Skocz do zawartości

Radeon 9070 (XT) - na jakich pamięciach jest Twoja karta - Hynix/Samsung?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Użycie Vram jest takie same w średniakach, jak w TOP. No chyba, że masz na myśli połączenie odbioru ciepła z Vram z GPU. No to TOP niestety musi podgrzać pamięci, jeżeli są na wspólnym radiatorze. Mylę się ? 

Opublikowano

W mojej 9070xt mam Samsungi i jestem z tego zadowolony bo temperatury są znacząco mniejsze +/- 10c, a wydajność nieznaczenie mniejsza i w mojej opinii sporo niższe temperatury mogą wpłynąć na długowieczność karty ale też jak najbardziej rozumiem że dla kogoś to żaden argument bo trzyma kartę maksymalnie 2lata i niech następny się martwi.

• Like 1
Opublikowano

To wiadomo, że im niższe temperatury, tym dłuższa żywotność. 

tutaj raczej chodzi o wydajność Samsung/Hynix przy tej samej częstotliwości. 

Tylko Sideband wiedział, że takie myki istnieją, a to ciekawe :E  

Fajny temat, przydałaby się fachowa pomoc Tomek !! 

Opublikowano
5 godzin temu, leven napisał(a):

Tak samo, jak w RAM :)  Czasem ludzie obniżają taktowanie, za to zacieśniają opóźnienia  :thumbup:  Szkoda, że nie ma programów do takiej konfiguracji opóźnień dla Vram.  Może po Twoim temacie, AF da dostęp ? :lovin:

Od czasów Vegi56/64 pojawiła się w sterowniku opcja podkręcenia timingów ale to jest preset bez możliwości zmiany (na Vedze były 2 presety).
image.png.f54b661334bfcc483f9dfddacfe2aa8d.png

Ale to daje tyle co nic. Ludzie w biosie sobie modyfikowali te timingi, albo AMD Memory Tweak'iem i dawało to 2-3% wydajności. Możliwe więc że te kilka % można odzyskać na wolniejszych Samsungach.

Obecnie u mnie opcja Fast Timing w sterowniku daje +0.5% ;)  Wygląda na realny boost, a nie błąd pomiarowy bo to powtarzalne. Ma to zerowy wpływ na temperatury bo oba presety kończą test z temp pamięci 68°C.

3DMark Steel Nomad Default 6008

3DMark Steel Nomad Fast Timing 6052

U mojej w Asus Prime RX 9070 są Samsungi. Zakupiona 09.09.2025

image.png.2403d0d8ed16666d0e1baf9f79068c00.png

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Znacznie wcześniej były programy do modyfikacji timingów pamięci w biosie na kartach AMD ;)

GCN nie było softu to się timingi w hexie zmieniało. AMD przemianowało Hawaii na Grenade i wciskało kit o zmianach, a dokładnie to jest ten sam chip tylko zaostrzono timingi pamięci, a po wrzuceniu tych samych timingów do Hawaii magia wydajność się zrównała :hihot:

Z biegiem czasu zainteresowanie kartami AMD zaczęło spadać to generalnie przestawały pojawiać programy do kombinacji na alpejskich ;)

W przypadku NV był dostępny jeden program, który zmieniał timingi w locie na Pascalach z 5X, ale poprawnie działał tylko przy kopaniu bo stricte do tego został stworzony.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
18 godzin temu, radzio_z napisał(a):

No i tu zaczyna się robić ciekawie. Pytanie czy Reaper zawsze jest na Hynixach, a ReadDevil na Samsungach.

Nie zawsze, pierwszego ripera miałem na hynix, drugiego na samsung.

No i teraz sapphire pure mam na samsung.

14 godzin temu, leven napisał(a):

tutaj raczej chodzi o wydajność Samsung/Hynix przy tej samej częstotliwości. 

No przecież nie od dziś wiadomo, że to kwestia timingów ;) 

• Like 1
Opublikowano

Tak, każdy kupujący będzie pytać sprzedawcy, jakie są timingi Vram karty :hihot:

Masz pomysły :P 

11 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Od czasów Vegi56/64 pojawiła się w sterowniku opcja podkręcenia timingów ale to jest preset bez możliwości zmiany (na Vedze były 2 presety).

Opcja zmiany timingów, które nie działają. Cudny chwyt :E 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

image.png.f54b661334bfcc483f9dfddacfe2aa8d.png

Ale to daje tyle co nic. Ludzie w biosie sobie modyfikowali te timingi, albo AMD Memory Tweak'iem i dawało to 2-3% wydajności. Możliwe więc że te kilka % można odzyskać na wolniejszych Samsungach.

Obecnie u mnie opcja Fast Timing w sterowniku daje +0.5% ;)  Wygląda na realny boost, a nie błąd pomiarowy bo to powtarzalne. Ma to zerowy wpływ na temperatury bo oba presety kończą test z temp pamięci 68°C.

