Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. Stopniowo wymieniałem podzespoły swojego komputera i jedyne, co mi zostało do zmiany, to karta graficzna. Niestety dziś odczułem, jak karta już odstaje przy grze w BF6 Redsec. Myślę nad dwiema kartami: RX 9070 i RTX 5070. Nie zdecydowałem się jeszcze na dokładny model – tutaj liczę na Was. Komputer wykorzystuję w głównej mierze do gier: CS2, LoL, Fortnite, RDR2, ostatnio BF6. Hobbystycznie korzystam również z Photoshopa, Premiere Pro czy Lightrooma. Ostatnio chodzi mi po głowie, żeby spróbować zacząć streamować. Dlatego chciałbym dowiedzieć się, co w moim przypadku byłoby lepsze. Budżet mam do 2500 zł.

Opublikowano (edytowane)

Obie karty dadzą radę.

RTX ma mniej ramu, ale lepszy upscaller, MFG i lepiej sobie radzi z VR

Radeon ma za to 4GB więcej pamięci. 

Ja bym brał RTXa, byle jakiś sensowny model, uważaj na te najtańsze z najtańszych.

Skoro grasz w gry tego typu co wymienione, nie powinno być problemu z ilością pamięci przez dobre kilka lat.

Edytowane przez VRman
  • Thanks 1
Opublikowano

Cześć i czołem.

Z jednej strony RX 9070 jest wydajniejszy i ma więcej ramu od RTX 5070... ponadto ASUSa Prime dostaniesz na KRSystem za 2280zł.
Z drugiej strony RTX 5070 ma lepszy upscaler, generator klatek, lepszą wydajność w Ray Tracingu i co najważniejsze, programy o których piszesz będą lepiej chodzić na RTX.

Tu masz Zotaca Solida za 2399zł: https://www.x-kom.pl/p/1323290-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5070-solid-oc-12gb-gddr7-dlss4.html
Po rejestracji na stronie producenta masz 5 lat gwarancji.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Z jednej strony RX 9070 jest wydajniejszy i ma więcej ramu od RTX 5070... ponadto ASUSa Prime dostaniesz na KRSystem za 2280zł.
Z drugiej strony RTX 5070 ma lepszy upscaler, generator klatek, lepszą wydajność w Ray Tracingu i co najważniejsze, programy o których piszesz będą lepiej chodzić na RTX.

Co według Ciebie da mi większą korzyść – więcej RAM-u czy technologie takie jak RT, generator klatek itd.? Nie jestem typem osoby, która gra w 4K i zwraca uwagę na detale w grze. W głównej mierze gram w tytuły competitive, gdzie bardziej liczy się czas reakcji i płynność. Gry fabularne to raczej raz na jakiś dłuższy czas. W którym momencie odczuję różnicę między 12 GB a 16 GB VRAM-u?

Opublikowano
Teraz, kszaku napisał(a):

Co według Ciebie da mi większą korzyść – więcej RAM-u czy technologie takie jak RT, generator klatek itd.? Nie jestem typem osoby, która gra w 4K i zwraca uwagę na detale w grze. W głównej mierze gram w tytuły competitive, gdzie bardziej liczy się czas reakcji i płynność. Gry fabularne to raczej raz na jakiś dłuższy czas. W którym momencie odczuję różnicę między 12 GB a 16 GB VRAM-u?

Nie widzę po sygnie jaki masz monitor ale domyślam się, że 1440p.
12GB na dzień dzisiejszy bywa "na styk", 16GB to taki rozsądny zapas... ale to pod tytuły AAA (jak to nazwałeś - fabularne).
Z tytułów, które wymieniłeś gram też jak Ty w CS2, no i tutaj karty Nvidia lepiej się sprawują, mają więcej klatek no i można wykorzystać wbudowany "Nvidia Reflex" do obniżenia opóźnień. Jak z resztą wymienionych tytułów? Nie wiem...
RT i generator klatek nie przydadzą Ci się w wymienionych tytułach.

Jak widać, w Twoim scenariuszu nie ma wyboru idealnego.
Gdybym miał się postawić na Twoim miejscu chyba jednak wziąłbym RTX 5070.

• Thanks 1
Opublikowano
35 minut temu, Send1N napisał(a):

https://www.krsystem.pl/asus_prime_radeon_rx_9070_oc_edition_16gb_gddr6-item-78792.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=aa6df999-f8dd-b73e-7b02-bd66b0e89e27 argumenty: taniej, więcej i dobry upscaler w postaci FSR4 + kultura pracy i temperatury tego modelu są rewelacyjne, ostatnio składałem z nią PC :thumbup: 

Niezła cena, można brać na próbę. 16 GB na 256 bitowej szynie i gniecie takiego 4060Ti.

Opublikowano
59 minut temu, Send1N napisał(a):

https://www.krsystem.pl/asus_prime_radeon_rx_9070_oc_edition_16gb_gddr6-item-78792.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=aa6df999-f8dd-b73e-7b02-bd66b0e89e27 argumenty: taniej, więcej i dobry upscaler w postaci FSR4 + kultura pracy i temperatury tego modelu są rewelacyjne, ostatnio składałem z nią PC :thumbup: 

W Sferis kod 50 zł z newsletter i kod 20 zł  inpost wychodzi 2229 zł  https://www.sferis.pl/karta-graf-asus-prime-rx9070-o16g-evo-i652599 

Na RTX 5070 w obecnych cenach nawet nie ma co patrzyć. 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Doamdor napisał(a):

Nie warto czekać na RTX 5070 Super do wiosny, którego nie dostaniesz za 2229 zł.

Mądrego to aż miło posłuchać. Niektórzy łudzą się, że dostaną 5070S w cenie najtańszego 5070 z promocji xD 
Prawda jest taka, że na starcie cena 5070S będzie bliżej ceny 5070ti. Mogę się założyć ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 30.10.2025 o 23:42, Lameismyname napisał(a):

Mądrego to aż miło posłuchać. Niektórzy łudzą się, że dostaną 5070S w cenie najtańszego 5070 z promocji xD 
Prawda jest taka, że na starcie cena 5070S będzie bliżej ceny 5070ti. Mogę się założyć ;) 

No to bardziej niż jasne, szczególnie mając z tyłu głowy kwestie związane z pamięciami dram i ich gargantuiczne ceny. Nawet jeżeli nV ma zapas do serii Super to i tak nie omieszkają uwalić ceną, bo - ekhm - konkurencja śpi lub strzela sobie w stopę :E 

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...