Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Zapomniałem, że firmy będą chciały uruchamiać funkcje AI lokalnie, nawet w konsolach, laptopach itd., więc producenci nie powinni obawiać się skalowania produkcji, ponieważ w przeciągu paru lat sprzedaż i tak znacznie wzrośnie.

Będą chciały. Ale czy ludzie będą chcieli? Wątpię. Moim zdaniem już teraz mamy jaskółki tego odrzucenia. Już od jakiegoś czasu wszędzie te NPU i szał "masz kupować bo AI!"

A ludzie na to "wisimito".

Nawet z wymyślanymi nowościami w telefonach jest problem i ludzie ogólnie zaczynają mądrzeć i dochodzić do wniosku, że nie, nie muszą wymieniać smartfona co dwa lata, nie muszą biec za trendem jaki im się wciska (np. zginane telefony). Owszem, jakaś grupa zawsze będzie kupować drogie pierdoły, ale większość ludzi już się znudziła smartfonami, a AI się nie znudzą bo nawet nie zaczęli się interesować.

Co przeciętnego Kowalskiego interesi w AI?

generowanie piosenek w Suno? Nie da się lokalnie.

Generowanie video? Nie da się lokalnie

ChatGPT? Tu firmy jak OpenAI zawsze będą mieć model na o wiele wyższym poziomie, nawet jakby w telefonach wstawić 48GB RAMu.

Internet był kiedyś o wiele bardziej atrakcyjną nowością, a jakoś nie stało się tak, że wszyscy brali kredyty i kupowali komputery i dostęp. Ci co czasem potrzebowali szli do kafejek. Odpowiednikiem kafejek będzie tu AI dostępne zdalnie, a nie lokalnie.

Żeby AI było atrakcyjne, wymaga potężnych modeli. Znowu jeśli mowa o pierdółce, którą da radę odpalić na telefonach, to serwerownia AI da radę odpalić miliard takich instancji, więc będzie tanio. Zostaje kwestia przesyłu przez internet, ale dziś większość ludzi ma dostęp do całkiem szybkiego netu, a limity u operatorów komórkowych (w niektórych krajach jest z tym kaszana obecnie) będą się zwiększać.

To trochę tak:

- jeśli to będzie wymagało dużo pamięci, to nie spopularyzuje się, bo pamięć jest droga

- jeśli to nie będzie wymagało dużo pamięci, to nie odbierze AI miłości producentów RAMu, więc nie przyniesie konsumentom powrotu do normalności.

Do pierdół typu poprawa jakości pisanego tekstu, potem po nastaniu nieuchronnej ery okularów, dojdą funkcje AR typu "o! Tam jest kibel! w tę stronę!" ale to też nie to samo co generowanie filmiku video. 

Mam spore obawy, że opinia gościa okaże się mocno przesadzonym optymizmem. Szczególnie, że ludzie ogólnie mają coraz mniej kasy i coraz bardziej patrzą na co wydają.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

W sumie to składam teraz nowszego kompa ... i ta pompa z pamięciami nie pasuje mi za Chiny Ludowe.

Takiego rodzynka znalazłem ... brać czy jednak czekać dalej ... nie wiadomo na co ... 

image.thumb.png.808f734430f249ed31b6a16829bac0f3.png

Opublikowano

Potrzebujesz? Wykorzystasz w ciągu roku jakoś sensownie? Czyli nie "w sierpniu nie musiałem wyłączyć Discorda, a w lipcu chyba niechcący zostawiłem dwie gry w tle i to tyle na rok 2026" ;)

Jak tak to moim zdaniem taniej na 99% nie będzie przed 2027, kupuj póki jest "tylko" 300% normalnej ceny (2100)

Opublikowano
5 minut temu, flyman7 napisał(a):

Takiego rodzynka znalazłem ... brać czy jednak czekać dalej

Rano w Media Expert były jeszcze Goodramy Iridium 64GB za 1999 zł, ale już się sprzedały. 

