Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 12.11.2025 o 10:09, AudRob napisał(a):

Wiem, że Corsair na AM4 nie był dobrym połączeniem, czy to nadal dotyczy AM5 nie wiem.

Mam obecnie Corsair Vengeance na AM5 i działa bezproblemowo, może jak się coś więcej kombinuje, ja wczytałem profil DOCP i tyle. 

• Odpowiedzi 391
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
7 minut temu, bleidd napisał(a):

Mam obecnie Corsair Vengeance na AM5 i działa bezproblemowo, może jak się coś więcej kombinuje, ja wczytałem profil DOCP i tyle. 

Możliwe że  na AM5 jest ok. Nie wiem.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, AudRob napisał(a):

Możliwe że  na AM5 jest ok. Nie wiem.

Corsair to Corsair - moim zdaniem syf. Jeszcze za czasów Intela i płyty Z77 miałem z tymi pamięciami cuda wianki na i7-2600K - niby wszystko było ok, testy wszystkie przechodziły ok ale raz na tydzień/dwa tygodnie wywalało losowego BSOD.

Wymiana pamięci RAM na inne załatwiła sprawę.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że tak niemniej swego czasu jak ryłem internet szukając jakiegoś rozwiązania to natknąłem się na sporo opinii, że Corsairy bywają ogólnie kapryśne.

I one nie padły - sprzedałem je i osoba, która je ode mnie kupiła zapytana po dłuższym czasie czy wszystko ok odpisała mi, że jest zadowolona i wszystko działa normalnie.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
Opublikowano
25 minut temu, sideband napisał(a):

Padłyby inne to pisałbyś, że X to badziewie :hihot:

Wydawanie opinii na temat danej marki na podstawie jednego padniętego kitu to nieporozumienie.

Poczytaj w necie co ludzie piszą o pamięciach Corsair . Nie bardzo by mi się uśmiechało przy dzisiejszych cenach eksperymentować że może będzie ok. kupiłbym pewne kości które są sprawdzone🤣

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Na szczęście na patrzę co ludzie piszą w internetach. Obecnie opinie są nic nie warte ze względu na niewielką wiarygodność.

Nikt ci nie każe czytać tak samo jak nikt nie każe chodzić do lekarza można samemu się leczyć każdy robi co chce. Znam takich co rozrządy bez książki pierwszy raz ustawiali bo jak twierdzili to nie problem a potem zdziwienie że tłoki z zaworami się spotkały.

SohcSohc-engineGIF.gif

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

A jednak miałem racje :D

Wszysko ładnie, pięknie z tymi wyliczeniami, ale..

jakoś jak GDDRy spadły o 2-3x to żadnych obniżek nie było. Więcej RAMu też nam nie dali, tylko kazali kupować 5060ti ze śmiesznymi 8GB za kupę siana.

Tym sposobem to jak GDDR nagle dobije do 1000$/GB, a potem spadnie do 1$ to obniżki nie będzie :E Ale jak z 1$ wskoczy na 3$ to od razu +50% za karty, bo RAM ZDROŻAŁ!

Już nie wspominając, że AMD i NV ma droższe pamięci z własnej winy. Jakby nie pchali wszystkiego w AI to by ceny w kosmos nie wywaliło. 

PS. Te plotki o podwyższeniu ceny obecnych kart to mnie rozwaliły. Na 5060ti 16GB NV ma jakąś absolutnie chorą marżę i teraz zamiast ją lekko zmniejszyć, to będą podwyższać. Fajnie :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano

https://www.tomshardware.com/pc-components/dram/memory-makers-have-no-plans-to-increase-production-despite-crushing-ram-shortages-modest-2026-increase-predicted-as-dram-makers-hedge-their-ai-bets

Według TrendForce, producenci pamięci ograniczają nakłady inwestycyjne na rozbudowę mocy produkcyjnych, koncentrując się na badaniach i rozwoju technologii procesowej, zwiększaniu gęstości poprzez układanie w stosy oraz na znacznie bardziej dochodowych układach HBM do akceleratorów AI (HBM wymaga więcej płytek do produkcji niż standardowe typy pamięci).

Trzech największych producentów układów pamięci — Micron, SK Hynix i Samsung — planuje przeznaczyć 54 miliardy dolarów na nakłady inwestycyjne, ale te środki koncentrują się na poprawie wydajności modułów HBM do układów AI.

