Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 12.03.2026 o 23:06, Lameismyname napisał(a):

To przypomina mi się pewna definicja...

Osoba wykluczona cyfrowo to człowiek niemający dostępu do internetu, nowoczesnych technologii lub nieposiadający umiejętności ich obsługi.

Ten dalej swoje 

Już ci kiedyś dałem do poczytania kim jesteś ale zalecam jeszcze raz przeczytać.

Osobowość narcystyczna jest typem zaburzenia osobowości charakteryzującym się nadmiernym poczuciem własnej wartości, potrzebą podziwu i brakiem empatii wobec innych. Choć narcyzm może przybierać różne formy, psychologia wyróżnia kilka głównych typów osobowości narcystycznej, które różnią się między sobą zachowaniami i potrzebami emocjonalnymi. Rozpoznanie tych typów i zrozumienie, jak z nimi współżyć lub jak im pomóc, jest kluczowe dla budowania zdrowszych relacji.

1. Grandiozny narcyzm

Jest to najbardziej znany typ narcyzmu, charakteryzujący się przesadnym poczuciem własnej ważności, dominacją i potrzebą podziwu. Osoby o grandioznym narcyzmie często prezentują się jako wyjątkowo pewne siebie, jednak ich samoocena jest wrażliwa na krytykę.

Jak rozpoznać?

Częste chwalenie się osiągnięciami i talentami

Przesadne oczekiwania dotyczące preferencyjnego traktowania

Eksploatowanie innych dla własnych korzyści

Brak empatii

Jak żyć z taką osobą/jak jej pomóc?

Ustanowienie jasnych granic w relacji

Unikanie bezpośredniej konfrontacji, która może prowadzić do eskalacji konfliktu

Skupienie się na komunikacji opartej na szacunku

Zachęcanie do profesjonalnej pomocy psychologicznej

2. Wrażliwy narcyzm

Mniej oczywisty, ale równie destrukcyjny, wrażliwy narcyzm charakteryzuje się niską samooceną, wrażliwością na krytykę i skrywanym poczuciem wyższości. Osoby te mogą wydawać się niepewne i wycofane, ale równocześnie oczekują na uznanie i podziw.

Jak rozpoznać?

Subtelne rywalizowanie i porównywanie się z innymi

Ukrywane poczucie wyższości

Nadmierna wrażliwość na krytykę

Unikanie sytuacji, w których mogą nie zostać docenione

Chociaż już raz pokazywałem koledze palcem krok po kroku (wraz ze screenami pomocniczymi) co zrobić aby na forum ustawić sygnaturę.

Ile razy to samo pisałeś już co najmniej kilka ale narcyz to narcyz . Wiadomo że jesteś najmądrzejszy i najlepszy więc co tylko chwalić.

Chociaż już raz pokazywałem koledze palcem krok po kroku (wraz ze screenami pomocniczymi) co zrobić aby na forum ustawić sygnaturę.

Sygnaturę wiedziałem jak ustawić, specjalnie dla jaj zostałeś o to zapytany, a ty dałeś się nabrać , ale bekę mieliśmy z kolegami przy piwie jak to tłumaczyłeś zawzięcie😊

• Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

@AudRob

Spoiler

2 godziny temu, AudRob napisał(a):

Sygnaturę wiedziałem jak ustawić, specjalnie dla jaj zostałeś o to zapytany, a ty dałeś się nabrać , ale bekę mieliśmy z kolegami przy piwie jak to tłumaczyłeś zawzięcie😊

Widzę na poczekaniu wymyśliłeś wymówkę. Szkoda, że nie jest wiarygodna, bo co chwila robisz jakąś fundamentalną wtopę. Jak nie brak wiedzy, to wypluty bełkot z AI, którym się posiłkujesz ew. przeczytasz jakieś realne i wartościowe informacje ale po drodze jak w głuchym telefonie przekręcisz i wychodzą jakieś głupoty. Z tym cytowaniem, to kolejna elementarna wtopa.

