j4z 1 063 Opublikowano 30 Grudnia 2025 Opublikowano 30 Grudnia 2025 (edytowane) W dniu 20.11.2025 o 20:07, raul_ole napisał(a): tak się przekracza linie mety !!!! Nauczyłem się podobnego tricku. 40h doświadczenia robi robotę. clip.mp4 Edytowane 30 Grudnia 2025 przez j4z 1
m@rcinpl 25 Opublikowano 30 Grudnia 2025 Opublikowano 30 Grudnia 2025 Prawie "scandinavian flick" :-) 1
j4z 1 063 Opublikowano Sobota o 02:37 Opublikowano Sobota o 02:37 Znudziło się ciągłe robienie 4 odcinków, więc odpaliłem z ciekawością DR2.0. lol, przy ACR model jazdy wydaje się łatwy, uproszczony xd
Sobtainer 68 Opublikowano Sobota o 18:58 Opublikowano Sobota o 18:58 Tak wiem, że kierownica to must have ale nie mam takiej opcji w domu bo mnie teściowa wyśmieje . Jako, że jestem fanem to chciałbym spróbować, więc moje pytanie: Da radę na padzie? casualowo bez ciśnienia? 1
halfi 6 Opublikowano Sobota o 21:09 Opublikowano Sobota o 21:09 Da się, nie będą te wrażenia co z kierownicą ale jak się nie ma wyjścia to warto spróbować. 1
Zas 351 Opublikowano Sobota o 21:56 Opublikowano Sobota o 21:56 Czyli potwierdza się - nie ma życia, gdy teściowa w domu. 2
huudyy 3 103 Opublikowano Niedziela o 10:50 Opublikowano Niedziela o 10:50 15 godzin temu, Sobtainer napisał(a): Tak wiem, że kierownica to must have ale nie mam takiej opcji w domu bo mnie teściowa wyśmieje . Jako, że jestem fanem to chciałbym spróbować, więc moje pytanie: Da radę na padzie? casualowo bez ciśnienia? Chłopie, teściowej się boisz? Właśnie dlatego mój rig stoi na środku dużego pokoju, ASSERT DOMINANCE Tak jak przedmówcy pisali, niby się da ale po co? Straszna męczarnia wychodzi, sprawdzałem. 1
galakty 3 756 Opublikowano Niedziela o 11:48 Opublikowano Niedziela o 11:48 Rally nie ma sensu pod pada... Zbyt realistyczne. Weź sobie Dirt Rally 2.0 i tyle.
zozolek 322 Opublikowano Niedziela o 11:54 Opublikowano Niedziela o 11:54 Tu nie chodzi oto czy się da... z tego nie ma frajdy. Forza horizon to max na pada.
j4z 1 063 Opublikowano Niedziela o 12:17 Opublikowano Niedziela o 12:17 (edytowane) Jest frajda i to ogromna. Proszę nie kłamać. DR2.0 też pograłem ostatnio i tam nie ma frajdy. Ta gra jest kure***o złośliwa. ACR król. Pozdrawiam. Edytowane Niedziela o 12:18 przez j4z
galakty 3 756 Opublikowano Niedziela o 12:22 Opublikowano Niedziela o 12:22 Kup sobie Mozę R5 w bundle to zobaczysz co to frajda
MaxxGroo 35 Opublikowano Niedziela o 17:17 Opublikowano Niedziela o 17:17 (edytowane) Do testów swojego Fanatec GT DD Pro 8nm - którego uważam za i tak słabego - przytwierdziłem do biurka i jest dobrze, biurko nawet się nie gibie. LC zdemontowany, rig zdemontowany, wszystko schowane. Kierownica i pedały są z lewej strony biurka które ma 2m długości i gram sobie na VR. Moza r5 1700zł, pierwsze 8-9NM to ~2600zł od Fanateca i Mozy T300 RS ma 4Nm i można ją kupić w okolicy 1200zł. Mam jeszcze Thrustmatser T150 i wykręcam tak samo szybkie czasy jak na DD, mimo paska i tragicznych pedałów. Kierownica to tylko quality of life, nie daje realnej przewagi jak ktoś ma skilla. Moza R5 za 1700zl wydaje się rozsądnym dealem, jeżeli dołączone są tam normalnej jakości pedały jak w Fanatecu. @galakty Edytowane Niedziela o 17:17 przez MaxxGroo
galakty 3 756 Opublikowano Niedziela o 17:25 Opublikowano Niedziela o 17:25 Po czasie i tak wypadałoby dokupić kit z LC, albo w ogóle je wymienić (chociażby na T-LCM albo jakieś z Ali). Zrobi to większą różnicę niż sama baza. Używany T300 na gwarancji to spoko wybór, sam zaczynałem od T150, potem T300 i teraz TS-PC. Miałem chwilę Mozę R12 (tu już trzeba dobry rig). Ja bym brał bundle R5 i potem wymienił pedały oraz kółko, a z czasem można bazę podmienić.