Natomiast za 1289 zł są dostępne Goodramy 32GB, więc jak kto nie potrzebuje 64GB to nie ma sensu dopłacać. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, VRman napisał(a):

Będą chciały. Ale czy ludzie będą chcieli? Wątpię. Moim zdaniem już teraz mamy jaskółki tego odrzucenia. Już od jakiegoś czasu wszędzie te NPU i szał "masz kupować bo AI!"

A ludzie na to "wisimito".

Teraz to nie ma zbytnio sensu, poza drobnostkami, ale za 2-3 lata... Za 3-4 lata 64gb ramu będzie pewnie w cenie 32gb ddr5 przed cyrkiem cenowym, czyli ~400 zł, chyba że inflacja zrobi swoje lub Tajwan ruszy na wojnę. :E

Vram w kartach również ruszy się, jeśli konsole pójdą w 24-36gb.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Do stałego zamówienia to mogą nawet całą fabrykę postawić...

Teraz cyrk cenowym wynika głównie z panicznych zakupów i przestawienia części produkcji. Gdy uzupełnią zapasy parę razy to zobaczymy co się stanie. ;) W latach 90 też była podobna sytuacja, która szybko minęła, a ludzie nawet napadali na tiry...

Xbox może zniknąć, bo mają dużo gorszą logistykę i marną sprzedaż.

We filmie gość kanału ma dobre rozeznanie w temacie.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Nic się nie martw. Chińczyki wszystko kradną i srają na prawa autorskie czy nawet patentowe. 

Mi się już trzy razy udało niechcący zmusić niechińską Sorę do wrzucenia czegoś, czego nie powinna (np. logo MSI i cały wygląd pudełka z kartą graficzną od nich), a co tu mówić inne modele. 

W necie jest wysyp animacji bazujących na ukradzionych wizerunkach postaci i całych segmentach animacji PIxara/Dreamworks/czyJakTamSięTerazZwąPozostałościPoLegendzie ;)

Dasz dokładny opis mięśniaka z kwadratową szczęką to zrobi Ci filmik z gościem podobnym do Arnolda. Potem tylko inne AI wykorzystasz do poprawy twarzy na taką z pliku (arnodlswar.jpg) i cyk - masz gotowego Terminatora 2, w którym stopiony terminator trafia do formy na patelnie, a powstałą patelnią Connorowi przywala w łeb Leslie Nielsen. 

:)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Co tak zamawiacie ten RAM na zapas? Jakoś nie wierzę, że nagle wszyscy potrzebują :E nakręciło się FOMO i tyle.

Nvidia w ostatnim raporcie za Q3 wykazała spory wzrost stanów magazynowych więc im to tak nie schodzi jak wszyscy myślą. Pół roku i skończy się ten absurd. Róbcie screeny.

• Upvote 6
Opublikowano (edytowane)

Tymczasem są 2x32GB za 1250zł.

Jest 6000MT/s, jest też CL32

(zakładam okulary)

a nie, nie CL32. Tam stoi CL52

Ale oj tam oj tam, detal, na pewno w grach będzie super :E

Poniżej wydajności Ryzena 3600 na tych pamięciach Ryzen 7600 nie powinien spaść ;) 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, VRman napisał(a):

Tymczasem są 2x32GB za 1250zł.

Jest 6000MT/s, jest też CL32

Na Pepperze już wrzucają takie chińskie adaptery z laptopowego RAMu na komputerowy. Kości SODIMM będą miały branie. 

Edytowane przez Radio Tirana
Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Na Pepperze już wrzucają takie chińskie adaptery z laptopowego RAMu na komputerowy. Kości SODIMM będą miały branie. 

Przy tym całym kryzysie RAM w tyle głowy miałem takie teoretyczne rozwiązanie ale na szczerość nigdy nie sprawdzałem, że coś takiego istnieje, a tu psikus ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

Co tak zamawiacie ten RAM na zapas? Jakoś nie wierzę, że nagle wszyscy potrzebują :E nakręciło się FOMO i tyle.

Nvidia w ostatnim raporcie za Q3 wykazała spory wzrost stanów magazynowych więc im to tak nie schodzi jak wszyscy myślą. Pół roku i skończy się ten absurd. Róbcie screeny.