2 godziny temu, AudRob napisał(a):

Ile razy to samo pisałeś już co najmniej kilka ale narcyz to narcyz . Wiadomo że jesteś najmądrzejszy i najlepszy więc co tylko chwalić.

O tak tak, najlepiej zgrywaj ofiarę bo ktoś Ci wytyka palcem kolejny raz gdzie się kompromitujesz.
Błądzić jest rzeczą ludzką, jednak się tego wypierać i odwracać kota ogonem, to jest co innego.
To Ty nieudolnie udajesz mądrego poruszając tematy na które nie masz pojęcia. 
Przykładowo w czwartek piszesz o MSI MAG (A-GL), że to nieudana seria, oraz, że lepiej kupić używany zasilacz z goldem jak nowy z bronzem. 
Ręce opadają.

A co do tej "definicji", którą podałeś już raz się do tego odnosiłem - podałem fakty, konkretne przykłady, które były 180* od tego.
Podpowiem Ci bo widzę, że tego też nie jesteś w stanie zrozumieć... jeżeli powołujesz się na jakąś definicję to dopasuj ją tak aby charakterystyka się zgadzała w 80-100%, bo wtedy ma to sens.
Moja definicja, którą podałem pasuje jak rękawica, a Twoja już na wstępie jest przeciwnością. 

Wracając do głównego tematu i najpopularniejszego zestawu RAM czyli 2x16GB 6000MHz CL30 na chwilę obecną normalna jego cena to 1400zł, a więc 900-1000zł drożej jak parę miesięcy temu.
Szału nie ma...

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

@AudRob

To se gadaj z kolegami o tym jak tak was to śmieszy, i im rób psychoanalizy, a nie zasrywasz ludziom wątek takim gównem, żeby się dowartościować. 

edit:

Chociaż te personalne wojenki zwińcie w spojler, serio nie ma gorszego śmiecia niż takie posty (poza ruską trolownią, oczywiście)

Edytowane przez VRman
  • Like 2
Opublikowano
Teraz, VRman napisał(a):

edit:

Chociaż te personalne wojenki zwińcie w spojler, serio nie ma gorszego śmiecia niż takie posty (poza ruską trolownią, oczywiście)

Genialny pomysł, świetny w swej prostocie. Done.
Z szacunku dla kolegów z moderacji/administracji od teraz zawsze będę tak robił.

A co do wybryków kolegi, ładna pogoda się zrobiła to pewnie próbuje się dostać w Bieszczady.

@VRman @kubon dzięki za dobre słowo i racjonalną analizę sytuacji ;) 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

A co do wybryków kolegi, ładna pogoda się zrobiła to pewnie próbuje się dostać w Bieszczady.

Jakoś bardzo dużo wiesz o wyjazdach forumowiczów w Bieszczady . Zastanawiająca jest twoja wiedza i zainteresowanie tematem oczywiście Bieszczad.

Bez zaczepki żyć nie możesz.

Opublikowano

@Lameismyname @AudRob @VRman @kubon

Cala czworka, albo zakonczycie offtop albo wjezdza miesiac odpoczynku. "Dzien dziecka" sie skonczyl. Nie interesuja mnie tlumaczenia, nie interesuje mnie kto zaczal. Nie bedzie ostrzezenia. Kazdy kolejny post nie dotyczacy RAMu - sowicie nagradzam

Jak od ktoregokolwiek z Was wyczuje choc woń, sladowa ilosc zaczepki, "podgryzania" - wycieczka last minute all inclusive

Ostrzegam i prosze wziac sobie moje slowa do serca zeby nie bylo zdziwienia

Spokojnego wieczoru

ps. nie piszcie mi na PW, nie tlumaczcie sie - nie interesuje mnie to

• Confused 2
Opublikowano

Dwa newsy dotyczące Samsunga:

Dział mobilny (MX) został objęty zarządzaniem kryzysowym. Firma obawia się, że pierwszy raz w historii może w tym roku przynieść straty. Przyczyna: wzrost cen pamięci o 850% (wg tego info, możliwe, iż wcześniej mieli jakieś preferencyjne warunki w dziale DX, teraz mają tam zgrzyty).

