Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, skunRace napisał(a):

dlatego Asusowi się należny wielki kop w dupę, przy serii 4000. Dopłacasz nieraz 800-1000zł względem tańszych kart do topowego Strixa, żeby mieć ciszę i chłód.

Asusowi to się zawsze kop za strixy należał nie tylko w serii 4000 ale lata wstecz, dopłacałeś 1000zł zbliżając się już bardzo do modelu wyżej i dostawałeś w pakiecie symfonię cewkową ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, juan napisał(a):

karta działa zajebiscie, w stosunku do tego co było to przepaść, wentylatory nie wskakują na wysokie obroty po ustawieniu ich w trybie “auto”.

Mam jeszcze jedno pytanie i proszę o opinie, u syna w kompie jest STRIX 3080 OC, puściłem go na furmark na 10min, poniżej wrzucam screen. Zmienić pastę na procesorze czy termo pady na nowe też?

Wymień, temperatury będą niższe. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, juan napisał(a):

karta działa zajebiscie, w stosunku do tego co było to przepaść, wentylatory nie wskakują na wysokie obroty po ustawieniu ich w trybie “auto”.

Mam jeszcze jedno pytanie i proszę o opinie, u syna w kompie jest STRIX 3080 OC, puściłem go na furmark na 10min, poniżej wrzucam screen. Zmienić pastę na procesorze czy termo pady na nowe też?

IMG_2632.jpeg

Tutaj może być rożnie, zdarzało mi się wymieniać pastę w naprawdę starych kartach i przeważnie termopady są miękkie. Rekord to GTX 275, gdzie zmobilizowałem się w wątku retro, że odkopie ze strychu PCta z 2009 roku i termopady mięciutkie i elastyczne, byłem w szoku. Ja bym rozkręcił i zobaczył przed zmówieniem PTMa, ale raczej termopady w 3080 powinny być ok.

21 minut temu, Send1N napisał(a):

Asusowi to się zawsze kop za strixy należał nie tylko w serii 4000 ale lata wstecz, dopłacałeś 1000zł zbliżając się już bardzo do modelu wyżej i dostawałeś w pakiecie symfonię cewkową ;) 

Dokładnie, ale z ta pastą to już masakra. Najlepsza jest ta edycja Asus Noctua, wypasione ciche chłodzenie za pierdyliard złocziszy więcej, po to żeby cewki było wyraźniej słychać :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.08.2025 o 23:46, skunRace napisał(a):

@juandlatego Asusowi się należny wielki kop w dupę, przy serii 4000. Dopłacasz nieraz 800-1000zł względem tańszych kart do topowego Strixa, żeby mieć ciszę i chłód. Niestety przez to, że zaoszczędzili na karcie, znam przypadki, gdzie karta już po 8-12 miesiącach od zakupu zachowywała się jak Twoja.

Jedyne co mi nie pasuje na Twoim screenie to rpm wentyli. Nie masz ich na sztywno ustawionych przypadkiem ? Owszem temperatury spadły kolosalnie, ale rpm wentyli masz w okolicach 1900. To jest stanowczo za dużo jak na Strixa i w zależności od Biosu powinno być 1100-1300rpm i temperatury lekko ponad 60 stopni.  U Ciebie jest 54/66HS stopni, ale za to trochę odrzutowiec jak wcześniej przy HS 105 stopni, bo 1900rpm.

Mam 4070 Super od Asusa (wersja dual OC). Ponad rok śmiga aż miło. Temperatury niskie, sprzęt jest cichy o ile nie wywalę 150+ FPS w ustawieniach (albo no limit).

Edytowane przez Infi
Opublikowano

@Infi Właśnie paradoksalnie ASUSa jest taki, że ich "niskie" karty typu DUAL czy PRIME są dobre z każdej strony, a te teoretycznie "premium" czyli TUF, ROG, STRIX, ASTRAL itd. mają często okrutnie głośne cewki i inne problemy.

Daleko nie trzeba patrzeć jak jeden ze zbanowanych userów forum przerzucił ileś egzemplarzy RTX 5090 w wersji ASTRAL za naście tysięcy złotych i żaden nie spełnił jego oczekiwań. Trochę słabo...

• Upvote 4
Opublikowano
Godzinę temu, @MUZ napisał(a):

Za co poleciał jeśli to nie tajemnica? : )

Za niewłaściwe zachowanie oraz wiele innych przewin których lista jest tak długa jak rolka papieru ... 

Była konwersacja w tym temacie i nasi admini to też komentowali - raczej wychodził z tego pewnien obrazek dość sfrustrowanego osobnika który miał swoją wizję inic do niego nie docierało.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Infi napisał(a):

Mam 4070 Super od Asusa (wersja dual OC). Ponad rok śmiga aż miło. Temperatury niskie, sprzęt jest cichy o ile nie wywalę 150+ FPS w ustawieniach (albo no limit).

A ja już nie zliczę ile było łącznie tematów na PcLabie, które dotyczyły właśnie Asusa, głównie Asus Dual i TUF w tym, gdy  karta nie miała nawet 12 miesięcy.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o GPU można powiedzieć, że jestem antyfanem wielkiej trójcy (ASUS, MSI, GIGABYTE) chociaż gdybym miał z niej wybierać, postawiłbym na GIGABYTE chociaż od zawsze jest skojarzenie że słabymi wentylatorami, a teraz jeszcze ta rozpływająca się pasta. 