Za czasów krypto i chorych cen kart też płakali i dla niektórych świat się kończył xD :E zawsze mam polewkę z tego typu tematów, robienia zapasów czy kupowanie czegoś "na przeczekanie"  scenariusz jak z filmu postapo. :krejzol:

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, musichunter1x napisał(a):

ddr6

To była naprawdę megaokazja. ;)

Ale na serio to przecież dopiero co pisałem, że w sklepie jest za 6xx zł 32GB DDR5 6000 CL52. Ce EL PIĘĆDZIESIĄT DWA, żeby nikt nie przegapił. Nie napiszę w którym sklepie, bo :fuck: botom. Każdy znajdzie, najwyżej poszuka kilka minut jak będzie miał pecha, a jak nie to 5-10s starczy.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@VRmanRano będzie już nieaktualne :E 
Przejrzałem laptopowe ddr5 i tylko na olx zostały 2x8gb, pełno poniżej 200 zł, ale to już padło totalne. Ciekawe czy jest to gorsze od ddr4 2666-3000mhz. 
:E

Nawet normalne ddr4 2x4gb zaczyna iść troszkę do góry, bo wcześniej za ~40-50 zł szło kupić bez problemu. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Ten twój kącik edukacyjny jest jakiś mocno uproszczony i ignorancki.    Zarówno akcyza, jak i opłata paliwowa, które razem z VAT stanowią ~połowę kosztów paliwa wzrosły względem 2022 roku.  Akcyza wzrosła wcześniej, ale była chwilo obniżona Tarcza antyfinlacyjną i od 2023 roku pozostaje na tym samym poziomie (podwyższył ją PiS, zanim zaczniesz znowu ujadać po russku).  Opłata paliwowa względem 2022 roku wzrosła o ok 25-30%.   Do tego w 2022 roku istniał w ramach tarczy antyinflancyjnej obniżony VAT z 23 do 8%.  Gdybyśmy zatem do cen z 2022 doliczyli VAT 23% to cena powinna wynieść 7,56 zł/l.  A względem tej ceny mamy spadek aktualnych cen już o 24%.   Ale nie to jest clou twojej ignorancji.     Średnio licząc ropa brent potaniała o 1,19 zł na litrze (średnia 2022 vs grudzień 2025, liczone po ówczesnych kursach USD). Obliczenia tu:   A cena na stacji spadła - jak sam zauważyłeś o..... 1,2 zł. I to bez uwzględnienia niższego w roku 2022 VATU. Bo gdyby i to uwzględnić to.... już wiesz jak Obajtek okradał Polaków w 2022   Czyli już wiesz, że pokazałeś tylko swoją ignorancję i niewiedzę o tym jak się kształtuje cena paliwa    
    • Chery Tiggo:   Anonimowy uczestnik orSndtpoes0ich3c1t44g07 c0047cmcm1ughhdh79f6ucmi1.zu8oi05t00  · Cześć, macie czasem tak ze parkujecie Tigacza, wysiadacie, auto sie zamyka i nagle zaczyna trąbić bardzo głośno z nikąd? Ktoś może wie czym to jest spowodowane? Jakaś zmiana w ustawieniach do zrobienia ?   Małgorzata Wiśniewska A zostawiasz wtedy dzieci w aucie albo psy? Czasem też reaguje na fotelik-tak pisali niektórzy. "Wykrywanie dziecka w aucie" w ustawieniach do wyłączenia ale każdorazowo niestety   Szymon Ponikiewski Małgorzata Wiśniewska Mi się włacza to nawet bez dzieci. Fotelików nie mam. Cały samochód pusty. Też kilka razy zaczął sam trąbic. Pomaga jedynie zamknięcie auta z kluczyka.   Małgorzata Wiśniewska Szymon Ponikiewski o kurczę, mam nadzieję że z czasem aktualizacje kolejne pomogą, bo choć auto fajne to parę rzeczy denerwuje...   