Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie! :witojcie:

Na wstępie poprosiłbym o wyrozumiałość. Pierwszy raz od 7/8 lat składam swój w całości swój pierwszy PC, stąd moje obawy. 

Dzisiaj przyszedł do mnie RTX 5070Ti AERO, jednak po wyjęciu z pudełka okazało się, że żebro radiatora jest delikatnie wygięte.

Czy jest czym się obawiać? 

Zamawiałem przez Amazon, więc bez problemu mógłbym zrobić zwrot lub reklamacje. 

Znajomy właśnie polecił mi, żeby zrobić zwrot/reklamację i zamówić nową.

Po drugiej stronie jest w miarę prosto i równo na tej samym poziomie co wygięte.

Można powiedzieć, że w rzeczywistości wygląda trochę gorzej. Ale szczerze, rozpakowałem to o 10 i teraz tak na chłodno patrząc nie wygląda to jakoś tragicznie jak u innych użytkowników. 

Patrząc w sieci to są dwa obozy osób:

1) Mówiący, że to tylko efekt wizualny i nawet można malutkim śrubokrętem to naprawić + jeżeli nie tamuje przepływu powietrza to wszystko jest ok.

2) Mówiący, że za te pieniądze to powinno się jednak wymagać jakości i każda taka nazwijmy ,,niedoskonałość'' nie powinna mieć miejsca. 

Wiem, że niektórzy mieli o wiele gorzej i nie jest źle. Ale lekko niesmak pozostał.

Osobiście uważam, że jeżeli nie było by sporą szkodą dla karty i nie wpłynie to na jej jakość i performance np. na jej temperatury to najprawdopodobniej ją zachowam. Po prostu łatwość zwrotów z Amazon trochę mnie kusi w tej sprawie i daje spokój, że jeżeli coś poszło by nie tak to po prostu ją zwrócę i zakupię nową. 

Zastanawiam się czy jej nie podłączyć i dodatkowo nie zweryfikować piszczących cewek.

Pozdrawiam Serdecznie! :witojcie2:

image.png.0b58536255c1118fe2d355f23a7328cf.png

image.thumb.png.459470ddeb741cc0d0c98ece4db505aa.png

image.png.8956505b039b15e6bf6fedb76df1c543.png

image.png

Opublikowano

Moim zdaniem wyprostować i zapomnieć :) a nawet nie ruszać, ponieważ taka "usterka" nie będzie miała żadnego wpływu.

"2) Mówiący, że za te pieniądze to powinno się jednak wymagać jakości i każda taka nazwijmy ,,niedoskonałość'' nie powinna mieć miejsca. "

Panie, producenci nawet porządnej pasty nałożyć nie chcą, nie wspominając o porządnym jej nałożeniu :)  także o jakiejkolwiek jakości można teraz pomarzyć.

Piszczące cewki będą mniej lub bardziej ale będą :) także to jest loteria.

• Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Najważniejsze chyba, że się nie stykają i jednak jakiś przepływ tam jest. 

Jutro będę ją podpinał. 

Mam świadomość, że kontrola jakości jak i producenci mocno lecą w kulki i trzeba być czujnym i uważnym. Jednak no oczekiwałem czegoś innego przez co cały dzień poszedł w dupę, bo karta trochę popsuła humor. 

30 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Piszczące cewki będą mniej lub bardziej ale będą :) także to jest loteria.

Jak najbardziej mam tego świadomość. Będąc u znajomych, czy brata mniej więcej wiem gdzie jest taka moja własna granica tolerancji hahaha.

Jestem gotowy na ewentualny zwrot jeżeli będą tak głośne jak diax, bo i o takich przypadkach słyszałem. 

Pozdrawiam!

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Pshemko napisał(a):

image.png.8956505b039b15e6bf6fedb76df1c543.png

O ku*wa jaka rzeź :o Weź to reklamuj... Zator powietrzny Ci się zrobi i będzie Ci się Hot Spot przegrzewał, a to już są poważne kwestie.
Krzem dostanie po żywotności, potem zaczną przysychać elektrolity w kondensatorach. Na moje oko parę miesięcy i artefakty zacznie sypać. 
Żaden szanowany serwis nie przyjmie Ci na gwarancję bo uzna winę złej eksploatacji użytkownika. Nie dopuszczą stwierdzenia, że z takim bublem karta przeszła ich kontrolę jakości...

Z której strony nie patrzeć dupa.

a tak na serio problemy pierwszego świata... jak Cię bardzo w oczy razi to wykałaczką to w 3 sekundy naprostujesz. Nie ma co się przejmować.

• Haha 4
Opublikowano
31 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@ShaDow_Pro Nie wiem czy widziałeś napis małym druczkiem w moim poście na szaro xD 

Siedzę teraz na laptopie z 2017 z TN'ką, wyczułem sarkazm bo nie jesteśmy tu jeden dzień, ale najbardziej mnie śmieszy że dopiero gdy to napisałeś i się przyjrzałem to widzę że faktycznie tam jest jakiś szary tekst :boink:%-)

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Siedzę teraz na laptopie z 2017 z TN'ką, wyczułem sarkazm bo nie jesteśmy tu jeden dzień, ale najbardziej mnie śmieszy że dopiero gdy to napisałeś i się przyjrzałem to widzę że faktycznie tam jest jakiś szary tekst :boink:%-)

I tak najbardziej bawi mnie fragment o Hot Spocie.... jakby dało się to jakoś inaczej na RTX 5xxx sprawdzić jak kamerą termowizyjną xD 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

Też bym to wymieniał. Przyjdzie reklamować jakiegoś powodu, to mogą odrzucić. 

Nie no bez przesady ;) z tego powodu że jeden fin nie jest idealnie prosty? takie coś często się zdaża, nie raz u siebie tak miałem, wyprostować i zapomnieć jak wyżej już było pisane :thumbup:

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie no bez przesady ;) z tego powodu że jeden fin nie jest idealnie prosty? takie coś często się zdąża, nie raz u siebie tak miałem, wyprostować i zapomnieć jak wyżej już było pisane :thumbup:

Żeby podnieść autentyczność, to jak wyprostuje ten fin niech naklei tam plombę papierową z logotypem producenta xD 

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie no bez przesady ;) z tego powodu że jeden fin nie jest idealnie prosty? takie coś często się zdąża, nie raz u siebie tak miałem, wyprostować i zapomnieć jak wyżej już było pisane :thumbup:

Pewnie masz rację, ale lepiej dmuchać na zimne. Chyba na PCLabie dawno temu czytałem, że odrzucili typowi reklamację z uwagi na ślady fluxa (czy czegoś tam związanego z lutowaniem) po poprzedniej naprawie w oficjalnym serwisie, które to zidentyfikowali jako ślady zalania. 

Opublikowano

Żeberko? Ja kupiłem kartę z outletu z pewnego sklepu, pisałem od nich o obniżkę ceny końcowej, nie wiedziałem ile krzyknąć, to napisałem 200zł i o tyle mniej wyszła mnie karta. Mam z nimi korespodencję, zdjęcia itd w razie jakbym odpukać musiał reklamować kartę.

Karta sprawna, po co sobie zawracać głowę. 

IMG_20250130_150130339.thumb.jpg.0edca252f3a787404a36b79693da933d.jpg.2b9541f5cfbccfe147d40a1ec755eecb.jpg

• Like 3