Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Nie pomyłka, to była FH4, bo działa się w Anglii tam jest też ruch lewostronny :D

W obu. Australia też jeździ po lewej. W sumie na PC była tylko jedna FH z prawilnym ruchem :D

Edytowane przez some1
Opublikowano

Jak już tak narzekamy na byle pierdy to ja bym dodał od siebie, że mogliby poświęcić trochę zasobów i zrobić więcej części do wizualnego tuningu, bo serio jeden pakiet "forza aero" do każdego auta? W Motorfest nie ma licencjonowanych części tuningowych ale chociaż grafik zrobił swoje autorskie więc nie musieli dodatkowo bulić licencji na to, ba nawet takie indyki jak JDM czy CarXstreet mają masę takich części a bogaty MS nie rzuci groszem? 

W ogóle macie jakiś idealny typ gry wyścigowej, która nigdy nie powstanie? Ja dałbym mapę wielkości pierwszego The Crew lub chociaż TDU, kilka miast połączonych autostradami i krajówkami, w których odbywałyby się zawody na wzór tych z NFS Pro Street gdzie mamy takie amatorskie/pół profesjonalne zawody w stylu wczesnych lat 2000, z komentatorem, widownią i jakąś imprezą motoryzacyjną w tle. Co do tuningu poszedłbym na grubo w stronę Car mechanic simulator, gdzie dosłownie składasz i serwisujesz auto śrubka po śrubce, dodałbym też system zużycia opon, zawieszenia, silnika gdzie jak nie zmienisz oleju po danym przebiegu to części zaczną się szybko zużywać i można zatrzeć motor np. w środku zawodów albo w trasie do nich. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, maras2574 napisał(a):

Ale jak się gra na kierownicy z widokiem że środka i kółkiem po prawej stronie, to już robi różnicę ;) Na szczęście w FH gra się padem z widokiem zza auta :)

no od zawsze tak gram niby aberracja ale przyzwyczajenie robi swoje i żeby lepiej widoczki podziwiać.  Zagral bym ale w FH5 nie ograłem żadnego dlc z tych dwóch, brak czasu kupiłem kiedyś tego klona na promce za 80zł od ubi  Motorfest i do dzisiaj nie ograłem a nawet mi sie podobał musze wrócić  i skończyć.. 

W dniu 23.04.2026 o 08:52, azgan napisał(a):

Było 🤔? FH6 to "DLC" z nową mapą czyli tak jak większość myślała 😉

Stagnacja, po co maja cos zmieniać jak sie sprzedają to jedna z lepszych IP sprzedażowo od MS na wszystkich platforma świetnie sie im sprzedaje.  Bo nie maja żadnej konkurenci w tym segmencie. Smutne ale prawdziwie. 

Edytowane przez Luki_
Opublikowano

Dla mnie taka idealna gra wyścigowa by była taka która by dawała realistyczne poczucia bycia wewnątrz auta i oddania tej ciężkości samochodu i tego ze to nie pudełko zapałek jak jest praktycznie we wszystkich grach wyścigowych. Nie te statyczna jak skala kamerki i krystalicznie czysty obraz jakbym oglądał samochód w salonie tylko żeby się dało "poczuć" poprzez obraz to ze my jako kierowca walczymy z oponami i fizyka aby utrzymać tę tonę żelastwa na drodze.

Bliskość takiego doświadczenia widzę tylko w filmach.

Podobno w FH6 mogą się pojawić motory wiec może być całkiem ciekawie...

W FM8 wygląda już to całkiem spoko z kokpitu, ale nadal brakuje trochę tego chaosu i dźwięków które sugerują ze naprawdę zapitalasz.

Ja rozumiem ze to gra i zaraz by ktoś płakał ze nic nie widzi więc i nie może czasów wykręcić, ale chodzi o to żeby dać tylko możliwość grania z taka kamera, a kto chce to sobie włączy klasyczna.

A jak wygląda kokpit w FH 5 ? Jakby kamera była na jakimś gimbalu albo niemalże wisiała w powietrzu i prawie ze w ogóle nie reagowała na fizykę:

Nie czuć tutaj w ogóle jazdy samochodem tylko jakbyś sunął poduszkowcem albo jakimś statkiem kosmicznym po idealnie równej nawierzchni.

Brakuje tego pędu powietrza, tych mikrodrgań czy losowo jakichś nierówności w powierzchni, brak jakiegokolwiek poczucia ze możemy w każdej chwili stracić panowanie nad autem przy takiej prędkości i game over :D

Grid Legends mail tez całkiem niezły widok z kokpitu

A tutaj filmik ktory w sumie opisuje to oczym pisze wyzej :

Co ciekawe w opisie autor wspomina ze Thr Crew Motorfest próbuje właśnie oddać taki kokpit. A świetnym przykładem gry która robiła to dobrze był DriveClub.

Motorfest moim zdaniem jest tylko trochę lepszy od FH pod tym względem brakuje tych mikrodrgan i tego chaosu, obraz jest za spokojny jak na prędkości jakie osiągamy.