3DMark Steel Nomad Default 6008

3DMark Steel Nomad Fast Timing 6052

U mojej w Asus Prime RX 9070 są Samsungi. Zakupiona 09.09.2025

image.png.2403d0d8ed16666d0e1baf9f79068c00.png

Wszystko fajnie, tylko takie optymalizacje można zrobić też na modelu z Hynix.

Pół biedy by było, gdyby Samsungi były np. wolniejsze w standardowych ustawieniach, ale znacznie lepiej się kręciły i po OC nadrabiały z nawiązką. Ale tak nie jest, wyniki po OC w teście Liptona pokazują że po OC następuje jeszcze większy odjazd modeli na Hynix i dzieli je poziom 5-6%. Mam świadomość, że generalnie różnice pomiędzy podstawowymi modelami, a tymi najwydajniejszymi w ramach jednego układu, są właśnie kilku procentowe. Dopłacając te 300-600 PLN, płacimy za większe chłodzenie, niższy poziom głośności, nieco lepszy poziom OC i w praktyce tą 3-4% różnicę wydajności.

Tyle że tutaj mamy kuriozum, że jeśli komuś się trafi Reaper z Hynix, to może dopłacić 600 zł do RedDevil dostając w zamian zauważalnie niższą wydajność i wyższy poziom poboru prądu...wow, świetny wybór. No chyba że modele na Hynix już są w ogóle niedostępne, wszystko jest na Samsungach, nawet ten Reaper, a to co testował Lipton to egzemplarze wyciągnięte z szuflady, które w takiej specyfikacji już dawno nie występują w sklepach - to w takim razie jego cały ten test można wyrzucić do kosza, a jego robienie było totalnie bez sensu i moze jedynie wprowadzać w błąd obecnie kupujących.

Edytowane przez radzio_z
Opublikowano
17 minut temu, leven napisał(a):

Gdyby te wypowiedzi podsumować, to praktycznie nie ma się co napinać, czy ma się Samsunga, czy Hynixa :P  Samsung dobrze się kręci, za to ma luźniejsze timingi i odwrotnie do Hynixa. 0/0 :)

Producenci za te durne 3-5% potrafią sobie kazać płacić niekiedy 500-600 zł, bo takie są różnice w cenie pomiędzy Pure a Nitro+, Reaper a RedDevil. Spora różnica w cenie jak za tak skromny przyrost wydajności ale topowe serie to taki trochę luksus. I wiesz co, możemy ironizować, tylko nabywca który mógł wziąć model podstawowy, ale dopłacił 600 zł aby mieć wersję topową w praktyce dostanie model wolniejszy, może się trochę poczuć jak frajer....zapłacić więcej za mniej - nieprawdaż?

Różnica nie jest w granicy błędu pomiarowego. Jest wręcz "schodek" w wykresach wydajności. Przy skromnej różnicy w wydajności pomiędzy modelami 9070 a 9070XT, może się wręcz okazać, że najwydajniejsze modele 9070 z początku produkcji na Hynix są wydajniejsze niż obecne najwolniejsze 9070XT na Samsungach.

Różnica w wydajności moim zdaniem jest zbyt duża, aby nie była oznaczona. Przy braku oznaczenia pamięci w danej rewizji, wszystkie testy porównawcze Radeonów tracą sens, bo jak widać wyniki tego samego modelu z różnymi pamięciami potrafią totalnie się rozjechać względem siebie i karta wygrywające w jednym teście, może w wariancie VRAM Samsunga spać na spód tabeli.

Opublikowano
14 minut temu, sideband napisał(a):

To jeszcze zadzwoń do AMD, że dostałeś kartę z gorszym krzemem i straciłeś kolejne "procenty" :hihot:

Skoro Ty lubisz płacić więcej za mniej, to Twój problem. Ja uważam, że przy różnicy w wydajności, która wręcz może powodować przetasowanie wydajności z niższym modelem, produkty powinny być oznaczone, a już w ogóle sytuacja w której na przedpremierowe testy są wysyłane karty, które wkrótce po premierze są zastępowane inną specyfikacją, która jest zauważalnie mniej wydajna, jest skandaliczne.

Opublikowano
48 minut temu, radzio_z napisał(a):

Różnica nie jest w granicy błędu pomiarowego. Jest wręcz "schodek" w wykresach wydajności. Przy skromnej różnicy w wydajności pomiędzy modelami 9070 a 9070XT, może się wręcz okazać, że najwydajniejsze modele 9070 z początku produkcji na Hynix są wydajniejsze niż obecne najwolniejsze 9070XT na Samsungach.

Przy tym samym zegarze GPU średnio 1-2%, sam to sprawdzałem. Robisz problem z niczego.

