Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemka,

Mam kartę RTX 3060 Ti Eagle 3-fan 8 GB i zmagam się z bardzo wysokimi temperaturami podczas grania. GPU dochodzi do 85°C, a hotspot nawet do 102°C.

Bez mocnego undervoltu (np. 1500 MHz / 840 mV) karta praktycznie się gotuje. Z undervoltem jest ciszej i chłodniej, ale tracę ok. 15 FPS. W rozdzielczości 2K potrafi momentami dobijać nawet do 88–89°C.

Karta nie ma już gwarancji, a nowej na razie nie mam możliwości kupić (docelowo myślę o RX 9070 XT, ale to w przyszłości). Rozważam wymianę termopadów/pasty, tylko nie wiem, czy dam radę sam to zrobić.

Macie jakieś rady, co najlepiej w tej sytuacji zrobić? Czy w ogóle da się coś zrobić?

Edytowane przez Nocturne
Opublikowano (edytowane)

Termopadów nie trzeba ruszać, już dziesiątki razy było o tym pisane, na 99% po demontażu chłodzenia jeżeli któryś pad nie rozerwie się przy jego ściąganiu będą one w dobrym stanie, do wymiany jest tylko pasta na rdzeniu to wszystko :thumbup: (Najlepiej PTM)

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@Nocturnenie baw się w żadne zmienianie pasty, tylko PTM jak koledzy wyżej pisali. Termopadów na 90% nie będziesz musiał zmieniać. Dla pewności wpisz sobie na Yutube rozbieranie modelu Twoje karty i na pewno sobie z tym poradzisz, żadna filozofia.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 8.09.2025 o 19:40, Send1N napisał(a):

Termopadów nie trzeba ruszać, już dziesiątki razy było o tym pisane, na 99% po demontażu chłodzenia jeżeli któryś pad nie rozerwie się przy jego ściąganiu będą one w dobrym stanie, do wymiany jest tylko pasta na rdzeniu to wszystko :thumbup: (Najlepiej PTM)

No chyba, że nie ma padów tak jak u mnie  a ten po lewej to szpachlówka :E

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Dzięki wielkie za wasze odpowiedzi. Jeśli dobrze zrozumiałem najlepiej zmienić aktualną pastę na rdzeniu na termopad Honeywell/Gelid i temperatury powinny wrócić do normy.

@skunRace dzięki, znalazłem już jakiś filmik, na którym fajnie widać jak rozebrać kartę. Cóż... spróbuję :D

Edytowane przez Nocturne
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja też dzisiaj zmieniałem pastę na GPU i jest prawie to samo :E Jedynie pik idle -> obciążenie spadł z różnicy 17 stC do 12 stC, ale po nagrzaniu się radiatora, karta osiąga te same temperatury, co na starej paście. Ale sam pik jest niższy i to daje lepszą stabilność odnośnie przekroczenia temperatury do trotlingu. W sumie uV + OC. Jeżeli autor tak zamierza zrobić, to jak najbardziej dobry lep na GPU jest wskazany.

UV + OC:

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano

Nie zawsze będzie różnica jak fabryczna pasta jest w dobrym stanie i nie jest zdegradowana, swego czasu 2 tygodnie po zakupie rtx 2070Super nałożyłem 4 różne pasty z ciekawości i na każdej były te same temperatury co na fabrycznej ;) w blackwell'u dodatkowo nie msz podglądu na HS więc nawet kładąc ptm'a człowiek nie wie czy ma efekt wow czy nie :E 

• Upvote 1
Opublikowano

@leven Pochwal się jaką pastę dałeś xD Jak jakąś dosyć rzadką (chodzi o konsystencję) np. jak MX-4, to pewnie Ci miesiąca nie wytrzyma jak u mnie :) Głupiego robota takie rozkręcanie - ja raz się sparzyłem i od tej pory na gołe rdzenie tylko PTM.

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Niektórzy mają swoje stare nawyki w życiu i jedną z takich osób jest Leven ;) intel - nvidia - corsair - gskill - wiedzmin to i zwykła pasta wleciała :E 

Trzeba być bardziej otwartym bo tylko sobie krzywdę człowiek robi zapatrzeniem w parę marek. Takie zamknięcie też potęguje niewiedzę.
Taki ja... MSI mi "podpadło" i zarzekałem się jeszcze do tak niedawna, że nie będę brać nic tej marki a tu bach, podkładka, zasilacz, w sumie OLEDa też bym rozważył bo mają ciekawe modele ;) 

• Upvote 2
Opublikowano

Cztery kostki pamięci są od strony bacplate, dla tego taki gorący. Poza tym jest tez pad na mosfetach pod bacplate, który tez daje sporo ciepła. A PCB jest wielkości paznokcia. Jezcze nie widziałem tak małej płytki w układzie graficznym. Ciekawość zwyciężyła :P