Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

po raz kolejny przychodzę skonsultować zestaw, czy uważacie, że coś warto zmienić. Szczególnie zastanawiam się nad chłodzeniem CPU, w xkomie upatrzyłem Thermalright Pearless Assassin, niestety w proline go nie ma, więc żeby pokazać jakoś zestaw to wklejam link do koszyka z proline. Myślałem długo o wodnym, ale jednak powietrzne jawi mi się mniej problematyczne i mniej ryzykowne.

Nie jestem też pewien obudowy, ale wydaje się dosyć przewiewna, bo duża, jeśli ktoś chce coś zaproponować, to nie chcę żadnego okna ani rgb, komp ma i tak stać pod biurkiem, więc takie fanaberie mnie nie interesują.

W sumie procek 9800x3d mam upatrzony od dawna, przymierzałem się do jakiegoś asrocka jako mobo, ale po cyrkach z padającymi prockami jednak się powstrzymam i biorę sprawdzonego gigabyte'a.

Zestaw z nastawieniem głównie pod gry, nie obrabiam żadnej grafiki czy wideo, więc oprócz gier do wszystkiego będzie dla mnie aż nadto.

Kartę mam z innego źródła osobno. Używane będzie z monitorami 1440p. Gry to FPP (FPS (Cyberpunk)), RPG i inne.

https://proline.pl/koszyk/1a4c77c1

Pozdrawiam

EDIT1: w sumie zastanawiam się teraz, czy nie zmienić płyty głównej na Gigabyte B850 A ELITE WF7, bo w tej też można używać 3 dysków na M2 bez cięcia wydajności karty graficznej, a procesor audio w sumie i tak nie ma dla mnie znaczenia, skoro używam tylko słuchawek bezprzewodowych i nie planuję wracać do kabla.

Edytowane przez Miczi_82
Opublikowano
Cytat

mniej problematyczne i mniej ryzykowne.

Tak i tak, tylko co to za ryzyko jeżeli wycieki - o ile są - to są naprawdę rzadko i w kilku modelach. 

Osobiście korzystam z AIO od kilku dobrych lat i wycieku nie miałem żadnego, a kilka bloków to przerzuciłem w sumie kilka razy między różnymi kompami/

Z drugiej strony - nawet ten BQ - skądinąd fajne chłodzenie - może nie dać rady wychłodzić 9800x3d, szczególnie w scenariuszach np. kompilacji shaderów w grze, czy tam gdzie proc ważniejszy - patrz: BF6. Może thottlingu nie będzie, ale chłodno raczej też nie.

Opublikowano

No ten pure rock to czuję, że jednak za słaby,zdecydowanie wolałbym thermalright, ewentualnie jakiegoś innego BQ, ale nie wiem którego, jakoś dużo tych wersji. Generalnie z tego co czytam, to powietrzne jednak daje rade z tym prockiem, oczywiście zależy w jakiej obudowie no i jakie to chłodzenie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Miczi_82 napisał(a):

EDIT1: w sumie zastanawiam się teraz, czy nie zmienić płyty głównej na Gigabyte B850 A ELITE WF7, bo w tej też można używać 3 dysków na M2 bez cięcia wydajności karty graficznej, a procesor audio w sumie i tak nie ma dla mnie znaczenia, skoro używam tylko słuchawek bezprzewodowych i nie planuję wracać do kabla.

M2B_CPU (5x4) and M2C_CPU (5x4) share bandwidth with PCIEX16 (5x16); using either will cause PCIEX16 to run at x8. Additionally, both M.2 slots are disabled with Phoenix CPUs.

a sa 4:

1 x M.2 connector (M2A_CPU), integrated in the CPU, supporting Socket 3, M key, type 25110/22110/2580/2280 SSDs:

2 x M.2 connectors (M2B_CPU, M2C_CPU), integrated in the CPU, supporting Socket 3, M key, type 22110/2280 SSDs

1 x M.2 connector (M2D_SB), integrated in the Chipset, supporting Socket 3, M key, type 22110/2280 PCIe 4.0 x4/x2 SSDs

więc na wszytskich  gigabyte to max 2xssd, inaczej karta w x8

Edytowane przez bofff
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Miczi_82 napisał(a):

No ten pure rock to czuję, że jednak za słaby,zdecydowanie wolałbym thermalright, ewentualnie jakiegoś innego BQ, ale nie wiem którego, jakoś dużo tych wersji. 

Przeciez Pure Rock 3 Pro ma wydajnosc na poziomie Dark Rocka Elite i niewiele mniejsza od Thermalrighta.

Zreszta po co ci nie wiadomo jakie chlodzenie do 9800X3D? Tego proca schłodzi nawet Freezer 36 za 130 zł...

maximum-heat-amd.png

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)

Już w innej rozmowie kiedyś walka była, że sztuka sztuce nierówna i bywa tak, że freezer schłodzi a bywa, że nie daje rady.

Zresztą, co to za chłodzenie jak taki proc wymaksowany będzie w okolicach 80C pracował - no chyba, że wolimy szum z wentylatorów, to wtedy może z 70C :/ co AIO to AIO, woda jednak lepiej ciepło ogarnia niż powietrze, szczególnie na dłuższym obciążeniu.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
18 minut temu, bofff napisał(a):

M2B_CPU (5x4) and M2C_CPU (5x4) share bandwidth with PCIEX16 (5x16); using either will cause PCIEX16 to run at x8. Additionally, both M.2 slots are disabled with Phoenix CPUs.

a sa 4:

1 x M.2 connector (M2A_CPU), integrated in the CPU, supporting Socket 3, M key, type 25110/22110/2580/2280 SSDs:

2 x M.2 connectors (M2B_CPU, M2C_CPU), integrated in the CPU, supporting Socket 3, M key, type 22110/2280 SSDs

1 x M.2 connector (M2D_SB), integrated in the Chipset, supporting Socket 3, M key, type 22110/2280 PCIe 4.0 x4/x2 SSDs

więc na wszytskich  gigabyte to max 2xssd, inaczej karta w x8

Faktycznie masz rację, złą informację znalazłem wcześniej. No to kupa, bo potrzebuję 3 sloty M2.

