Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Razem z marką ADATA przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym do wygrania są trzy zestawy pamięci RAM ADATA XPG z serii Lancer, a dokładnie modele:

• ADATA XPG Lancer Neon RGB 2x 16 GB DDR5-6400 CL32
  • ADATA XPG Lancer Blade RGB 2x 16 GB DDR5-6000 CL36 Black
  • ADATA XPG Lancer Blade RGB 2x 16 GB DDR5-6000 CL36 White

obraz.thumb.png.9ddf144824025745f5f80a3fd3a259d7.png

Zasady konkursu są proste. Wystarczy, że w komentarzu odpowiecie na pytanie: „Masz tylko trzy zdania, żeby przekonać kogoś, że warto podkręcać RAM – co powiesz?”

Konkurs potrwa tydzień i zakończy się 27.09.2025. Jury wybierze najciekawsze i najbardziej kreatywne odpowiedzi, a ze zwycięzcami skontaktujemy się poprzez bezpośrednią wiadomość na forum. Zwycięzca ma tydzień na zaakceptowanie nagrody – jeśli odmówi lub nie odpowie po dwóch próbach doręczenia, nagroda przechodzi do kolejnej osoby wytypowanej przez jury. Liczymy na Waszą pomysłowość i kreatywność.

Powodzenia!

• Like 4
  • Thanks 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Podkręcanie RAMu to jak dać komputerowi energetyka i patrzeć jak zaczyna robić wszystko dwa razy szybciej

Gry chodzą tak płynnie że czujesz się jakbyś grał na konsoli z przyszłości

A jak się wysypie to masz darmową atrakcję w postaci niebieskiego Las Vegas na ekranie

Opublikowano (edytowane)

Na forum jest konkurs. Nowe konta obrały kurs. Wygrać by chcieli, a po Pipolinio został tylko kurz. 

Tak z innej beczki... Bardzo słabo wygląda rozstrzygnięcie konkursu za pomocą "jury". Lepiej dalibyście użytkownikom głosować.

Edytowane przez j4z
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

1.Zawsze każdemu ram się przyda nigdy nie jest zawile.

2.Dla graczy 🎮 to Święty obowiązek mieć 32gb ram lub więcej np. gracze Minecraft z dodatkowymi chankami🔥

3.I dla osób które korzystają z blender i innych programów 💻.

Pozdrawiam 

Edytowane przez Pieskk12
Przypadkowo dałem kropkę w jednym miejscu i by wyglądało na 4 zdania
Opublikowano

Sam Podkręć swój RAM,
Nie trzeba magii ani kumpla czy brata,
łatwo się kręci pamięć ADATA!
Megaherce w górę skaczą,
gry się cieszą, lagi płaczą.

Opublikowano

Podkręcanie RAM-u to darmowy sposób na wyciśnięcie więcej mocy z komputera bez wymiany sprzętu.
Zwiększona przepustowość pamięci przyspiesza działanie gier, programów i multitaskingu – wszystko działa płynniej.
A jeśli lubisz majsterkować, to satysfakcja z optymalizacji własnego sprzętu jest bezcenna.

Opublikowano

Słuchaj Ziomek płacisz za RAM, który na domyślnej konfiguracji zupełnie nie wykorzystuje swojego potencjału, przez to jesteś podwójnie stratny: słabsza wydajność i ogólne spowolnienie systemu! A wystarczy kilka zmian, aby podkręcić osiągi, leganie, bez strachu i bez dopingu! Jak wiadomo, tego komponentu nie wymieniasz zbyt często, a dzięki kilku zmianom dopalisz w grach te kilka klatek więcej, oraz dodasz skrzydeł generalnej optymalizacji swojego sprzętu!

Opublikowano

1) Podkręcanie RAM-u to prosty sposób na uzyskanie maksymalnej wydajności

2) Nie po to kupujemy RAM 6400, by latał on na ustawieniach JEDEC i marnował swój potencjał

3) Lepiej się pracuje na RAM-ie ustawionym optymalnie, ma człowiek komfort psychiczny, że nie przepłacił za szybszy RAM, a on śmiga na defaultowych ustawieniach

Opublikowano

Zanim wybierzesz się za podkręcanie,

zastanów się dobrze mocium panie.

Czy aby napewno wiesz na co się piszesz

gdy w bios swojego kąkutra majstować idziesz?

Bo bez wiedzy i sprzętu odpowiedniego możesz co najwyżej,

problemów nabawić siebie lubą swą i bractwo forumowe najbliżej;

wybieraj więc mądrze, z głową i poradnikiem nie przez szwagra;

to i efekt końcowy warty będzie więcej niż dźiegciu wiadra.

... swoją drogą, kurła, ale nam poetów obrodziło, haha :D 

• Haha 1
Opublikowano

Większa wydajność w grach i programach, zwłaszcza w tytułach wrażliwych na pamięć (RTS, symulatory, renderowanie).