Driveclub:

I tu jeszcze ciekawe porowananie:

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Dla mnie taka idealna gra wyścigowa by była taka która by dawała realistyczne poczucia bycia wewnątrz auta i oddania tej ciężkości samochodu i tego ze to nie pudełko zapałek jak jest praktycznie we wszystkich grach wyścigowych. Nie te statyczna jak skala kamerki i krystalicznie czysty obraz jakbym oglądał samochód w salonie tylko żeby się dało "poczuć" poprzez obraz to ze my jako kierowca walczymy z oponami i fizyka aby utrzymać tę tonę żelastwa na drodze.

Bliskość takiego doświadczenia widzę tylko w filmach.

Chłopie są simy + VR i masz to czego szukasz, a nie wymagasz od Horizona który jest arcade :D 

Edytowane przez galakty
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Nie czuć tutaj w ogóle jazdy samochodem tylko jakbyś sunął poduszkowcem albo jakimś statkiem kosmicznym po idealnie równej nawierzchni.

Brakuje tego pędu powietrza, tych mikrodrgań czy losowo jakichś nierówności w powierzchni, brak jakiegokolwiek poczucia ze możemy w każdej chwili stracić panowanie nad autem przy takiej prędkości i game over :D

Mówisz masz ;) w żadnej innej grze nie ma takiego poczucia prędkości. Tylko to jest już retro gra (słyszałem że xbox360 to już retro sprzęt), niemniej pomimo 15 lat na karku gra nadal się broni.

• Haha 1
Opublikowano

Powód może być dość prozaiczny, w Horizon możesz każdym autem zjechać z asfaltu i ciąć na przełaj 300 km/h. Jakby kamera była tak czuła na wstrząsy to kompletnie by się posypała.

A zresztą w realu masz "gimbala" w głowie i to co widzą nasze oczy nie trzęsie się tak jak widać później na nagraniach z ręki czy dashcamu. Zawsze jest jakiś balans pomiędzy realizmem a "cinematic experience".

• Like 1
Opublikowano

No dokładanie o to chodzi. Ale widać ze taki mod do Asseto Corsy mocno podnosi te doznania i faktycznie to działa.

Niby w grach możemy czasem dostosowywać to, jak kamera się zachowuje, ale zazwyczaj to, co jest ustawieniem standardowym najczęściej jest jednocześnie maksymalnym i można to tylko obniżyć albo wyłączyć.

Opublikowano

Kilka kamer do wyboru? Panie... Nie te czasy. FH6 to DLC do FH5 które było DLC do FH4. Najmniejszy wysiłek, gra i tak się sprzeda.

Na PC mielibyśmy praktycznie idealną grę (prawie bo ideałów nie ma) w postaci GT7, ale nikomu się przeportować nie chciało :( 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, galakty napisał(a):

Chłopie są simy + VR i masz to czego szukasz, a nie wymagasz od Horizona który jest arcade :D 

@KadajoTyllo VR ci da takie doznanie i efekt wow.  No i kierownica oczywiście wtedy czujesz się faktycznie jak w kokpicie ale trzeba lubić na tym grać . Są mody do normalnych gier a sporo już ma wersje vr .  No gt7 to topka tam jest to dopracowane . Ale trzeba mieć wszystko od sony, konsole i ich google.  Dobrze ze sicgałki gram od święta za droga zabawa. (:

Edytowane przez Luki_
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja ogólnie jak pograłem trochę w simy na kierownicy i posmakowałem jak działa kółko z dobrym FFB to, od Forzy się odbijałem z kierownicą. Nie sprawiało mi to frajdy na dłuższą metę i mimo, że w FH poprawiali z czasem działanie kierownic, to dalej w to się najlepiej śmiga na padzie :E 

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Kilka kamer do wyboru? Panie... Nie te czasy. 

Że co ? Teraz to dowaliłeś :E

Przecież FH czy FM mają po 6 kamer różnych.

Zderzak, Maska, Kokpit, Kokpit bez kierownika, i klasyczne kamery z zewnątrz bliska i daleka.

Dodatkowo w takim NFS masz jedna specjalna kamerę dynamiczna (action camera) z zewnątrz która w sposób kinowy zmienia swoje ujęcia jak wchodzisz w zakręty.

• Haha 1
Opublikowano
20 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

To jak : nie zagram w grę bo tam się steruje kobietą :E borok rozum 

To zupełnie nie jest jak granie kobietą. Nie wiem skąd nawet ci przyszło do głowy takie porównanie. 

Granie inną płcią nie zmienia ci percepcji odbioru gry. W sumie to nawet nie chce mi się tego tłumaczyć, to tak jakbyś udawał zdziwionego że różni ludzie mogą widzieć w inny sposób różne kolory (i wcale nie chodzi mi o defekty wzroku typu daltonizm) więc nawet nie zamierzam ciągnąć dalej tego tematu. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Asag napisał(a):

To zupełnie nie jest jak granie kobietą. Nie wiem skąd nawet ci przyszło do głowy takie porównanie. 

Granie inną płcią nie zmienia ci percepcji odbioru gry. W sumie to nawet nie chce mi się tego tłumaczyć, to tak jakbyś udawał zdziwionego że różni ludzie mogą widzieć w inny sposób różne kolory (i wcale nie chodzi mi o defekty wzroku typu daltonizm) więc nawet nie zamierzam ciągnąć dalej tego tematu. 

Dobrze 🙂