Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Dziarson napisał(a):

jasne nie ma róznicy 400MHz w tą czy w tamtą.

Nie każdy ma takie wymagania jak Ty. Nie wiem skąd bierzesz te różnice ale nie mam zamiaru się z Tobą kłucic skoro wiesz lepiej jak to wygląda. A pisząc " nie widzisz strecza" to nawet nie wiadomo o co Ci chodzi, mamy się domyślać czy jak?

Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Sekcji 5 stopni w lewo czy w prawo nie robi różnicy to nie czasy amd fx gdzie trzeba było na to uważać ;) także ten temat można olać ;) 

Nie wiem czy tak do końca. Nie tak dawno temu niektóre płyty na AM4 miewały po 110+C na sekcji i proc throttlowal energetycznie dość mocno.

Opublikowano (edytowane)

Na płytach które osiągały takie wysokie wartości na vrm typu 110c proc tak samo by throttlował na chłodzeniu powietrznym z taką różnicą że sekcja zamiast 110 miała by te 100 :E najlepiej mosfety/radiatory to zawsze owiewało chłodzenie boxowe ;) 

10 godzin temu, DarkeVo napisał(a):

Przypuszczam ze taki be quiet dark rock elite jest lepszy niz to aio 240. Jak sprawdzałem u siebie na 7800x3d to myślę że chłodziło tak samo jak arctic 360 czy be quiet light loop. Naprawdę dobre chłodzenie ale i też kawał klocka😅

Nie no bez przesady ;) tym bardziej przy takim 9800x3d gdzie został znacznie poprawiony transfer cieplny względem poprzednich kilku generacji, testy pokazały że nawet aio 240 daje lepsze wyniki niż topowe chłodzenia powietrzne ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

bardziej przy takim 9800x3d gdzie został znacznie poprawiony transfer

No ja akurat porównywałem do 7800x3d. Aż mnie ciekawi czy tak poprawili ten transfer ciepła ale nie ma sensu zmieniać teraz procka😅 jak wyjdą nowsze x3d to może się zrobi przesiadkę

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, DarkeVo napisał(a):

Nie każdy ma takie wymagania jak Ty. Nie wiem skąd bierzesz te różnice ale nie mam zamiaru się z Tobą kłucic skoro wiesz lepiej jak to wygląda. A pisząc " nie widzisz strecza" to nawet nie wiadomo o co Ci chodzi, mamy się domyślać czy jak?

powiedzmy ze grasz w gre i w którymś momencie jest cos dogrywane(tzw miejsce procesorowe ) nagle jest dużo ciepła i proc nie tyle throtluje a obniża zegar rzeczywisty. Aio ma wiekszą pojemnośc cieplną , wody tak szybko nie zagrzejesz. stope colera AIR już tak powietrze schładza rurki z gazem  musi nastąpić wymiana, w aio wymiana odbywa sie na bierząco .

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, Dziarson napisał(a):

powiedzmy ze grasz w gre i w którymś momencie jest cos dogrywane(tzw miejsce procesorowe ) nagle jest dużo ciepła i proc nie tyle throtluje a obniża zegar rzeczywisty. 

Nie chce byc tym, ktory Cie wyprowadza z bledu ale to co napisales przeczy samo sobie. Throttling CPU to obnizanie jego zegarow Z DEFINICJI ;P 

4 godziny temu, Dziarson napisał(a):

Aio ma wiekszą pojemnośc cieplną , wody tak szybko nie zagrzejesz. stope colera AIR już tak powietrze schładza rurki z gazem  musi nastąpić wymiana, w aio wymiana odbywa sie na bierząco .

Wyobraz sobie, ze do tego wlasnie sluza wentylatory na coolerach, zeby cieplo przekazane przez heatpipe'y - z bloku do radiatora - efektywnie dysypowac. W przypadku dogrywania czegos w trakcie grania nastapi wlasnie taka sytuacja - jesli jest w stanie odprowadzic powiedzmy 180W z procesora to nie nastapi zadne obnizanie zegarow tylko wentylator/wentylatory zaczna sie szybciej obracac. Tak to dziala ;p termodynamika.

Przypadek, ktory opisales dotyczy jedynie sytuacji, w ktorej cooler nie bedzie w ogole w stanie sobie poradzic z odprowadzaniem ciepla przy wzmozonej utyllizacji CPU. Wtedy po prostu taki cooler jest nieodpowiedni dla danego procesora i nie powinien byc na niego w ogole montowany. 

Opublikowano

@Amsztel jeszce raz procesor nie throtluije ponieważ jego zegar zostaje cały czas taki sam Powiedzmy moj X3D standardowo leci   5700MHz zegar rdzeniowy, zegar rzeczywisty to w CB to  5250 jezeli mu bedzie za ciepło, ale nie wejdzie na poziom 80+ to dalej bedzie robił 5700. Dławienie termiczne nie ma miejsca  ale zegar rzeczywisty bedzie o 200-400MHz niższy . To samo analogicznie do 9900X  dlatego wyniki w cinebench miedzy użytkownikami sie tak róznią. 

Wymiona cieplna w ciepłowodzie jest ograniczona długością rurki i rodzajem uzytego gazu niektóre gazy maja niższą temp wrzenia i dlatego niektóre chłodzenia są sprawniejesze od innych .Niestety każdy klocek sie nagrzewa, a jeżeli podajesz mu cały czas ciepło wymiana gazów jest  szybsza moze byc czasem nawet niemozliwa .Co w pzrypadku aio nie może sie stac . Wody w nim nie zagotujesz .

Opublikowano

OK nie mam Ryzenow 9000 w domu wiec ciezko mi sie do tego odniesc co napisales ale jezeli dobrze zrozumialem, to bardziej mowimy tu o single core vs multi core max frequency boost przy non-throttled scenario? Oczywiscie to co piszesz ma sens ale nie widze zwiazku z porownaniem air cooler vs AiO przy zalozeniu, ze obydwa radza sobie z dysypacja ciepla z CPU przy maksymalnej ilosci wydzielanego ciepla przez dany procesor. :heu:

46 minut temu, Dziarson napisał(a):

To samo analogicznie do 9900X  dlatego wyniki w cinebench miedzy użytkownikami sie tak róznią. 

W sumie to jest interesujace. Chetnie poczytalbym o tym odpowiedni watek jesli takowy istnieje, a jesli to nie to chyba trzeba takowy zalozyc. :)

Opublikowano

Ogólnie to widziałem test gdzie 9800x3d miał 10c mniej na aio 360 względem noctua nh-d15 G2 co na poprzednich generacjach po zen+ nie mogło mieć miejsca także stawiam że aio 240 też będzie radziło sobie lepiej od powietrznej topki ;)