Aleksander Hauba mi się zdarza   Anonimowy uczestnik 153 Też mi sie z 2 razy zdążyło. Inteligenty kluczyk do dupy dziala u mnie wiec wyłączyłem to. Mam nadzieję ze na serwisie mi to zresetuje   Anonimowy uczestnik 972 Mam podobnie, problemy z trąbieniem rosną wraz z przebiegiem. Na początku auto trąbiło powiedzmy 2 na 10 razy, gdy nie zamknąłem rolety. Teraz zdarza się to znacznie częściej i nie ma związku wyłącznie z szyberdachem. Wykrywanie dziecka mam wyłączone. Szukałem jakiegoś wzorca zachowania auta, ale jestem pewien, że to losowe. Samo trąbienie też jest różne: raz trąbi ostrzegawczo, a raz dosłownie wyje. Mówię o sytuacjach, w których nikogo nie ma w samochodzie. Oby aktualizacja pojawiła się jak najszybciej, bo coraz bardziej mnie to irytuje. Generalnie zachowanie inteligentnego kluczyka to jakaś masakra.   Szymon Ponikiewski Anonimowy uczestnik 972 Dokładnie. Zamykaj samochód z kluczyka, zauważyłem że wtedy nie trąbi. Po prostu odchodzę, on sam sie zamyka i dodatkowo klikam zamknięcie z kluczyka.   Kecaj Bi Kecaj Bi Mam to samo niestety.   Dawid Malinowski Ja mialem kilka razy ten problem i skończyło się wyłączeniem inteligentnego kluczyka. Obejście problemu, ale jak mi zaczął trąbić na parkingu wieczorem to uznałem że przebrała się miarka.   Anonimowy uczestnik 443 Mam to samo. Na 100% nie jest to wina rolety bo jeżdżę z zamkniętą. Mam fotelik na tylnej kanapie i podejrzewam, że to wina systemu wykrywania dziecka w samochodzie. Narazie testuje jazdę z każdorazowym wyłączaniem tej opcji i od kiedy tak zacząłem jeździć to nie zdarzyło się żeby trąbił.   Szymon Ponikiewski Nie, ja nie mam fotelików, psów itp, roleta zamknięta i trąbi.   Anonimowy uczestnik 151 Hej, z faktu że nigdy nie byłem pewny czy auto sie zamkneło, wyłączyłem bezkluczykowe zamykanie i otwieranie. Czyli zamykam i otwieram pilotem. Problem z trąbieniem od razu znikł. Coś jest jest z systemem za to odpowiedzialnym. Wymagana jakaś aktualizacja.   Paweł Bednarski Ja też miałem taką przypadłość że auto jak odchodziłem to zaczęło trąbić ale zauważyłem że jak Zostawiam telefon albo jakąś torbę lub plecak albo otwarty właz szyberdachu to tak się dzieje bez tego jest wszystko okej   /nawet właściciele ponad dwudziestokilkuletnich królowych lawet z HF nie mają takich przygód/   ******************* BYD Seal U DM-i Polska   Karolina Szewczyk  · Obserwuj ornSdpestohi0u ghc1 2 18tc1t0c53la784831051:729279n7t0iuzsyo  · Cześć czy zdarzyła Wam się sytuacja, że podczas jazdy zaczęła migać Wam kontrolka check z dopiskiem „ sprawdź układ silnika”? Mi 2 raz w przeciągu tygodnia. Jutro wybieram się na serwis żeby podpięli go pod komputer. Mam przejechane 17500km. Wersja boost   Tomasz Strugacz Najbardziej zasłużony współautor Temat już na tapecie na grupie, nie jesteś pierwszy.   Piotrek Broniak U mnie w niedziele też się to zdarzyło dwa razy - raz po odpuszczniu gazu, drugi raz przy przyspieszaniu. Kontrolka migała jakieś 5 sekund i zgasła.   Karolina Szewczyk Autor Piotrek Broniak pierwszy raz było kilka sek, dziś około 3min   Jacek Borotko U mnie ras przy 500 kilometrow w tej chwili mamy 2,5tys i narazie spokój   Stanley Kuhn Jak jest zimno i wilgotno podobno czasami wypada w nich zapłon, pewnie nad którąś swieca skondensowała woda i wypadaja zapłony. Rozgrzej go porzadnie i pewnie minie, albo do wymiany cewka,badz swieca.   