Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zakładając, że kupujemy sprawną w 100% używkę to bezapelacyjnie wygrywa RTX 2080Ti oferując najwyższą wydajność w najniższej cenie - cena jej spadła z powodu wieku, ale ma więcej pamięci niż 3080 i do większości nowych i starych gier z nawiązką wystarczy.

Można trybem żyda kupić ja już za 930zl z gwarancją 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/dell-alienware-rtx-2080-ti-11gb-gwar-2mc

Dokładając 69zl mamy nową kartę Intel Arc b580

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Z nowych kart, do tych gier pewnie faktycznie Intel B580 wystarczy i jest najbardziej opłacalny. Niemniej jednak Intel potrzebuje chyba kolejnej generacji kart które będą miały pozytywne recenzje od pierwszego dnia, żeby było jasne że można te karty zainstalować i po prostu używać bez problemów.

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano

Weźcie też proszę pod uwagę, że ja nie jestem zawodowym gamerem, tylko 47-letnim niedzielnym graczem, który ma mnóstwo innych spraw na głowie, a na granie może poświęcić kilka godzin w tygodniu. Nie chciałbym więc strzelać z armaty do wróbli.

Ale muszę przyznać, że zbiliście mnie trochę z tropu - od 2080Ti przez 6700XT i B850 aż po 9060XT :boink:

Opublikowano (edytowane)

@Chattab Jak jest budzet na nowego 9060xt 16GB to nie masz nad czym sie zastanawiac. Intela to bym bral pod uwage jako ostatecznosc, aczkolwiek w cenie do 1000zl nic ciekawszego nie dostaniesz. Z uzywkami bez gwarancji bywa roznie, kupisz i moze  sie spierdzielic po miesiacu. Szukasz karty do komfortowego grania w 1440p to kurde wyloz te 1600zl, ta karta to totalne minimum do wspolczesnych gier przy tej rozdzielczosci z uzyciem FSR4. Jest jeszcze 5060TI lub 4070s ale to juz wydatek rzedu 2000+. Ograsz starsze tytuly to przyjdzie chrapka na cos nowszego. I co? Znowu bedziesz GPU szukac?

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano (edytowane)

Jednak walić tego intela już wolał bym chyba 5060 ti (musiała by kosztować z 1600 zł a nie 2k)  ale to bez sensu skoro 5070 ti kosztuje 1,5 razy tyle a jest 2x wydajniejszy.

Przeboleję na 3060 na razie :E

To jest dom wariatów z tym upgrejdowaniem kompa w A.D 2025.

za 3,5k to ja miałem kompa co wszystko prawie w full hd ciągnął na 60 fps w w 2012 roku a teraz sama karta z średnio-wyższego segmentu tyle kosztuje 8:E :blant:

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)

@Brolly B580 nadaje sie do pierwszego komputera dla fortnajciarza w 2025 roku. Ta karta nie ma mocy, trzeba polegac na upscallingu, ktory nie zawsze ma dobra implementacje, a bez niego jest traumatic experience %-) Jesli szukasz karty do grania w nowe AAA to warto dolozyc zamiast bawic sie w polsrodki.

Opublikowano (edytowane)

Intele mają CPU Overhead najgorszy ze wszystkich, więc wydajność na gorszym CPU to loteria.
Wbrew pozorom 8gb jeszcze daje radę ze skalowaniem, tylko trzeba odpuścić tekstury 4k, które teraz często są w standardzie.
Moim zdaniem można kupić kartę 8gb do ~1100 zł z DLSS lub dozbierać do nowego rx9060xt 16gb za 1600 zł.