Pracownicy natomiast domagają się wypłaty premii w wysokości 20% wysokich zysków (podobno takie dostali pracownicy koreańskiego Hynixa). Zarząd konsekwentnie odmawia, sytuacja jest patowa i na tą idzie w stronę strajku załogi. Jak się to ziści- ceny dostaną kolejnego kopa w górę (zarówno DRAM jak i NAND).

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.03.2026 o 12:43, SebastianFM napisał(a):

@leven, przecież ja się odniosłem do tego co napisałeś, że ci się uszkodzą moduły.

Sensu to nie ma ograniczanie do 6000, nikt ci nie każe puszczać tych pamięci na 7800 czy 8000, możesz spróbować 6800 lub 7200.

Dokładnie ja mam Ares lexar ddr5 6400mhz 6400MT/s : CL32-38-38-76 i śmigaja jak ta lala na 7200 34,42,42,84 od strzała 7600 obecnie ostatnio. Pierwszy raz widzę żeby obniżać z tak wysokich taktów, zależy jaki cep bo jeśli amd to dać 6400mhz i jak najniższe takty , jeśli intel jedziem w górę z Mhz jak u mnie, jest w czym wybierać po co tak się ograniczać mając tak wysokie ramy ;)

Edytowane przez Czarny_PLone
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak patrzę na to:
cyfr.png.5f2865338c594d42f175afa4be1bcc93.png

To przypomina mi się pewna definicja...

Osoba wykluczona cyfrowo to człowiek niemający dostępu do internetu, nowoczesnych technologii lub nieposiadający umiejętności ich obsługi.

Pierwszy raz widzę na tym forum aby ktoś był tak "sprytny" i zacytował kogoś jako siebie. Normalnie "miszcz" xD 
Widzę podstawowe lekcje nie zostały odrobione ale to nie przeszkadza koledze aby się "wyrywać" w doradzaniu innym. Ech... 

Pierwszy raz z AudRob? :E

17 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

Dokładnie ja mam Ares lexar ddr5 6400mhz 6400MT/s : CL32-38-38-76 i śmigaja jak ta lala na 7200 34,42,42,84 od strzała 7600 obecnie ostatnio. Pierwszy raz widzę żeby obniżać z tak wysokich taktów, zależy jaki cep bo jeśli amd to dać 6400mhz i jak najniższe takty , jeśli intel jedziem w górę z Mhz , jest w czym wybierać po co tak się ograniczać mając tak wysokie ramy ;)

Które Aresy dokładnie masz? Te nowe, z większymi radiatorami?

Opublikowano
2 minuty temu, Raf3D napisał(a):

Co pierwszy?

18 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

Dokładnie ja mam Ares lexar ddr5 6400mhz 6400MT/s : CL32-38-38-76 i śmigaja jak ta lala na 7200 34,42,42,84 od strzała 7600 obecnie ostatnio. Pierwszy raz widzę żeby obniżać z tak wysokich taktów, zależy jaki cep bo jeśli amd to dać 6400mhz i jak najniższe takty , jeśli intel jedziem w górę z Mhz , jest w czym wybierać po co tak się ograniczać mając tak wysokie ramy ;)

Siema Czarny🤝

Opublikowano (edytowane)

;)

16 minut temu, Raf3D napisał(a):

Które Aresy dokładnie masz? Te nowe, z większymi radiatorami?

Te stare - https://www.lexar.com/pl/products/Lexar-ARES-RGB-DDR5-Desktop-Memory/

6400MT/s : CL32-38-38-76 2x16 Hynix - Adie rewelacja szkoda że tylko 32gb , obecnie potrzebuję 64gb wymagania rosną Star citizen ;) także będe je prawdopodobnie wystawiał szkoda bo są rewelacyjne  ale tylko 32gb 

Opublikowano
14 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

;)

Te stare - https://www.lexar.com/pl/products/Lexar-ARES-RGB-DDR5-Desktop-Memory/

6400MT/s : CL32-38-38-76 2x16 Hynix - Adie rewelacja szkoda że tylko 32gb , obecnie potrzebuję 64gb wymagania rosną Star citizen ;) także będe je prawdopodobnie wystawiał szkoda bo są rewelacyjne  ale tylko 32gb 

Nie masz problemu z przegrzewaniem się ich? Wielu na to narzekało

Opublikowano (edytowane)

Nie, tam jest napięcie 1.4 a nie 1.45, mają profil Expo jak i XMP , wcześniej miałem Kingstony Fury i Gskille i te Aresy są lepsze -maja bardziej agresywne timingi na starcie w profilu przy 6400mhz i wbijają zdecydowanie wyżej.

