Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zadanie na logikę:

PiS będąc w opozycji krytykował PO. Doszli do władzy - c**ja zrobili.

KO będąc w opozycji krytykowało PiS. Doszli do władzy - c**ja robią.

Na podstawie posiadanych danych - co zrobi PiS jak za 2 lata wróci?

Ludzie się plują o tą onkologię od 20 lat, a oni wszyscy tak samo to w dupie mają. default-smilies-whee.gif

Edytowane przez crush
  • Upvote 3
Opublikowano

PiS na osłodę 4 lat w opozycji zainstaluje rodziny i znajomych w spółkach skarbu państwa i nas orżnie jak nigdy wcześniej. 

Co do onkologii - PiS był u władzy 8 lat, mieli prezydenta, rząd, tk, wszystko co się dało i tak zadbali o onkologię, że Ziobro leczył się za granicą. To jest świetna reklama tego jak rządy PiS zadbały o szpitale i o onkologię. A normalny obywatel by nie miał wyboru i musiałby leczyć się w Polsce. 

Nie bronię ko bo nie ma ku temu podstaw, niemniej w tym jednym przypadku nie wydaje mi się, żeby coś było nie tak. Po coś są te punkty a przecież nie każdy może dostać dotację. Z KPO na onkologię poszło ponad 5 miliardów złotych, to jest góra forsy. Pozostaje mieć nadzieję, że większość tej kasy pójdzie na to na co miała iść bo że część tej kwoty zostanie rozkradziona nie mam żadnych wątpliwości. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, crush napisał(a):

Zadanie na logikę:

PiS będąc w opozycji krytykował PO. Doszli do władzy - c**ja zrobili.

KO będąc w opozycji krytykowało PiS. Doszli do władzy - c**ja robią.

Na podstawie posiadanych danych - co zrobi PiS jak za 2 lata wróci?

Ludzie się plują o tą onkologię od 20 lat, a oni wszyscy tak samo to w dupie mają. default-smilies-whee.gif

Ty czekaj, chcesz mi powiedziec ze w tej chwili transformujesz sie w LEWAKA? :E Bo wiesz co, ziobro zaskoczenia - Memcen z Bosakiem zrobi to samo, czyli wielki c**j :D

Opublikowano
5 minut temu, ryba napisał(a):

Ty czekaj, chcesz mi powiedziec ze w tej chwili transformujesz sie w LEWAKA? :E Bo wiesz co, ziobro zaskoczenia - Memcen z Bosakiem zrobi to samo, czyli wielki c**j :D

Oczywiście, że turbo prawiczaki Memcena i pedałki czteroprocentowego komucha, czy innej Bejrut, Biełsat, czy jak jej tam bylo, zrobią dokładnie to samo - gówno.

Nie wymieniłem ich wyżej tylko dlatego, że nie oszukujmy się ale w grze nadal jest tylko PiS i PO.

• Upvote 1
Opublikowano

nawet najwieksze lajzy z KO czasami maja przyplyw szczerosci XD

Cytat

KPO za wygrane wybory.

Naszemu ulubieńcowi, którego żona dostała kasę z KPO na ogród zimowy, zebrało sie na chwilę szczerości. Kogo obchodzą kamienie milowe? Najważniejsze że dobrze się znamy.

https://wiadomosci.wp.pl/kpo-za-wygrane-wybory-lacki-mowi-jak-srodki-trafily-do-polski-7188606818916960a

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
50 minut temu, kubikolos napisał(a):

To było dla mnie oczywiste. Jak Tusk, Unia i KO tym grało przy wyborach. Ale fani Tuska i tak tego nie przyswoją chociaż by im to Łącki przeliterował czy wysłał na piśmie poleconym.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, KiloKush napisał(a):

To było dla mnie oczywiste. Jak Tusk, Unia i KO tym grało przy wyborach. Ale fani Tuska i tak tego nie przyswoją chociaż by im to Łącki przeliterował czy wysłał na piśmie poleconym.