Możliwość wykorzystania pełnego potencjału pamięci, w tym profilów (XMP/EXPO lub ręcznego OC).
Satysfakcja i edukacja, poznajesz ustawienia BIOS-u i działanie RAM-u

Opublikowano

Wyobraź sobie, że Twój procesor to szef na wielkiej budowie, który co chwilę krzyczy o nowe cegły, a pamięć RAM to jeden, bardzo leniwy pracownik. Podkręcenie RAMu to jak danie temu pracownikowi podwyżki i kilku napojów energetycznych, żeby w końcu zaczął dowozić te cegły na czas. Zrób to, a budowa Twojego cyfrowego imperium wreszcie ruszy z kopyta, zamiast czekać, aż pan Zdzisiu w końcu się ruszy :) 

Opublikowano

Pokręcanie pamięci RAM to taka oczywistość w zestawach gamingowych, że nie potrzebuję nawet trzech zdań. Patrz, marnuję właśnie drugie zdanie, bo temat jest tak banalnie prosty do ogarnięcia. W dużym skrócie: to proste i się opłaca, nie bądź nieogarnięty i podkręcaj śmiało. 

Opublikowano (edytowane)

Podkręciłem ram od adaty i powiem ci tego żem się nie spodziewał

1 przyrost FPS

2 poznałem cudowną kobietę

3 sąsiad się rozwodzi.

same plusy.

Edytowane przez tarlu_X
Opublikowano (edytowane)

Kręcić czy nie kręcić?

Oto Jest pytanie...

Lecz odpowiedz zna ten kto,

kręcone ramy ADATA ma na stanie 

i w zamian za kręcenie więcej FPS w grach dostanie.👍

Edytowane przez militarny78
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Alienware AW2725DM czy to jest następca. który jest prawie 2 razy tańszy?
    • Buspasy i parkowanie to jedne z najważniejszych zachęt poza kasą (dopłaty), w dużym mieście jest to mega wygodne   W tej ustawie jest coś jeszcze? Parkowanie też przedłużone?
    • Zależy gdzie jesteś, ale gra nawet dialogiem postaci sugeruje by omijać pewnych przeciwników w danym momencie. Jest też "kilku" opcjonalnych.   Jeśli wyjdziesz z pewniej wioski to możesz znaleźć "arenę" na mapie świata i tam dobrze ćwiczy się parowanie. Ewentualnie pozostaje znalezienie przeciwnika blisko flagi i potrenowanie tam. Ogólnie system walki podchodzi pod przyjemny klikacz parowania / unikania i zabawę statystykami oraz kombinacjami umiejętności.   A mapy specjalnie nie ma, ani checklisty. Poboczne aktywności są rzeczywiście niepotrzebne do ukończenia, ale jeśli podobają się to może to wzmocnić rozterkę na koniec. Wystarcz główny wątek i na co masz ochotę
    • Remaster był tworzony stricte pod PC tylko później dostosowany do konsoli. Teraz konsole architekturowo są praktycznie jak PC. Remaster nie jest zrobiony na całkowicie nowej wersji CE tylko to jest kombinowany ulep. Przeniesienie od podstaw na nowy silnik łącznie z wykorzystaniem potencjału obecnych byłoby zbyt czasochłonne i nieopłacalne o czym pisał sam Crytec. Oni i tak z rok czasu go łatali by poprawić wydajność od strony CPU. Pewne rzeczy są poprawione w remasterze, a niektóre skrojone. Ale wydajność od strony CPU jest lepsza niż oryginał, ale nie za sprawą skrojenie fizyki. Wrzucę film porównawczy. Mnie chodzi o efekty związane z grafiką, które zostały wyciete lub wyglądają gorzej. To co wygląda gorzej to bardziej zła decyzja developera niż optymalizacja. PS. Tylko na silnikach, które stworzone stricte pod konsole gry tworzone z myślą o konsolach i dopiero później powstaje port na PC. A CE ani UE takimi silnikami nie są.
    • Ja korzystałem i korzystam z najmu, a rok temu szukałem auta dla rodzinki 2+2 do 30 tys. Oglądałem, kupiłem i stety lub nie wiek i przebieg swoje robią w nastoletnim aucie. Przez 15tys km użytkowania wymieniłem sprzęgło, rozrząd, inne takie co przy dzisiejszych cenach sporo podniosło cenę zakupu. Koszty miesięczne, serwis, utrata wartości po 2-3 latach i nie odzyskanie wsadzonego kapitału - decyzja - biorę nowe. Rata miesięczna jest na tyle niska, że budżet domowy nie cierpi a bogaty wcale nie jestem (ale umiem liczyć). Leje paliwo i płyn do spryskiwaczy tylko, awarie i stłuczki mi nie straszne bo laweta przywiezie zastępcze w razie W.   Przy zdaniu auta jest coś takiego jak zużycie normatywne i za te uszkodzenia się nie płaci. Jest to odgórnie opisane i określone co się mieści w normie a co nie. Po to jest pełna obsługa serwisowa w racie oraz AC bez udziału własnego w szkodzie aby każdą duperelę zglaszać. Odprysk, ryska - do serwisu. Jak zdawaliśmy auta z najmu to dopłaty było kilkaset zł za ewidentne uszkodzenia od transportu gabarytu. A w swoim rozwaliłem pół boku, wymieniano drzwi - brak doplat a i zniżki zostają bo ubezpieczenie nie na mnie.   Mam JDG, od raty odliczam podatki i finalnie wychodzi bardzo dobra kwota. 0% wpłaty własnej, max wykup z czego po zdaniu biorę nowe z założenia albo będę szukał znów czego ~30tys. Komfort i spokój psychiczny oraz bezpieczeństwo  jazdy nowym, dużym suvem palącym 5-6l/100 w porównaniu do nastoletniego zużytego autka - bezcenny i warty tych pieniędzy.        
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...