Pawel Jagielowicz Też tak miałem przedwczoraj, przebieg 500km więc prawie nówka. Pomrugalo kilka sekund i zgasło.   Kasia Kosecka - Botwicz Potwierdzam przy tzw. Depnięciu miałam już dwukrotnie sytuację migania checka. Dajcie znać co serwis na to? Wiem, że jeśli się zgasi auto to błędy się resetują i warto udać się do serwisu na gorąco bez gaszenia auta po wystąpieniu błędu… ale to tylko info z grupy.   Darek Smorąg Obiecujący współautor 15 tysi i zero takich sytuacji u mnie występuje tylko tłuczące zawieszenie w lutym mam przegląd będę to zgłaszał   Grzegorz Jaworski Cześć. Miałem taką sytuację dwa razy. Pierwszy raz po tankowaniu przy minus 10 stC. Za każdym razem problem znikał sam. Co więcej jak podepniesz pojazd przez ODB błędu nie widać. Byłem w serwisie i po samoczynnym ustapieniu problemu serwis nic w historii nie był w stanie znaleźć. Powiedzieli ze z ich poziomu w autoryzowanym serwisie nic nie widać może coś BYD w Chinach by zobaczył... Generalnie check eng pomarańczowy kwalifikuje pojazd do lawety i serwisu. W praktyce jeśli silnik pracuje miarowo i niema jakiś większych drgań to jeździć obserwować... Za drugim razem u mnie zniknęło przy przywróceniu systemu do ustawień fabrycznych... Ale to może przypadek...   Marcel Trzyb Grzegorz Jaworskinie ma innego check engine niż pomarańczowy. A migający zawsze oznacza wypadanie zapłonu. Ilość mignięć oznacza na którym cylindrze. Pozdro   Karolina Szewczyk Autor Marcel Trzyb a ile jest cylindrów? Bo mi raz mignęło 3 razy, a raz 25   Grzegorz Jaworski Karolina Szewczyk trafiła Ci się zatem wersja z V26   Łukasz Polański Marcel Trzyb ilość sygnałów check engine to który cylinder wypadanie zapłonów daje stały sygnał odczytywalny przez obd, tu przychodzi mi do głowy jakiś czujnik np gazów w zbiorniku ale mimo wszystko dobrze rozbawiasz ludzi   Marcel Trzyb Karolina Szewczykbyła przerwa pomiędzy mignieciami na 100%   Karolina Szewczyk Autor Marcel Trzyb migało non stop   ***************  
    • Mi przez te mrozy w styczniu zeszło że 100 kilo więcej pelletu  Kupowałem w czerwcu po 1000zl tona.  Przeglądu pieca nie robiłem ani razu od 8 lat ;p  (Ale czyszcze go regularnie)   PS. Na wiosnę muszę sobie uszczelki w oknach wymienić bo już wieje. 
    • Dlatego wlasnie ciesze sie ze mamy na forum kolesia ktory potrafi wszystko tak szybko i zrozumiale wytlumaczyc.   Powaznie mowiac, to widac, ze to osoba albo odklejona albo oplacana. Jesli to polak to powinnien odpowiadac, bo przez takie osobniki doszlo wlasnie do targowicy i zniknelismy z mapy i gdyby nie IWW to by nas po prostu nie bylo jako panstwo. Byli bysmy teraz mala mniejszoscia narodowa z ograniczonymi prawami, a moze i by nas juz prawie nie bylo. By nas sukcesywnie wywozili i eliminowali gdzies na syberii. Albo czekala by nas egzystencja jak kurdow czy romow. Za sluchanie Chopena czy czytanie Mickiewicza czakala by nas sroga kara. Mowa polska byla by pewnie zakazana i karana. I wszystko przez wlasnie takie XXX. Niestety w kazdym narodzie sa mordercy, PDFy, sprzedajne ku.... wylaniajacy sie z otchlani jak nikt nie patrzy i niszczacy zycie normalnych dobrych ludzi.  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...