j4z 1 063 Opublikowano Niedziela o 22:36 Opublikowano Niedziela o 22:36 Ja z tym padem podsumowałbym tak: czerpać przyjemność się da, ale o dobrych czasach zapomnij. 1
zozolek 322 Opublikowano Niedziela o 22:36 Opublikowano Niedziela o 22:36 (edytowane) T300 widzę legenda, miałem ja z 8 lat temu i na premiere chyba te tclm - nawet spoko pedały. Rig i dobre pedały maja dać powtarzalność jak robot na każdym lapie. Sama baza to kwestia indywidualna, czasów nie poprawi - ma dać FUN i namiastkę realizmu. Edytowane Niedziela o 22:38 przez zozolek 1
galakty 3 756 Opublikowano Poniedziałek o 07:28 Opublikowano Poniedziałek o 07:28 8 godzin temu, zozolek napisał(a): Rig i dobre pedały maja dać powtarzalność jak robot na każdym lapie Otóż to. Można jeździć wolniej, ale powtarzalnie i być całkiem wysoko w stawce bo naprawdę dużo ludzi zwyczajnie wypada z trasy (może nie w Rally ale chodzi mi ogólnie). Bez Load Cell niestety nie da się hamować w sposób powtarzalny, do tego auta bez ABS są niegrywalne (może nakładki wibracyjne by pomogły, ale to trochę bez sensu przy takim sprzęcie).
Zas 351 Opublikowano Poniedziałek o 09:48 Opublikowano Poniedziałek o 09:48 (edytowane) To też zależy jakie auta i jak wiele wybaczają, albo jak wiele wybacza gra - jak bardzo jest bezkompromisowa. Czasem o wiele trudniej jest wyjść z zakrętu bez TC niż hamować bez ABS, nawet pedałami bez LC. Pamięć mięśniowa istnieje też dla kąta wychylenia pedałów zwłaszcza przy twardych sprężynach... Zowu kłania się kwestia poziomu, w jaki celujemy i tego, jak łatwo chcemy osiągnąć powtarzalność. A co, jeśli ogólnie nie jesteśmy w stanie osiągnąć takiej perfekcji jak 1/2 albo 2/3 kosmitów z multi? Wtedy LC aż tak wiele nie zmeini, nawet jeśli pomoże i poprawi czasy (podobnie jak dobry FFB plus baza potrafiąca go przekazać). A dochodzi jeszcze kwestia setupu - siła hamowania i rozkład między przód i tył, aero, zawieszenie... Myślę, że często gloryfikując tylko uber-simy i uber-realizm (zero ABS itp.), zapomina się, że spora części ludzi to nie są kosmici z multi. Na szczęście o dziwo pamiętają o tym deweloperzy, więc nawet w AC można było włączyć asysty fabryczne albo dodać ABS i TC do każdej bryki. W R3E jest podobnie. Zdaje się, że w AMS2 i LMU też. Pogoń za super trudnością i realizmen to może i ciekawa oraz wciągająca zajawka, ale nie jestem przekonany, że to droga dla każdego, zwłaszcza bez riga za 30K zł z wszystkimi tymi LC i shakerami, oraz z opracowywaniem konfiguracji FFB pod każdą grę i auto. A z drugiej strony są pewne kosmici, którzy i na T300 bez LC są w topce. Edytowane Poniedziałek o 09:53 przez Zas
DITMD 818 Opublikowano Poniedziałek o 10:05 Opublikowano Poniedziałek o 10:05 16 godzin temu, galakty napisał(a): Po czasie i tak wypadałoby dokupić kit z LC, albo w ogóle je wymienić (chociażby na T-LCM albo jakieś z Ali). Zrobi to większą różnicę niż sama baza. Używany T300 na gwarancji to spoko wybór, sam zaczynałem od T150, potem T300 i teraz TS-PC. Miałem chwilę Mozę R12 (tu już trzeba dobry rig). Ja bym brał bundle R5 i potem wymienił pedały oraz kółko, a z czasem można bazę podmienić. Co z tym kółkiem jest nie tak? Bo te pedały nie nadają się do położenia pod biurkiem, trzeba je czymś obciążyć, unieruchomić, a najlepiej przymocować do jakiegoś stojaka.
