Skocz do zawartości

Radeon 9070 (XT) - na jakich pamięciach jest Twoja karta - Hynix/Samsung?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, radzio_z napisał(a):

Powiedział gościu z 2,5k postów na forum :hihot:. Także to uznajmy za zakończenie wątku, kto jest pasjonatem bawiącym się sprzętem, a kto internetowym gawędziarzem. 

Akurat powiedział to gościu, który ogólnie w temacie GPU siedzi lepiej niż większość tego forum :D 

Dla mnie też ten temat to najzwyklejsza gównoburza...jest mi bez różnicy czy w danej grze mam 100 czy 102 fps :D 

5 godzin temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Takie tam pierdoły panowie sobie opowiadacie, ja mam swoje lata, półmetek już dawno za mną, a lubię sobie czasami poczytać trochę i pokombinować żeby urwać te parę punktów w benchmarkach.

Mnie się już to znudziło, ot mieć sprzęt ustawiony tak by był stabilny a nie na żyletki (jeszcze 2 lata temu zawsze na żyletki szło), który mi wystarcza wydajnościowo i tyle. Ale ma być ładny :E 

Opublikowano
12 godzin temu, sideband napisał(a):

@radzio_z

Gówno o mnie wiesz więc daruj sobie.

A Ty nie wiesz nic o mnie, co nie przeszkodziło Ci wchodzi w mentorskie tony "jak dojdziesz do pewnego wieku zaczniesz szanować swój czas i będziesz pukał się w głowę, że traciłeś po czas na takie pierdy.". Nie Ty będziesz oceniał co jest dla mnie stratą czasu, a ja wytknąłem Ci jedynie niekonsekwencje tego co piszesz. Skoro zabawa sprzętem w celu jogo "doszlifowywania" jest stratą czasu, to co można powiedzieć o smarowaniu 2500 postów na forum. Nie uważasz za stratę czasu pisania tylu postów o sprzęcie komputerowym, zamiast poświęcić ten czas na jego używanie...np. zabawę w urywanie punktów w benchmarkach :D?

Tutaj jest chyba spory zaciąg z pclab, prawda? Tam wątki gdzie ludzie chwalili się coraz to bardziej zacieśnionymi timigami swoich Samsung B-die czy Micron E-die rozrastały się do kilkuset stron. Tutaj wątek o podkręcaniu DDR5 też ma już 58 stron. Ale po co tak się nad tym spuszczać, przecież to nawet w benchmarkach jest trudne do wychwycenia...bo ktoś ma taką pasję, bo sprawia mu radość wyciągnięcia maksa ze posiadanych przez siebie podzespołów i nie Tobie to oceniać. Zmieniłeś się w randomowego usera swojego PC-eta któremu szkoda życia na bezsensowne żyłowanie punktów w benchmarkach, to przeloguj się na jakieś randowmowe forum na jakimś Onecie czy WP.

58 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Dla mnie też ten temat to najzwyklejsza gównoburza...jest mi bez różnicy czy w danej grze mam 100 czy 102 fps :D 

Mnie się już to znudziło, ot mieć sprzęt ustawiony tak by był stabilny a nie na żyletki (jeszcze 2 lata temu zawsze na żyletki szło), który mi wystarcza wydajnościowo i tyle. Ale ma być ładny :E 

Akurat nie 100 czy 102 FPS, a bardziej 100 a 105 FPS, bo takich różnic możesz się spodziewać. A może to być kwestia czy masz spadki do 58 czy tylko do 61 FPS i czy zobaczysz chrupnięcie płynności czy nie. A może to być wreszcie kwestia taka, czy Twój wynik znajdzie się w w TOP 100 w 3D Mark, czy może masz model na Samsungach i choćbyś nie wiadomo co zrobił to do tej pierwszej setki nie masz co aspirować, bo objadą Ciebie posiadacze Hynixów. 

Tobie się znudziło, a mi jeszcze nie. Mam radochę, że w zestawieniu 5800X3D+9070 mój wynik był na około 60-tym miejscu w Time Spy, a w Steel Nomad DX12 to jak mnie pamięć nie myli byłem nawet w pierwszej 30-tce i nawet dziś moje wyniki są tuż za pierwsza setką.