Obecnie pracują na 7600mhz z Cl 36 przy 7200 Cl34 tak od strzała według tabeli producenta na stronie z cepem i7_14700KF

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

https://wccftech.com/memory-suppliers-are-actually-worried-the-demand-boom-wont-last-too-long/

Cudownie

Więcej polityków jak Trump, więcej pobłażania i współpracy pomiędzy kartelem a rządem/ami. 

Jak tak dalej pójdzie, to wyłączą wszystkie fabryki z powodu odkrycia, że źle to wpływa na populację motylka, który tam sobie chce żyć a mu fabryka przeszkadza. Zostawią jedną dzialającą i starczy.

Nosz bulwa nać :sciana:

Zaczynam powoli  myśleć, że może te teorie o planie wywalenie wszelkiego compute z domów do chmury, nie są tylko szurską teorią spiskową.

To jest po prostu skandal co tu się odpierd(zie)la.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Zaczynam powoli  myśleć, że może te teorie o planie wywalenie wszelkiego compute z domów do chmury, nie są tylko szurską teorią spiskową.

Bo nie są?
Nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy, kojarzycie?

https://www.ceneo.pl/157489814  KRSystem sie pozytywnie wyróżnia, co widze jakiś ram w "sensownej" cenie to od nich albo jakiś mniejszy sklep na allegro

Edytowane przez kubon
  • Upvote 1
Opublikowano

KRystem ostatnio ogólnie się wyróżnia cenami np. karty 5070ti są u nich najtańsze regularnie od miesiąca.

Ciekawe czy to oficjalna dystrybucja, czy nie przywieźli sobie tira sprzętu "skądinąd" ;)

A może chcą się wypromować.

Jeśli tak, to im to wychodzi.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kubon napisał(a):

Bo nie są?
Nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy, kojarzycie?

Nie podlizuj się  tak na forum   dam ci i tak plusa masz.

Zadowolony?

A teraz kolego do rzeczy oczywiście o pamięciach ram .

Godzinę temu, kubon napisał(a):

KRSystem sie pozytywnie wyróżnia, co widze jakiś ram w "sensownej" cenie to od nich albo jakiś mniejszy sklep na allegro

Każdy zna ten sklep więc jaką tu nowość dodałeś?

26 minut temu, VRman napisał(a):

KRystem ostatnio ogólnie się wyróżnia cenami np. karty 5070ti są u nich najtańsze regularnie od miesiąca.

Ogólnie KRsystem zawsze miał dobre ceny , jeszcze pamiętam kiedyś od nich brałem RTX4070ti z też dobrą ceną , mają też dobre bezproblemowe gwarancje.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano

@VRman KRSystem to legitny sklep ale to nie jest żadna sieciówka.
Od dawna jestem na pepperze i tam zawsze są jakieś wrzutki od nich bo często cenę mają najniższą.
Więc to nie tak, że od niedawna są najtańsi w pewnych kategoriach. Co do opinii to przeważnie pozytywne, chociaż można poczytać trochę negatywnych - nawet ktoś z naszych forumowiczów narzekał ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć kto.
Co do samych pamięci, ja generalnie zwracam uwagę na DDR5 2x16GB 6000CL30 (lub ze zbliżonym taktowaniem/opóźnieniami) bo to najbardziej popularny "kit" z DDR5 i dużo mówi o tym co na rynku się dzieje.
Na dzień dzisiejszy koszt to +/- 1500zł, więc ok. 300% ceny sprzed wariactwa, co jest nadal kiepskim wynikiem.

• Upvote 1