Opublikowano

Ok, dysk wymieniam na KC3000, faktycznie nie ma sensu dopłacać 100zł.

Co do płyty, to może w takim razie skłonię się ku MSI X870E GAMING PLUS WIFI, 

3x M.2
M.2_1 Source (From CPU) supports up to PCIe 5.0 x4 , supports 2280/2260 devices
M.2_2 Source (From Chipset) supports up to PCIe 4.0 x4 , supports 2280/2260 devices
M.2_3 Source (From Chipset) supports up to PCIe 4.0 x4 , supports 22110/2280 devices

zgodnie ze schematem PCIE x16 na kartę nie dzieli linii z niczym więc wszystkie 3 sloty powinny być dostępne bez zabierania przepustowości karcie.

Skłaniałbym się może ku ALFIII, ale nie ma go w proline, w xkomie jest tylko argb, zwykły jesst niedostępny.

Opublikowano
10 godzin temu, Qrdello napisał(a):

Już w innej rozmowie kiedyś walka była, że sztuka sztuce nierówna i bywa tak, że freezer schłodzi a bywa, że nie daje rady.

Zresztą, co to za chłodzenie jak taki proc wymaksowany będzie w okolicach 80C pracował - no chyba, że wolimy szum z wentylatorów, to wtedy może z 70C :/ co AIO to AIO, woda jednak lepiej ciepło ogarnia niż powietrze, szczególnie na dłuższym obciążeniu.

Wystarczy ustawić PBO -20 / -30 i po problemie.

Opublikowano
7 godzin temu, Dirian napisał(a):

Wystarczy ustawić PBO -20 / -30 i po problemie.

U niektórych CO też działa różnie. Wprawdzie ja nie miałem problemu ze zjazdem nawet do -30 zarówno na 5600, jak i 5700x x3d etc, ale już w kompie u gościa, na 7700 i b650 od MSI -15 tylko weszło. Wszystko niżej powodowało ziechy. :/ 

Opublikowano
3 godziny temu, Miczi_82 napisał(a):

Czyli co, myślicie, że ok?

obraz.thumb.png.218d838d80c79c723df2d351096d456e.png

nie będzie głośno?

Nie lepiej dac https://proline.pl/obudowa-do-komputera-be-quiet-shadow-base-800-dx-biala-bgw62-p8119117 ? To chociaz bedziesz widzial cos z tego podświetlenia na AIO. W tej budzie co wybrales nie ma szyby.

Reszta ok, mozna by tansza plyte dac no ale jak chcesz duzo dyskow M.2 montowac to X870E bedzie ok.

Opublikowano

Nie zależy mi w ogóle na argb, po prostu wersja ALF3 360 bez argb aktualnie jest niedostępna prawie wszędzie. A to w sumie tylko 40zł dodatkowo, więc już przeboleję. Widziałem, że ta 800dx jest teraz trochę na topie, no ale nie ma wersji bez okna, a okno mnie nie interesuje.

Ja się przy X870E nie upieram, jak mi pokażesz jakąś przyzwoitą tańszą, co obsłuży 3 dyski M2 bez cięcia grafiki, to chętnie rozważę :)

Opublikowano
16 godzin temu, Miczi_82 napisał(a):

Nie zależy mi w ogóle na argb, po prostu wersja ALF3 360 bez argb aktualnie jest niedostępna prawie wszędzie. A to w sumie tylko 40zł dodatkowo, więc już przeboleję. Widziałem, że ta 800dx jest teraz trochę na topie, no ale nie ma wersji bez okna, a okno mnie nie interesuje.

Ja się przy X870E nie upieram, jak mi pokażesz jakąś przyzwoitą tańszą, co obsłuży 3 dyski M2 bez cięcia grafiki, to chętnie rozważę :)

ARCTIC LIQUID Freezer III Pro 360 Black Chłodzenie wodne AiO - dostępne na Allegro w cenie około 400 pln.

Sam brałem z tego sklepu (pierwsza pozycja na liście po wpisaniu w wyszukiwarce nazwy chłodzenia) w maju dla kompa syna, same pozytywy.

Co do temperatur: nawet jak trafisz kasztana CPU, to i tak idzie mu ładnie zbić temperatury, trochę dłubania w BIOS i jest pięknie. Mój 9800x3D potrafił dobić do 95 stopni (a więc max safe) przy kompilacji shaderów, ale to było na płycie ASROCK, która działała po swojemu i mimo ograniczeń manualnych działy się takie kwiatki  - może też mój brak skilla. 

Na MSI tego problemu nie mam i temperatury niższe, max 75 stopni (kompilacja shaderów Lords of the Fallen 2023).

Też chciałem wskoczyć na X870E, ale finalnie koledzy z forum dobrze doradzili, B850 z sygnatury kupiłem. Mam 3 dyski M2 i działa pięknie :)Czytelny, szybko działający BIOS, brak RGB + ma wszystko, czego potrzebowałem - piękna płyta.

Opublikowano

Dzięki za info. Faktycznie ten Tomahawk na B850, ale niestety wygląda na niedostępny online na Proline. Procek finalnie wziąłem BOX, mimo że Proline pokazuje gwarancję też 3-letnią, wolę jednak gwarancję producenta, niż sklepu.

Zestaw zamówiony ze zrzutu ekranu.

Dzięki wszystkim za porady.