Fani Tuska wyhodowali taką sekte, że sam Tusk już w pewnym momencie przestał za nimi nadążać. Na którymś spotkaniu jak uspokajał tych silnych razem jak chcieli liczenia glosow :hahaha:

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

To jest język sowietów to o czym mówi mentzen , tutaj kiedyś przytoczyłem fragment jak sowieci tłumaczyli ze to nie oni wywołali wojnę tylko winę zrzucali na "mocarstwa imperialistyczne i kapitalizm światowy" według sowietów to Wielka Brytania i USA są winne wywołania drugiej wojny , oczywiście źle zrozumiany przez środowisko osób klękających przed podobizna Tuska i KO którzy stwierdzili ze ja bronie ZSRR

Edytowane przez voltq
Opublikowano
8 godzin temu, voltq napisał(a):

To jest język sowietów to o czym mówi mentzen , tutaj kiedyś przytoczyłem fragment jak sowieci tłumaczyli ze to nie oni wywołali wojnę tylko winę zrzucali na "mocarstwa imperialistyczne i kapitalizm światowy" według sowietów to Wielka Brytania i USA są winne wywołania drugiej wojny , oczywiście źle zrozumiany przez środowisko osób klękających przed podobizna Tuska i KO którzy stwierdzili ze ja bronie ZSRR

Po części to prawda. W latach 1930 do niemiec popłynęło całe może pieniędzy z USA w ich gospodarkę. Nie wierzę w to że amerykanie nie widzieli co się tam dzieje w tym czasie. 
Do tego część z tego było bezpośrednio dla NSDAP https://ciekawostkihistoryczne.pl/2017/10/21/zbrodnicze-niemieckie-korporacje-kto-sfinansowal-dojscie-hitlera-do-wladzy/

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Twórczość Jasia Kapeli

Decyzją Ministra Kultury wydanych zostanie 60 000 zł rocznie z podatków na stworzenie przez niego libretta o zakazie aborcji. Wrzucam jako rozgrzewkę przed KPO Kultura z budżetem 250 616 784 zł

https://www.plazaciemnia.pl/2021/02/03/jas-kapela-z-cyklu-wiersze-prezesa/

a ty robaku? nadal kolchoz na 6 rano zeby zarobic na rate za apartament 25m2?

Edytowane przez kubikolos
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.08.2025 o 19:36, kubikolos napisał(a):

Kapela to powinien w pierdlu siedzieć za głoszenie antypolskich haseł, no a ci mu dają dofinansowania co roku xD Uśmiechajcie się brygada!!

https://szczecin.tvp.pl/88389595/koszalinski-radny-pyta-o-kpo-i-jachty

obraz.thumb.png.55d4ff4b92d9bf2aa3e05df4eb5facf2.png

w firmie "Wanted" zajmującej się gastronomią, dokonano w styczniu 2025 wpisu, dopisując kod PKD "77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego", a w maju 2025 otrzymali dofinansowanie. 

ależ zbieg okoliczności, cholera jasna

major-major-suchodolski.gif

Edytowane przez nozownikzberlina
  • Like 1
Opublikowano

nie trzeba też sie dlugo zastanawiac jacy politycy tak dbaja o przyszlosc innowacyjnej gospodarki

Cytat

Rodzina Przewodniczącego Rady z KO dostała grant z KPO na zakup motorówek

W jakim trybie zięć i córka Przewodniczącego Rady Miejskiej z KO z Koszalina Artura Wezgraja otrzymali pieniądze z KPO na zakup dwóch motorówek? O to pytają radni. Wynika, że otrzymali dofinansowanie na gastronomię, choć zięć prowadzi też z Wezgrajem spółkę zajmującą się dzierżawą sprzętu wodnego.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 13.08.2025 o 01:57, Zdzisiu napisał(a):

Na bzdury i jachty tak, na onkologie nie - praca rządu tuska w pigułce 

https://portal.abczdrowie.pl/szpital-nie-dostal-srodkow-z-kpo-przesadzil-jeden-punkt/7188070281497184a

Ale to akurat nie ma nic wspólnego z rządem. Szpital i jachty to różne kategorie, te wnioski nie konkurowały ze sobą. A ile będzie kasy na którą działkę to jeszcze Morawiecki decydował, Tusk tu nie bardzo mógł coś zmienić.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.08.2025 o 19:36, kubikolos napisał(a):

Pomijając fakt, że dla mnie takie działanie jest bezzasadne, to tylko parę istotnych szczegółów.

