Skocz do zawartości

Core i5-14600K na promce z grą za 649zł ALBO Ultra 7 265KF z grą za 1029zł?

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No nieźle. Najpierw się pytasz, czy 14600K czy 265K. Dostajesz odpowiedzi, że 14600K, po czym wybierasz 265K, a następnie go zwracasz.

6 minut temu, Coffee Banan napisał(a):

Czy na AM5 będzie jeszcze jakiś 10xx X3D?

Będzie, prawdopodobnie 12 rdzeniowy.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Coffee Banan napisał(a):

Zwróciłem procesor core ultra 7. Czy na AM5 będzie jeszcze jakiś 10xx X3D? Albo teraz czekamy już AM6?

Na pewno będzie Zen 6, czyli niestety 12-jajowiec. Szanse na pełnego X3D (100% cache'u pełnego CCD) w wersji 8-jajowej są niestety małe, a to oznacza niestety o wiele wyższą cenę.

Co więcej - nawet według plotek Zen 7 jeszcze będzie na AM5.

Jak chesz grać, to tylko AM5 teraz. 

Tak się to waha: 386-486 - lepiej Intela.

Dla tych z płytami pod 486, lepiej AMD 486 DX4 120.

Potem zdecydowanie lepiej Intel Pentium niż AMD K6.

Potem zdecydowanie lepiej Durona 700 zamiast Pentium III.

Potem tylko AMD, jak Intel wydalił z siebie Pentium 4.

Tylko Athlon XP.

Potem tylko Athlon 64.

Potem pojawiło się C2D i do gier nic poza Intelem nie miało sensu przez mocno ponad dekadę.

Aż nastała era AM5 i teraz Intel znowu jest tam, gdzie był z Pentium 4.

Historię podaję, żebyś nie myślał, że doradza jakiś fanboy. 

Zaczynałem od 386 od AMD, ale nigdy nie patrzę na firmę, tylko na to, co jest lepsze. A AM5 jest lepsze o tyle, że nie ma co nawet się zastanawiać. Bierz i się ciesz. Po latach będziesz wspominał AM5 z nostalgią "to była najlepsza platfgorma jaką kupiłem" :)

1 minutę temu, Coffee Banan napisał(a):

Dla mnie 9800X3D -za drogi-.  Więc 9700X w QHD dużo odstaje bez kaszy 3D?

X3D do gier to mus. Kup raz i miej spokój na lata. Proce bez X3D nie dogonią 9800x3d jeszcze przez wiele lat. Nie dwa. Wiele.

1800zł za proca, który starczy do wszystkiego na pewnie dekadę, to nie jest wcale dużo. A jak nie przeszkadza Ci loteria z temperaturami, to za 1250 masz 7800x3d. Też zajebisty proc, tylko że jak masz pecha i trafisz gównianą sztukę, a masz do tego tylko średnie chłodzenie, to może się trochę dławić temperaturą. W 9800x3d przełożyli ten plaster X3D tak, że nie przeszkadza z oddawaniem temperatury. I dlatego ja osobiście bym dopłacił. Bardziej opłacalnego proca do gier niż 9800x3d nie zobaczysz. Zdarzają się raz na dekadę. To jest ten moment, że trzeba "braść"

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Ja się obawiam, że nie stanieje. 

Konkurencji nie ma.

Mogą go po prostu wycofać z produkcji i tyle.

Obawiam się, że 10699X3D (czy jak tam nazwą 8-rdzeniowca)  będzie kastratem, który może w grach wypaść nawet gorzej od 9800x3D. A może nawet w ogóle takiego modelu AMD nie zrobi, tak jak nie zrobiło 9600X3D. 

Następcy mogą być drożsi, bo dostaniesz przymusowo jakieś niskonapięciowe gównordzenie jako dodatek. To przyda się ludziom do pracy, a gracze będą zmuszeni płacić za coś, co jest dla nich bezużyteczne.

PS. Ten RAM z podpisu - DDR5 4800 to do kosza i kup 6000 CL30 w to miejsce. Chyba, że to JEDEC i nie zauważyłeś, że ma też XMP/EXPO ;)

edit: No właśnie. Coś Pan narobił z tym 8700F. 

Odsyłaj i bierz 7500f zamiast tego.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Nie żartuj. 7500f kosztuje 530zł w normalnym sklepie. 

I nie, DDR6 nie przed 2029r. W 2028 może będzie formie superdrogich wynalazków dla bogaczy, z zaletami w grach kompletnie nie wartymi dopłaty, bo gry nigdy, absolutnie nigdy w historii nie wymagały przepustowości pamięci, tylko dobrego czasu dostępu. Są jakieś wyjątki jak Spidermany, czy Intele, gdzie Intel dał dwa typy IMC do DDR5 i DDR4,  ale to kwestia portu na kolanie, zamiast zrobienia porządnej wersji na PC, a z Intelem to po prostu taka "proteza". 

Na to, że DDR6 da coś w grach nie masz co liczyć. Szczególnie w erze dodawania do proców chipów cache jak X3D. 

DDR6 w 2027 to w sprzęcie "roboczym" i to też pod koniec roku. Spójrz jak to było choćby z DDR5. Pamiętam te ceny. 1500zł za 2x16GB :E

Z inflacją to będzie 2000+zł teraz.

