Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, GTM napisał(a):

To oczywiste, że hardkorowi gracze wiedzą że wychodzi Forza, ale czy ludzie którzy kupują 1 czy 2 gry rocznie też wiedzą? Poprzednie kampanie robione na bogato celowały w trochę szerszą grupę ludzi, o grze wiedziały także osoby które mało grają albo w ogóle nie grają w gry samochodowe, ale trailery były tak dobre, że każdy chciał tej Forzy spróbować, teraz tego nie ma.

Trochę to wszystko zaczyna śmierdzieć szczerze mówiąc, z ekipy deweloperskiej odeszły kluczowe osoby, grę robiono dłużej niż zwykle a nie widać raczej żadnych istotnych nowości, raczej taka kosmetyka, kampania reklamowa to jakaś bieda jakby w ogóle w tą grę nie wierzyli, Forza Motorsport to był też raczej niewypał.

Dokładnie właśnie o to mi chodziło. Widzę ze nie tylko ja widzę ze cos jest nie halo przed premiera.

Poza tym, jak na ten moment nie widzę tego, czego się spodziewałem zobaczyć w tej FH, czyli klimatu Tokio Drift...

I tez nie tylko ja jestem rozczarowany.

https://spidersweb.pl/2026/04/ogralem-forza-horizon-6-wrazenia-opinia.html

image.thumb.png.9256545916a02d8251c46562fbedf788.png

To jest właśnie największy problem w tej serii, ze wszystkie gry są takie same. A tutaj chyba jak nigdy mieli okazje się wykazać i zrobić coś odmiennego.

15 minut temu, lukadd napisał(a):

FH5 podstawka 299pln, FH6 299pln :E 

Deluxe FH5 350pln, FH6 419pln

Premium z DLC FH5 440pln, FH6 520pln.

FH5 wyszła w 2021 roku.

Cena FH5 podstawki bardzo krótko kosztowała 300zl i szybko to zweryfikowali ... A tutaj nie ma nawet w połowie takiego oczekiwania na grę jak było wtedy ze o 4 nie wspomnę.

FH5

image.thumb.png.e4e6957e5f5ac8572740ad02852db81f.png

FH4

image.thumb.png.66ea711f55324ddaf031902a18a3e05b.png

Dla porównania FM8

image.thumb.png.f992327f0066b2afbd6a6a499b867396.png

Zobaczymy, ale czuje ze 6 z cena poleci bardzo szybko, oczywiście nie na stale, ale będzie szybko korekta. Zapewne szybciej niż przy 5.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Hype jest, 

Ale są obawy, że to zwykły reskin bez zmian. Zobaczymy jakie wykręci wyniki.

FH5 wykręciła ogólnie lepszy od FH4.

Ogromna różnica była w przebiegu peaku, bo FH4 zdobyła go później , sprzedaż się rozkręcała. FH5 tylko na premierę, po czym miała ogromny zjazd i spadek zainteresowania .

ResizedImage_2026-04-15_17-52-28_0462.jpg

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano

Zbankrutować na pewno nie zbankrutują :E

Forza jak forza :E Ja ogólnie jestem zawalony grami totalnie, więc nawet nie mam czasu zbytnio śledzić. Ale youtube jak zerkam jest zawalony materiałami z gry :E 

Opublikowano
41 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

Ogromna różnica była w przebiegu peaku, bo FH4 zdobyła go później , sprzedaż się rozkręcała. FH5 tylko na premierę, po czym miała ogromny zjazd i spadek zainteresowania .

Niczego się nie dowiesz z tych porównań, FH4 na Steam pojawiła się 3 lata po premierze, więc nie masz tam premierowego "peaku".

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Dokładnie właśnie o to mi chodziło. Widzę ze nie tylko ja widzę ze cos jest nie halo przed premiera.

Poza tym, jak na ten moment nie widzę tego, czego się spodziewałem zobaczyć w tej FH, czyli klimatu Tokio Drift...

I tez nie tylko ja jestem rozczarowany.

https://spidersweb.pl/2026/04/ogralem-forza-horizon-6-wrazenia-opinia.html

image.thumb.png.9256545916a02d8251c46562fbedf788.png

To jest właśnie największy problem w tej serii, ze wszystkie gry są takie same. A tutaj chyba jak nigdy mieli okazje się wykazać i zrobić coś odmiennego.

Cena FH5 podstawki bardzo krótko kosztowała 300zl i szybko to zweryfikowali ... A tutaj nie ma nawet w połowie takiego oczekiwania na grę jak było wtedy ze o 4 nie wspomnę.

FH5

image.thumb.png.e4e6957e5f5ac8572740ad02852db81f.png

FH4

image.thumb.png.66ea711f55324ddaf031902a18a3e05b.png

Dla porównania FM8

image.thumb.png.f992327f0066b2afbd6a6a499b867396.png

Zobaczymy, ale czuje ze 6 z cena poleci bardzo szybko, oczywiście nie na stale, ale będzie szybko korekta. Zapewne szybciej niż przy 5.