Opublikowano
2 godziny temu, AudRob napisał(a):

Nikt ci nie każe czytać tak samo jak nikt nie każe chodzić do lekarza można samemu się leczyć każdy robi co chce. Znam takich co rozrządy bez książki pierwszy raz ustawiali bo jak twierdzili to nie problem a potem zdziwienie że tłoki z zaworami się spotkały.

A co ma piernik do wiatraka? :hihot:

Opublikowano
10 minut temu, AudRob napisał(a):

To chyba zaduma nad własną nie mocą intelektualną :hihot:

19 minut temu, lukadd napisał(a):

Przesadzasz. Najwyżej zamiast GDDR7 dostaniesz HBMy na nowym gpu :E 

Ale wiesz, że kolejne GDDR są już w trakcie opracowywania ;)

Pomijając cenę HBM nie są takie cudne. Pada pamięć jest to równoznaczne z wyrzuceniem karty na śmietnik :hihot:

Opublikowano (edytowane)

To chyba zaduma nad własną nie mocą intelektualną 

9 minut temu, sideband napisał(a):

To chyba zaduma nad własną nie mocą intelektualną :hihot:

vice versa😫

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
9 minut temu, sideband napisał(a):

Pomijając cenę HBM nie są takie cudne. Pada pamięć jest to równoznaczne z wyrzuceniem karty na śmietnik :hihot:

Raczej nikt tym się nie będzie przejmował, że majster nie siądzie z lutownicą i nie nareperuje sobie po 5 latach GPU w jakimś serwisie. Bardziej na plus wyjdzie jak kupi znowu nowe :E 

Opublikowano
9 minut temu, AudRob napisał(a):

To chyba zaduma nad własną nie mocą intelektualną 

vice versa😫

coś nie samowitego

specjalne dla ciebie zebys mial czego się czepic :hihot:

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Raczej nikt tym się nie będzie przejmował, że majster nie siądzie z lutownicą i nie nareperuje sobie po 5 latach GPU w jakimś serwisie. Bardziej na plus wyjdzie jak kupi znowu nowe :E 

Masa sprzętu jest w ten sposób produkowana by naprawa była nieopłacalna lub niemożliwa :hihot: 

Tylko to ma krótkie nogi ;)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sideband napisał(a):

coś nie samowitego

specjalne dla ciebie zebys mial czego się czepic :hihot:

"Niesamowitego" pisze się łącznie, ponieważ „nie” z przymiotnikami, takimi jak „niesamowity”, pisze się razem. Jest to poprawne ortograficznie, ponieważ „niesamowity” jest przymiotnikiem, a „nie” z przymiotnikami zazwyczaj tworzy jeden wyraz (pisownia łączna), chyba że chcemy wzmocnić zaprzeczenie, np. „nie niesamowity, lecz wspaniały”. :D📖

Edytowane przez AudRob
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

https://www.tomshardware.com/pc-components/dram/memory-makers-have-no-plans-to-increase-production-despite-crushing-ram-shortages-modest-2026-increase-predicted-as-dram-makers-hedge-their-ai-bets

Według TrendForce, producenci pamięci ograniczają nakłady inwestycyjne na rozbudowę mocy produkcyjnych, koncentrując się na badaniach i rozwoju technologii procesowej, zwiększaniu gęstości poprzez układanie w stosy oraz na znacznie bardziej dochodowych układach HBM do akceleratorów AI (HBM wymaga więcej płytek do produkcji niż standardowe typy pamięci).

Trzech największych producentów układów pamięci — Micron, SK Hynix i Samsung — planuje przeznaczyć 54 miliardy dolarów na nakłady inwestycyjne, ale te środki koncentrują się na poprawie wydajności modułów HBM do układów AI.

Wyciągnęli wnioski z kar za zmowy cenowe. Teraz to będzie robione na legalu :E

Dobrze, niech to wszystko pier..lnie i zdechnie całkiem. I tak już jest gangrena na wszystkim, a jeszcze nas będą dymać 400% marżami nie tylko na GPU ale i na pamięciach. Niech 2x16GB kosztuje w 2030 300$, a 7080Ti będzie na szynie 64bit z LPDDR6, z ilośćią ROP, TMU i shaderów jak w gtx 760 i ceną 1399$+VAT. I niech na tym da się pograć w gry AAA na 2/10 chodzące w 25fps w 360p przed nałożeniem AI. 

fuckit.gif.bdd37fc163d9d809a2c415cfdca59785.gif