I co z tego? Ano nic, bo 12900K z tym superdrogim RAMem dostał potem po dupie od 5800X3D na DDR4.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

Oki, jak sprzedam ten ddr5 kingstona to kupię 2x 48 GB 6000 D5. 

10 minut temu, wamak napisał(a):

Czemu akurat to, a nie 7500F? 8700F ma cache L3 tylko 16MB, a 7500F 32 MB.

Na YT oglądałem filmiki i niby 7500F oraz 8700F to w grach to samo, bo drugi ma 8 jajek. Prawda to?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, VRman napisał(a):

Potem tylko AMD, jak Intel wydalił z siebie Pentium 4.

Tylko Athlon XP.

Potem tylko Athlon 64.

Potem pojawiło się C2D i do gier nic poza Intelem nie miało sensu przez mocno ponad dekadę.

Aż nastała era AM5 i teraz Intel znowu jest tam, gdzie był z Pentium 4.

Tak samo, po Sempronie 2800+ s754 przeszedłem na C2D E4300 (był niezły kop) i potem przez dekadę intel aż do AM5.

19 minut temu, VRman napisał(a):

X3D do gier to mus.

Chyba że wyżyłuje się pamięć Ram ile tylko się da, to można na non 3D ugrać te 10%.

3 minuty temu, Coffee Banan napisał(a):

Na YT oglądałem filmiki i niby 7500F oraz 8700F to w grach to samo, bo drugi ma 8 jajek. Prawda to?

Jeśli to samo, to bezpieczniej brać cepa z większym L3 do gier.

Swoją drogą: masz 14600K, nie lepiej go zostawić i kupić tylko szybsze Ramy pod niego? Będziesz miał spokój na kilka lat.

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, wamak napisał(a):

Tak samo, po Sempronie 2800+ s754 przeszedłem na C2D E4300 (był niezły kop) i potem przez dekadę intel aż do AM5.

z amd na 2 rdzenie też był kop 

Pamietam ze 1 rdzeniowce zadszyki  dostawaly.

Bioschock z 20 fps na ok 80 z 1 rdzeniowego semprona na x2 toledo

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Ile ?? :smiech:Chyba 1-2%

Sprawdzałem, na R7700, który nie ma kaszy 3D i jest bardziej wrażliwy na pamięć, ugrałem 10% (w grach) względem luźnych timingów na EXPO.

Pewnie masz cepa X3D, to wtedy nie ma różnicy.

Tu masz też test:

https://ithardware.pl/poradniki/poradnik_podkrecania_oraz_optymalizacji_pamieci_ddr5-44907.html

Edytowane przez wamak
Opublikowano
9 minut temu, Coffee Banan napisał(a):

Nie opieraj wiedzy o filmiki na YT, chyba, że z kanałów o dobrej reputacji jak Gamer Nexus, Hardware Unboxed.

Nie jest to samo, bo mniej cache w grach zawsze boli. Dlatego proce z X3D tak fajnie sobie w grach radzą. Rdzeni nie potrzeba tak jak niskiego czasu dostępu do pamięci, i tu im więcej z tych obliczeń da się zrobić bez wychodzenia z cache'u do RAMu, tym lepsza wydajność.

Co do RAMu. Tylko bierz CL30, a nie żadnego inne. Znowu - czas dostępu się liczy bardziej niż cyferki na papierze: "tyyyle megatransferów!"

Opublikowano
1 minutę temu, wamak napisał(a):

Pewnie masz cepa X3D, to wtedy nie ma różnicy.

Jest. Tylko ludzie nie umieją testować i nie wiedzą co mówią.

Np. testowanie bez testowania lows, tylko same AVG, albo testowanie w ustawieniach, gdzie i tak karta dusi.

Nawet z 98003XD nie warto oszczędzać i lepiej brać 6000 CL30. I tak oszczędność groszowa a przypomnę, że może ostatnio jest super dzięki AMD i mamy fajny postęp, ale bywały okresy gdzie przez lata dostajemy po +5-8% postępu na dwa lata. Także różnica typu 10% to wcale nie tak mało jak na proca.

Teraz, Coffee Banan napisał(a):

"CORSAIR VENGEANCE RGB DDR5 RAM 96 GB (2 x 48 GB) 6000 MHz CL36-44-44-96 1,4 V AMD EXPO Intel XMP 3.0"  -może być?

Nie. CL30 36-36 a CL36 44-44. Widać różnicę.

Nie przełoży się ona 1:1 na wydajność, ale 10-15% może czasem mignąć tam, gdzie gra dokładnie na tym akurat się przyhamowała.  Przy obecnych cenach to nie ma sensu, ale ja mówię o zestawach 32 i 64GB. Im większa pojemność tym o superniskie timingi pamięci  trudniej. Na pewno potrzebujesz aż tyle? 

Do 2027r. raczej wystarczy do gier 32GB, a 48GB wystarczy do gier do pewnie 2034. No jak potrzeba Ci więcej do pracy to bierz ile potrzebujesz. W grach będzie wolniej, ale co poradzić. Nie wiem czy w ogóle istnieją zestawy 2x48 z dobrym czasem dostępu. Może jeszcze nawet takich nie ma, a jeśli są to pewnie są bardzo drogie. Nie śledzę tego wcale, bo mi nigdy więcej niż 64GB RAMu się do niczego nie przyda, a pewnie to samo by można powiedzieć i o 48 (czyli 2x32 lub 2x24GB)