Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To wiadomo. Tak samo jak Vanguard MSI, też taki kloc na 36cm to i nie ma prawa być głośny w stresie. Niemniej cenowo to już są odklejki. Jeżeli Astral kosztuje 5k - po tyle go widziałem ostatnio - a za 4,6k jest już 5080 to no, sorry :E Wprawdzie jakiegoś tam szału 5080 nie robi vs 5070ti, ale to zawsze 80tka.

Opublikowano

Mój TUF jest absolutnie cichuteńki za to jakis czas temu zamówiłem RTX 4070 też wersję TUF to tak skwierczała, że w ciągu 2h poszła na zwrot.

Co do chłodzenia to wiadomo, cichutko no ale przy takiej kobyle to chyba faktycznie nie ma prawa się jakoś bardzo grzać :E

Opublikowano

Ja to samo, nerwią mnie takie wysokie tony. No ale z obecna karta się idealnie udało no ale chyba kwestia szczescia. Jeszcze jedna kwestia chociaz sam nie wiem na ile istotna ale przyd wymiana grafy kupilem sobie nowy zasilacz. Tego MSI wzialem specjalnie bo ludzie cos pisali, że na nim im się cewki w gpu uspokoiły. I tak miałem wymienić bo poprzedni mialem 650W ale właśnie te komentarze o cewkach popchnęły w kierunku tego MSI. No ale jestem żywym przykładem, że może się trafić asus tuf gdzie cewki nie piszczą.

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Wolałbym już większy szum powietrza wytwarzany przez wentylatory slyszeć niż zupełnie niesłyszalne chłodzenie z koncertem cewkowym ;) Także nie dość że drogie to jeszcze głośne cewki w pakiecie :E 

Jak cewki słychać po UV, to lepiej zwrócić kartę, niż siedzieć na takim grajku.

4 godziny temu, Qrdello napisał(a):

To wiadomo. Tak samo jak Vanguard MSI, też taki kloc na 36cm to i nie ma prawa być głośny w stresie. Niemniej cenowo to już są odklejki. Jeżeli Astral kosztuje 5k - po tyle go widziałem ostatnio - a za 4,6k jest już 5080 to no, sorry :E Wprawdzie jakiegoś tam szału 5080 nie robi vs 5070ti, ale to zawsze 80tka.

Karta po OC i minimalne obroty. 

Zrzutekranu2025-10-12155742.thumb.png.f7e558552e8bbe1ca19e78264916f8ca.png

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Wolałbym już większy szum powietrza wytwarzany przez wentylatory slyszeć niż zupełnie niesłyszalne chłodzenie z koncertem cewkowym ;) Także nie dość że drogie to jeszcze głośne cewki w pakiecie :E 

To bardziej Drogie, ale za to ma głośne cewki :) 

ITymczasem mi wpada oto ROG Strix 1070 na oryginalnych plombach, który po uV ma takie parametry pracy:

Zrzutekranu2025-10-12163851.thumb.png.d919de1e156c1ff17e0dd4e10b590dee.png

image.png.10deb9283f26266b36ba05b6e762997e.png

No fenomenalne były te karty.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Send1N napisał(a):

To troche słabo jak na strixa 1070 przy takim rpm w dodatku z uv 

Game rock miał  1100 RPM na 1080tce w oc ale co z tego jak lipne wentylatory

Edytowane przez janek25
Opublikowano
7 minut temu, Send1N napisał(a):

To troche słabo jak na strixa 1070 przy takim rpm w dodatku z uv 

65? Nie, to było przed uV tylko resetu gpu-z nie zrobiłem. Po uV ma wartości jak z GoT powyżej :=) 

Pamiętaj, że pasta pamięta fabrykę czyli blisko 10 lat :O 

Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Najśmieszniejsze jest to, że jedno nie wyklucza drugiego.
Karta ma wentylatory głośne ale za to piszczące cewki xD 

No ale też wolę szum wentylatorów od piszczących cewek. 
Przy wentylatorach zawsze coś można pokombinować... UV, ręczne zmniejszenie RPM kosztem temperatur itd.
Przy piszczących cewkach już jest pod górę, a nie każdy jest odważny stracić gwarancję klejąc cewki super-glue ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Przy wentylatorach zawsze coś można pokombinować... UV, ręczne zmniejszenie RPM kosztem temperatur itd.
Przy piszczących cewkach już jest pod górę, a nie każdy jest odważny stracić gwarancję klejąc cewki super-glue ;) 

Na cewki UV i blokada klatek (aby w menu nie było kilkaset) też pomagają częściowo.

Opublikowano
19 minut temu, wamak napisał(a):

Na screenie mesz niepełne GPU Load (przez blokadę klatek), więc to nie oddaje w pełni obrazu sytuacji.

Tak czy siak chylę czoła. Teraz przez dobre pół godziny w SH:f - 55C i 65C HS. Racja, przy locku - ale bez locka różnica jest niewielka bo gra i tak nie będzie wyraźnie szybciej lecieć :D Do 60C dobije może.