galakty 3 756 Opublikowano Poniedziałek o 10:15 Opublikowano Poniedziałek o 10:15 9 minut temu, DITMD napisał(a): Co z tym kółkiem jest nie tak? Bo te pedały nie nadają się do położenia pod biurkiem, trzeba je czymś obciążyć, unieruchomić, a najlepiej przymocować do jakiegoś stojaka. Za małe, prawdziwe auta mają większe obręcze. Najlepiej sobie KS kupić za tego tysiaka, oczywiście ja tu mówię o przypadku gdzie zostawiasz ekosystem na lata. Kółko, pedały, potem mocniejsza baza jak się wkręcisz. Dla Kowalskiego R5 Bundle i tak będzie kosmosem.
DITMD 818 Opublikowano Poniedziałek o 10:21 Opublikowano Poniedziałek o 10:21 3 minuty temu, galakty napisał(a): Za małe, prawdziwe auta mają większe obręcze. Najlepiej sobie KS kupić za tego tysiaka, oczywiście ja tu mówię o przypadku gdzie zostawiasz ekosystem na lata. Kółko, pedały, potem mocniejsza baza jak się wkręcisz. Dla Kowalskiego R5 Bundle i tak będzie kosmosem. Można też to ogarnąć po taniości i dać jakiegoś moda. Ja ostatnio sobie kupiłem TSW do ATSa i chyba sobie jeszcze dokupię KS, bo szczerze mówiąc, raczej nie będzie mi się chciało odkręcać tych śrubek co chwila.
galakty 3 756 Opublikowano Poniedziałek o 10:25 Opublikowano Poniedziałek o 10:25 3 minuty temu, DITMD napisał(a): Można też to ogarnąć po taniości i dać jakiegoś moda. Ja ostatnio sobie kupiłem TSW do ATSa i chyba sobie jeszcze dokupię KS, bo szczerze mówiąc, raczej nie będzie mi się chciało odkręcać tych śrubek co chwila. Ofc że są mody, ale jednak jak ktoś chce ganiać GT3 lub formułę to warto, naprawdę warto kupić osobną kierownicę, a okrągłą zostawić np. do driftu czy rally. Wiem po sobie że apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak się człowiek wkręci, to szuka ciągle lepszego rozwiązania 1
DITMD 818 Opublikowano Poniedziałek o 10:57 Opublikowano Poniedziałek o 10:57 Tak to wygląda Oczywiście musiałem dokupić ten uchwyt do TSW, bo do kierownicy go nie dodają, ale teraz przynajmniej nie muszę bazy odkręcać od biurka, po prostu mam ją przesunięta tak, żeby nie przeszkadzała, a jak chce sobie pojeździć, przesuwam ją z powrotem na środek. Myślę nad zakupem stojaka. Sprawdzi się to? 1
Rekomendowane odpowiedzi