I oczywiście, gdybym był randomowym użytkownikiem, który wyciąga z pudełka, odpala w default...to nie byłoby mnie na tym forum :).

Dlatego też, jako pasjonat lubiący się bawić w wyciąganie maksa z danego konfiga, gdy dowiaduję się że producenci zmieniają specyfikację urządzeń na taką, że najbardziej wypasione modele z odkręconym na maksa TDP, wciągające 30% więcej prądu, nie są wstanie nawet się zbliżyć do podstawowych modeli z początku produkcji, to wybacz, ale dla mnie to jest irytujące.

Dochodzi tu też kwestia gradacji modeli. To trochę tak, jakby producenci RTX-ów wprowadzili zmianę specyfikacji taką, że np. dzisiejszy RTX 5080 przegrywa z RTX 5070 z początku produkcji. Różnica między 9070 a 9070XT nie jest oszałamiająca i jeśli Samsung vs Hynix może powodować spadek wydajności do około 5%, to niebezpiecznie zbliżamy się do różnicy jaka dzieli właśnie oba modele i zupełnie realny jest scenariusz, że 9070 na Hynix, może doganiać co słabsze modele 9070 XT na Samsungach...co jest już kuriozalne.

Opublikowano
7 godzin temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Teraz szykuje się na zakup 14900KS

Miałem 14700K za tysiaka z gwarancją na ponad 4 lata. Prawie to samo i po zabawie możnaby jeszcze sprzedać dalej bez straty. Szkoda, że nie zajrzałeś do wątku o 14 gen. 

Opublikowano
30 minut temu, janek25 napisał(a):

5 procent od pamieci ? Owszem ale oprócz CL musiały by być przesunięte o 500mhz

No to popatrz na wyniki testu Liptina. W niektórych grach różnice sięgają okolic 5%. To może być oczywiście kwestia danej gry, tj. na ile jest wrażliwa na luźniejsze opóźnienia, no ale czarno na białym widać, że takich różnic można się spodziewać.

Opublikowano

Dodatkowa różnica może wynikać z innego zegara Boost rdzenia. Jak ja robiłem testy, to miałem tak dobrane karty, że robiły takie same zegary GPU (różnica 10-20 MHz) i między Hynixami oraz Samsungami 1-2% różnicy.

Opublikowano
11 minut temu, janek25 napisał(a):

Wynik może pochodzi z GPU a nie vram. Najszybsze Samsung i najwolniejsze hynix są na równi 

No właśnie nie są :D. Popatrz na różnice kart z jednej stajni Red Devil vs Hellhound - mamy prawie 5,5% różnicy w wydajności, gdzie to RedDevil stoi wyżej w hierarchii.

image.thumb.png.7b1f8cd82375ceb2ccf2a93129f28033.png

Opublikowano (edytowane)

Nic nie stoi w hierarchii,3 boost pochodzi od czystości rdzenia. Teoretycznie może być tak że najtansza karta na rynku ma wyższy zegar od najdroższej. W praktyce pewnie nie wystąpi bo 9070xt dziala na limicie mocy a limitu mogą być różne  ale np na 4070ti tak będzie 

Ja np mam 2880 ale równie dobrze mogłem dostać od 2775 MHz do pewnie 3000

Edytowane przez janek25
Opublikowano
4 minuty temu, radzio_z napisał(a):

No właśnie nie są :D. Popatrz na różnice kart z jednej stajni Red Devil vs Hellhound - mamy prawie 5,5% różnicy w wydajności, gdzie to RedDevil stoi wyżej w hierarchii.

Przecież Boost zależy od tego, na jak dobry jakościowo rdzeń się trafi. Różnice między różnymi egzemplarzami tego samego modelu potrafią być wyraźne.

Opublikowano (edytowane)

Ja też uważam że u Liptona wyszły takie różnice, bo akurat niektóre karty nie tylko miały hynixa ale boostowały wyżej.

