mniejszy ;) Więc pewnie 5.4GHz w grach siądzie łatwo. Chłodzenie tylko do benchmarków by się przydało.

Ja myślę że to się nazywa hobby. Można się bardzo wciągnąć w robienie bezsensownych rzeczy. Jak ziomki którzy naprawiają jakieś stare auta chociaż to nie ma sensu ekonomicznego. Ustawienia procka jest ciekawsze niż większość gier na rynku.

Może nie ma ekonomicznego ale finansowy jest stare mesie są w cenie a procki leżą na żyletki przerobione .😊

Oczywiście obudowy a krzem ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
9 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Dzieki Grzegorz!

;)

Moj smiga na -23, -25 juz swirowalo w c23. Slaba partia.

To co ja mam powiedzieć jak mam -15:E u mnie nawet jak się spali to nie będzie tragedii bo może lepsza sztuka wpadnie z RMA;)

Opublikowano
49 minut temu, Greenfreelancer napisał(a):

Dzień dobry.

Mój Ryzen 7 9800X3D działa stabilnie na -20 Curve Optimizer.

Testowane na razie tylko w grach Doom i Tomb Raider.

Dziękuję.

Pozdrawiam.

Grzegorz.

:rotfl2:

Grzegorzu, potestuj w czymś poważnym i wtedy orzekaj stabilność ;-)

Mój procek stabilny na -18 w każdym syntetyku i grze, kończąc na ycruncher. Wraz z OC ramu, który ogranicza UV procesora.

Mowa oczywiści o domyślnym zegarze.

• Upvote 1
Opublikowano

-20, przeszedł parę pętli w CB23 i trochę grania w CP2077. Niżej nie sprawdzam, nie widzę sensu a potencjalnie mogę nadziać się na niestabilność, temperaturki i tak eleganckie, w Cine do 77st dobija, podczas grania 60-65

Opublikowano

Ja się zatrzymałem na -15, bo raz mi się na -20 po paru godzinach gry zawiesił Battlefield 6 podczas alt-tabowania. 

Uważam też że Phantom Spirit 120 SE to jest minimum do tego procka jeśli nie chcemy obniżać PPT. I to tylko z CO-15 bo na stock już jest za głośno jeśli chcemy temp poniżej 80 stopni.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

...po paru godzinach gry zawiesił Battlefield 6 podczas alt-tabowania. 

To jest raczej związane z samą grą, widziałem swego czasu na reddicie podobne raporty.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)

Testy stabilności robiłem na początku przygody z 9800 (początek roku) jeszcze na starym biosie. Wtedy per core wychodziło chyba -27/-33 po kilku godzinach ycruncher vt3, fftv4, n63, kilka przebiegów cb23/24 oraz Aida 64 plus po prostu zwykłe użytkowanie PC. Obecnie na nowym biosie (jest większa stabilność) nie testowałem, bo od dłuższego czasu wbite -20 all core z dużym buforem bezpieczeństwa. 

Limity mocy wbite według AMD.

FCLK 2200 (VDDG CCD i IOD ręcznie na 1,010V, bo płyta w auto podaje 0,9, a to było zbyt mało dla takiego FCLK, przynajmniej na poprzednim BIOS-ie).

LLC lvl2 (mam 3 poziomy do wyboru).

Vsoc 1,21V 

Napięcie CPU od 1V w idle do 1,19-1,2 maks.

W biosie CPU vcore 1,12V.

Zegar 5215.

Cb23 lekko powyżej 23000pkt na multi.

Edytowane przez Adikon