Na dzień dzisiejszy gdybym miał brać radeona, to wziąłbym Sapphire, a Geforce zastanawiałbym się między Inno3d, a Zotac.

Opublikowano
31 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja za to Zotaca raczej już nie kupię, przejechałem się na dwóch modelach w tym roku. 

Wróciłem za to do MSI i to była dobra decyzja. 

Na jakich modelach dokładnie?

Ja przez chwilę miałem Zotaca Solid 5080 (nie core, nie sff) i to była niesamowita kobyła ze świetnym chłodzeniem, wykonaniem i ciszą.

Opublikowano

Ponad miesiąc temu (4 lipca) oddałem 5070Ti na rękojmię, dopiero dzisiaj kasa wpłynęła na konto za 5070Ti, jakieś GPU musiałem mieć i okazało się że wystarcza mi 5060Ti więc zostaje na dłużej, procka też z 9800X3D zmieniłem na 7700, bo po co X3D do 5060Ti. 

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

W np. CS.GO w 1080p będzie różnica po wymianie 9800x3d  na 7700.  Ale ile ?  W grze i tak technika trzymającego mychę i klawę daje wyniki. Pierwszy raz czytam, żeby użytkownik z doświadczeniem zamienił najwyższy  model na niższy. :red:

Jakie OC zrobiłeś przy UV dla karty ?

Edytowane przez leven
Opublikowano
42 minuty temu, leven napisał(a):

Pierwszy raz czytam, żeby użytkownik z doświadczeniem zamienił najwyższy  model na niższy. :red:

Sprzedałem swojego czasu 5800X3D jak ludzie zabijali się o niego i z tej sprzedaży kupiłem 7500f, B650 i 32gb ramu. 

Opublikowano

@ShaDow_Pro Czyli miałeś Pump-Outa na Zotacu RTX 5xxx?
Ciekawi mnie jaka jest polityka tego odłamu firmy PCPartner odnośnie zmiany pasty... Inno3d nie robi problemów, nie wiem jak Manli i Zotac.
U mnie na Inno3d 5070ti X3 wleciał pierwszego dnia PTM 7950 na rdzeń ;) Tak dla świętego spokoju (no i poprawy temperatur).

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@AndrzejTrg Ja mam podkładkę z Inno3d Poland i Inno3d Europe, ponadto w 5070ti nie uświadczyłem żadnej plomby jak coś.

Tak ja wiem, ponieważ coś tam śledziłem temat, ale wiesz jak to bywa, Panie wymieniał Pan pastę i coś tam uszkodził, i temu karta padła, Oni tak mogą pisać że problemów nie będzie, ale rzeczywistość może być zupełnie inna :) karta padła, nawet sama od siebie, a moga przyklepać że to przy wymianie zahaczyłeś/zalałeś/urwałeś itp itd i co w takim wypadku? 

Opublikowano

jeszcze jeden temat mi się nasunął :), mam prośbę, pomożecie z OC mojego strixa, macie może jakieś stabilne parametry dla tej karty do ustawienia w afterburner?

Opublikowano
3 godziny temu, leven napisał(a):

Pierwszy raz czytam, żeby użytkownik z doświadczeniem zamienił najwyższy  model na niższy. :red:

Zdarzało mi się swego czasu "dla zabawy"...teraz gdybym dostał korektę na 9070xt który poleciał na RMA (marne szanse) to odkupiłbym od kumpla 7800xt którego pożyczyłem.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, leven napisał(a):

Jakie OC zrobiłeś przy UV dla karty ?

W csa i tak nie gram, kartę mam ustawioną 3210MHz@1V. 

3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Czyli miałeś Pump-Outa na Zotacu RTX 5xxx?

Na to by wychodziło, na początku było chłodniej dużo niż przed odesłaniem karty i nie miała na to wpływ temperatura otoczenia. Dobrze że nie grzebałem nic i odesłałem, cieszę się że problem się tak rozwiązał i dostałem 100% kasy za nią %-)

Samo chłodzenie też było wielkie, ale tyłka nie urywało po czasie, wysoki startowe obroty minimalne wentylatorów ~1200.

5 godzin temu, leven napisał(a):

Miałem 7800X3D i 9800X3D, kilka różnych kart przez ostatni rok-dwa, teraz trochę mi się w życiu zmieniło i na obecne realia zadowala mnie stabilny config, który jest po prostu bezproblemowy, siadasz odpalasz i działa.

R7 7700+ 5060Ti jest spoko, może w przyszłości wstawię 5070 18GB czy coś, na ten moment jestem zadowolony zarówno z kultury pracy jak i wydajności. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano
2 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Samo chłodzenie też było wielkie, ale tyłka nie urywało po czasie, wysoki startowe obroty minimalne wentylatorów ~1200.

I za to cenię sobie Asusa i MSI, za wentylatory. Nie dość, że kulturalnie pracują (przy wysokich obrotach jest tylko wyraźny szum), to też startują od niskich wartości. Wcześniej miałem Palita i wkurzało mnie, że startowały od 1300 rpm.

• Upvote 1