1. Nie 60 tysięcy rocznie, a 6 tysięcy miesięcznie brutto przez jeden rok, choć to i tak o 6 tysięcy miesięcznie za dużo...

2. W regulaminie jest że wsparcie stypendialne w wysokości 6 tysięcy miesięcznie brutto jest przyznawane na 3, 4, 5 lub 6 miesięcy, czyli musiał dostać 2 stypendia i to należy sprawdzić, czy mógł dostać dwukrotne wsparcie w ramach tego samego programu.

18 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

w firmie "Wanted" zajmującej się gastronomią, dokonano w styczniu 2025 wpisu, dopisując kod PKD "77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego", a w maju 2025 otrzymali dofinansowanie. 

Nie "zbieg okoliczności" ;) , tylko zamierzając składać wniosek trzeba było określić drugi profil działalności łącznie z PKD. Jakby nie dostali dofinansowania to PKD działalności dodatkowych można sobie w każdej chwili zmienić. Dopisując do PKD działalność turystyczną dostali pewnie więcej punktów w klasyfikacji wniosków. Zatem nie doszukiwałbym się spisku, tylko po prostu cwanego rozczytania regulaminów i wyciśnięcia z nich całej esencji.

Problemem większości tych programów jest to, że niekoniecznie punktuje się (lub punktacja ma mniejsze znaczenie) cel społeczny, rezultaty i przyszłościowe utrzymanie danej inwestycji. Po prostu powinien być dołączany biznesplan i oceniane wszystko tak jak bank ocenia pożyczki na otwarcie biznesu. Tu w większości oprócz opisu samej idei przedsięwzięcia nie trzeba w zasadzie wiele więcej i to jest błąd w tych wnioskach, duży błąd.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Afera KPO ma też pozytywny efekt budzący. Uświadamia, że trudno w polskich warunkach osiągnąć dobrą efektywność przy wydawaniu środków publicznych. Niby każdy to wiedział, ale pewnie nie wiedział jak bardzo.

To powinno zmniejszyć społeczną akceptację podnoszenia podatków. A techniczne zwiększy to poparcie dla konfy.

Opublikowano
Cytat

Ogromny deficyt i dług. Minister ujawnił liczby

Rada Ministrów przyjęła w czwartek projekt ustawy budżetowej na 2026 rok. Na konferencji prasowej po posiedzeniu rządu minister finansów i gospodarki Andrzej Domański przedstawił główne założenia budżetu - m.in. prognozowaną kwotę deficytu budżetowego i poziom długu publicznego.

https://www.money.pl/gospodarka/deficyt-budzetowy-i-dlug-publiczny-w-2026-roku-andrzej-domanski-odkrywa-karty-7194174315547552a.html

jakby ktos byl ciekawy ile nas w przyszlym roku beda kosztowac jachty:

Cytat

Analizując dług, warto zwrócić uwagę, że zarówno w definicji krajowej, jak i unijnej, znaczący wpływ na tę pozycję będzie miała w przyszłym roku część pożyczkowa KPO, bez której dług byłby niższy o 3,1 proc. - podkreślił.

Cytat

- Jeżeli chodzi o przewidywaną relacją do PKB długu wg definicji unijnej, to wyniesie ona 66,8 proc. na koniec 2026 roku. Po skorygowaniu o część pożyczkową KPO będzie to 63,7 proc. - wyjaśnił.