DLC w pełnej cenie 😉

Opublikowano

Dzisiejszy playerbase nie wie co to Tokio Drift i S14 :E 

Opublikowano

Ciekawe czy lepsza sprzedaż FH6 na steamie może mieć coś wspólnego z tym, że przy premierze FH5 można było kupić 3 miesiące game-passa za 4 zł :hmm: :hihot:

https://www.gry-online.pl/newsroom/premiera-forza-horizon-5-gra-juz-dostepna-za-4-zl-w-game-pass/za20c2c

No i niech się pochwalą pre-orderami na xboxie ;) to mogą być ciekawe liczby.
Poza tym nie wiem jaki ma związek trochę lepsza sprzedaż gry na steamie (o jakieś 180k) do kondycji Xboxa? Koleś już całkiem odpłynął.

Opublikowano
35 minut temu, GTM napisał(a):

Ciekawe czy lepsza sprzedaż FH6 na steamie może mieć coś wspólnego z tym, że przy premierze FH5 można było kupić 3 miesiące game-passa za 4 zł :hmm: :hihot:

Częściowo pewnie tak, wtedy kupować gry na stałe się nie opłacało... Rok wychodził jak teraz praktycznie miesiąc xD 

Opublikowano

Niektórzy nacykali tego wtedy, tyle że chyba dotąd jeszcze mają dostęp :)

Promocja z pringelsów była de Best sam nastukałem na 3 lata do przodu bo maksymalnie chyba tylko tyle było można, o ile mnie pamięć nie myli było to w 2021 roku 🤪 

Opublikowano

Ta max na 3 lata. 

Ale teraz i tak jak ktoś nie będzie grał w FH6 regularnie, a chce po prostu zjeździć mapę premierowo to i tak nawet za te 60 zeta spokojnie na miesiąc warto.

Ja sam jeszcze nie wiem czy kupię na premierę, ale nie dla tego, że to nie Tokio Drift, a zwykła poczciwa Forza Horizon :E Po prostu jestem i tak zawalony grami na maxa. A samochodówki ogólnie mi się już trochę przejadły, przez te kilka ostatnich lat dużo jeździłem w różne.

Opublikowano

Wersja FH6 Standart na MS Store chodzi za 47euro,

To cena za 2 msc gamepassa Ultimate, a ostatnio po kupnie abo grałem tam w 1 grę którą ostatecznie lepiej byłoby kupić, bo teraz nie mam do niej dostępu xD

47e to niewiele za grę na setki godzin, o ile komuś nie znudziła się już formuła po FH3,4,5, bo to tylko reskin.

Opublikowano

Jak ktoś będzie grał regularnie to oczywiście, że warto kupić. Pass dla tych co chcą po prostu pojeździć, zobaczyć, zwiedzić mapę, miesiąc styknie. A na PC nie trzeba Ultimate passa, zwykły PC pass ma tą grę i kosztuję jakoś 60zeta za miesiąc.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 15.04.2026 o 16:23, Kadajo napisał(a):

Coś czuje ze cena szybko poleci, niecały miesiąc do premiery a hype na tą grę jest zerowy.

Może nie jesteś w grupie potencjalnych odbiorców. Ja na YT oglądam dużo treści motoryzacyjnych to mi zasypało go materiałami z Forzy. Na twitterze też co chwile mi wyskakują jakieś urywki. Z poprzednich części nie kojarzę takich sytuacji :D 

Opublikowano
7 godzin temu, mazi636 napisał(a):

Może nie jesteś w grupie potencjalnych odbiorców. Ja na YT oglądam dużo treści motoryzacyjnych to mi zasypało go materiałami z Forzy. Na twitterze też co chwile mi wyskakują jakieś urywki. Z poprzednich części nie kojarzę takich sytuacji :D 

Ja nie mam reklam ;)

Opublikowano (edytowane)

Bo widocznie nie śledzisz tego, ja mam wiecej materiałów niż przy FH4 czy FH5. Masz na yt masę, krótkich trailerów i nagrań z rozgrywki. Czego byś jeszcze chciał? Poraz pierwszy spotykam się z kimś kto narzeka na zbyt mało agresywny marketing :E

Toż to takich filmików bezpośrednio od wydawcy jak wkleiłem wyżej jest z 10 plus do tego wywiady z twórcami. 

Edytowane przez KamcioGF
  • Upvote 1
Opublikowano

Tak po namyśle to poczekam na premierę, oceny, stan techniczny. Jak będzie OK to chyba zapoluję na wersję Steam, bo faktycznie pierwsze miesiące mogą być słabe, a GP nie zamierzam opłacać dłużej. 

A wersję Steam zainstaluję na Legionie i będę miał mobilnie fajną ścigałkę. Ale jak pisałem - poczekam, w tej chwili najtaniej na Steam 279 zł z kluczykowni, co się kompletnie nie kalkuluje.

Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Bzdura bo 2 msc kosztować będzie około 95 zł, czyli połowę ceny gry, a to wciąż MS Store ;) 

W XGPU masz dostęp do clouda, gier na Xbox na np. handheldzie 114,99 zł miesięcznie (+wsteczna kompatybilność)

Sam gamepass PC jest tańszy, kosztuje 62,99 zł miesięcznie, ale możesz grać tylko z PC.

Opublikowano (edytowane)

kupiłeś miesiąc, czy zapłaciłeś za 3-6 miesięcy 150-250zł - wychodzi Ultimate za 47 zł msc xD
za 190zł jest Forza na Windows Store

Co jest większą bzdurą, płacić parę miesiący abonamentu za 200zł dla Forzy, czy kupić Forzę na stałe za tą samą cenę.

Edytowane przez MaxxGroo