• Upvote 3
Opublikowano

Tak? To popatrz na wyniki testów. Bardziej 5-6% a to już w porywach może powodować, że najwydajniejsze 9070 na Hynixach zaczną się zrównywać z najsłabszymi 9070 XT na Samsungach.

Opublikowano
1 godzinę temu, radzio_z napisał(a):

Tak? To popatrz na wyniki testów. Bardziej 5-6% a to już w porywach może powodować, że najwydajniejsze 9070 na Hynixach zaczną się zrównywać z najsłabszymi 9070 XT na Samsungach.

Robiłem swoje pomiary, innych nie potrzebuję ;)

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, leven napisał(a):

Tak, każdy kupujący będzie pytać sprzedawcy, jakie są timingi Vram karty :hihot:

Masz pomysły :P 

Ale po co pytać? ;) Przecież sprzedawca nie wie co mu na półce leży ;) 

Odpowiedziałem na pytanie skąd różnica wydajności przy tych samych zegarach ;)

Podejrzewam, że teraz wszystko leci na samsungu...ewentualnie jakieś leżaki może się na hynix trafiają.

1 godzinę temu, radzio_z napisał(a):

https://ithardware.pl/testyirecenzje/asus_tuf_gaming_radeon_rx_9070_xt_oc_test_recenzja_opinia-44582.html

Patrzę i nie jest źle :D 

Opublikowano
W dniu 2.11.2025 o 19:01, leven napisał(a):

No ja też zrobiłem oczy, jak temat przeczytałem. Coś w tym musi być. Ciekawe, dla czego świat o tym milczy ? :hmm:

Dopiero ciekawość forumowicza Nas informuje ? 

Leven jak coś to o tym już była mowa kilka miesięcy temu między innymi tutaj na forum w głównym temacie rdna4 więc to nie jest żaden świeży news ;) różnicy w wydajności nikt nie zauważy bo to jest błąd pomiarowy między samsungami a hynixami gdybyś był ciekawy ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Czyli jak włączę w sterowniku Fast Timing to już wyrównam wydajność Hynixów, a do tego mam 20°C chłodniejsze pamięci ;) Już wolę te Samsungi. W sumie trochę odetchnąłem z ulgą jak potwierdziłem że mam te wolniejsze :E

Opublikowano

@radzio_z top i dopłacanie do niego to nie tylko kilka % wydajności więcej, to też lepsze chłodzenia a przez to lepsza kultura pracy ;) No i wychodzi na to, że obecnie też i deko wyższa wydajność, bo bardzo prawdopodobne, iż wszystko teraz idzie na samsungu a jeśli trafi się hynix to jakiś leżak z wiosny.

Opublikowano
8 godzin temu, radzio_z napisał(a):

Skoro Ty lubisz płacić więcej za mniej, to Twój problem. Ja uważam, że przy różnicy w wydajności, która wręcz może powodować przetasowanie wydajności z niższym modelem, produkty powinny być oznaczone, a już w ogóle sytuacja w której na przedpremierowe testy są wysyłane karty, które wkrótce po premierze są zastępowane inną specyfikacją, która jest zauważalnie mniej wydajna, jest skandaliczne.

Przy takich różnicach nie jesteś w stanie tego odczuć ;) 

Nawet zakładając magiczne 5% to masz 63fps vs 60fps :E

Opublikowano
4 godziny temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Czyli jak włączę w sterowniku Fast Timing to już wyrównam wydajność Hynixów, a do tego mam 20°C chłodniejsze pamięci ;) Już wolę te Samsungi. W sumie trochę odetchnąłem z ulgą jak potwierdziłem że mam te wolniejsze :E

Ale jak właściciel Hynix włączy to samo, to dalej Ci odskoczy ;).

3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

@radzio_z top i dopłacanie do niego to nie tylko kilka % wydajności więcej, to też lepsze chłodzenia a przez to lepsza kultura pracy ;) No i wychodzi na to, że obecnie też i deko wyższa wydajność, bo bardzo prawdopodobne, iż wszystko teraz idzie na samsungu a jeśli trafi się hynix to jakiś leżak z wiosny.

Jak się popatrzy na wyniki testów głośności, to z tą kulturą pracy to jest różnie. Dopłacamy raczej do bardziej rozbudowanej sekcji zasilania i systemu chłodzenia, dzięki czemu przy OC raczej nie natrafimy na ścianę z powodów termicznych i będziemy wstanie wyciągnąć z takiego Nitro+ większego maksa niż z Pulse - przynajmniej w teorii, bo Pulse w 9070XT też ma w cholerę rozbudowany system chłodzenia. Bogatsze wersje mają wyżej ustawiony TDP i powinni boostować wyżej i to akurat nieco widać w teście. Ale nawet to wykręcone mocno TDP Nitro+ nie pozwala mu dogonić zwykłego podstawowego Reapera, które TDP ma ustawione standardowe wedle zaleceń AMD.