Widzę że testu @tomcugnie bierzesz pod uwagę, bo nie pasuje do tezy z góry założonej na podstawie testu herbaty.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
40 minut temu, radzio_z napisał(a):

Tyle że hierarchia się nie zmieniła, bo teraz cała stajnia leci na Samsung. Ot herbata miał karty z różnych okresów produkcji.

Opublikowano

Że też Wam się chce tak pierdzielić o tych paru klatkach różnicy a prawda jest taka, że jak się nie ma proca x3d i jakiegoś sensownego ramu to wyniki będzie się miało jeszcze gorsze niż to co u Liptona na najwolniejszej karcie na Samsungach. Ja na Reaperze 9070 xt jestem pewnie na poziomie 9070 hynix + 6000 cl30 + 9800X3D 

Opublikowano

Od kiedy to 3% lepiej traktuje się z pogardą?

Z informacji w sieci  wynika, że karty z pamięciami Samsunga dostępne sa od ponad pół roku a więc sprzedawano je równolegle w jednym czasie. Różnica zauważalna bo albo gorąco albo wolniej.

Dlaczego Samsungów nie ustawiono na podobną wydajność skoro ich temperatura wynika z wykonania w niższym procesie. To ma być swoista rekompensata aby nikt nie czuł sie pokrzywdzony? Niezły bałagan

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Miałem 14700K za tysiaka z gwarancją na ponad 4 lata. Prawie to samo i po zabawie możnaby jeszcze sprzedać dalej bez straty. Szkoda, że nie zajrzałeś do wątku o 14 gen. 

dobra cena bym powiedział, ale jest jeden problem to nie był KS, a to oznaczało by ze czul bym się niespełniony :)

No tak już zryty beret mam ze na koniec musi być max, a teraz mam 13900K a przeszedlem z 13500 przez 14700

Opublikowano
37 minut temu, Pentium D napisał(a):

Że też Wam się chce tak pierdzielić o tych paru klatkach różnicy a prawda jest taka, że jak się nie ma proca x3d i jakiegoś sensownego ramu to wyniki będzie się miało jeszcze gorsze niż to co u Liptona na najwolniejszej karcie na Samsungach. Ja na Reaperze 9070 xt jestem pewnie na poziomie 9070 hynix + 6000 cl30 + 9800X3D 

Przecież to tak nie jest, że jak brakuje karcie mocy, to można to nadrobić szybszym procem albo ramem. Jak karta ma przewagę w miejscu zależnym od karty graficznej, to nawet z 7500F i ramem 5200 będzie mieć przewagę. I analogicznie jak brakuje mocy procesorowi w miejscu zależnym od procesora, to można to nadrobić tylko szybszym ramem, ale już nie szybszą kartą graficzną.

Tak więc spokojnie, Twoja karta działa w pełni mocy mimo że nie masz X3D i ramu 6000 CL30.

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ale ma być ładny :E 

No to wyobraz sobie Carbide Air 540, z porysowana już koszmarnie szyba, z pociętym spodem żeby dwa wiatraki nisko profilowe wlazły w miejsca na dyski ssd, AIO 360 mieści się tylko na przodzie ale z niczym większym jak 4070 wiec od momentu kiedy kupiłem 7900XTX i teraz 9070 XT jest przykręcone na wierzchu z przodu. 

Po prostu widać wiatraki, do tego mały ekran 3.5" od żółtych który stoi sobie na szczycie chłodnicy, a na koniec pincet rożnych naklejek, począwszy od tych które mówią co kiedyś było i co teraz jest w środku a skończywszy na dwóch dużych MagnaFlow bo akurat taki tłumik sobie zamontowałem do GCH V8.

Na biurku mam w chuj części do samochodu, obok biurka tez ale to mój pokój i moja pani wie ze nic tu się nie przestawia.

A jak masz dwa Jeepy z 1997 roku to tych części pojawia się duzo i czasami naprawdę dużych.

To jest ten luksus bycia w wieku starego piernika, masz duzy pokój dla siebie :)

Byłbym zapomniał karta i kości pamieci "oddychają" na zielono, klawiatura tez jest na zielono podświetlona a na polce stoi podświetlony na zielono oczywiście, słoik z facehuggerem z obcego.

Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Przecież Boost zależy od tego, na jak dobry jakościowo rdzeń się trafi. Różnice między różnymi egzemplarzami tego samego modelu potrafią być wyraźne.

I całkiem przypadkiem lepiej boost-owały te z Hynix-ami, tak :hihot:?

Wiesz, żeby wyniki były poprzeplatane, to bym na to nie zwrócił uwagi, ale tu w niektórych grach mas tak, że przy zachowanej gradacji poszczególnych modeli, kończą się Samsungi, długo długo nic i zaczynają się Hynix, a jak sobie popatrzysz skrajnie o ile najlepszy Hynix wyprzedza najgorszego Samsunga, to masz już właściwie przepaść.

55 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Tyle że hierarchia się nie zmieniła, bo teraz cała stajnia leci na Samsung. Ot herbata miał karty z różnych okresów produkcji.

Jeśli dziś karty na Hynix są niedostępne, to w ogóle nie powinien robić takiego testu, bo to zupełnie zafałszowuje obraz dzisiejszej oferty.

39 minut temu, Pentium D napisał(a):

Akurat widziałem test, z którego wynikało, że przy 9070, w QHD, nieważne czy masz 5800X 3D czy 9800X 3D, to już nie ma żadnej różnicy.

Ale tak ogólnie, to powiem szczerze, że nieco zadziwia mnie, że na forum na którym ludzie potrafią się chwalić nieco urwanymi ustawieniami 3-cio rzędowymi RAM-u, gdzie to nawet w AIDA jest trudno wychwytywalne, a w realnych aplikacjach totalnie niewidoczne, z taką lekkością oddają 3-5% wydajności. Nie wiem, czy to jest taki pocieszanie się, aby nie dopuścić myśli "dałem się zrobić w bambuko i kupiłem gorszą kartę za większe pieniądze".

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, radzio_z napisał(a):

Ale tak ogólnie, to powiem szczerze, że nieco zadziwia mnie, że na forum na którym ludzie potrafią się chwalić nieco urwanymi ustawieniami 3-cio rzędowymi RAM-u, gdzie to nawet w AIDA jest trudno wychwytywalne, a w realnych aplikacjach totalnie niewidoczne, z taką lekkością oddają 3-5% wydajności. Nie wiem, czy to jest taki pocieszanie się, aby nie dopuścić myśli "dałem się zrobić w bambuko i kupiłem gorszą kartę za większe pieniądze".

E nie no co ty, tak to nie, tu chodzi o te temperaturę i ze generalnie się mniej grzeje ;)

I pomyśleć ze jeszcze z tydzień temu myślałem ze to ja jestem załadowany analnie bo moje kości są gorące, a przecież kupiłem model z górnej polki z wentylatorami na poduszce magnetycznej opartej na pod przestrzennej technologi splatanych qrwa tachionów i huj wie jeszcze co, patrząc na foldery reklamowe oczywiście.

Pomijając już to wszystko, to 5% robi wam różnicę? Gdzie częściej mówi się o 2%.

A 2% to moze wynikać nawet z tego jak Windows coś sobie przypomni i zmieli rdzeniami bo tak.

Swoja droga to dlaczego do zwykłego używania Windows P rdzenie  nie są zaparkowane, przecież te E dają sobie spokojnie rady z obsługą wszystkiego co się dzieje kiedy klepie cos w ionternetach, czy tez uzywam youtuba.

Edytowane przez Alai_de_Loin
Opublikowano (edytowane)

@Alai_de_Loinjeszcze do stosunkowo niedawna tak u mnie było...buda to było coś co miało trzymać graty, boków nigdy nie zakładałem, liczył się każdy % wydajności w górę. Nagle coś przeskoczyło i przestało to mieć takie znaczenie, zaczął się liczyć wygląd. Teraz zamiast kupić przykładowo 9800x3d na Asusa którego miałem kupiłem Gigabyte bo jest biały, czy białego 9070xt w miejsce czarnego nie zyskując tym nic w kwestii wydajności😆

@radzio_zmam ustawione ręcznie wszystkie rzędy timingów... nigdy zapodałem aidy :rotfl2:

Edytowane przez Krzysiak