RTX2080ti to już staroć, który zaczyna zwalniać przy DLSS4 i swoje przekopał. Jego wartość poleci na dno, gdy wyjdzie rtx5060 super z 12gb, ponieważ ma lepszą / podobną wydajność już we wersji 8gb. RTX3070 bywa nieco lepszy.
Sam stałem przed podobnym dylematem, ale odrzuciłem nawet rx7700xt, 6800 na rzecz rtx3070, bo chciałem spróbować DLSS i mam tyle zaległych tytułów, że 8GB Vramu jest mi nie straszne, szczególnie że te co mnie interesują zazwyczaj są dobrze zoptymalizowane np. Space Marine 2 w 4K 60fps z DLSS P.
Teraz jedynie problemem jest rozmiar, bo chcę przejść na itx :E 

Mogę sprzedać swojego 3070, ale jeśli ktoś nie jest niewolnikiem DLSS to chyba lepiej kupić rx9060xt, nawet 8gb, ale jak dopłacać to tylko do więcej niż 8gb... Wtedy znowu robi się 1600 zł zamiast 1000 zł. :boink:

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

5800X3D to nadal mocny procesor

Dokładnie, sam na nim cały czas siedzę i jakoś nie ciągnie mnie do zmiany bo daje we wszyskim radę ze sporym zapasem jak na moje potrzeby ;) ale skoro cpu o takiej wydajności nie jest w stanie wykarmić karty o takiej wydajności jak arc580 w każdym wypadku na maxa to nie mam pytań :E

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Mi zupełnie nie o to chodziło ;) a o to jak skopane intel ma stery/narzut skoro takie jaja są przy karcie o takiej wydajności  ;) już chwile temu było o tym przez jakiś czas głośno na tym forum że co z tego że karty tanie i w miarę sensowne jak musisz kupić drogi cpu aby ją w pełni wykarmić LOL

Edytowane przez Send1N
  • Like 3
Opublikowano

A gdybym zdecydował się na 9060XT, to który model warto kupić (pod względem kultury pracy i wydajności) - tradycyjnie jakieś Hellhoundy i Red Devile? Fajnie jakby karta była biała, ale tutaj wybór chyba bardzo skromny.

Opublikowano

@Chattab jak interesuje cię biała to zerknij na hellhounda chłodzenie bdb ale też sam wygląd jest kozacki w tym modelu zadbali o najmniejsze szczegóły, pcb i radiator też są białe nie tylko same wentylatory i ramka chłodzenia jak np w pulse :thumbup:

• Upvote 2
Opublikowano

Jak już płynnie prześlismy od najtańszej karty do 1440p do starych gier "Wiedźmin 3, GTA V, RDR2, Ghost of Tsushima, Skyrim, serie Resident Evil, Metro i Call of Duty, Assassin's Creed Valhalla, God of War Ragnarok, Forza Horizon 5 itp." do karty za 2000zl, to od siebie polecę rtx 5070ti za około 3500zl 

Będzie jeszcze lepszą wydajność od 9600xt 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Chattab 9060xt 16GB  to chyba najbardziej optymalny wybor w budzecie do 2000zl. Wydajnosc w rasteryzacji niemal identyczna jak 5060TI, duzo pamieci, FSR4. :thumbup:

Ale RT/PT leży. Cena prawie identyczna. Jaki sens brać 9060xt, skoro 5060ti ma więcej walorów ?

Biała, dużo rurek, spory radiator... https://www.x-kom.pl/p/1331000-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-5060-ti-aero-oc-8gb-gddr7-dlss4.html

Edytowane przez leven
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@leven 8gb, jesli nie ma pcie 5.0 to bedzie kaszana %-) Jak juz doradzasz cos komus to rob to z glowa, argument o RT przy karcie bez vramu, dobre %-) 

@wallec Po co ma brac 4060 TI z outletu w badziewnej wersji z prawdopodobnie wysokim hotspotem? Raczej nie bez przyczyny ktos ja zwrocil :) Tymbardziej ze 9060xt jest wydajniejsza i dostajesz nowke ze sklepu. Pokaz mi 5060TI 16GB za 1600zl, jesli jest w cenie 9060xt.

• Upvote 1
Opublikowano

Żadne 8GB Vram, zagapiłem się na biały kolor karty :E  16GB Vram robi robotę, widzę to u siebie.  Tylko problemem jest biały kolor karty.  A moją INNO3D wykupili do zera :E  4 rury 8mm robią robotę :)